دینا / حقوقی / کار و استخدام / مرخصی زایمان برای مردان

مرخصی زایمان برای مردان

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مرخصی زایمان برای مردان، به مرخصی ای گفته می شود که به مردان شاغل در قوای سه‌ گانه، بخش های دولتی و عمومی غیردولتی و شاغل در بخش های خصوصی تعلق می گیرد و مدت آن، برای مردان شاغل در بخش خصوصی، بر اساس قانون تامین اجتماعی در مرخصی زایمان برای تولد فرزند مردان، 2 هفته می باشد.

 

نهاد خانواده و فرزند متولد شده در این نهاد، به قدری دارای ارزش و اهمیت است که دولت، همواره، در پی فراهم آوردن شرایطی است که امنیت این نهاد و فرزندی که در بستر آن، رشد می کند، حفظ گردد و از همین رو، در سال های اخیر، تدابیر ویژه ای را جهت رفاه حال فرزندان دارای مادر و پدر شاغل، اندیشیده است.

 

از جمله این تدابیر، در نظر گرفتن مرخصی تولد فرزند برای مردان، در کنار مرخصی زایمان زنان است که البته، تنها، پدران دارای شرایط مرخصی زایمان در قانون تامین اجتماعی و مدیریت خدمات کشوری، می توانند، از آنچه تحت عنوان مرخصی اجباری یا تشویقی، در قوانین مربوط به مرخصی زایمان برای مردان آمده، بهره مند شوند.

 

از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم پس از توضیح چیستی مرخصی تولد فرزند برای مردان، قانون مرخصی زایمان برای مردان را بررسی کرده و شرایط قانون تامین اجتماعی و قانون مدیریت خدمات کشوری در مرخصی پدران تازه فرزند دار شده را بگوییم؛ سپس، در خصوص نحوه اخذ و مدت زمان این مرخصی، برای مردان تابع قانون تامین اجتماعی و کارمندان دولت تابع قانون مدیریت خدمات کشوری، صحبت کرده و فایل pdf بخشنامه مرخصی زایمان آقایان را در اختیار خوانندگان محترم قرار دهیم.

مرخصی زایمان مردان چیست

قانون گذار، در کنار تدابیر حمایتی ای نظیر وام فرزند آوری، جهت رفاه حال زنان شاغلی که صاحب فرزند می گردند، علاوه بر اینکه برای خود آن ها، امکان بهره مندی از مرخصی زایمان را برای مدت مشخصی، مورد پیش بینی قرار داده، این امکان را، برای همسران آن ها که شاغل و کارمند می باشند نیز، پیش بینی کرده است.

 

بدین ترتیب که مردان، اعم از اینکه شاغل در قوای سه‌ گانه، بخش های دولتی و عمومی غیردولتی باشند یا شاغل در بخش های خصوصی، می توانند، در صورت وجود شرایط مرخصی پدرانی که به تازگی، صاحب فرزند شده اند، از مرخصی تشویقی یا مرخصی زایمان (مرخصی تولد فرزند)، بهره مند گردند.

 

بدین ترتیب، در پاسخ به این پرسش که مرخصی زایمان مردان چیست؟ باید گفت، مرخصی زایمان برای مردان، مرخصی تشویقی ای است که در راستای حمایت از فرزند آوری و حمایت از نهاد خانواده، برای مدتی مشخص که قانون گذار، در قانون تامین اجتماعی و مدیریت خدمات کشوری، پیش بینی کرده، به افراد بهره مند از شرایط مرخصی پدران تازه فرزند دار شده، اعطا می گردد.

قانون مرخصی زایمان برای مردان

قانون مرخصی زایمان برای مردان کارمند در شرکت خصوصی و مردان کارمند دولت، متفاوت است و در این بخش از مقاله، قصد داریم در خصوص قانونی که قواعد مرخصی زایمان مردان کارمند دولت یا شاغل در قوای سه‌ گانه، بخش های دولتی و عمومی غیردولتی را تعیین می کند، صحبت کنیم.

 

قانون مرخصی زایمان برای مردان کارمند شرکت های خصوصی، ماده واحده قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده مصوب 1392/03/20 می باشد که در تبصره دو این ماده واحده، در خصوص مرخصی زایمان برای مردان تامین اجتماعی، تعیین تکلیف نموده است.

 

قانون مرخصی زایمان برای مردان کارمند دولت (یعنی مردان شاغل در قوای سه‌ گانه، بخش های دولتی و عمومی غیردولتی)، قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (1400-1396) می باشد که در تبصره ماده 103 خود، درباره شرایط مرخصی زایمان برای پدرانی که به تازگی، صاحب فرزند شده اند، تعیین تکلیف کرده است.

 

شرایط مرخصی زایمان برای مردان

شرایط مرخصی زایمان برای پدرانی که به تازگی، صاحب فرزند شده اند، شرایط بخصوصی بوده و صرفا کافی نیست که آن ها، کارمند دولت یا بخش خصوصی باشند و همسر آنان، به تازگی، دارای فرزند شده باشد. برای بررسی، شرایط مرخصی زایمان برای مردان، باید موراد زیر را مد نظر قرار داد:

 

تبصره 2 ماده واحده قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده مصوب 1392/03/20؛ نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه، به شماره 296/93/7ـ1393/02/14 و دادنامه 1423-1424 دیوان عدالت اداری، صادر شده در تاریخ 17 آذر 1393.

 

تبصره 2 ماده واحده قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده مصوب 1392/03/20، مقرر می دارد: " به دولت اجازه داده می‌ شود، مرخصی زایمان مادران را به نه ماه، افزایش دهد و همسر آنان نیز از دو هفته، مرخصی اجباری (تشویقی) برخوردار شوند." و نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه، به شماره 296/93/7ـ1393/02/14، مقرر می دارد:

 

"اولا، عبارت «مرخصی زایمان» مندرج در تبصره 2 ماده واحده قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده مصوب 1392/03/20، ناظر به بانوانی است که شاغل باشند و گرنه، اعطای مرخصی، به بانوان غیر شاغل، بی‌ معنا است. ثانیا، مرجع ضمیر «آنان»، در عبارت «همسر آنان»، در تبصره 2 ماده واحده یاد شده، بانوانی است که از مرخصی زایمان برخوردار می‌ گردند. بنابراین آن دسته از کارکنان مرد که همسر آنان شاغل نمی‌ باشند، در شمول مزایای ماده واحده قرار نمی‌ گیرند."

 

دادنامه 1423-1424 دیوان عدالت اداری، صادر شده در تاریخ 17 آذر 1393، نیز، با استدلالی همانند استدلال نظریه مشورتی فوق الذکر، شاغل بودن همسر مردی که درخواست مرخصی زایمان دارد را از شرایط مرخصی زایمان مردان، لحاظ می کند.

 

بنابراین، شرط شاغل بودن زنان مردانی که مرخصی زایمان می خواهند، همچنین، واجد شرایط بودن آن ها، برای بهره مندی از مرخصی زایمان و تولد فرزند، از شرایط مرخصی زایمان برای مردان است. در ادامه، در خصوص نحوه گرفتن مرخصی زایمان برای مردان، توضیح خواهیم داد.

 

نحوه گرفتن مرخصی زایمان مردان

پس از توضیح در خصوص قانون مرخصی زایمان برای مردان کارمند شرکت خصوصی و کارمندان دولت، همچنین، بررسی شرایط مرخصی پدران، بعد از تولد فرزند، در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره نحوه گرفتن مرخصی زایمان برای مردان، صحبت کنیم.

 

بر اساس قانون مرخصی زایمان برای مردان، چنانچه مردی که به تازگی، صاحب فرزند شده است، قصد داشته باشد از مرخصی تشویقی یا همان مرخصی زایمان (مرخصی تولد)، بهره مند گردد، باید، درخواست مرخصی تولد فرزند خود را به کارفرمای کارگاه یا رئیس واحد اداری خود، ارائه دهد. پس از موافقت کارفرما یا رئیس مربوطه، فرد می تواند، از مرخصی زایمان خود، استفاده نماید.

 

مدت زمان مرخصی زایمان برای پدران

همانطور که گفتیم، قانون گذار، مرخصی زایمان برای پدران را مورد پیش بینی قرار داده است و بدین ترتیب، مردان کارمند، اعم از اینکه کارمند دولت باشند یا کارمند شرکت خصوصی، می توانند از این مرخصی که در متن قوانین مختلف، به آن، مرخصی تشویقی می گویند، بهره مند گردند. در این بخش از مقاله، قصد داریم به تفکیک، در خصوص مدت زمات مرخصی زایمان برای پدران کارمند تابع قانون تامین اجتماعی و یا تابع قانون مدیریت خدمات کشوری، توضیح دهیم:

 

مدت زمان مرخصی زایمان برای پدران تحت پوشش تامین اجتماعی

 

مستفاد از تبصره 2 ماده واحده قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده مصوب 92، مدت زمان مرخصی زایمان برای پدران (مرخصی تولد فرزند)، دو هفته یا 14 روز می باشد و قابلیت ذخیره با تبدیل به پول را نیز ندارد.

 

مدت زمان مرخصی زایمان برای پدران شاغل در بخش های دولتی و عمومی غیردولتی

 

مستفاد از تبصره ماده 103 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی (1396-1400)، مدت زمان مرخصی زایمان برای پدران (مرخصی تولد فرزند) شاغل در قوای سه‌ گانه، بخش های دولتی و عمومی غیردولتی، سه روز می باشد و قابلیت ذخیره یا تبدیل به پول را نیز ندارد.

 

مرخصی زایمان مردان تامین اجتماعی

در پاسخ به این پرسش که شرایط قانون تامین اجتماعی، برای مرخصی زایمان مردان چگونه است؟ باید به قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده، مصوب 1392/03/20 مراجعه کرد و تبصره 2 ماده واحده این قانون را مورد بررسی قرار داد. تبصره 2 ماده واحده قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده، مصوب 1392/03/20، در خصوص مرخصی زایمان برای مردان تابع قانون تامین اجتماعی، مقرر می دارد: 

 

" به دولت اجازه داده می‌ شود، مرخصی زایمان مادران را به نه ماه، افزایش دهد و همسر آنان نیز از دو هفته، مرخصی اجباری (تشویقی) برخوردار شوند." بر این اساس، مرخصی زایمان برای مردان تابع تامین اجتماعی، که به آن، مرخصی تشویقی نیز می گویند و غیر قابل ذخیره و تبدیل به پول است، 2 هفته یا 14 روز می باشد.

 

شایان ذکر است، مرخصی زایمان برای مردان کارمند دولت، متفاوت از مرخصی زایمان برای مردان شاغل در شرکت خصوصی و تابع قانون تامین اجتماعی است که در ادامه مقاله، به تفصیل، با بررسی قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، در خصوص آن، صحبت خواهیم کرد.

 

مرخصی زایمان مردان کارکنان دولت

برای بررسی مرخصی زایمان برای مردان کارمند دولت، باید، قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی قرار داد. بند الف ماده 103 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی....، مقرر می دارد:

 

"الف- از تاریخ لازم‌ الاجراء شدن این قانون، کلیه مردان شاغل در قوای سه‌ گانه، بخش های دولتی و عمومی غیردولتی که صاحب فرزند می‌ شوند، از سه‌ روز مرخصی تشویقی، برخوردار می‌ گردند." بر اساس این ماده، در پاسخ به این پرسش که مرخصی زایمان مردان کارمند دولت، چند روز است؟ باید گفت:

 

مردان کارمند دولت، در صورت تولد فرزند، می توانند، از سه روز مرخصی زایمان یا به نقل از تبصره ماده 103 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، از سه روز مرخصی تشویقی، بهره مند شوند.

 

شایان ذکر است، این مرخصی، قابل ذخیره کردن یا پرداخت، به صورت مالی نیست و قبل از تصویب قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، مدت آن، 14 روز بوده که اکنون، به موجب قانون فوق الذکر، به سه روز، کاهش یافته است.

 

دانلود pdf بخشنامه مرخصی زایمان آقایان سال 1403

در قسمت های قبلی مقاله، توضیح دادیم که مستندهای قانونی مرخصی زایمان مردان کارمند تابع قانون تامین اجتماعی و کارمندان دولت چیست. در این بخش از مقاله، قصد داریم فایل دانلود pdf بخشنامه مرخصی زایمان آقایان را ارائه دهیم.

 

علاقمندان به دانلود pdf بخشنامه مرخصی زایمان برای آقایان ۱۴۰۳، می توانند از طریق لینک زیر اقدام نمایند.

 

 بخشنامه pdf مرخصی زایمان برای آقایان
  •  بخشنامه pdf مرخصی زایمان برای آقایان
  • حجم فایل: 1.82MB

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط مرخصی زایمان برای مردان در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط مرخصی زایمان برای مردان پاسخ دهند.