دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی کیفری / اعتراض به حکم حبس تعزیری

اعتراض به حکم حبس تعزیری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

اعتراض به حکم حبس تعزیری حضوری ، به این صورت است که محکوم علیه ، ظرف بیست روز ، به استناد به یکی از جهات تجدید نظر خواهی کیفری ، تقاضای تجدیدنظر نماید . اعتراض به رای غیابی حبس تعزیری نیز ، مختص مواردی است که حکم دادگاه ، به صورت غیابی صادر شده باشد که باز هم محکوم علیه ، بیست روز فرصت دارد تا تقاضای واخواهی کند .

 

در قانون مجازات اسلامی ، انواع ضمانت اجرا ، برای جلوگیری از ارتکاب جرایم مختلف ، مورد پیش بینی قرار گرفته است که در یک تقسیم بندی کلی ، می توان آن را شامل چهار دسته حدود ، قصاص ، دیات و تعزیرات ، دانست .

یکی از خصوصیات مجازات های تعزیری به ویژه ، حبس تعزیری ، آن است که تعیین میزان آن ، به اختیار قاضی دادگاه وابسته است و قاضی ، با توجه به شرایط و اوضاع و احوال پرونده ، این مجازات را تعیین می نماید . در هر حال ، این مجازات ها نیز ، مانند سایر مجازات ها ، قابلیت اعتراض را داشته و می توان به رای دادگاه ، معترض شد . به همین دلیل ، اطلاع از روش های اعتراض به حکم حبس تعزیری ، برای محکومین به این مجازات ، الزامی به نظر می رسد .

به همین مناسبت ، در این مقاله ، قصد داریم به بررسی روش ها و شرایط اعتراض به حکم حبس تعزیری دادگاه پرداخته و مراحل و نحوه اعتراض به این حکم از طریق سامانه مربوطه را ذکر نماییم . در ادامه ، اعتراض به رای حبس تعزیری صادره از دادگاه تجدید نظر و اعتراض به حکم تعزیری غیابی را بررسی و اعتراض به حکم تعزیری صادره در پرونده های مواد مخدر را توضیح خواهیم داد .

روش های اعتراض به حکم حبس تعزیری دادگاه

در قانون مجازات اسلامی ، مجازات هایی برای ارتکاب جرم ، پیش بینی شده است که عبارتند از مجازات حدی ، مجازات پرداخت دیه ، مجازات قصاص و تعزیرات ، که نوع اخیر الذکر ، به مجازات هایی گفته می شود که تعیین میزان آن ، در اختیار قاضی دادگاه بوده و در شرع ، مشخص نشده است . در هر حال ، دادگاه ، با بررسی جرم ارتکابی ، بر اساس قانون ، حکم پرونده را صادر خواهد نمود .

علی الاصول ، حکم صادره ، قابلیت اعتراض توسط محکوم را خواهد داشت ؛ اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که روش های اعتراض به حکم حبس تعزیری دادگاه چیست و در صورتی که شخصی ، به مجازات تعزیری محکوم شود ، با چه روشی می تواند به حکم صادره ، اعتراض نماید ؟ در پاسخ به این سوال ، نکات زیر قابل توجه است :

یکی از روش های اعتراض به حکم حبس تعزیری دادگاه ، این است که مرتکب ، شرایط تبدیل حبس تعزیری به حبس تعلیقی را داشته باشد که به موجب آن ، مرجع صادر کننده رای و یا خود محکوم ، می تواند تقاضا نماید تا مجازات حبس تعزیری ، برای مدتی ، اجرا نشده و به حال تعلیق درآِید .

علاوه بر این ، اعتراض به حکم حبس تعزیری دادگاه ، از طریق تبدیل مجازات حبس تعزیری به مجازات های جایگزین از جمله جزای نقدی امکان پذیر می باشد . بر این اساس ، در صورتی که جهات تخفیف مجازات وجود داشته باشد ، دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد ، تقلیل داده و یا آن را به مجازات دیگری تبدیل نماید .

در کنار اینها ، بر اساس قانون ، این امکان نیز وجود دارد که مرتکب ، پس از صدور حکم توسط دادگاه ، اقدام به تجدید نظر خواهی از حکم در دادگاه تجدیدنظر نموده و در صورتی هم که حکم تعزیری در دادگاه تجدید نظر یا بدوی ، به صورت رای غیابی صادر شده باشد ، نسبت به آن ، درخواست واخواهی نماید . همچنین ، علاوه بر فرجام خواهی نسبت به حکم حبس تعزیری ، پس از قطعی شدن حکم حبس تعزیری نیز ، می توان تحت شرایط بخصوصی درخواست اعاده دادرسی نمود که در ادامه ، شرایط آن را توضیح خواهیم داد .

شرایط اعتراض به حکم حبس تعزیری

اعتراض به حکم حبس تعزیری ، از روش های مختلفی میسر است که محکوم به این مجازات ، می تواند با دارا بودن شرایط مربوط به آن ، پیش از قطعی شدن حکم ، پس از صدور حکم قطعی و نیز ، پس از اجرا شدن بخشی از آن مجازات ، اقدام به طرح اعتراض نماید . اما سوالی که ممکن است مطرح شود ، این است که شرایط اعتراض به حکم حبس تعزیری چیست ؟

یکی از روش های اعتراض به این حکم ، درخواست تعلیق اجرای مجازات حبس تعزیری می باشد . بر اساس مواد 46 تا 54 قانون مجازات اسلامی ، شرایط تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی ، آن است که مجازات حبس تعزیری ، از نوع مجازات درجه هشت تا سه ، یعنی حبس یا زندان تا 15 سال بوده و نیز ، جهات تخفیف در مجازات وجود داشته و علاوه بر این ، شرایط دیگری از جمله اصلاح مرتکب ، جبران ضرر و زیان بزه دیده و فقدان سابقه کیفری موثر نیز ، وجود داشته باشد .

اعتراض به حکم حبس تعزیری ، از طریق خرید حبس نیز ، امکان پذیر است که طبق ماده 37 قانون مجازات اسلامی ، در صورت وجود جهات تخفیف ، دادگاه می تواند به شرح زیر ، اقدام به تقلیل یا تبدیل مجازات حبس تعزیری نماید :

در مجازات های حبس تعزیری درجه چهار و بالاتر ، دادگاه مجازات حبس را به میزان یک تا سه درجه تقلیل می دهد ؛

در مجازات های حبس تعزیری درجه پنج و شش ، دادگاه مجازات را به میزان یک یا دو درجه تقلیل می دهد ؛

در مجازات های حبس تعزیری درجه پنج و شش و هفت ، حسب مورد ، اقدام به تبدیل مجازات ، به مجازات جزای نقدی با همان درجه می تماید ؛

از دیگر روش های اعتراض به حکم حبس تعزیری ، آن است که مرتکب ، پس از صدور حکم توسط دادگاه ، با استفاده از یکی از روش های اعتراض به حکم دادگاه ، طرح اعتراض نماید . از جمله این روش های اعتراض ، می توان به طرح اعتراض تجدید نظر خواهی از حکم در دادگاه تجدیدنظر ، تقاضای واخواهی ار رای غیابی ، فرجام خواهی و نیز ، درخواست اعاده دادرسی اشاره نمود :

شرایط اعتراض تجدیدنظر به حکم حبس تعزیری ، آن است که بر اساس ماده 431 قانون آیین دادرسی کیفری ، مرتکب ، ظرف مهلت بیست روز پس از صدور حکم توسط دادگاه بدوی ، به یکی از جهات تجدید نظر خواهی کیفری استناد کرده و از دادگاه تجدیدنظر ، درخواست رسیدگی مجدد نماید . در ادامه ، اعتراض به رای حبس تعزیری در دادگاه تجدیدنظر را به تفصیل ، توضیح خواهیم داد .

همچنین ، در شرایطی که حکم حبس تعزیری مرتکب ، به صورت رای غیابی صادر شده باشد ، شخص محکوم ، بر اساس ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری ، می تواند ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ رای غیابی ، اقدام به طرح اعتراض واخواهی نماید تا همان شعبه صادر کننده حکم ، مجددا به رای غیابی رسیدگی و حکم صادر نماید که در ادامه ، شرایط اعتراض به حکم حبس تعزیری غیابی را نیز ، توضیح خواهیم داد .

در صورتی که رای دادگاه ، مبنی بر حبس تعزیری درجه چهار و بالاتر باشد ، بر اساس ماده 428 قانون آیین دادرسی کیفری ، قابلیت فرجام خواهی کیفری را نیز داشته و مرتکب ، می تواند از طریق دیوان عالی کشور ، اعتراض فرجام خواهی را نسبت به آن ، انجام دهد . در این مرحله ، دیوان ، رسیدگی شکلی نسبت به پرونده به عمل آورده و در صورتی که یکی از جهات فرجام خواهی کیفری را احراز نماید ، پرونده را برای صدور رای ، به شعبه هم عرض ارجاع می دهد .

علاوه بر این ، اعتراض به حبس تعزیری ، از طریق اعاده دادرسی نیز ، میسر است . اعاده دادرسی از حبس تعزیری ، در شرایطی است که دادگاه تجدید نظر ، حکم قطعی را صادر کرده ، اما مرتکب ، با استناد به یکی از جهات اعاده دادرسی مذکور در ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری ، از دیوان عالی کشور ، تقاضا نماید که در صورت احراز یکی از جهات مذکور ، پرونده را به شعبه هم عرض ارجاع دهد تا حکم دیگری صادر شود .

سامانه اعتراض به حکم حبس تعزیری

در قسمت های قبل ، انواع روش های اعتراض به حبس تعزیری در دادگاه را مورد بررسی قرار داده و شرایط اختصاصی مربوط به آنها را نیز ، مختصرا ذکر نمودیم . اما افرادی که قصد دارند به استناد هر یک از روش های پیش گفته ، اقدام به طرح اعتراض نسبت به مجازات تعزیری خود یعنی حبس تعزیری نمایند ، ممکن است این سوال را مطرح کنند که این امر ، چگونه قابل انجام است ؟

در پاسخ به این سوال که نحوه اعتراض به حکم حبس تعزیری چگونه است ، باید به این نکته اشاره کرد که در حال حاضر ، سامانه ای تحت عنوان سامانه ثنا راه اندازی شده است که به موجب آن ، برخی از اقدامات حقوقی مربوط به دعاوی کیفری یا حقوقی ، همچون پیگیری پرونده ها را می توان به صورت الکترونیک انجام داد .

با این وجود ، افراد برای ثبت اعتراض نسبت به حکم حبس تعزیری ، می بایست ابتدا به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و پس از ثبت درخواست اعتراض نسبت به حکم ، صرفا از طریق این سامانه ، اقدام به پیگیری پرونده خود نمایند . لازم به ذکر است که استفاده از سامانه عدل ایران ، جهت پیگیری پرونده اعتراض به حکم حبس تعزیری ، نیازمند آن است که ابتدا ، فرد ، در سامانه ثنا ، ثبت نام کرده و احراز هویت شود  .

 

مراحل و نحوه اعتراض به حکم حبس تعزیری

زمانی که دادگاه کیفری ، پس از رسیدگی به پرونده ، حکمی مبنی بر حبس تعزیری صادر می نماید ، مرتکب ، با دارا بودن شرایط خاص ، می تواند اقدام به اعتراض نسبت به حکم صادره نموده و یا اینکه از دادگاه ، تقاضای تخفیف ، تعلیق یا تبدیل مجازات را نماید . اما سوالی که مطرح می شود ، آن است که مراحل و نحوه اعتراض به حکم حبس تعزیری چیست ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که مراحل و نحوه اعتراض به حکم حبس تعزیری از طریق روش هایی همچون تجدیدنظر خواهی ، واخواهی ، فرجام خواهی و اعاده دادرسی ، نیازمند آن است که محکوم ، پس از ابلاغ حکم ، اسناد و مدارک لازم را تهیه نموده و به استناد شرایط خاص مربوط به هر کدام از روش ها ، ظرف مهلت قانونی ، درخواست اعتراض خود را به ثبت رساند که این امر ، از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی ، امکان پذیر است .

به عنوان نمونه ، اعتراض تجدید نظر از حبس تعزیری ، به این صورت است که مرتکب ، می بایست ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ رای بدوی ، به استناد یکی از جهات تجدید نظر خواهی کیفری همچون بی اعتباری ادله و مستندات صدور رای یا عدم صلاحیت دادگاه ، درخواست تجدیدنظر خواهی نموده و یا در صورتی که حکم حبس تعزیری ، به صورت غیابی صادر شده است ، ظرف مهلت بیست روز ، تقاضای واخواهی نماید .

پس از آن ، محکوم علیه بدوی ، می بایست جریان رسیدگی به اعتراض حبس تعزیری را ، از طریق دادگاه تجدید نظر ، پیگیری نموده و با مراجعه به سامانه ثنا ، از جزئیات مربوط به روند رسیدگی به اعتراض خود ، مطلع و در صورت لزوم ، اقدامات بعدی را انجام دهد . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر ، مقاله زیر نیز ، مطالعه شود .

 

اعتراض به رای حبس تعزیری دادگاه تجدیدنظر

حبس تعزیری بدوی ، از جمله احکامی است که همچون حکم شلاق تعزیری ، قابلیت تجدید نظر خواهی کیفری را خواهد داشت . افرادی که حکم بدوی ایشان ، مبنی بر مجازات حبس تعزیری بوده است ، تحت شرایط خاصی می توانند اقدام به تجدیدنظر خواهی از آن حکم در دادگاه تجدیدنظر نمایند . با این حال ، ممکن است که حکم حبس تعزیری ، توسط دادگاه تجدید نظر نیز ، تایید شود . در این شرایط ، این سوال مطرح می شود که اعتراض به حکم حبس تعزیری صادره از دادگاه تجدیدنظر چگونه است ؟

بر اساس ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری ، در شرایط خاصی ، می توان از حکم حبس تعزیری دادگاه تجدید نظر که قطعیت یافته است ، درخواست اعاده دادرسی نمود . مثل زمانی که پس از صدور حکم حبس تعزیری دادگاه تجدید نظر ، ادله جدیدی کشف شود که بی گناهی محکوم را نشان داده و یا مشخص شود اسناد و مدارک لازم برای محکوم نمودن متهم ، جعلی بوده است .

 

اعتراض به حکم حبس تعزیری غیابی

گاهی ، حکم صادره از دادگاه کیفری در خصوص حبس تعزیری ، حکم غیابی است . حکم غیابی ، به حکمی گفته می شود که در طی فرایند دادرسی آن ، مشتکی عنه یا وکیل وی ، حضور نداشته و به صورت کتبی نیز ، لایحه ارسال نکرده باشند و ابلاغیه ها نیز به صورت قانونی به متهم ابلاغ شده باشد . سوال این است که اگر حکم حبس تعزیری دادگاه ، به صورت رای غیابی صادر شود ، به چه صورت می توان نسبت به این رای غیابی دادگاه تجدید نظر یا بدوی ، اعتراض نمود ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که بر اساس ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری ، حکم غیابی صادره در تمامی جرایم ، به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند ، علاوه بر اینکه قابلیت تجدیدنظر خواهی را دارد ، می توان نسبت به آن ، درخواست واخواهی نیز نمود . واخواهی ، یکی از روش های اعتراض به رای غیابی صادره از دادگاه ها است که تحت شرایط فوق ، قابل طرح می باشد . لذا اگر حکم حبس تعزیری ، به صورت رای غیابی صادر شود ، می توان ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ حکم ، نسبت به آن واخواهی نمود .

لازم به ذکر است که در صورت وجود یکی از موارد عذر موجه ، محکوم می تواند پس از این بیست روز نیز ، درخواست واخواهی از رای غیابی نماید . در هر حال ، دادگاه صادر کننده رای غیابی اعم از دادگاه بدوی یا دادگاه تجدید نظر ، مجددا به موضوع پرونده رسیدگی خواهد نمود . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر ، مقاله زیر را نیز ، مطالعه نمایید .

 

اعتراض به حکم حبس تعزیری مواد مخدر

بر اساس قانون مبارزه با مواد مخدر ، حمل و نگهداری مواد مخدر ، جرم بوده و بسته به وزن مواد حمل یا نگهداری شده ، مرتکب ، به مجازات های قانونی از قبیل جزای نقدی ، شلاق ، حبس تعزیری و یا اعدام ، محکوم خواهد شد . اما سوالی که مطرح می شود ، این است که آیا حکم حبس تعزیری مواد مخدر قابلیت اعتراض دارد یا خیر ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که بر اساس قانون ، از جمله راه های اعتراض به حکم حبس تعزیری مواد مخدر ، آن است که مرتکب ، پس از صدور حکم ، طبق ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری ، حق تجدیدنظر خواهی خود را ساقط کرده و از دادگاه ، تخفیف بگیرد . همچنین ، می توان ظرف مهلت های مشخص ، اقدام به طرح اعتراض تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر ، واخواهی از رای غیابی ، فرجام خواهی و نیز ، اعاده دادرسی کیفری نمود .

لازم به ذکر است که در ماده 38 قانون مبارزه با مواد مخدر ، تخفیف مجازات حبس تعزیری مواد مخدر ذکر شده است که بر اساس آن ، دادگاه ، می تواند در صورت وجود یکی از جهات تخفیف در مجازات ، حبس تعزیری را تا نصف حداقل مجازات آن جرم ، کاهش بدهد و در صورتی که مجازات ، حداقلی نداشته باشد ، همان را تا نصف ، تخفیف بدهد .

البته ، کلیه افرادی که پس از صدور حکم حبس تعزیری مواد مخدر ، با نیروی انتظامی همکاری کرده و اقدام آنها منجر به شناسایی شبکه ها شود ، دادگاه می تواند با تقاضای نیروی انتظامی ، مجازات حبس تعزیری را به میزان نصف مجازات تعیین شده ، تخفیف دهد .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص اعتراض به حکم حبس تعزیری در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اعتراض به حکم حبس تعزیری پاسخ دهند .