دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع ، در مواردی قابل طرح است که مالک ملک مشاعی ، از تنظیم سند رسمی برای خریدار ، امتناع نموده و یا ورثه ملکی که مالک ، قبل از تنظیم سند رسمی فوت کرده ، در دفترخانه ، حاضر نمی شوند . نمونه متن دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را باید از طریق دفاتر خدمات قضایی ، به ثبت رسانید .
برای مشاوره طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
برای مشاوره طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
زمانی که فردی ، مال غیر منقولی را خریداری نموده و یا به طریق دیگری ، همچون به ارث رسیدن ، مالک آن می شود ، در درجه اول ، می بایست سند مالکیت مربوط به آن را تهیه کند و در این خصوص ، تفاوتی میان املاک مشاع و مفروز ، وجود نداشته و صاحبان املاک مشاع نیز ، می بایست سند ملکی را ، به صورت رسمی ، دریافت کنند .
با این حال ، در شرایطی ، ممکن است که فروشنده ملک مشاعی ، در دفترخانه ، حضور پیدا نکرده و از انتقال سند به سایر مالکان ملک مشاع ، امتناع نماید . در چنین شرایطی ، این امکان پیش بینی شده که خواهان ، بتواند از طریق دادگاه ، الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را تقاضا نماید . طرح این دعوی ، جزئیات حقوقی خاصی دارد ؛ فلذا خواهان ، برای حصول نتیجه ، یعنی دریافت سند رسمی ملک مشاع ، می بایست با اطلاعات کافی ، اقدامات لازم را انجام دهد .
به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم شرایط دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را بررسی و نحوه و مراحل طرح آن از طریق دادگاه را شرح دهیم . در ادامه ، مدارک لازم ، هزینه ها و دادگاه صالح جهت طرح این دعوا را توضیح داده و در خاتمه نیز ، یک نمونه متن دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع را برای دانلود ، در سایت قرار خواهیم داد .
در یک تقسیم بندی کلی ، املاک را می توان به دو نوع املاک مشاع و املاک مفروز ، تقسیم بندی کرد . یکی از مهم ترین تفاوت های ملک مشاع و مفروز ، آن است که در املاک مشاع ، چند نفر ، در آن واحد ، در مالی شریک بوده و همگی ، حق تصرف در جزء جزء مال مشاع را دارند . اشاعه ملک و ضرورت دریافت سند رسمی برای ملک مشاع ، حالات مختلفی دارد .
گاهی ، ملک ، به فرد دیگری فروخته شده و قبل از تنظیم سند رسمی به نفع خریدار ، صاحب ملک ، فوت می کند که در این حالت ، تنظیم سند رسمی ملک مشاع توسط ورثه ، اهمیت پیدا خواهد کرد . گاهی هم چند نفر ، ملکی را به نحو اشاعه ، خریداری می کنند و یکی از مالکان ، قصد دارد برای حصه خود ، سند ملکی رسمی بگیرد . همچنین ، ممکن است که هر کدام از مالکان مشاع ملک ، قصد فروختن سهم خود به دیگری را داشته باشند که در این حالت ، خریدار نیز ، می بایست بتواند سند رسمی ملک خریداری شده را بگیرد .
لکن گاهی ، بنا به دلایلی ، ورثه متوفی ، در دفترخانه حضور پیدا نکرده و تنظیم سند رسمی به نفع خریدار ، محقق نمی شود و یا اینکه ، فروشنده ملک مشاع ، از حضور در دفترخانه برای تنظیم سند به نفع خریدار ، امتناع می کند . در این شرایط ، خواهان ، می بایست از طریق طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع در دادگاه ، سند رسمی بگیرد . لذا سوالی که مطرح می شود ، این است که شرایط دعوای الزام به تنظیم سند ملک مشاع چیست ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که یکی از مهم ترین شرایط طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی برای املاک مشاع ، آن است که خریدار ملک ، به عنوان خواهان ، می بایست با دارا بودن شرایطی همچون ذی نفع بودن و داشتن اهلیت قانونی ، از دادگاه صالح ، تقاضای رسیدگی نموده و یک نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را از طریق سامانه ثنا ، به ثبت برساند .
در این میان ، خواهان می بایست کلیه اسناد و مدارکی که دال بر خرید ملک مشاع می باشد ، از جمله مبایعه نامه را نیز ، به نمونه دادخواست خود ضمیمه نماید تا دادگاه ، با ملاحظه آن ، حکم صادر نماید . البته ، طرح این دعوی ، منوط به آن است که فروشنده ملک مشاع ، در تاریخی که میان طرفین مقرر شده ، در دفترخانه حاضر نشده و از تنظیم سند رسمی به نفع خریدار ، امتناع کرده باشد .
همچنین ، از جمله شرایط طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی املاک مشاع ، آن است که خریدار ملک مشاعی ، ثمن معامله را که طبق قرارداد ، پرداخت آن برای حضور در دفترخانه شرط شده است را نیز ، پرداخت کرده باشد ؛ در غیر این صورت ، تا زمان پرداخت تمامی مبلغ مشخص شده ، نمی تواند این دعوی را از طریق دادگاه ، پیگیری نماید .
زمانی که ملکی ، مشاع محسوب می شود ، تا قبل از افراز ملک ، هر کدام از شرکایی که مالک حصه ای از آن می باشند و یا خریداران هر سهم از آن ، می توانند از طریق قانونی ، در دادگاه ، طرح دعوی نمایند تا تنظیم سند رسمی برای ایشان ، انجام گیرد . همچنین ، زمانی که شخصی ، ملکی را خریداری کرده ، اما مالک ، قبل از تنظیم سند رسمی فوت می کند و ورثه ، به عنوان مالک مال مشاع ، از حضور در دفترخانه ، امتناع می کنند ، می توان از دادگاه ، الزام ورثه به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را تقاضا نمود .
اما سوال ، این است که نحوه و مراحل طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع چگونه است ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که قبل از طرح دعوی در دادگاه ، خواهان ، می تواند حق خود را به موجب ارسال اظهارنامه ، مطالبه نماید . به این ترتیب ، خریدار ملکی که مالک آن فوت کرده است ، می تواند یک اظهارنامه حقوقی ، به طرفیت وراث متوفی ، تنظیم کرده و از ایشان بخواهد در تاریخ مقرر ، در دفترخانه حاضر شوند . در صورت دارا بودن شرایط لازم ، مراحل و نحوه طرح این دعوی ، به شرح زیر است :
اولین مرحله ، آن است که خواهان ، یک نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را تهیه کرده و از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، به ثبت رساند . مقدمه این امر ، آن است که خواهان ، ابتدا ، در سامانه ثنا ، ثبت نام کرده و احراز هویت شده باشد .
نحوه طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع ، به این صورت است که خواهان ، ضمن ثبت دادخواست خود ، می بایست اسناد و مدارکی که دال بر مالک بودن وی محسوب می شود را نیز ، برابر اصل کرده و به دادخواست ، ضمیمه کند . همچنین ، هزینه های مربوط به طرح دعوی نیز ، از طریق این دفاتر ، قابل پرداخت می باشد .
در این مرحله ، دادرس ، اقدام به رسیدگی به پرونده نموده و در صورتی که اسناد و مدارک ، کامل بوده و مالک بودن خواهان ( خریدار ملک مشاع یا خریدار ملکی که فروشنده آن فوت کرده است ) را احراز نماید ، حکم الزام خوانده به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را صادر خواهد نمود . در صورتی که باز هم ، محکوم علیه از حضور در دفاتر اسناد رسمی خودداری نماید ، دادگاه ، سند انتقال را در دفترخانه اسناد رسمی ، به نام خریدار ، امضا کرده و دیگر نیازی به حضور محکوم علیه یا ورثه ، نخواهد بود .
طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع ، نیازمند آن است که خواهان ، یک نمونه دادخواست ، تهیه و از طریق دفاتر خدمات قضایی ، به ثبت رساند . با این وجود ، صدور رای توسط دادگاه ، منوط به آن است که خواهان ، به استناد هر یک از ادله اثبات دعوی ، ذی حق بودن خود را ثابت کرده و مدارک لازم را ، ضمیمه دادخواست خود نماید . به همین مناسبت ، در این قسمت ، قصد داریم مدارک لازم برای طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را بیان کنیم .
مدارک هویتی از قبیل شناسنامه و کارت ملی خواهان ؛
ثبت نام در سامانه ثنا و در اختیار داشتن کلمه کاربری و رمز عبور ؛
اصل مبایعه نامه ملک که خریدار ، به استناد آن ، ادعای مالکیت بر مال مشاع را دارد ؛
تکمیل فرم ارزش منطقه ای ملک در دفاتر خدمات قضایی ، که در آن اطلاعات مربوط به ملک از قبیل آدرس ، پلاک ، مساحت و غیر اینها ، درج شده است ؛
تنظیم نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع و پرداخت هزینه های مربوط به طرح دعوی ؛
گواهی عدم حضور متعهد به تنظیم سند در دفتر اسناد رسمی که از طریق این دفاتر ، قابل دریافت است .
پس از ارائه مدارک مذکور به دفاتر خدمات قضایی ، این مدارک ، در سامانه ، بارگذاری می شود ؛ لکن خواهان می بایست اصل اسناد را نیز ، در جلسات دادرسی به همراه داشته و به قاضی ، ارائه نماید . در صورت کامل بودن مدارک و احراز مالک بودن خواهان ، قاضی حکم الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را صادر خواهد کرد .
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع ، مانند سایر دعاوی همچون دعوای الزام به اخذ صورتمجلس سند تفکیکی ، نیازمند آن است که خواهان ، هزینه های لازم را حین ثبت دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، پرداخت نماید . اما سوالی که مطرح می شود ، این است که هزینه طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع چقدر است ؟
در پاسخ به این سوال ، ابتدا باید گفت که دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع ، نوعی دعوای مالی محسوب می شود که بر اساس نرخ تعرفه خدمات قضایی ، هزینه دادرسی این دعوی ، بسته به ارزش ملک ، متفاوت می باشد . در صورتی که ارزش منطقه ای ملک ، تا 20 میلیون تومان باشد ، دو و نیم درصد ارزش منطقه ای ملک و در صورتی که بیشتر از 20 میلیون تومان باشد ، هزینه دادرسی این دعوی ، معادل سه و نیم درصد ارزش منطقه ای ملک خواهد بود .
بنابراین ، هزینه طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ، بسته به ارزش منطقه ای ملک ، متغیر خواهد بود . علاوه بر این ، دفاتر خدمات قضایی نیز ، بابت ثبت نام فرد در سامانه ثنا و نیز ، ثبت دادخواست و برابر اصل نمودن مدارک ، هزینه هایی از خواهان ، اخذ می نمایند که بسته به شرایط ، از 50 تا 100 هزار تومان ، در نوسان خواهد بود .
طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی برای املاک مشاع ، نیازمند آن است که خواهان ، دادخواستی تنظیم کرده و از طریق دفاتر خدمات قضایی ، به ثبت برساند . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، آن است که دادگاه صالح برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع ، کجاست ؟
پاسخ به این سوال ، در قانون آیین دادرسی مدنی ، ذکر شده است که به موجب آن ، بسته به منقول بودن یا غیر منقول بودن موضوع دعوی ، دادگاه صالح رسیدگی به آن نیز ، متفاوت خواهد بود . بر اساس ماده 12 قانون آیین دادرسی مدنی ، دعاوی مربوط به اموال غیر منقول همچون زمین ، خانه ، باغ و امثال آن ، می بایست در دادگاهی اقامه شوند که مال غیر منقول ، در حوزه آن واقع شده است ؛ حتی اگر خوانده دعوی ، در آن حوزه قضایی ، ساکن نباشد .
بنابراین ، دادگاهی صلاحیت رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را خواهد داشت که مال مشاع ، در آن واقع شده باشد . حتی اگر خواهان و یا خوانده دعوی ، در آن شهر ساکن نباشند ، باز هم دادگاه همان شهر ، صلاحیت رسیدگی به دعوی الزام به تنظیم سند رسمی مال مشاع را خواهد داشت .
در قسمت های قبل ، تلاش کردیم که مسائل کلی ، پیرامون طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را مورد بحث قرار داده و جزئیات حقوقی و قانونی مربوط به آن را تشریح نماییم . همانطور که گفته شد ، نحوه و مراحل طرح این دعوی ، به موجب ارائه دادخواست به دادگاه حقوقی صالح می باشد .
با این وجود ، ممکن است که برخی از مخاطبین محترم ، نسبت به جزئیات مربوط به نحوه تنظیم دادخواست ، بی اطلاع بوده و برای پیگیری مراحل این دعوی در دادگاه ، نیاز به راهنمایی داشته باشند . به همین مناسبت ، در این قسمت ، قصد داریم یک نمونه متن دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را نیز ، ارائه داده و فایل pdf آن را نیز ، برای دانلود ، در سایت قرار دهیم .
نمونه متن دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
ریاست محترم ............
با سلام ؛
احتراما به استحضار می رساند که اینجانب ........................ فرزند ............................... به شماره ملی ........................... ، در تاریخ ......................... ، به استناد مبایعه نامه ............................. ، اقدام به خرید ................... سهم از ....................... سهم مشاع ، از فروشنده ، سرکار خانم / جناب آقای ......................... نموده و ایشان نیز ، متعهد شدند در تاریخ .................. ، در دفترخانه حاضر و سند رسمی را به نام اینجانب ، تنظیم نمایند .
لکن ، علی رغم پرداخت ثمن معامله ، ایشان از حضور در دفترخانه در موعد مقرر ، امتناع نموده و پیگیری های اینجانب نیز ، بی نتیجه مانده است . لذا به استناد اسناد و مدارک ضمیمه شده ، صدور حکم مبنی بر الزام ایشان به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را تقاضا دارم .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع پاسخ دهند .
برای مشاوره طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
برای مشاوره طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©