قرار نهایی یکی از تصمیمات دادگاه است که مفهوم آن این است که تعقیب و رسیدگی به یک پرونده پایان یافته است . قرار نهایی ممکن است در دادگاه و یا دادسرا صادر شود که آن از طریق سامانه برای فرد ابلاغ شده و اس ام اس قرار نهایی صادر شد برای فرد ارسال می شود و با توجه به نوع قراری که صادر شده است ممکن است سرنوشت متفاوتی در انتظار آن پرونده باشد.
برای مشاوره قرار نهایی چیست
برای مشاوره قرار نهایی چیست
بعد از اینکه یک پرونده در دادسرا ثبت شد و مراحلی از جمله ثبت پرونده ، پرداخت هزینه دادرسی و مانند آن طی شد ، وارد مرحله تحقیقات مقدماتی می شود که در این مرحله اموری مثل کشف علت وقوع جرم ، دلایل و مدارک جرم ، پیدا کردن متهم و مسائلی از این دست مورد بررسی قرار می گیرد و این رسیدگی ها تا زمان تصمیم نهایی درباره سرنوشت پرونده ادامه پیدا خواهد کرد.
تصمیمات دادگاه اشکال مختلفی به خود می گیرد که یکی از آن ها قرار است. قرار ها بعضا سرنوشت و چگونگی رسیدگی به پرونده را تعیین می کنند . از جمله این قرار ها می توان به قرار نهایی اشاره کرد که قرار نهایی به این معنی است که تحقیقات و پیگیری های پرونده به پایان رسیده است و در صورت صدور و ابلاغ این قرار ، برای شاکی و متهم ، اس ام اس قرار نهایی صادر شد ، فرستاده می شود .
از این رو در این مقاله به این پرسش ها پاسخ می دهیم که اولا مفهوم قرار نهایی چیست و مصادیق آن کدام اند و صدور آن چه آثاری به دنبال دارد و قرار نهایی صادر شد یعنی چه و سپس توضیحاتی در مورد اس ام اس قرار نهایی صادر شد ارائه می دهیم و در ادامه به این که پس از دریافت این پیامک چه واکنشی باید نشان داد ، خواهیم پرداخت .
پیش از پرداختن به پاسخ سوال قرار نهایی چیست لازم است ابتدا قرار را تعریف کرد. قرار در حقوق به معنی تصمیم دادگاه در رابطه با موضوع یک دعوا بدون بررسی ماهیت آن و به صورت شکلی ، می باشد . قرار در ماده 299 قانون آیین دادرسی مدنی به این ترتیب تعریف شده است: "چنانچه رای دادگاه راجع به ماهیت دعوا و قاطع آن به طور جزیی یا کلی باشد، حکم و در غیر این صورت قرار نامیده می شود."
قرار نهایی که در مقابل قرار اعدادی یا قرار مقدماتی ، نوعی از قرار است که نشان دهنده این می باشد که تحقیقات و رسیدگی به یک پرونده تمام شده است. از جمله قرار های نهایی می توان به قرار جلب به دادرسی ، موقوفی تعقیب، ترک تعقیب ، قرار نهایی دادیاری و منع تعقیب از طرف دادسرا و قرار بایگانی کردن پرونده در دادگاه اشاره کرد که با صدور هر کدام از این قرار ها رسیدگی به پرونده در آن مرجع ،خاتمه یافته و دیگر امکان ادامه تحقیقات وجود ندارد.
امکان اعتراض به قرار های منع و موقوفی تعقیب وجود دارد که شاکی می تواند ظرف مدت ده روز به این قرارها اعتراض کند که اعتراض به قرارهای نهایی دادسرا از طریق سامانه ثنا انجام می شود .
ممکن است برای شما ابلاغیه قرار نهایی آمده باشد و این سوال در ذهن شما شکل گرفته باشد که قرار نهایی صادر شد یعنی چه . قرار نهایی به معنی این است که مرجع قضایی تصمیم گرفته است که تحقیقات و رسیدگی به پرونده باید تمام شود و پرونده در آن مرجع مختومه اعلام می شود. این قرار ممکن است توسط دادگاه یا دادسرا صادر شود.
قرار نهایی صادر شد یعنی دادگاه یا دادسرا تصمیم گرفته است که ادامه تحقیقات و رسیدگی به آن پرونده بی فایده است و این تصمیم خود را در قالب یک قرار به طرفین دعوا ابلاغ کرده است.
پیش از این که به این سوال پاسخ دهیم که ابلاغ دادنامه قرار نهایی تصمیم نهایی یعنی چه ابتدا به تعریف دادنامه و دادنامه کیفری خواهیم پرداخت. دادنامه رای کتبی دادگاه است که در برگه های مخصوصی به صورت تایپ شده نوشته می شود و ظرف مدت سه روز پس از صدور دادنامه به طرفین دعوا ابلاغ می شود.
پس از این که دادگاه پرونده را رسیدگی کرد ، موظف است رای خود را صادر کرده و نمی تواند طرفین دعوا را بلاتکلیف بگذارد . در صورتی که دادگاه تصمیم بگیرد ادامه رسیدگی به جرم بی فایده است ، می تواند قرار نهایی صادر کند، به این معنی که خاتمه رسیدگی به جرم و تعیین مجازات برای مجرم را اعلام کند.
ابلاغ دادنامه قرار نهایی در واقع به این معنا است که دادگاه، تصمیم نهایی اش را در قالب یک دادنامه حاوی قرار نهایی به طرفین دعوا ابلاغ کرده است.
تا پیش از سال 1395 ابلاغ های قضایی از طریق پست و به صورت کاغذی انجام می پذیرفت اما با پیشرفت تکنولوژی ، این ابلاغ ها به صورت اینترنتی و از طریق سامانه ابلاغ ثنا انجام می پذیرد . در صورتی که پیامکی با عنوان " در مورد پرونده شماره ____ با ردیف فرعی ____ در شعبه ____ بازپرسی___ ناحیه ____ قرار نهایی صادر شد " دریافت کردید به این معنا است که پرونده شما در دادگاه یا دادسرایی که در جریان بوده، مختومه است و رسیدگی و تحقیقات به آن پرونده دردادگاه یا دادسرا به پایان رسیده است .
پس از این که اس ام اس و پیامک قرار نهایی صادر شد را دریافت کردید ، چند روزی طول می کشد تا متن ابلاغیه بر روی سامانه ثنا قرار بگیرد . با گذشت این زمان به حساب کاربری خود در سامانه ابلاغ ثنا مراجعه نموده تا از متن دقیق ابلاغیه خود مطلع شوید .
پس از این که پیامک قرار نهایی را دریافت کرده و متن ابلاغیه را در سامانه ثنا مشاهده کردید این سوال بوجود می آید که بعد از پیامک قرار نهایی چه می شود و چه اقداماتی باید در این راستا انجام دهید . بسته به نوع قراری که صادر شد است ، سرنوشت پرونده متفاوت خواهد بود و ممکن است یکی از این اتفاقات زیر محقق شود :
1در صورتی که یکی از قرار های منع تعقیب ، موقوفی تعقیب یا ترک تعقیب برای شما صادر شده باشد ، به این معنی است که دادسرا تشخیص داده است ادامه رسیدگی به پرونده جهتی ندارد ، یا شاکی در جرایم قابل گذشت رضایت داده است ، یا متهم بی گناه شناخته شده است و یا ادامه تعقیب کیفری باید به دلایلی متوقف شود.
2در صورتی که قرار جلب دادرسی برای شما صادر شده باشد ، این معنی را دارد که دادسرا ، تشخیص داده است که متهم مجرم است و لازم است برای رسیدگی و تعیین مجازات به دادگاه برود.
لازم به ذکر است که امکان اعتراض به قرار های منع تعقیب و موقوفی تعقیب وجود دارد و شاکی ده روز فرصت دارد تا اعتراض خود را ثبت کند . قرار موقوفی تعقیب یا توقف تحقیقات یکی از انواع قرار های نهایی است که پیشنهاد می شود برای اطلاع از شرایط صدور و آثار آن مقاله زیر را مطالعه کنید.
در پاسخ به سوال قرار نهایی با ردیف فرعی 1 صادر شد یعنی چه ، باید گفت که به این معنی است که این قرار را دادسرا صادر کرده است و این مرجع تصمیم گرفته است که تحقیقات درباره این پرونده باید متوقف شود و یا برای رسیدگی های بیشتر به دادگاه فرستاده شود . در مقابل آن قرار نهایی با ردیف فرعی 2 وجود دارد که از طرف دادگاه صادر شده است. در ادامه به تفاوت دادگاه و دادسرا خواهیم پرداخت.
قرار همان طور که گفته شد، تصمیم قضایی در رابطه با مسائل شکلی پرونده است. قرار می تواند توسط دادگاه یا دادسرا صادر بشود. دادسرا یک قسمت از دادگستری است که وظیفه عمده آن کشف و تعقیب و جرایم است. ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری در تعریف دادسرا می گوید : "به منظور کشف جرم، تعقیب متهم، انجام تحقیقات، حفظ حقوق عمومی و اقامه دعوای لازم در این مورد ، اجرای احکام کیفری، انجام امور حسبی و سایر وظایف قانونی، در حوزه قضائی هر شهرستان و در معیت دادگاه های آن حوزه، دادسرای عمومی و انقلاب و همچنین در معیت دادگاه های نظامی استان، دادسرای نظامی تشکیل میشود "
دادگاه ، بخش دیگری از دادگستری است که وظیفه رسیدگی به دعوا های حقوقی و کیفری را بر عهده دارد. تفاوت دادگاه و دادسرا در این است که دادسرا متهم را پیدا می کند ، سپس بررسی می کند که آیا مرتکب جرم شده است یا خیر و در صورتی که تشخیص داد که او مجرم است ، او را به دادگاه می فرستد تا دادگاه در مورد میزان و نحوه مجازات او تصمیم گیری کند.
به طور خلاصه قرار نهایی با ردیف فرعی 1 به این معنی است که این قرار را دادسرا صادر کرده است و این قرار می تواند یکی از قرار های جلب به دادرسی ، به معنی انتقال پرونده به دادگاه یا منع تعقیب ، موقوفی تعقیب و یا ترک تعقیب باشد که به معنی این است که ادامه تحقیقات متوقف شده است و در صورت صدور آن برای ابلاغ به متهم و شاکی اس ام اس قرار نهایی برای آن ها ارسال می شود .
در مقابل قرار نهایی با ردیف فرعی 1 که پیش تر توضیح دادیم ، قرار نهایی با ردیف فرعی 2 وجود دارد که توسط دادگاه صادر می شود. تفاوت دادگاه و دادسرا در این است که دادسرا وظیفه کشف و تحقیق در مورد جرایم و اثبات مجرمیت متهم را بر عهده دارد و دادگاه با استفاده از اطلاعاتی که دادسرا در اختیارش می گذارد مجازات مجرم را تعیین می کند . قرار هایی که دادگاه صادر می کند می تواند یکی از قرار های منع تعقیب، موقوفی تعقیب، تعلیق مجازات و قرار بایگانی کردن پرونده باشد که در زیر به آن ها می پردازیم .
1در جرایم مستوجب تعزیر درجه 7 یا 8 که مستقیما در دادگاه مطرح می شود ، قرار های منع تعقیب یا موقوفی تعقیب صادر می شود و در صورتی که دادگاه تشخیص بدهد که متهم مجرم نیست ، این قرار ها را صادر می کند.
2در مجازات های تعزیری درجه 7 یا 8 که مجازات کمی دارد ، و در صورتی که شاکی وجود نداشته باشد یا رضایت داده باشد ، و دادگاه بعد از در نظر گرفتن وضعیت و شرایط مجرم و تفهیم اتهام به او ، قرار بایگانی کردن پرونده را صادر می کند.
3 در جرایم تعزیری درجه 3 تا 8 در صورت وجود شرایطی ، مجازات شخص را از 1 تا 5 سال به تعویق بیاندازد و قرار تعلیق مجازات صادر می شود .
به طور خلاصه قرار نهایی با ردیف فرعی 2 صادر شد به این معنا است که دادگاه ، رسیدگی به پرونده را بی جهت دانسته و این تصمیم خود را در قالب یک قرار منعکس می کند . در صورتی که متهم در بازداشت بوده باشد، به محض صدور قرار ، آزاد خواهد شد.
در بخش های قبل، به این سوال، پاسخ دادیم که قرار نهایی چیست و در ادامه، در مورد ابلاغ دادنامه قرار نهایی، معنی اس ام اس و پیامک قرار نهایی صادر شد و قرار نهایی با ردیف فرعی ۱ و 2 صادر شد، توضیح دادیم. اما یکی از سوالاتی که در رابطه با قرار نهایی، مطرح می گردد، این سوال بوده که قرار نهایی در امور کیفری، به چه قراری گفته می شود؟
در پاسخ به این سوال که قرار نهایی در امور کیفری، به چه قراری گفته می شود؟ باید گفت، قرار نهایی در امور کیفری، اصطلاحی است که که در مقابل قرار مقدماتی در امور کیفری، قرار می گیرد. با صدور این قرار، تحقیقات و رسیدگی، در دادسرا یا داگاه کیفری، پایان می پذیرد. قرار جلب به دادرسی ، موقوفی تعقیب، ترک تعقیب ، منع تعقیب، از نمونه های قرار نهایی در امور کیفری می باشند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه قرار نهایی چیست به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قرار نهایی چیست پاسخ دهند .
برای مشاوره قرار نهایی چیست
برای مشاوره قرار نهایی چیست
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©