دینا / تجاری / سایر موضوعات تجاری / قائم مقام تجاری

قائم مقام تجاری

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قایم مقام تجاری ، شخصی است که تاجر ، اختیارات خود را به وی تفویض می کند تا بتواند کلیه امور مربوط به تجارتخانه را انجام دهد و نحوه انتصاب وی ، به موجب قرارداد کتبی یا شفاهی است که میان طرفین ، منعقد می گردد ؛ فوت یا حجر رئیس تجارتخانه ، سبب عزل یا انعزال قائم مقام نمی شود و صرفا انحلال تجارتخانه ، سبب می شود قائم مقام منعزل شود .

 

انجام امور تجاری توسط تجار ، نیازمند آن است که به صورت مداوم و مرتب ، در تجارتخانه حاضر شده و فعالیت نمایند ؛ با این حال ، مشغله های مختلفی که تاجر دارد ، گاهی سبب می شود که نتواند بالمباشره ، امور تجارت خانه را سامان بخشد . به همین دلیل ، در قانون تجارت ، پیش بینی شده است که تاجر ، می تواند شخصی را قائم مقام یا جانشین خود کند . 

قائم مقام تجاری ، به شخصی گفته می شود که توسط تاجر ، نصب شده و از آن پس ، می تواند اختیارات قانونی خود را بر اساس قانون ، اعمال نماید . لکن از آن جهت که اعمال اختیارات قایم مقام تجارتی ، ممکن است محل تامل بوده و یا اینکه عزل و نصب وی ، مسائلی را در ارتباط با اشخاص ثالث ، ایجاد نماید ، تجار باید با در نظر داشتن مواد قانون تجارت در این خصوص ، اقدام نمایند .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی اینکه قائم مقام تجاری کیست پرداخته و به این سوال پاسخ دهیم که آیا وی تاجر محسوب می شود یا خیر . در ادامه ، شرایط و نحوه انتصاب قائم مقام ، نحوه عزل و نیز ، حدود اختیارات وی را ، مورد بررسی قرار خواهیم داد .

قائم مقام تجاری کیست

طبق قانون تجارت ، انجام معاملات تجاری ، توسط افراد تاجر صورت می گیرد . اما گاهی ، تاجران ، فرصت و توان کافی برای رسیدگی به تمامی امور مربوط به تجارتخانه خود را ندارند و به همین دلیل ، می بایست با کمک شخص دیگری ، امور مربوطه را سامان بخشند . در همین راستا ، قانون تجارت ، پیش بینی کرده که تاجران ، می توانند اقدام به تعیین قائم مقام تجارتی نمایند .

اما سوالی که مطرح می شود ، این است که قائم مقام تجاری کیست ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که قائم مقام تجاری ، همانطور که از نام آن پیدا است ، به نوعی جانشین و نماینده تاجر محسوب می شود که برای رسیدگی به امور تجارت خانه ، توسط خود تاجر ، منصوب می شود . این مفهوم ، در باب نهم قانون تجارت ، مورد پیش بینی قرار گرفته است .

بر اساس ماده 395 قانون تجارت ، در خصوص اینکه قائم مقام تجارتی کیست ، مقرر شده که قایم مقام ، شخصی است که رئیس تجارتخانه ، وی را برای انجام دادن تمامی امور مربوط به تجارتخانه و یا یکی از شعب آن ، نایب خود قرار می دهد . بنابراین ، قایم مقام ، به شخصی گفته می شود که پس از انتصاب ، می تواند به کلیه امور مربوط به تجارتخانه یا شعبه مربوطه پرداخته که امضای او ، برای تجارتخانه ، الزام آور تلقی شده و می بایست اموری که به تایید قائم مقام رسیده اند ، کاملا معتبر دانسته و به آن عمل شود .

آیا قائم مقام تجارتی تاجر محسوب می شود

بر اساس قانون تجارت ، زمانی که شخصی مبادرت به انجام معاملات تجاری می کند که در ماده 2 قانون تجارت ذکر شده اند ، تاجر محسوب می شود . به این معنا که شرط تاجر بودن ، انجام معاملات تجاری است . لذا این سوال ممکن است مطرح شود که آیا قائم مقام تجارتی هم تاجر محسوب می شود یا خیر ؟

پاسخ به این سوال ، از آن جهت اهمیت دارد که تاجر بودن یا نبودن قائم مقام تجارتی ، آثار حقوقی ویژه ای در پی خواهد داشت که در ارتباط قائم مقام با اشخاص ثالث ، اهمیت دارد . به این دلیل که در قانون ، برای تجار ، احکام خاصی در نظر گرفته شده که با افراد غیر تاجر ، متفاوت است . به عنوان نمونه ، انواع ورشکستگی ، خاص تجار است .

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که قائم مقام تجارتی ، همانطور که از نام آن پیدا است ، نماینده رئیس تجارتخانه محسوب می شود و انجام دادن امور تجارتخانه ، به نمایندگی از وی ، به عنوان تفویض اختیار ، انجام می گیرد ؛ نه اینکه برای خود ، این اقدامات را انجام داده باشد ؛ مانند عامل در حقوق تجارت که به نمایندگی عمل می کند .

بر این اساس ، در خصوص اینکه آیا قائم مقام تجارتی را باید تاجر محسوب کرده و احکام مربوط به تجار را بر آن بار نمود یا خیر ، باید گفت که قائم مقام تجاری ، تاجر محسوب نشده و انجام وظایف و اختیارات توسط وی ، به نمایندگی از رئیس تجارتخانه صورت می پذیرد ؛ چرا که قائم مقام ، به نام و به حساب رئیس تجارتخانه عمل می کند ؛ لذا نمی توان مثلا حکم به ورشکستگی قائم مقام تجاری داد . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تاجر ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .

شرایط انتصاب قائم مقام تجاری

قایم مقام تجاری ، ممکن است ضمن یک قرارداد کتبی ، به سمت قائم مقامی منصوب شده و یا اینکه بنا به توافق شفاهی صورت گرفته و در عمل ، اختیاراتی در زمینه امور مختلف تجارتخانه ، به وی سپرده شده باشد . در هر حال ، این انتصاب ، یک توافق و قرارداد کار کتبی یا شفاهی است که صحیح بودن آن ، منوط به وجود شرایط خاصی است . به همین مناسبت ، در این قسمت ، قصد داریم شرایط انتصاب قائم مقام تجاری را مورد بررسی قرار دهیم .

نکته مهمی که در خصوص شرایط انتصاب قائم مقام تجاری وجود دارد ، این است که قرارداد یا توافق میان رئیس تجارت خانه و قائم مقام ، یک عقد یا قرارداد است که می بایست شرایط اصلی صحت قراردادها نیز ، در آن رعایت شده باشد .

همچنین ، انتصاب قائم مقام ، از آن جهت که این قرارداد ، نوعی عقد معوض است ، سبب می شود که قائم مقام ، مستحق اجرت یا دستمزد برای کاری که انجام می دهد ، بشود . از جمله شرایط صحت قراردادها ، می توان به وجود قصد و رضایت در طرفین ( قبول سمت توسط قائم مقام ) ، اهلیت داشتن طرفین ، مشخص بودن موضوع قرارداد ( حیطه وظایف و اختیارات قائم مقام ) و همچنین ، مشروع بودن هدف یا جهت قرارداد اشاره نمود .

همچنین ، قائم مقام ، پس از انتصاب به این سمت ، به نام و به حساب شخص اصیل ( تاجر یا همان رئیس تجارت خانه ) امور تجارتخانه را انجام می دهد و به همین دلیل ، اقدامات وی ، عمل تجاری محسوب نمی شود . همچنین ، از آن رو که این قرارداد ، جایز می باشد ، تاجر می تواند پس از انتصاب ، اقدام به عزل نمودن قایم مقام تجاری نماید که در ادامه ، نحوه عزل و انتصاب را نیز ، شرح خواهیم داد .

 

نحوه انتصاب قائم مقام تجاری

بر اساس قانون تجارت ، نصب قائم مقام تجاری ، با تعیین وکیل ، متفاوت است ؛ چرا که وکالت ، صرفا در انجام اقدامات خاصی داده می شود ؛ لکن اصل بر آن است که قائم مقام ، قادر به انجام کلیه امور مربوط به تجارتخانه است . به همین دلیل ، در ماده 401 قانون تجارت ، مقرر شده که وکالت سایر کسانی که برای انجام امور تجارتخانه یا شعبه آن نمایندگی دارند ، تابع مقررات مربوط به عقد وکالت است ؛ لکن انتصاب قایم مقام تجارتی ، تابع قانون تجارت است .

در هر حال ، تعیین قائم مقام تجارتی ، نوعی قرارداد یا عقد می باشد که میان رئیس موسسه تجاری و قائم مقام ، منعقد می گردد و به موجب آن ، رئیس تجارتخانه ، شخصی را به این سمت منصوب می کند . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که نحوه انتصاب قائم مقام تجاری به چه صورت است ؟

در پاسخ به این سوال ، ابتدا باید گفت که اولا ، نصب قائم مقام تجاری ، ممکن است به صورت کتبی انجام شده و یا اینکه در عمل ، فردی به عنوان قائم مقام برای تجارتخانه یا شعبه آن نصب گردیده باشد . در هر حال ، امضای وی ، برای تجارتخانه ، الزام آور می باشد .

همچنین ، نحوه انتصاب قائم مقام تجاری ، ممکن است به این صورت باشد که رئیس ، به چند نفر ، به صورت همزمان ، سمت قائم مقامی را داده و یا اینکه صرفا یک نفر ، به این سمت منصوب شده باشد . در حالتی که صرفا یک نفر به این سمت نصب شده باشد ، قائم مقام از آزادی عمل برخوردار می باشد . اما در صورتی که نصب قائم مقام ، مجتمعا انجام شده باشد ، تصمیمات باید با رای جمعی قائم مقام ها ، اتخاذ شود .

در هر صورت ، نحوه انتصاب قائم مقام تجاری ، به این صورت است که ضمن یک قرارداد کار کتبی و یا شفاهی ، طرفین ، توافق می کنند که حدود وظایف و اختیارات قائم مقام تجاری چیست و حق الزحمه وی چقدر است . در صورتی که شرایط دیگری نیز مد نظر طرفین باشد ، می توانند در حین تنظیم قرارداد ، آن را تعیین نمایند .

نکته مهمی که در خصوص نحوه انتصاب قایم مقام تجارتی وجود دارد ، آن است که بر اساس منطوق قانون ، برای انتصاب فردی به سمت قائم مقام تجاری ، نیازی نیست که حتما این موضوع ، در جایی به ثبت رسیده و یا آگهی شده باشد ؛ لکن ممنوعیتی نیز ، برای انجام این اقدامات ، وجود ندارد .

 

نحوه عزل قائم مقام تجاری

نحوه انتصاب قائم مقام تجاری ، به موجب توافقاتی است که میان طرفین ، شکل می گیرد و به همین منظور ، یک قرارداد ، میان رئیس تجارتخانه با قائم مقام تجاری ، تنظیم می گردد که به موجب این قرارداد ، قایم مقام تجارتی می تواند اختیارات خود را بر اساس قانون و قرارداد ، اعمال نماید . اما در مواردی ، ممکن است که عزل قایم مقام تجارتی نیز ، لازم و ضروری شود . لذا سوالی که مطرح می شود ، آن است که نحوه عزل قائم مقام تجارتی به چه صورت است ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که عزل قایم مقام تجارتی ، اصولا همچون نصب قائم مقام ، هر زمان می تواند توسط رئیس تجارتخانه به عمل آید و به این منظور ، نیازی به احراز تخلف توسط قائم مقام یا مسائل دیگر ، نبوده و در قانون ، جهت خاصی برای نحوه عزل قائم مقام تجاری ، مقرر نشده است .

اما در خصوص نحوه انعزال قائم مقام تجاری ، باید گفت که صرفا انحلال شرکت ، سبب می شود که قائم مقام تجاری از سمت خود کنار گذاشته شده و خود به خود بر کنار شود ؛ لکن بر خلاف عقد وکالت ، که یک قرارداد جایز است و فوت یا حجر هر کدام از طرفین ، سبب بر هم خوردن قرارداد می شود ، در مورد قایم مقام تجاری ، اینگونه نیست ؛ چرا که بر اساس ماده 400 قانون تجارت ، فوت کردن یا محجور شدن رئیس تجارتخانه ، سبب عزل یا انعزال قایم مقام تجاری نخواهد شد .

اما نکته مهمی که در خصوص عزل قائم مقام تجاری وجود دارد ، این است که طبق قانون ، در صورتی که رئیس تجارتخانه ، قصد عزل قائم مقام تجاری ای را داشته باشد که قبلا ، انتصاب وی را ثبت و اعلان نموده است ، عزل وی نیز ، می بایست ثبت شده و آگهی شود ؛ در غیر این صورت ، همچنان وی ، در مقابل اشخاص ثالث ، به عنوان قایم مقام تجاری محسوب شده و امضای وی ، اعتبار خواهد داشت .

 

اختیارات قائم مقام تجاری

یکی از مهم ترین مباحثی که در زمینه تعیین قایم مقام تجارتی مطرح می شود ، این است که میزان و حدود اختیارات قایم مقام تجاری چقدر است و به بیان دیگر ، نصب قائم مقام تجاری ، چه اختیاراتی به وی می دهد ؟ برای پاسخ دادن به این سوال ، می بایست به ماده 395 قانون تجارت توجه نمود که بر اساس آن ، به نظر می رسد محدودیت خاصی در زمینه اختیارات قائم مقام تجاری وجود ندارد .

چرا که در این ماده ، مقرر شده است که قائم مقام تجارتی ، برای انجام کلیه اموری که در تجارتخانه وجود دارد ، منصوب شده و در واقع ، بر خلاف حدود اختیارات وکیل ، که اصل بر محدود بودن آن به مفاد قرارداد می باشد ، قایم مقام تجارتی ، در حالت اصلی ، آزادی عمل فراوانی برای اعمال اختیارات خود در امور تجاری مربوط به آن تجارتخانه یا شعبه ای دارد که برای اداره آن ، منصوب شده است که از جمله ، می توان به خرید و فروش ، صدور اسناد تجاری از قبیل صدور انواع چک و سفته و غیر اینها اشاره نمود .

البته ، رئیس تجارتخانه ، می تواند هر زمان بخواهد ( حین تنظیم قرارداد و یا پس از آن ) ، اختیارات قایم مقام تجاری را محدود نماید ؛ لکن نکته مهم ، آن است که محدود کردن اختیارات قائم مقام تجارتی ، در برابر افرادی که از این موضوع اطلاع نداشته اند ، اعتباری نخواهد داشت .

همچنین ، سمت قائم مقامی ، ممکن است به چند نفر داده شده باشد ، با این قید که تا زمانی که همه آنها ، امری را امضا نکنند ، تجارتخانه ، تهدی پیدا نمی کند . در این صورت ، تنها در صورتی می توان در مقابل اشخاص ثالثی که از این قید اطلاع نداشته اند ، به این موضوع استناد کرد که این مطلب ، طبق مقررات ، به ثبت رسیده و آگهی شده باشد .

نکته مهم دیگری که در ارتباط با اختیارات قائم مقام تجاری وجود دارد ، آن است که بر اساس ماده 398 قانون تجارت ، شخص قائم مقام ، بدون داشتن اذن و اجازه از طرف رئیس تجارتخانه ، نمی تواند شخص دیگری را برای انجام کلیه امور تجارتخانه ، نایب یا نماینده خود قرار دهد ؛ لکن به نظر می رسد که تفویض نمودن صرفا برخی از اختیارات از سوی قایم مقام تجاری ، به شخص دیگر ، بلا اشکال باشد .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه انتصاب و عزل قائم مقام تجاری در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه انتصاب و عزل قائم مقام تجاری پاسخ دهند .