گزارش اصلاحی مهریه که می تواند از جانب دادگاه یا شورای حل اختلاف صادر شود، به معنای ختم دادرسی دعوای تقسیط مهریه است و زمانی صادر خواهد شد که زن و مرد، در دادگاه اعسار مهریه، بر میزان و موعد پرداخت اقساط مهریه، توافق کنند. این گزارش، غیر قابل اعتراض بوده اما، مطرح کردن تعدیل، در خصوص آن، امکان پذیر است.
برای مشاوره اعتبار و اعتراض به گزارش اصلاحی مهریه
برای مشاوره اعتبار و اعتراض به گزارش اصلاحی مهریه
آرای صادره از دادگاه ها، به صورت حکم، قرار و در مواردی، گزارش اصلاحی، می باشد و با صدور آن ها توسط مرجع رسیدگی کننده، در خصوص مساله مطروحه در محاکم دادگستری، تعیین تکلیف می گردد. زمانی که دادگاه، اقدام به صدور گزارش اصلاحی می نماید، طرفین دعوا، ملزم به تبعیت از مفاد آن، هستند.
از جمله موضوعاتی که امکان صدور گزارش اصلاحی در خصوص آن وجود دارد، مهریه، این حق از حقوق قانونی و مالی زنان است که البته، صدور گزارش اصلاحی در این زمینه، شرایط و قواعد خاص خود را دارد و تنها در صورت وجود این موارد، گزارش اصلاحی مهریه، صادر خواهد شد.
لذا در مقاله حاضر، قصد داریم، پس از توضیح در این باره که گزارش اصلاحی تقسیط مهریه چیست و اعتبار آن، چگونه می باشد، در خصوص شرایط اعتراض و درخواست تعدیل و اعسار، این گزارش، صحبت کرده و بگوییم که آثار عدم پرداخت اقساط گزارش اصلاحی مهریه چه خواهد بود.
قبل از پاسخ به این پرسش که گزارش اصلاحی مهریه چیست؟ لازم به توضیح است که قانون گذار، در قانون آیین دادرسی مدنی، علاوه بر حکم و قرار، امکان صدور گزارش اصلاحی را نیز در خصوص دعاوی مطروحه در محاکم، مورد پیش بینی قرار داده است.
به عبارتی، دادگاه ها می توانند، نظر و رای خود، در خصوص مساله مطرح برای رسیدگی را به جای حکم یا قرار، در قالب یک گزارش اصلاحی صادر کنند؛ البته، به شرطی که شرایط صدور گزارش اصلاحی وجود داشته باشد که مواد 178 و 186 قانون آیین دادرسی مدنی، در این باره، تعیین تکلیف نموده اند. این دو ماده، به ترتیب، مقرر می دارند:
"در هر مرحله از دادرسی مدنی، طرفین می توانند، دعوای خود را به طریق سازش، خاتمه دهند." و "هرکس می تواند، در مورد هر ادعایی، از دادگاه نخستین، به طور کتبی درخواست نماید که طرف او را برای سازش، دعوت کند." بر این اساس، هم پس از اقامه دعوا و هم پیش از آن، در صورتی که یکی از طرفین دعوا، درخواست خود، برای سازش را اعلام نماید و طرفین، با یکدیگر سازش کنند، امکان صدور گزارش اصلاحی، وجود خواهد داشت.
یعنی دادگاه، نتیجه سازش را در قالب یک گزارش که گزارش اصلاحی خوانده می شود، درج کرده و به طرفین، ابلاغ می کند و طرفین دعوا، ملزم هستند که مفاد آن را رعایت کنند. با توجه به توضیحات و مقدمات فوق، در پاسخ به این پرسش که گزارش اصلاحی تقسیط مهریه چیست؟ باید گفت:
اساسا، بحث سازش در خصوص مهریه، زمانی مطرح می گردد که زن، دادخواست مطالبه مهریه خود را ثبت کرده، مرد، محکوم به پرداخت آن شده ولی، نمی تواند به علت اعسار، تمام آن را به صورت یکجا پرداخت کند؛ بنابراین، در خصوص تقسیط مهریه، با کمک یک نمونه دادخواست اعسار از پرداخت مهریه یا تقسیط آن، اقدام به ثبت دادخواست کرده و تقاضای تقسیط مهریه را مطرح می کند.
در این شرایط، زوجین، در دادگاه اعسار، حاضر شده و چنانچه بر سر موعد پرداخت و اقساط آن، به توافقی برسند که زن پذیرش آن را در محکمه، اعلام نماید، قاضی با درج توافقات، اقدام به صدور گزارش اصلاحی تقسیط مهریه می نماید. در نظر داشتن این نکته، مهم است که در خصوص زنانی که از حق حبس خود استفاده می نمایند، صدور گزارش اصلاحی و توافق بر سر تقسیط مهریه، مسقط حق حبس آن ها، خواهد بود.
قبل از توضیح در این خصوص که نظر قانون گذار، درباره اعتبار گزارش اصلاحی تقسیط مهریه چیست، باید، به قانون آیین دادرسی مدنی، مراجعه کرده و اعتبار گزارش اصلاحی را به طور کلی مورد بررسی قرار داد. ماده 184 قانون آیین دادرسی مدنی، در خصوص اعتبار گزارش اصلاحی، تعیین تکلیف نموده است. این ماده، مقرر می دارد:
"دادگاه پس از حصول سازش بین طرفین ...، رسیدگی را ختم و مبادرت به صدور گزارش اصلاحی می نماید. مفاد سازش نامه که ... تنظیم می شود، نسبت به طرفین و وراث و قائم مقام قانونی آن ها، نافذ و معتبر است و مانند احکام دادگاه ها، به موقع، اجرا گذاشته می شود، چه اینکه مورد سازش، مخصوص به دعوای مطروحه بوده یا شامل دعاوی یا امور دیگری باشد."
بر این اساس، در پاسخ به این پرسش که نظر قانون گذار، در خصوص اعتبار گزارش اصلاحی تقسیط مهریه چیست؟ می توان گفت، قانون گذار، این گزارش را معتبر و لازم الاتباع دانسته و متعهد آن، باید، نسبت به اجرای این گزارش، در موعد مقرر، اقدام کنند. شایان ذکر است، قانون گذار، مفاد این گزارش را در خصوص ورثه و قائم مقام قانونی افرادی که گزارش اصلاحی تقسیط مهریه، در خصوص آن ها، صادر شده است نیز، نافذ و معتبر می داند.
یکی از سوالات زوجینی که در خصوص مساله مهریه، با سازش آن ها، اقدام به صدور گزارش اصلاحی تقسیط مهریه شده است، مبنی بر این بوده که اعتراض به گزارش اصلاحی مهریه امکان پذیر است یا خیر؟ لذا، در این بخش از مقاله، قصد داریم این مساله، یعنی امکان اعتراض به گزارش اصلاحی را بررسی کرده و به آن، پاسخ دهیم.
در پاسخ به این پرسش، باید گفت، بر طبق نظر قانون گذار، گزارش اصلاحی تقسیط مهریه، قطعی و غیر قابل تجدیدنظر است و امکان اعتراض به آن در خصوص مفاد گزارش و نحوه تقسیط مهریه، از طریق تجدید نظر خواهی و...، وجود ندارد؛ چراکه بر اساس توافق خود زوجین، تنظیم می شود.
پس از توضیح در خصوص اینکه نظر قانون گذار درباره اعتراض به گزارش اصلاحی تقسیط مهریه چیست، در ادامه مقاله، قصد داریم درباره مطرح کردن درخواست تعدیل و اعسار، نسبت به گزارش اصلاحی تقسیط مهریه، صحبت کنیم.
در توضیح اینکه گزارش اصلاحی تقسیط مهریه چیست گفتیم، این گزارش، زمانی صادر می گردد که مرد، با ثبت دادخواست اعسار، در خصوص حکم پرداخت مهریه، درخواست تقسیط داشته و در دادگاه اعسار، با زن، بر میزان، تعداد و مهلت پرداخت اقساط مهریه توافق می نمایند.
سوالی که مطرح می گردد این است که آیا امکان درخواست تعدیل اقساط گزارش اصلاحی مهریه و طرح دوباره اعسار، درباره پرداخت اقساط تعیین شده به موجب گزارش اصلاحی، وجود دارد یا خیر؟ برای این امر، باید، به قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، مراجعه کرد و ماده 11 و تبصره 2 آن، همچنین، ماده 27 این قانون را مورد بررسی قرار داد که به ترتیب، مقرر می دارند:
ماده 11 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی: "در صورت ثبوت اعسار، چنانچه مدیون، متمکن از پرداخت به نحو اقساط شناخته شود، دادگاه، ضمن صدور حکم اعسار، با ملاحظه وضعیت او، مهلت مناسبی برای پرداخت می دهد یا حکم تقسیط بدهی را صادر می کند......
تبصره 2- هر یک از محکوم له یا محکوم علیه می توانند، با تقدیم دادخواست، تعدیل اقساط را از دادگاه بخواهند. دادگاه با عنایت به نرخ تورم، بر اساس اعلام مراجع رسمی قانونی کشور یا تغییر در وضعیت معیشت و درآمد محکوم علیه، نسبت به تعدیل میزان اقساط، اقدام می کند."
ماده 27 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی: "مقررات این قانون، در مورد گزارش های اصلاحی مراجع قضائی و آرای مدنی سایر مراجعی که به موجب قانون، اجرای آن ها، برعهده اجرای احکام مدنی دادگستری است و همچنین آرای مدنی تعزیرات حکومتی نیز مجری است."
بر اساس این دو ماده، در پاسخ به این پرسش که وضعیت تعدیل و اعسار نسبت به گزارش اصلاحی مهریه چگونه است؟ باید گفت، امکان ثبت دادخواست اعسار و تعدیل اقساط مهریه که به موجب گزارش اصلاحی، تعیین شده، وجود دارد.
در صورتی که مرد، نسبت به پرداخت اقساط مهریه که در گزارش اصلاحی آن، تعیین شده، اقدام نکند، با آثار این امر، روبرو خواهد شد. لذا، در این بخش از مقاله، قصد داریم تا درباره این آثار صحبت کرده و بگوییم که آثار عدم پرداخت اقساط گزارش اصلاحی مهریه چیست.
قانون گذار، در خصوص آثار عدم پرداخت اقساط اعسار، این امکان را به طرف مقابل می دهد که نسبت به توقیف اموال و یا درخواست صدور حکم جلب محکوم علیه، از طریق مراجعه به اجرای احکام شعبه صادر کننده رای، اقدام کند.
این آثار، در خصوص عدم پرداخت اقساط گزارش اصلاحی مهریه نیز وجود دارد، یعنی در صورتی که مرد، از اجرای مفاد گزارش اصلاحی تقسیط مهریه، خودداری کند، زن می تواند، با مراجعه به شعبه اجرای احکام مرجع صادر کننده رای، در خصوص توقیف اموال یا درخواست صدور حکم جلب مرد، اقدام نماید. علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص حکم عدم پرداخت اقساط مهریه می توانند، نسبت به مطالعه مقاله زیر، اقدام کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص اعتبار و اعتراض به گزارش اصلاحی تقسیط مهریه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون اعتبار و اعتراض به گزارش اصلاحی تقسیط مهریه پاسخ دهند.
برای مشاوره اعتبار و اعتراض به گزارش اصلاحی مهریه
برای مشاوره اعتبار و اعتراض به گزارش اصلاحی مهریه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©