دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی مدنی / هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر

هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

تعرفه هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، در دعاوی مالی حقوقی، در مرحله فرجام خواهی، اعاده دادرسی و اعتراض ثالث، نسبت به رای دادگاه تجدیدنظر، 5/5 درصد ارزش محکوم به بوده و در صورت اعسار فرد و پذیرش آن در محکمه، نیاز به پرداخت هزینه، نخواهد بود.

 

روند رسیدگی به پرونده ها، در دادگاه های حقوقی و یا کیفری، رایگان نبوده و دولت، برای تامین هزینه های مربوط به قوه قضاییه و رسیدگی به پرونده ها توسط قضات، اقدام به اخذ هزینه دادرسی، از شاکی یا خواهان ثبت کننده شکوائیه و دادخواست می نماید که البته، در صورت برنده شدن پرونده، این هزینه، قابل اخذ از مشتکی عنه یا خوانده، می باشد.

 

اعتراض به آرای صادره در محاکم حقوقی و کیفری، از جمله اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر نیز رایگان نبوده و رسیدگی به اعتراض به این رای، نیازمند پرداخت تعرفه هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر می باشد.

 

از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم بگوییم که تعرفه میزان هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر و هزینه دادرسی اعتراض ثالث به رای این دادگاه، چقدر است و در خصوص اعسار از پرداخت این هزینه و ضمانت اجرای عدم پرداخت آن، توضیح دهیم.

تعرفه میزان هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر

قبل از توضیح تعرفه میزان هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، باید اندکی در خصوص هزینه دادرسی از منظر قانون، صحبت کرده و بگوییم که مقصود از این هزینه از نظر قانون آیین دادرسی چیست و علت اخذ آن، چه می باشد؛ سپس، توضیحات مربوط به میزان هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، را ارائه کنیم. ماده 502 قانون آیین دادرسی مدنی مقرر می دارد:

 

"هزینه دادرسی عبارت است از: 1- هزینه برگ‌ هایی که به دادگاه تقدیم می‌ شود. 2-هزینه قرارها و احکام دادگاه." بر این اساس، ثبت کنندگان دادخواست یا شکوائیه، باید، هزینه برگ دادخواست یا شکایت نامه، همچنین، هزینه رسیدگی به پرونده که منجر به صدور حکم یا قرار می شود را تحت عنوان هزینه دادرسی، به دادگاه، بپردازند تا دادخواست و یا شکوائیه آن ها، به دادگاه صالح ارسال گردد، برای آن، پرونده تشکیل شده و در دادگاه صالح، مورد رسیدگی قرار گیرد.

 

بدیهی است که بدون پرداخت هزینه دادرسی، هیچ یک از موارد مذکور، اتفاق نخواهد افتاد مگر اینکه اعسار از پرداخت هزینه دادرسی فرد، مورد قبول محکمه، قرار گیرد. از آنجا که اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر نیز سبب رسیدگی مجدد و صدور رای می گردد، متقاضی اعتراض به رای این دادگاه، باید هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر را بپردازد.

 

میزان هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، با توجه به اعلام دولت و قوه قضاییه، برای هر برگ دادخواست یا شکوائیه، در حدود 4 هزار تومان است و هزینه رسیدگی و صدور حکم یا قرار، در صورتی که شاکی یا خواهان، بخواهد نسبت به رای دادگاه تجدید نظر، اقدام به اعاده دادرسی، اعتراض ثالث یا فرجام خواهی، کند، بسته به مالی بودن یا غیر مالی بودن دعوا، همچنین، حقوقی یا کیفری بودن موضوع دعوا، به شرح زیر می باشد:

 

هزینه دادرسی درخواست اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری، نسبت به رای دادگاه تجدیدنظر در مسائل حقوقی و یا کیفری، 300/000 هزار ریال خواهد بود. 

 

هزینه اعاده دادرسی کیفری نسبت به رای دادگاه تجدیدنظر، در دیوان عالی کشور، 500/00 هزار ريال است.

 

هزینه دادرسی در دعاوی غیر مالی حقوقی، از 400/000 هزار ريال تا 1/800/000 میلیون ريال، خواهد بود.

 

 هزینه دادرسی دعاوی مالی حقوقی، در مرحله فرجام خواهی، اعاده دادرسی و اعتراض ثالث، 5/5 درصد محکوم به، می باشد. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص هزینه دادرسی و تعرفه خدمات قضایی، می توانند، نسبت به مطالعه مقاله زیر، اقدام کنند.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، مربوط به سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

هزینه دادرسی اعتراض ثالث به رای دادگاه تجدید نظر 1403

در بررسی هزینه دادرسی اعتراض ثالث به رای دادگاه تجدید نظر 1403، لازم به توضیح است که؛ مواد 417 و 418 قانون آیین دادرسی مدنی، به ترتیب، در خصوص شرایط دعوای اعتراض ثالث، مقرر می دارند : "اگر در خصوص دعوایی، رایی صادر شود که به حقوق شخص ثالث، خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او، در دادرسی که منتهی به رای شده است، به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد، می‌ تواند نسبت به آن رای، اعتراض نماید." (ماده 417 قانون آیین دادرسی مدنی)

 

"در مورد ماده قبل، شخص ثالث، حق دارد، به هر گونه رای صادره از دادگاه های عمومی، انقلاب و تجدیدنظر، اعتراض نماید و نسبت به حکم داور نیز کسانی که خود یا نماینده آنان، در تعیین داور شرکت نداشته اند، می‌ توانند به عنوان شخص ثالث، اعتراض کنند." (ماده 418 قانون آیین دادرسی مدنی)

 

بر اساس این دو ماده، چنانچه شخص ثالثی، به غیر از اصحاب دعوا که در روند دادرسی، دخالتی نداشته است، از صدور رای (در هر مرحله از رسیدگی)، نسبت به موضوع مورد شکایت اصحاب دعوا، متضرر گردد و حقوق وی، دچار خدشه و خلل شود، می تواند، نسبت به رای صادره، اقدام به ثبت اعتراض، تحت عنوان اعتراض ثالث نماید.

 

در صورتی که این اعتراض، نسبت به رای دادگاه تجدیدنظر باشد، شخص ثالث، باید، بر اساس تعرفه های مصوب دولت و قوه قضاییه در هر سال، نسبت به پرداخت هزینه دادرسی اعتراض ثالث به رای دادگاه تجدید نظر 1403، اقدام کند که تعرفه و میزان آن، به شرح زیر است:

 

تعرفه هزینه اعتراض ثالث به رای دادگاه تجدید نظر در دعاوی مالی حقوقی، 5/5 درصد ارزش محکوم به و در دعاوی غیر مالی حقوقی، 400/000 هزار ريال تا 1/800/000 می باشد. همچنین، شخص ثالث، برای اعتراض، باید مبلغ 4000 هزار تومان نیز برای هر برگ دادخواست، بپردازد و این هزینه، سوای هزینه هایی است که برای تعرفه خدمات دفاتر خدمات قضایی، نظیر تایپ یا ارسال دادخواست، از جانب این دفاتر، اخذ می گردد.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، مربوط به سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

اعسار از هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر استان

همانگونه که در قسمت های قبلی مقاله، توضیح داده شد، در صورت عدم پرداخت هزینه دادرسی، به اعتراض فرد، رسیدگی نخواهد شد، مگر اینکه معسر باشد و اعسار وی نسبت به پرداخت هزینه دادرسی، مورد قبول محکمه، قرار گیرد. در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره اعسار از هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر استان​، صحبت کنیم و بگوییم که تکلیف هزینه دادرسی در این شرایط، چگونه خواهد بود.

 

درخواست اعسار فرد از پرداخت هزینه دادرسی اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر استان، باید، توسط مدعی اعسار، به صورت جداگانه یا همراه دادخواست اعتراض، ثبت و به دادگاه صالح، ارسال گردد، در صورتی که دادگاه، اعسار فرد را بپذیرد، از پرداخت هزینه های دادرسی اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، معاف خواهد بود.

 

چنانچه درخواست اعسار فرد، مود پذیرش محکمه واقع نشود، برای رسیدگی به اعتراض وی به رای دادگاه تجدید نظر استان، به او، مهلتی قانونی داده خواهد شد تا نسبت به واریز هزینه دادرسی، اقدام نماید، در غیر این صورت، به اعتراض او، رسیدگی نخواهد شد.

 

شایان ذکر است، در چنین شرایطی، چون فرد، مدعی اعسار است، هنگام ثبت دادخواست اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر استان، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، موقتا، تا زمان رسیدگی به پرونده اعسار، هیچ هزینه ای را از فرد، دریافت نمی کنند و در خصوص تعرفه خدمات دفاتر خدمات قضایی نیز، مطابق بخشنامه کانون دفاتر خدمات قضایی، به وی، تا 30 درصد، تخفیف خواهند داد که البته این مبلغ، مربوط به سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1403، اطلاع رسانی می گردد.

 

ضمانت اجرای عدم پرداخت هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر

پس از توضیح در خصوص تعرفه هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، همچنین، توضیح اعسار از هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر استان، در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره ضمانت اجرای عدم پرداخت هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، توضیح دهیم. در توضیح ضمانت اجرای عدم پرداخت تعرفه هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر، باید 2 فرض زیر را در نظر گرفت:

 

فرض اول، حالتی است که شخص، بدون ادعای اعسار، از پرداخت هزینه دادرسی، امتناع می کند که در این شرایط، با ضمانت اجرای عدم ثبت دادخواست اعتراض و به تبع، عدم ارجاع دادخواست به دادگاه صالح؛ عدم تشکیل و رسیدگی به پرونده و از دست دادن فرصت اعتراض، روبرو خواهد شد. 

 

فرض دوم، حالتی است که شخص، به دروغ، مدعی اعسار از پرداخت هزینه دادرسی اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر شده و یا در جریان رسیدگی، تمکن مالی خود را به دست آورده ولیکن، همچنان، از پرداخت هزینه دادرسی، امتناع می کند. در این شرایط، ضمانت اجرای بعد از قبول اعسار، این خواهد بود که دادگاه، مهلتی 7 روزه، به فرد خواهد داد تا نسبت به پرداخت هزینه دادرسی، اقدام کند و در صورت عدم پرداخت هزینه، به درخواست وی، رسیدگی نخواهد کرد و دادخواست وی با قرار رد، مواجه خواهد شد.

 

شایان ذکر است، شهودی که به دروغ، برای اعسار فرد از پرداخت هزینه دادرسی اعتراض به رای دادگاه تجدیدنظر، شهادت داده اند، با مجازات حبس از 3 ماه و یک روز تا دو سال و جزای نقدی از 2 میلیون و 500 هزار تومان تا 10 میلیون تومان، مواجه خواهند شد.

 

همچنین، در قانون اعسار که اکنون نسخ شده، در مواردی که فردی، به دروغ، مدعی اعسار می گشت، در شرایطی که به پرونده اعسار وی، رسیدگی شده بود و در خصوص اعتراض او، رسیدگی انجام گرفته بود، به جزای نقدی ای، معادل دوبرابر مخارج دعوای اصلی، محکوم می شد و در شرایطی که علی رغم پذیرش اعسار، هنوز به درخواست اعتراض او، رسیدگی صورت نگرفته بود، به پرداخت جزای نقدی ای، معادل هزینه های دادرسی دعوا محکوم می گردید. (با نسخ قانون اعسار، این ضمانت اجراها دیگر اجرایی نمی شود)

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون هزینه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر پاسخ دهند.