مراحل گرفتن پروانه ساخت ، به این صورت است که باید ضمن مراجعه حضوری به شهرداری و یا سامانه مربوطه ، درخواست صدور پروانه ساخت را به ثبت رسانده و مدارک لازم را نیز ، ارائه نمود . هزینه اخذ پروانه ساخت ، بسته به متراژ ، نوع کاربری ، تعداد طبقات و عوامل دیگر ، متفاوت بوده و برای استعلام پروانه ساخت یک ملک ، می توان به صورت حضوری ، به شهرداری مربوطه مراجعه نمود .
برای نحوه اخذ پروانه ساخت
برای نحوه اخذ پروانه ساخت
در گذر زمان ، برای ساخت و ساز اماکن تجاری و مسکونی ، ضوابط بخصوصی پیش بینی شده است ؛ چرا که از طرفی ، سکونت در این ساختمان ها توسط شهروندان ، نیازمند رعایت موارد ایمنی در ساختمان بوده و از طرف دیگر ، ساخت و سازها ، به حوزه شهرداری و حقوق سایر شهروندان نیز ، ارتباط پیدا می کند . به همین دلیل ، اطمینان از اینکه ساخت و سازها ، طبق قانون صورت می گیرند یا خیر ، اهمیت فراوانی دارد .
از همین روست که در قوانین مربوط به حوزه شهرسازی ، گرفتن پروانه ساخت و ساز ، قبل از انجام هرگونه عملیات اجرایی در خصوص آن ، الزامی بوده و در صورت عدم دریافت پروانه ساخت ، سازنده از حقوق قانونی خود از قبیل گرفتن گواهی پایان کار و یا سند رسمی ، محروم خواهد ماند . به همین مناسبت ، پرداختن به این موضوع که مراحل گرفتن پروانه ساخت و ساز به چه صورت است ، الزامی می باشد .
در همین راستا ، در ادامه این مقاله ابتدا به بررسی اینکه پروانه ساخت چیست و شرایط اخذ آن چگونه است ، پرداخته و پس از توضیح نحوه و مراحل گرفتن پروانه ساخت از طریق سامانه مربوطه ، به بحث استعلام این پروانه پرداخته و هزینه اخذ پروانه برای ساخت و ساز را نیز ذکر خواهیم کرد .
ساخت و ساز املاک تجاری و مسکونی ، نیازمند رعایت ضوابط مهمی است تا از این طریق ، حقوق شهروندانی که در شهر زندگی می کنند ، حفظ گردد . به همین دلیل ، قوانین مهمی نیز به تصویب رسیده است که از جمله آنها می توان به لزوم گرفتن پروانه ساخت اشاره نمود . اما سوال این است که پروانه ساخت دقیقا چیست و چه کاربردی دارد ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت پروانه ساخت ، به مجوزی گفته می شود که افرادی که قصد ساخت و ساز یک ملک تجاری یا مسکونی را دارند ، می بایست از شهرداری اخذ نمایند . لذا پروانه ساخت و ساز ملک ، در واقع ، مجوز انجام ساخت و ساز به صورت قانونی محسوب می گردد و به همین دلیل ، افرادی که قصد ساخت و ساز دارند اما بدون دریافت پروانه اقدام به انجام این کار می نمایند ، نه تنها نمی توانند گواهی پایان کار ساختمان را دریافت کنند ، مشمول جریمه نیز خواهند شد .
پروانه ساخت ، همانطور که از نام آن پیدا است ، در مواردی اخذ می شود که ساختمانی ساخته می شود ؛ به همین دلیل ، در مواردی همچون نوسازی ، نیازی به گرفتن پروانه ساخت نیست . در پروانه ساخت ، مواردی همچون مشخصات مالک و خود ملک ، مساحت زمین و نیز تراکم ساختمان ، قید می شود که دقیقا ساخت و ساز ، می بایست بر اساس مفاد پروانه صورت گیرد ؛ در غیر این صورت ، سازنده ، حسب مورد با ضمانت اجرای جریمه یا تخریب ، مواجه خواهد شد ؛ چرا که مرتکب تخلف عدم رعایت پروانه ساخت شده است .
در قسمت قبل ، توضیح دادیم که از جمله اقدامات اولیه برای ساخت و ساز ، کسب مجوز یا پروانه از مراجع ذی صلاح همچون شهرداری می باشد که در کنار دریافت شناسنامه فنی ساختمان ، حایز اهمیت است . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که شرایط اخذ پروانه ساخت چیست و در چه صورت می توان پروانه ساخت و ساز دریافت کرد ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که گرفتن پروانه ساخت از شهرداری ، مانند سایر اقدامات اداری در حوزه ساخت و ساز ، نیازمند پیگیری های مختلف ، ارائه مدارک لازم و پرداخت هزینه هایی است که در این قسمت ، خلاصه آن را ذکر می کنیم .
یکی از مهم ترین شرایط اخذ پروانه ساخت ، داشتن سند ملکی است که اثبات کننده مالکیت رسمی و قانونی متقاضی باشد .
همچنین ، نقشه های ساختمانی که قصد دریافت پروانه ساخت برای آن را داریم ، علاوه بر اینکه باید به وسیله طراح به تایید برسد ، توسط خود شهرداری نیز می بایست مورد تایید واقع شود .
از دیگر شرایط گرفتن پروانه ساخت و ساز ، پرداخت کردن عوارض شهرداری بوده و می بایست پس از پرداخت این هزینه ها ، فیش های واریزی نیز ضمیمه درخواست شوند .
در نهایت ، پس از اینکه کلیه مراحل و اقدامات لازم توسط متقاضی انجام گرفت ، یک مجوز یا پروانه ساخت به متقاضی اعطا می شود که ظرف مهلت مشخصی که دارای اعتبار است ، می بایست اقدام به ساخت و ساز بر اساس مفاد آن نماید که در ادامه ، نحوه و مراحل دریافت این پروانه بیشتر توضیح داده می شود .
در حال حاضر ، ساخت و ساز قانونی در کشور ، چه توسط افراد عادی و چه توسط افراد حرفه ای همچون مهندسین ساخت و ساز صورت گیرد ، در درجه اول ، نیازمند اخذ پروانه ساخت می باشد که بدون دریافت آن ، امکان اخذ گواهی پایان کار و سند ملکی رسمی نیز میسر نمی باشد . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که آیا برای اخذ پروانه ساخت و ساز ، سامانه و سایت خاصی وجود دارد که از طریق آن بتوان مراحل گرفتن پروانه ساخت را به صورت غیر حضوری انجام داد ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که در حال حاضر ، سامانه هایی برای اخذ پروانه ساخت راه اندازی شده است که در مورد شهرهای مختلف ، متفاوت می باشد . به عبارت دیگر ، بسته به شهر مورد نظر ، سامانه اخذ پروانه ساخت از شهرداری ، متفاوت می باشد که به نوعی ، از طریق سایت شهرداری همان شهر ، در دسترس است .
به عنوان مثال ، سامانه ثبت درخواست پروانه ساختمانی شهرداری اصفهان ، آدرس الکترونیکی my.isfahan.ir می باشد که متقاضی ، پس از ورود به این سایت ، از قسمت پایین صفحه باید بر روی گزینه « صدور پروانه ساختمانی » کلیک کرده و با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور ، وارد سامانه شده سایر مراحل گرفتن پروانه ساخت را به صورت الکترونیکی ، انجام دهد .
سامانه اخذ پروانه ساخت در تهران نیز ، به آدرس urban.tehran.ir در دسترس می باشد که متقاضیان ، با مراجعه به این سامانه و ورود به حساب کاربری خود ، می توانند مراحل لازم جهت تقاضای پروانه ساخت را انجام دهند .
لازم به ذکر است که استفاده از خدمات مربوط به درخواست پروانه ساخت ، نیازمند اخذ نام کاربری و رمز عبور شهروندی در این سامانه ها می باشد و تنها پس از ثبت نام ، ورود به سامانه و تکمیل مدارک ، می توان درخواست پروانه ساخت را ثبت نمود .
در قسمت های قبل ، شرایط دریافت پروانه ساخت را ذکر نموده و گفتیم که یکی از مهم ترین اسناد و مدارک لازم برای شروع به ساخت ملک ، همان جواز یا پروانه ساخت می باشد . اما آشنایی با نحوه و مراحل گرفتن پروانه ساخت و ساز نیز ، موضوع مهمی است که در این قسمت ، قصد داریم به توضیح آن بپردازیم .
در اولین مرحله ، مالک یا نماینده قانونی وی ، می بایست به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه و یه به صورت الکترونیکی ، با مراجعه به سایت شهرداری ، اقدام به تشکیل پرونده نموده ، مدارک لازم را بارگذاری و ساعت و تاریخ بازدید از ملک را تعیین نماید . ضمنا ، هزینه های گرفتن پروانه ساخت نیز ، می بایست به صورت اینترنتی پرداخت شود . در مرحله بعدی ، پس از اینکه شهرداری ، دستور بازدید از ملک را صادر نمود ، کارشناسان شهرداری به صورت حضوری مراجعه نموده و محل و نقشه های مربوط را بازدید می کنند .
مرحله بعدی دریافت مجوز ساخت ، به این صورت است که نقشه های ساختمان می بایست برای تایید ، به شهرداری ارائه گردند تا مطابقت آنها با ضوابط شهرسازی ، به صورت کامل احراز گردد . لازم به ذکر است که قبلا فرایند صدور پروانه ساخت و ساز ، حدود 9 ماه تا 1 سال به طول می انجامید ؛ اما در سال های اخیر ، این مدت کمتر شده است که با پیگیری مراحل و تکمیل مدارک ، می توان در بازه حدود دو ماهه پروانه در اخذ نمود .
طی مراحل اخذ پروانه ساخت ، مانند هر اقدام دیگری ، نظیر صدور پلاک تفکیکی ساختمان، نیازمند تحویل مدارک به مراجع مربوطه است . اما سوال این است که مدارک لازم برای اخذ پروانه ساخت چیست ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که از جمله مهم ترین مدارک لازم برای گرفتن پروانه ساخت از شهرداری ، می توان به مدارک هویتی مالک از جمله شناسنامه و کارت ملی وی اشاره نمود .
علاوه بر این ، ارائه مدارک مربوط به اصل سند مالکیت ، نیز باید ضمیمه تقاضای پروانه ساخت و ساز شود .
از دیگر مدارک لازم ، باید به برگه تسویه حساب عوارض ساختمان و عوارض شهرداری اشاره کرد که می بایست فیش های پرداختی ، ضمیمه تقاضا نامه شوند .
همچنین ، نقشه های ساختمان که توسط مهندس معمار تهیه شده است نیز ، می بایست ضمیمه درخواست پروانه شوند و در صورتی که قرارداد مشارکت در ساخت منعقد شده ، مدارک مربوط به آن و نیز فرم انعقاد قرارداد با یکی از مهندسین ناظر سازمان نظام مهندسی نیز ، می بایست ارائه گردد .
در بحث از پروانه ساخت ، یک موضوع دیگر نیز مطرح می شود و آن هم این است که آیا امکان استعلام پروانه ساخت وجود دارد ؟ در صورت مثبت بودن پاسخ ، نحوه استعلام پروانه ساخت به چه صورت است ؟ به همین مناسبت ، در این قسمت قصد داریم نحوه استعلام پروانه ساخت را بررسی نماییم .
استعلام پروانه ساخت ، به ویژه زمانی که طرفین ، اقدام به انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت می نمایند ، ضروری به نظر می رسد تا از فریب خوردن افراد از بابت وجود پروانه ساخت برای ملک ، جلوگیری شود . به همین منظور ، برای اطمینان از وجود پروانه ساخت ، افراد می توانند با مراجعه به سامانه مخصوص ، اقدام به استعلام پروانه ساخت نمایند .
آدرس سامانه استعلام پروانه ساخت نیز ، برای هر شهری متفاوت است . به عنوان نمونه ، شهروندان تهران ، می توانند با مراجعه به سایت شهرداری تهران به نشانی www.tehran.ir و تکمیل اطلاعات لازم ، اقدام به استعلام پروانه ساخت نمایند . به این منظور ، کافی است پس از مراجعه به سایت ، از قسمت خدمات الکترونیک ، بر روی گزینه « استعلام پروانه و گواهی ساختمان » کلیک کنید .
با این حال ، بعضا سامانه هایی که برای استعلام پروانه ساخت ایجاد شده ، پاسخگویی لازم را نداشته و با ارور مواجه می شوند . به همین دلیل ، افرادی که قصد استعلام پروانه ساخت و ساز را دارند ، می توانند به صورت حضوری ، به شهرداری مراجعه کرده و از این موضوع ، اطلاع کسب کنند .
اخذ پروانه ساخت و ساز ، مانند سایر خدماتی که شهرداری ارائه می دهد ، نیازمند پرداخت هزینه می باشد . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که هزینه اخذ پروانه ساخت چقدر است و متقاضی ، چه میزان هزینه می بایست پرداخت نماید ؟
لازم به ذکر است که میزان هزینه گرفتن پروانه ساخت ، نسبت به سال های قبل به میزان دو درصد افزایش داشته است . با این حال ، برای اطلاع از اینکه هزینه اخذ پروانه چقدر است ، باید گفت که این هزینه ، با توجه به فاکتورهایی همچون نوع کاربری پروژه ، مساحت آن ، متراژ و تعداد طبقات ، متغیر خواهد بود . لذا از آن جهت که محاسبه هزینه پروانه ساخت ، بعضا سبب شکایت از شهرداری می شود ، در این قسمت فرمول آن را ذکر می کنیم .
فرمول محاسبه هزینه پروانه ساخت و ساز برای ساختمان های یک طبقه ای به این صورت است :
ضریب × ( مساحت ناخالص زیربنا ) _ ( تعداد پارکینگ × 20 ) × قیمت منطقه ای . جدول ضرایب مورد استفاده در این فرمول ، به شرح زیر است :
ضریب | سطح زیر بنا |
5 درصد | تا 60 متر مربع |
10 درصد | تا 100 متر مربع |
18 درصد | تا 150 متر مربع |
30 درصد | تا 200 متر مربع |
45 درصد | تا 300 متر مربع |
65 درصد | تا 400 متر مربع |
90 درصد | تا 500 متر مربع |
120 درصد | تا 600 متر مربع |
اما فرمول نحوه محاسبه هزینه اخذ پروانه ساخت و ساز ، برای مجتمع های مسکونی به این صورت است :
ضریب × قیمت منطقه ای × ( مساحت کل زیر بنا × زیر بنای مورد تقاضا / تعداد کل واحدهای مسکونی × 100 ) . جدول ضرایب مورد استفاده در این فرمول ، به شرح زیر است :
ضریب | زیر بنای مورد تقاضا |
15 درصد | 200 متر مربع |
20 درصد | 400 متر مربع |
25 درصد | 600 متر مربع |
30 درصد | بیش از 600 متر مربع |
لازم به ذکر است که در صورتی که مراحل گرفتن پروانه به صورت الکترونیکی از طریق سایت انجام می شود ، می توان پس از محاسبه سیستمی میزان هزینه پروانه ساختمان ، به صورت اینترنتی نیز ، اقدام به پرداخت وجه آن نمود . پیشنهاد می شود برای اطلاع از تراکم ساختمان که بر روی پروانه ساخت و ساز قید می شود ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه اخذ پروانه ساخت در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه اخذ پروانه ساخت پاسخ دهند .
برای نحوه اخذ پروانه ساخت
برای نحوه اخذ پروانه ساخت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©