دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی

قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی همچون کتاب ، رساله ، پایان نامه ، مقاله و طرح پژوهشی ، در سال 1396 به تصویب رسیده و مجازات هایی را در خصوص تهیه و استفاده از آثار علمی متقلبانه ، مقرر نموده است که با دانلود فایل pdf این قانون و آیین نامه اجرایی آن ، می توان این جرایم و مجازات ها را ملاحظه نمود .

 

تهیه و انتشار آثار علمی در زمینه های مختلف آموزشی ، فنی ، ادبی ، هنری و غیر اینها ، نیازمند رعایت پاره ای ضوابط است که از جمله مهم ترین آنها ، می توان به عدم استفاده از فراورده های فکری دیگران اشاره نمود ؛ به بیان دیگر ، تقلب در تهیه آثار علمی که تحت عنوان سرقت علمی یا ادبی نیز شناخته می شود ، ممنوع بوده و در همین راستا ، قوانینی نیز ، به تصویب رسیده است .

یکی از مهم ترین قوانین حاکم بر جلوگیری از تقلب در تهیه آثار علمی ، قانونی با عنوان « قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی » مصوب سال 1396 و آیین نامه اجرایی آن ، مصوب 1398 می باشد که اجرای دقیق آن ، نقش مهمی در سلامت آثار علمی منتشره داشته و به همین دلیل ، برای جلوگیری از ارتکاب جرایم پیش بینی شده در این قانون ، محققان آثار علمی ، می بایست با مفاد آن آشنا شوند .

به همین مناسبت ، پس از توضیح اینکه قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی چیست ، جرایم و مجازات های پیش بینی شده در این قانون را مورد بررسی قرار داده و در ادامه نیز ، فایل pdf متن قانون مذکور را ارائه نموده و آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری با تقلب را نیز ، برای دانلود ، قرار خواهیم داد .

قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی چیست

تقلب در تهیه کردن و نگارش کلیه آثار علمی ، اعم از کتاب ، پایان نامه ، مقاله ، طرح های پژوهشی ، تهیه آثار ادبی همچون شعر ، داستان ، رمان و غیر اینها ، ممنوع می باشد . این موضوع ، از آن جهت حایز اهمیت است که تقلب در تهیه آثار مذکور که به نوعی سوء استفاده تلقی می شود ، واجد وصف کیفری نیز بوده و در واقع ، از آن جهت که مالکیت معنوی صاحبان آثار را تحت الشعاع قرار می دهد ، تحت عنوان سرقت علمی نیز جرم انگاری شده است .

به همین مناسبت ، در سال های گذشته ، تلاش هایی مبنی بر تصویب قوانینی برای ممنوع کردن ، پیشگیری و مقابله با تقلب و سرقت علمی و ادبی در تولیدات علمی ، صورت گرفته است که از جمله آنها ، می توان به قانون حمایت از مولفان و مصنفان و هنرمندان ، اشاره نمود که به موجب آن ، تقلب کردن در تهیه آثار علمی از طریق انتشار یا عرضه آثار دیگران بدون رضایت ایشان ، جرم بوده و نوعی سرقت از نوع علمی – ادبی محسوب شده و منجر به اعمال مجازات مرتکب خواهد شد .

علاوه بر این ، در سال 1396 ، ماده واحده ای به تصویب رسیده است که بر اساس آن ، موارد متعددی از تقلب در تهیه آثار علمی – ادبی ، به عنوان جرم ، مورد پیش بینی قرار گرفته است . قانون پیشگیری با تقلب یا همان قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی ، در تاریخ 1396/6/8 به تایید شورای نگهبان نیز ، رسیده است و به موجب آن ، عناوین مختلفی از تقلب در آثار علمی ، نقض مالکیت معنوی دیگران قلمداد شده و به عنوان سرقت علمی و ادبی ، مشمول مجازات شده است که در ادامه ، به بررسی این جرایم ، بر اساس متن قانون ، خواهیم پرداخت .

جرایم و مجازات های قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی

در سال های اخیر، به منظور جلوگیری از موارد متعدد سرقت علمی ، که در تولید آثاری همچون رساله ، پایان نامه ، مقاله ، طرح پژوهشی و یا سایر آثار علمی ، هنری ، اعم از الکترونیک یا غیر الکترونیک انجام می شد ، علاوه بر پیش بینی سامانه مالکیت معنوی ، برای ثبت اختراع ، طرح صنعتی ، علایم و نشانه های جغرافیایی ، قوانینی نیز به تصویب رسیده که یکی از آنها ، قانون پیشگیری با تقلب یا قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی ، می باشد .

اما سوالی که مطرح می شود ، این است که به طور مشخص ، چه اقداماتی ، بر اساس این قانون ، جرم تلقی می شوند و چه مجازات هایی در خصوص آن ، قابل اعمال خواهد بود ؟ پاسخ به این سوال را بر اساس متن قانون مذکور ، بیان خواهیم کرد .

به طور کلی ، هر شخص حقیقی یا حقوقی که در تهیه آثار علمی ، به قصد انتفاع ، یا به عنوان حرفه یا شغل خود ، کل اثر دیگری یا بخشی از آن را به عنوان اثر خود یا دیگری ، قلمداد نماید ، مرتکب جرم تقلب در تهیه آثار علمی یا همان سرقت ، از نوع علمی آن شده است که این جرم ، بر اساس قانون پیشگیری با تقلب، قابل مجازات خواهد بود که علاوه بر واریز وجوه دریافتی به خزانه دولت توسط افرادی که این امر را حرفه خود قرار داده اند ، مجازات های دیگری هم دارد .

در صورتی که جرم تقلب در تهیه آثار علمی ، توسط شخص حقوقی انجام شده باشد ، مشمول مجازات جزای نقدی درجه سه و محرومیت از حقوق اجتماعی درجه شش است و در صورت ارتکاب توسط شخص حقوقی ، مجازات های مندرج در مواد 20 ، 21 و 22 قانون مجازات اسلامی ، حسب مورد قابل اعمال می باشد .

در صورتی که جرم سرقت از نوع علمی ، توسط پایگاه الکترونیکی و یا در قالب بنگاهی همچون شرکت ، موسسه و غیره ، انجام گرفته یا اقدام به تبلیغ به هر نحو ، شده باشد ، مرتکبان ، به میانگین حداقل و حداکثر مجازات ذکر شده ، محکوم و آن پایگاه یا محل ، مهر و موم می گردد .

در صورتی که آثار تهیه شده از طریق تقلب و سرقت علمی ، توسط اعضای هیات علمی ، دانشجویان ، کارکنان اداری و یا طلاب ، برای اخذ مزایایی مورد استفاده قرار گیرند ، علاوه بر سلب هر گونه امتیاز بدست آمده و رد اعتبار مدارک تحصیلی یا شغلی ، به تخلفات ایشان در هیات های انتظامی اعضای هیات علمی ، هیات های رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان دولت و کمیته های انضباطی دانشجویان و یا دادسرا یا دادگاه ویژه روحانیت ، رسیدگی می شود تا یکی از این مجازات ها ، در خصوص استفاده کنندگان ، مقرر گردد :

در خصوص دانشجویان ، مجازات استفاده از آثار علمی تهیه شده با تقلب ، مجازات مذکور در ردیف ( ب 1 ) تا ( ب 5 ) از ماده 7 آیین نامه انضباطی دانشجویان جمهوری اسلامی ایران خواهد بود ؛

در مورد اعضای هیات علمی ، مجازات های ردیف 7 الی 11 از ماده 8 قانون مقررات انتظامی اعضای هیات علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور ، قابل اعمال می باشد ؛

در ارتباط با کارکنان اداری ، یکی از مجازات های ردیف ( د ) تا ( ک ) از ماده 9 قانون رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان دولت ، حسب مورد اعمال می گردد ؛

و نیز ، در مورد طلاب ، مجازات استفاده از آثار متقلبانه ، بر اساس قوانین و مقررات مربوط به دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت ، تعیین خواهد شد . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص جرم تقلب در آثار علمی ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .

دانلود فایل pdf قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی

لزوم مقابله با سرقت علمی و ادبی ، به ویژه در تهیه آثار علمی پژوهشی همچون کتاب ، مقاله ، رساله ، پایان نامه و غیره ، سبب گردید تا در سال 1396 ، قانون پیشگیری با تقلب یا همان قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی ، به تصویب برسد . همانطور که اشاره گردید ، در قانون مزبور ، اقدامات مختلفی که توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی ، در زمینه تهیه و استفاده از آثار متقلبانه انجام می شود ، جرم انگاری شده تا با آن ، مقابله گردد .

لکن همواره ، سطحی از تقلب در تهیه آثار علمی مشاهده می شود که به نظر می رسد این موضوع ، تا حدودی ، مربوط به عامل عدم اطلاع از وجود قانون مزبور می باشد . به همین مناسبت ، در این قسمت ، قصد داریم تا متن قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی را ارائه نموده و فایل pdf این قانون را ، برای دانلود ، در سایت قرار دهیم .

 

دانلود فایل pdf قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی
  • دانلود فایل pdf قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی
  • حجم فایل: 354kb
  • منبع: روزنامه رسمی کشور

در ارتباط با تقلب در تهیه آثار علمی ، می توان تقلب در کنکور را نیز ، مورد بررسی قرار داد که در حال حاضر ، بر اساس قانون ، مجازات های مهمی در این حوزه ، به تصویب رسیده است . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .

 

دانلود آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی

تصویب قانون پیشگیری با تقلب ، تمام ماجرای مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی نیست ؛ چرا که این امر ، جزئیات متعددی دارد که اصولا پرداختن به آنها ، از حوصله قانونگذار ، خارج است و به همین دلیل ، اکثر قوانین ، با تصویب آیین نامه های اجرایی ، تکمیل می شوند که قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی نیز ، از این موضوع مستثنی نمی باشد .

به همین دلیل ، در تبصره 10 قانون پیشگیری با تقلب یا قانون مقابله با سرقت علمی ، مقرر شده است که آیین نامه اجرایی این قانون ، با پیشنهاد وزارتخانه های علوم ، تحقیقات و فناوی و همچنین ، وزارتخانه بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، با همکاری وزارت دادگستری تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد . در همین راستا ، آیین نامه اجرایی قانون ، در سال 1398 ، تصویب گردیده است .

 

یکی از زیر مجموعه های سامانه ثبت اسناد و املاک کشور ، سامانه مالکیت معنوی است که امکانات مختلفی در زمینه ثبت اختراع ، ثبت طرح صنعتی ، ثبت علایم و نشانه های جغرافیایی را فراهم نموده است .

 

در این آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری با تقلب ، جزئیات تکمیلی در خصوص چگونگی مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی و ادبی ، مورد پیش بینی قرار گرفته است و به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم متن pdf مربوط به آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی را نیز ، برای دانلود ، در سایت قرار دهیم .

 

دانلود آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی
  • دانلود آیین نامه اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی
  • حجم فایل: 732kb
  • منبع: روزنامه رسمی کشور

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نکات قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نکات قانون پیشگیری و مقابله با تقلب علمی پاسخ دهند .