دینا / عقود و قراردادها / سایر عقود / صلح تامینی چیست

صلح تامینی چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قرارداد صلح تامینی ، قراردادی است که ضمن عقد صلح ، یکی از طرفین ، متعهد شود مبلغی را همه ساله یا هر ماه ، به عنوان نفقه ، به طرف مقابل یا شخص ثالث ، پرداخت کند . شرایط عقد صلح تامینی در ماده 768 قانون مدنی ، شامل وجود قصد و رضایت ، اهلیت ، تعیین موضوع و مشروعیت داشتن آن است .

 

عقد صلح ، از جمله عقود معینی است که در قانون مدنی ، احکام و ضوابط خاص آن ، بیان شده است . عقد صلح ، ممکن است به منظور رفع تنازع موجود میان افراد و یا برای جلوگیری از آن ، واقع شده یا اینکه در مقام معامله ، منعقد گردد . در هر حال ، عقد صلح ، به روش های مختلفی منعقد می گردد .

یکی از انواع عقد صلح ، عقد صلح تامینی می باشد که شرایط آن ، در ماده 768 و 769 قانون مدنی ، ذکر شده است و به موجب آن ، ضمن قرارداد صلح ، پرداخت نفقه یا مستمری ، به نفع طرف مصالحه یا شخص ثالث مورد پیش بینی قرار می گیرد ؛ لذا افرادی که قصد انعقاد چنین قراردادی را دارند ، می بایست با اطلاع از شرایط این عقد طبق قانون مدنی ، اقدامات لازم را انجام دهند .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که صلح تامینی چیست و شرایط انعقاد آن بر اساس ماده 768 قانون مدنی چیست . سپس ، نحوه انعقاد این قرارداد و مدارک لازم برای آن را شرح داده و هزینه های مربوطه را نیز بررسی خواهیم نمود .

صلح تامینی چیست

قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که صلح تامینی چیست ، ابتدا باید عقد صلح را که به عنوان مادر عقود معروف است ، اندکی واکاوی نماییم . به طور کلی ، عقد صلح ، به عقدی گفته می شود که با هدف رفع اختلاف میان افراد یا جلوگیری از بروز آن در آینده ، میان دو طرف ، منعقد شده و یا در مقام انجام معامله ای همچون بیع . با این توضیح ، عقد صلح را می توان به دو شکل ، مورد توجه قرار داد : عقد صلح در مقام صلح دعاوی و عقد صلح در مقام انعقاد معامله .

در هر حال ، یکی از انواع صلح ، که در قانون مدنی ، به صورت مختصر مورد توجه قرار گرفته است ، عقد صلحی با عنوان صلح تامینی ماده 768 قانون مدنی می باشد که در کنار صلح عمری ، کاربرد فراوانی در انعقاد قراردادهای صلح دارد . به همین دلیل ، برای اطلاع از اینکه عقد صلح تامینی چیست ، می بایست به دو ماده 768 و 769 قانون مدنی ، توجه داشت .

به موجب ماده 768 قانون مدنی ، در قرارداد صلح میان دو فرد ، ممکن است که یکی از طرفین ، در مقابل مال الصلحی که از دیگری می گیرد ، متعهد شود که هر ساله و یا هر ماهه ، نفقه یا مستمری پرداخت نماید که این نفقه ، می تواند به نفع طرف مقابل تادیه شود و یا اینکه پرداخت آن به شخص ثالثی غیر از طرفین عقد صلح ، شرط گردد .

بنابراین ماده ، در پاسخ به این سوال که صلح تامینی چیست ، باید گفت که یکی از انواع روش های انعقاد قرارداد صلح ، آن است که بر اساس ماده 768 قانون مدنی ، حین انعقاد قرارداد ، پرداخت مستمری یا نفقه ، به نفع طرف مقابل و یا شخص ثالثی ، مورد پیش بینی قرار گرفته باشد .

شرایط انعقاد قرارداد صلح تامینی در ماده 768 قانون مدنی

بر اساس قانون مدنی ، قرارداد صلحی که در آن ، پرداخت مستمری به نفع طرف مصالح یا شخص ثالثی شرط شده باشد را صلح تامینی می نامند . علاوه بر این ، در ماده 769 قانون مدنی نیز ، حکمی در خصوص فوت منتفع این قرارداد ، پیش بینی شده است که اهمیت دارد . به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم برای آشنایی بیشتر ، شرایط انعقاد قرارداد صلح تامینی در ماده 768 قانون مدنی را توضیح دهیم .

اما قبل از هر چیز ، باید اشاره کرد که تنظیم صلح نامه ، چه به صورت صلح عمری و یا به صورت صلح تامینی و یا غیر از اینها باشد ، نیازمند آن است که در ابتدای امر ، طرفین ، از شرایط اساسی صحت قراردادها ، مطلع بوده و با لحاظ آن ، قرارداد مد نظر خود را تنظیم نمایند .

بر اساس قانون مدنی ، از جمله شرایط انعقاد قراردادها ، از قبیل قرارداد صلح تامینی ماده 768 قانون مدنی ، آن است که هر دو طرف ، قصد و رضایت مبنی بر انجام معامله داشته و اهلیت داشته باشند ؛ یعنی اینکه صغیر و سفیه و مجنون نباشند . همچنین ، موضوع قرارداد ، یعنی عقد صلح تامینی ماده 768 قانون مدنی ، باید به صورت دقیق ، مشخص شده و هدف از آن نیز ، مشروع باشد . علاوه بر این ، برای صحت قرارداد صلح ، طرفین ، باید اهلیت معامله و تصرف کردن در مال مورد نظر را نیز داشته باشند .

در صورت دارا بودن شرایط فوق ، نوبت به شرایط اختصاصی انعقاد قرارداد صلح تامینی می رسد که در دو ماده 768 و 769 قانون مدنی ، بیان شده است . بر اساس مواد مذکور ، یکی از اصلی ترین شرایط انعقاد قرارداد صلح تامینی ، این است که یکی از طرفین ، متعهد شود که در ازای مال صلح شده ، همه ساله و یا همه ماهه ، تا مدت زمان مشخصی ، اقدام به پرداخت نفقه ، به نفع طرف مصالحه و یا به نفع شخص و یا اشخاص ثالث نماید .

مثلا ، فردی ، به جای انعقاد قرارداد صلح عمری برای فرزند ، صلح تامینی منعقد نموده و ملکی را به فرزند خود ، صلح می نماید ؛ به این شرط که فرزند ، به مدت بیست سال ، هر ماه ، مبلغ مشخصی نفقه ، به وی پرداخت نماید . در هر حال ، صلح تامینی ، بر خلاف قرارداد صلح بلاعوض ، نیازمند آن است که صلح گیرنده یا متصالح ، طبق قرارداد ، عمل نموده و نفقه یا مستمری مذکور را پرداخت نماید .

علاوه بر این ، ماده 769 قانون مدنی ، حکمی در خصوص فوت منتفع صلح ، مقرر نموده است . به موجب این ماده ، در شرایطی که صلح تامینی ، به صورت تعهد به پرداخت نفقه به طرف صلح و یا شخص ثالث منعقد شده است ، می توان شرط کرد که بعد از فوت منتفع نفقه ، که ضمن عقد صلح تامینی تعیین می شود ، این نفقه ، به ورثه او داده شود .

به عنوان نمونه ، در صورتی که فردی ، اقدام به صلح تامینی ملک خود می نماید ، می تواند شرط کند که در ازای عقد صلح ، به مدت سی سال ، نفقه ای به خود وی پرداخت شده و در صورتی که خودش فوت نماید ، این نفقه ، به ورثه وی ، پرداخت گردد . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر ، مقاله زیر نیز مطالعه شود.

نحوه انعقاد قرارداد صلح تامینی

صلح تامینی ، با اوصاف مذکور در ماده 768 و 769 قانون مدنی ، کاربرد زیادی دارد ؛ به ویژه ، افرادی که مسن تر هستند ، می توانند ضمن تنظیم صلح نامه زمین یا خانه به فرد دیگر ، پرداخت نفقه به فرزندان خود به عنوان شخص ثالث را شرط نمایند . اما سوالی که مطرح می شود ، آن است که نحوه انعقاد قرارداد صلح تامینی ، به چه صورت است ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که اصولا نحوه انعقاد قرارداد صلح تامینی نیز ، مانند انعقاد قرارداد صلح عمری برای فرزند و یا همسر می باشد ؛ به این معنا که برای تنظیم صلح نامه ، می توان به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و با تنظیم یک سند رسمی ، عقد صلح تامینی را منعقد کرده و ضمن آن ، شرط پرداخت نفقه به نفع مصالح یا شخص ثالث را درج نمود .

اما باید دانست که انعقاد قرارداد صلح تامینی ، محدود به روش پیش گفته ، نبوده و طرفین ، می توانند برای تنظیم قرارداد صلح تامینی ، صلح نامه دستی نیز ، تهیه نمایند ؛ به این صورت که مصالح و متصالح ، مفاد توافقات خود در خصوص قرارداد صلح را ، بر روی یک برگه عادی یا دستنویس ، درج کرده و ضمن آن ، صلح تامینی را شرط نمایند .

باید دانست که در صورت انعقاد قرارداد صلح تامینی به صورت دستنویس ، سند تنظیم شده ، اعتبار سند عادی را خواهد داشت که به نسبت اسناد رسمی ، از اعتبار پایین تری برخوردار است ؛ لکن در صورت بروز اختلاف ، می توان به آن استناد نمود . با این وجود ، به دلیل مشکلات ناشی از اثبات اسناد عادی ، افراد ، معمولا ترجیح می دهند که برای انعقاد صلح تامینی ، به محضر مراجعه و سند صلح نامه رسمی ، تنظیم نمایند که در ادامه ، مدارک و هزینه های آن را تشریح خواهیم نمود .

لازم به ذکر است که اگر متعهد در صلح تامینی ، به تعهدات خود مبنی بر پرداخت نفقه به مصالح و یا شخص ثالث ، عمل نکند، صلح کننده نیز ، می تواند به دفترخانه ای که سند صلح نامه تامینی را تنظیم کرده ، مراجعه و درخواست فسخ قرارداد صلح تامینی را داشته باشد . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر ، مقاله زیر نیز ، مطالعه شود .

 

مدارک لازم برای انعقاد قرارداد صلح تامینی

بر اساس قانون مدنی ، قرارداد صلح ماده 768 قانون مدنی را می توان به اشکال مختلفی منعقد نمود که در کنار صلح عمری ، می توان به عقد صلح تامینی نیز اشاره کرد . در هر حال ، شرایط و نحوه انعقاد این قرارداد ، به گونه ای است که هم می تواند به شکل صلحنامه عادی باشد و هم به شکل صلحنامه محضری ؛ هر چند که امروزه ، طرفین ، با مراجعه به دفترخانه ، این قرارداد را تنظیم می نمایند تا مشکلات ناشی از درج عقد صلح بر روی اسناد عادی ، به وجود نیاید .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که مدارک لازم برای انعقاد قرارداد صلح تامینی چیست و در صورتی که افراد ، قصد داشته باشند با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی ، یک نمونه صلحنامه تامینی تنظیم نمایند ، چه مدارکی باید ارائه نمایند ؟ در پاسخ به این سوال ، مدارک مهم برای تنظیم این قرارداد را ذکر خواهیم نمود .

 

مدارک هویتی طرفین عقد صلح تامینی ؛ اعم از شناسنامه و کارت ملی طرفین و در صورت لزوم ، اوراق هویتی شخص ثالث ؛

در صورتی که مورد صلح تامینی ، ملک می باشد ، می بایست سند ملکی آن ، اعم از تک برگی یا دفترچه ای نیز ، به دفترخانه ارائه شود ؛

انجام استعلامات مربوط به انتقال ملک در دفترخانه ، از قبیل استعلام اداره دارایی و مالیات نیز ، در خصوص صلح تامینی ملک ، الزامی است .

 

در هر صورت ، طرفین ، قبل از انعقاد قرارداد صلح تامینی در دفترخانه ، می بایست اقدام به اخذ نوبت نموده و در روز مقرر ، به محضر مراجعه و ذیل سند قرارداد یا عقد صلح تامینی را امضا نمایند . پیشنهاد می شود در همین ارتباط ، مقاله زیر نیز ، مطالعه شود .

 

هزینه انعقاد عقد صلح تامینی

عقد صلح تامینی ماده 768 قانون مدنی ، مانند سایر اقسام صلح ، معمولا با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی ، تنظیم می شود ؛ اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که هزینه انعقاد قرارداد صلح تامینی چقدر است و در صورتی که طرفین ، قصد داشته باشند با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی ، این قرارداد را تنظیم نمایند ، چه میزان هزینه باید پرداخت کنند ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که انعقاد عقد صلح تامینی در دفاتر اسناد رسمی نیز ، همچون صلح خیاری ، نیازمند پرداخت هزینه ، بر اساس نرخ تعرفه دفاتر اسناد رسمی می باشد . بر این اساس ، بسته به اینکه مال مورد صلح ، جزء اموال منقول و یا غیر منقول بوده و میزان ارزش آن ، چقدر باشد ، هزینه انعقاد قرارداد ، متفاوت خواهد بود . اگر عقد صلح تامینی در خصوص اموال غیر منقول ، از قبیل خانه ، زمین ، باغ ، آپارتمان و غیره باشد ، بر اساس ارزش معاملاتی ملک ، هزینه ای به شرح زیر ، قابل پرداخت است :

 

مبلغ سند

تعرفه

تا مبلغ ده میلیون ریال مقطوعا

800 هزار ریال

تا مبلغ 50 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال

120 در هزار

تا مبلغ 100 میلیون ریال نسبت به مازاد 50 میلیون ریال

40 در هزار

تا مبلغ 200 میلیون ریال نسبت به مازاد 100 میلیون ریال

20 در هزار

تا مبلغ 500 میلیون ریال نسبت به مازاد 200 میلیون ریال

12 در هزار

تا مبلغ 1 میلیارد ریال نسبت به مازاد 500 میلیون ریال

6 در هزار

بیش از یک میلیارد ریال نسبت به مازاد یک میلیارد ریال

3 در هزار

 

در صورتی هم که مال صلح شده ، جزء اموال منقول باشد ، هزینه انعقاد عقد صلح تامینی ، بر اساس جدول ذیل ، محاسبه می شود :

 

مبلغ سند

تعرفه

تا مبلغ ده میلیون ریال مقطوعا

350هزار ریال

تا مبلغ 200 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال

6در هزار

تا مبلغ یک میلیارد ریال نسبت به مازاد 200 میلیون ریال

4در هزار

بیش از یک میلیارد ریال نسبت به مازاد یک میلیارد ریال

1در هزار

 

لازم به ذکر است که هزینه انجام خدماتی همچون استعلام از سازمان ثبت و دارایی ، به مبلغ 15 هزار تومان و رونوشت اسناد نیز ، 7 هزار و پانصد تومان می باشد که مبلغ مذکور ، مربوط به تنظیم صلحنامه تامینی در سال 1401 می باشد . پیشنهاد می شود برای آشنایی بیشتر ، مقاله زیر نیز ، مطالعه شود .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قرارداد صلح تامینی و شرایط آن در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قرارداد صلح تامینی و شرایط آن پاسخ دهند .