در حال حاضر ، دریافت پروانه وکالت ، به این صورت است که متقاضی باید در آزمون های وکالت شرکت نموده و هفتاد درصد امتیاز یک درصد برتر آزمون را کسب نماید که این موضوع ، در تبصره 1 ماده 1 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت اصلاحی قید شده است . تمدید پروانه وکالت نیز ، نیازمند ارائه مدارکی همچون مفاصاحساب مالیاتی و پرداخت هزینه می باشد .
برای مشاوره دریافت پروانه وکالت و تمدید آن
برای مشاوره دریافت پروانه وکالت و تمدید آن
در حال حاضر ، بر اساس قانون ، وکالت دادگستری ، یک شغل محسوب می شود . به همین دلیل ، افرادی که قصد دارند اقدام به وکالت کردن در دادگاه ها و مراجع قضایی نمایند ، می بایست مجوز این کار را داشته باشند . مجوزی که صلاحیت افراد برای انجام وکالت را تایید می کند ، تحت عنوان پروانه وکالت شناخته می شود .
لازم به ذکر است که پروانه وکالت ، صرفا پس از شرکت در آزمون های تخصصی ، به افراد دارای صلاحیت تعلق خواهد گرفت ؛ افرادی که دوره تحصیل حقوقی و قضایی خود را با موفقیت ، گذرانده اند . اما از آن جهت که دریافت پروانه وکالت بر اساس قانون ، تغییراتی داشته است ، می بایست جزئیات مربوط به نحوه دریافت آن را مورد بررسی قرار دهیم .
به همین مناسبت ، در این مقاله قصد داریم به بررسی اینکه پروانه وکالت چیست و نحوه دریافت آن بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت بپردازیم . در ادامه نیز پس از توضیح استعلام پروانه وکالت ، نحوه تمدید و هزینه ها و مدارک لازم برای آن را شرح دهیم .
بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت ، زمانی که شخصی قصد دارد به وکالت از دیگری در مراجع قضایی حاضر شده و اقدام به طرح دعوی یا دفاع از موکل خود نماید ، می بایست شرایط خاصی داشته باشد ؛ از جمله اینکه پروانه وکالت داشته و با انعقاد عقد وکالت و ارائه وکالتنامه ، خود را به دادگاه معرفی نماید . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که پروانه وکالت چیست ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که پروانه وکالت ، مجوزی است که به افرادی که متقاضی انجام شغل وکالت هستند اعطا می شود ؛ لکن قبل از اخذ و دریافت پروانه وکالت ، متقاضی ، می بایست صلاحیت های لازم برای انجام این شغل را کسب نموده و تحصیلات حقوقی – قضایی خود را با موفقیت به پایان رسانیده باشد . پس از آن ، می بایست در آزمون وکالت شرکت کرده و نصاب لازم برای قبولی در آزمون را به دست آورد .
در نهایت ، پروانه وکالت به عنوان سند و مدرک لازم برای حضور در دادگاه و طرح دعوی به وکیل تعلق می گیرد که به استناد این پروانه وکالت ، می توان وی را وکیل شناخت . از آن جهت که نحوه دریافت پروانه وکالت ، موضوع مهمی است ، در قسمت بعد به توضیح آن خواهیم پرداخت .
در قسمت قبل ، گفتیم که پروانه وکالت ، سند و مدرکی است که نشان دهنده احراز صلاحیت فرد برای انجام شغل وکالت است . اما سوالی که در این خصوص ممکن است مطرح شود ، این است که نحوه دریافت پروانه وکالت برای افرادی که متقاضی انجام این شغل هستند ، بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت به چه شکل است ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که نحوه دریافت پروانه وکالت ، به این صورت است که ابتدا فرد ، باید منابع آزمون وکالت را مطالعه نموده و پس از شرکت در آزمون وکالت ، در این امتحان پذیرفته شود . در حال حاضر ، دو آزمون جداگانه برای دریافت پروانه وکالت در کشور برگزار می شود که اولی ، توسط کانون وکلای دادگستری و دومی ، توسط مرکز مشاوران قوه قضاییه برگزار می شود .
البته ، شرکت در آزمون وکالت و قبولی در آن برای دریافت پروانه وکالت ، نیازمند آن است که متقاضی ، شرایط لازم را نیز ، داشته باشد . به عنوان نمونه ، از جمله شرایط آزمون وکالت قوه قضاییه ، داشتن حداقل 24 سال سن ، مدرک کارشناسی حقوق ، فقه و حقوق ، فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل سازی دروس حوزوی توسط طلاب می باشد .
پس از اینکه متقاضی ، در آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری شرکت کرده و در آن قبول شد ، می بایست مدت زمانی را نیز تحت عنوان کارآموز ، به کار مشغول شده و در نهایت ، در آزمونی تحت عنوان آزمون اختبار نیز شرکت کند تا پس از دریافت پروانه وکالت ، تحت عنوان وکیل پایه یک دادگستری ، مشغول به کار شود .
دریافت پروانه وکالت از طرف مرکز وکلای قوه قضاییه نیز ، نیازمند آن است که پس از قبولی در آزمون تستی وکالت ، سایر مراحل دریافت پروانه وکالت از جمله شرکت کردن در مصاحبه های مختلف شخصیتی ، عقیدتی و غیره نیز ، انجام شده و پس از گذران دوره کارآموزی ، متقاضی به کار وکالت مشغول شود .
لازم به ذکر است که بر اساس مصوبات مجلس شورای اسلامی ، نحوه دریافت پروانه وکالت و احراز صلاحیت لازم برای انجام شغل وکالت در قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت ، تغییراتی داشته است که در قسمت بعد ، به توضیح این مطلب و تغییرات انجام شده ، خواهیم پرداخت .
در طی سال های اخیر ، اخذ پروانه وکالت ، بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری مصوب 1376 ، انجام می گرفته که مطابق این قانون ، کانون های وکلا موظف شده بودند حداقل یک بار در سال اقدام به برگزاری آزمون وکالت نموده و اسامی پذیرفته شدگان را اعلام نمایند تا به عنوان وکیل ، مشغول به کار شوند .
روال انجام این امر نیز ، به گونه ای بود که هر یک از کانون ها ، به صورت جداگانه ، ظرفیت عددی تعیین می کرد که پذیرفته شدگان ، به ترتیب رتبه ، حایز عنوان قبولی می شدند . با این حال ، در سال های اخیر ، قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت ، اصلاح شده و در تبصره 1 ماده 1 این قانون ، نحوه قبولی در آزمون وکالت و نحوه دریافت پروانه وکالت ، دچار تغییر شد .
بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت اصلاحی ، کانون های وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه ، موظف شده اند که هر سال ، از طریق سازمان سنجش ، اقدام به برگزاری آزمون وکالت نمایند . منتها ، به جای اینکه ظرفیت عددی برای قبول شدن در آزمون وکالت منظور شود ، داوطلبینی که حداقل به میزان 70 درصد از امتیاز یک درصد حایز بالاترین امتیاز را کسب کنند ، قبول شده محسوب می گردند و می توانند پس از انجام مراحل لازم ، پروانه وکالت دریافت کرده و به عنوان وکیل ، مشغول به کار شوند .
همانطور که اشاره شد ، وکلای پایه یک دادگستری و نیز ، وکلای مرکز مشاوران قوه قضاییه ، صرفا زمانی می توانند اقدام به انعقاد قرارداد وکالت و حضور در مراجع قضایی نمایند که پروانه وکالت داشته باشند . در این پروانه ، اطلاعات کامل در خصوص وضعیت وکیل ، قید شده است . به همین دلیل ، گاهی لازم است که پروانه وکالت وکیل ، مورد استعلام قرار گیرد .
در این قسمت ، قصد داریم نحوه استعلام پروانه وکالت وکلا را مورد بررسی قرار داده و به این سوال پاسخ دهیم که استعلام این پروانه ، به چه صورت است ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که استعلام پروانه وکالت ، به صورت کاملا الکترونیکی انجام می شود که از دو روش ، می توان این امر را انجام داد .
در روش اول ، ابتدا باید به سایت عدل ایران به نشانی adliran.ir وارد شده و از قسمت پایین صفحه ، مطابق تصویر زیر ، بر روی گزینه « استعلام وضعیت وکیل » ، کلیک کرد .
پس از آن ، با وارد کردن شماره ملی وکیل و کد امنیتی ، می توان اطلاعات مربوط به پروانه وکالت وکیل ، از جمله نام و نام خانوادگی ، نام پدر ، مرجع صدور پروانه وکالت و تاریخ اعتبار آن را مشاهده نمود .
همچنین ، از طریق سایت عدل ایران و از قسمت خدمات قضایی من ، می توان اقدام به استعلام پروانه وکالت نمود . به این منظور کافی است مطابق تصویر زیر عمل کرده و به قسمت خدمات قضایی من ، وارد شده و با وارد کردن اطلاعات شخصی ، وارد حساب کاربری شد .
پس از آن ، از میان خدمات ارائه شده ، می توانید مطابق تصویر زیر ، بر روی گزینه « استعلام وضعیت وکیل » کلیک نمایید .
سپس ، با وارد کردن شماره ملی وکیل و کد امنیتی ، بر روی گزینه بررسی و استعلام ، کلیک کنید تا اطلاعات مربوط به پروانه وکالت ، دسترسی پیدا کنید .
همانطور که اشاره شد ، استعلام پروانه وکالت وکلا ، نیازمند داشتن کد ملی وکیل است ؛ به همین دلیل ، در صورتی که فردی قصد داشته باشد اقدام به استعلام پروانه وکالت وکیل نماید ، می بایست از طریق خود وکیل ، اقدام به پیگیری موضوع نماید .
یکی از سوالاتی که در ارتباط با اخذ پروانه وکالت ، مطرح می شود ، این است که وکلایی که قبلا پروانه وکالت خود را به موجب قانون ، دریافت نموده اند ، چگونه می توانند اقدام به تمدید آن نمایند ؟ برای پاسخ دادن به این سوال ، در این قسمت قصد داریم نحوه تمدید پروانه وکالت را توضیح دهیم .
در این خصوص ، باید گفت که نحوه تمدید پروانه وکالت در حال حاضر ، به صورت کاملا الکترونیکی انجام می شود و نیازی به مراجعه حضوری به کانون ها وجود ندارد . بنابراین ، وکلای دادگستری که قصد تمدید پروانه وکالت خود را دارند ، می توانند با مراجعه به سایت کانون خود و ورود به حساب کاربری ، اقدام به تمدید پروانه وکالت نموده و پس از بارگزاری مدارک لازم و پرداخت هزینه ها ، پروانه خود را تمدید نمایند.
به عنوان مثال ، تمدید پروانه وکالت برای وکلای کانون مرکز ، به این صورت است که ابتدا متقاضی باید وارد سایت icbar.ir وارد شده و مطابق تصویر زیر ، از قسمت پورتال خدمات الکترونیک وکلا ، وارد حساب کاربری خود شود .
پس از ورود به حساب کاربری ، از منوی سایت ، ابتدا بر روی گزینه « پروانه » و سپس ، بر روی گزینه « درخواست جدید برای تمدید پروانه » کلیک نموده و با وارد نمودن مدارک لازم از جمله مفاصاحساب مالیاتی ، سایر مدارک را نیز آپلود و در نهایت ، بر روی گزینه « ثبت درخواست » کلیک نمایید .
اما نحوه تمدید پروانه وکالت برای وکلای مرکز وکلای قوه قضاییه ، به این صورت است که ابتدا ، باید به سایت مرکز وکلا به نشانی www.23055.ir شده و بر روی گزینه ورود به پورتال کلیک کرده و پس از آن ، با وارد نمودن نام کاربری و رمز عبور ، وارد حساب کاربری خود شوید .
سپس ، مطابق تصویر زیر ، بر روی گزینه « تمدید پروانه » کلیک نموده و فرم درخواست تمدید پروانه وکالت را تکمیل و در نهایت ، بر روی گزینه تایید ، کلیک نمایید .
در صورت تایید درخواست تمدید پروانه وکالت ، می توانید بر روی گزینه « پرداخت » کلیک کرده و از همین طریق ، اقدامات لازم برای پرداخت هزینه تمدید پروانه را انجام دهید .
پس از انجام اقدامات لازم و پرداخت هزینه های لازم ، تاریخ اعتبار پروانه وکالت ، در سامانه عدل ایران نیز به روز رسانی می شود و از آن پس ، در استعلام پروانه وکالت ، همان مهلت تمدید شده ، قابل مشاهده خواهد بود .
در قسمت قبل ، نحوه تمدید پروانه وکالت توسط وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه را مورد بررسی قرار دادیم . اما از آن جهت که تمدید پروانه وکالت ، نیازمند پرداخت هزینه است ، در این قسمت قصد داریم هزینه تمدید پروانه وکالت و نحوه پرداخت آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم .
در پاسخ به این سوال که هزینه تمدید پروانه وکالت کانون وکلا و مرکز مشاوران چقدر است ، باید گفت میزان حق عضویت سالانه وکلا و کارآموزان وکالت ، برای وکلا ، به میزان یک و نیم میلیون تومان و برای کارآموزان وکالت ، به میزان چهارصد و پنجاه هزار تومان تعیین شده است که نسبت به سال قبل ، مقداری افزایش یافته است ؛ لذا وکلایی که قصد وکالت کردن و انعقاد قرارداد الکترونیکی وکالت را دارند ، می بایست هزینه مزبور را پرداخته ؛ در غیر این صورت مرتکب تخلف شده اند .
پرداخت هزینه تمدید پروانه وکالت کانون وکلا و مرکز وکلای قوه قضاییه ، به صورت الکترونیکی است ؛ به منظور پرداخت هزینه تمدید پروانه وکالت کانون وکلا و مرکز وکلای قوه قضاییه ، وکلا می توانند به سایت عدل ایران به نشانی adliran.ir وارد شده و مطابق تصویر زیر ، از قسمت خدمات ویژه ، وارد سامانه وکلا و کارشناسان شوند .
سپس ، حسب مورد بر روی سامانه وکلا و یا مرکز وکلا کلیک کرده و پس از انتخاب هر یک از گزینه های مزبور ، اطلاعات حساب کاربری در سامانه ثنا را وارد کرده و به حساب کاربری خود در این سامانه ، وارد شوید .
پس از ورود ، کارتابل وکیل ، به نمایش در می آید که از طریق آن ، از قسمت سمت راست صفحه ، بر روی گزینه تمدید پروانه وکالت کلیک کنید که مشخصات وکیل ، در کادرهای مربوطه ، درج شده است و در قسمت پرداخت هزینه تمدید ، میزان و مقدار هزینه ای که برای تمدید پروانه لازم است ، قید شده است .
پس از انتخاب هر یک از گزینه های مربوط به تعداد سال و تاریخ مشخص برای تمدید پروانه ، وکیل متقاضی می تواند اقدام به پرداخت هزینه تمدید پروانه نماید .
لازم به ذکر است که تمدید پروانه وکالت از طریق حساب کاربری وکلا ، برای زمان های بیشتر از سه سال و کمتر از یک سال ، امکان پذیر نمی باشد . پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات بیشتر ، مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
زمانی که وکلا ، قصد تمدید پروانه وکالت خود را دارند ، می بایست با ارائه برخی از مدارک لازم ، اقدام به انجام این امر به صورت الکترونیکی نمایند . به همین دلیل ، در این قسمت قصد داریم مدارک تمدید پروانه وکالت کانون وکلا و مرکز مشاوران را نیز مورد بررسی قرار دهیم .
یکی از مهم ترین مدارک لازم برای تمدید پروانه وکالت برای وکلای عضو کانون وکلا ، علاوه بر پروانه وکالت ، دریافت مفاصا حساب صندوق حمایت وکلا و مفاصا حساب مالیاتی موضوع ماده 186 قانون مالیات های مستقیم است که جهت معرفی به اداره دارایی برای دریافت اخذ مفاصا حساب مالیاتی نیز ، می توانید از طریق همان سامانه ، معرفی نامه را دانلود کنید .
علاوه بر مفاصا حساب مالیاتی ، ممکن است بسته به شرایط ، مدارک دیگری نیز ، ضروری باشد که می توان حسب مورد ، اقدام به اسکن و آپلود آن در سامانه نمود و پس از ثبت درخواست ، در صورتی که با درخواست تمدید پروانه وکالت موافقت شود ، می توان اقدام به پرداخت هزینه مطابق روش پیش گفته نمود ؛ در غیر این صورت ، پیامکی به متقاضی ارسال می شود تا اقدام به اصلاح یا ویرایش اطلاعات خود نماید .
لکن وکلای قوه قضاییه ، برای تمدید پروانه وکالت خود ، می بایست مدارکی همچون تکمیل فرم تمدید پروانه وکالت ، تصویر کارت ملی ، ارائه مفاصاحساب دارایی ، ابطال تمبر دفترچه ، پرداخت هزینه بابت تمدید پروانه ، ارائه نامه از دادگستری حوزه قضایی در خصوص همکاری در بخش معاضدت قضایی را تهیه و ارائه نمایند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دریافت پروانه وکالت و تمدید آن در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دریافت پروانه وکالت و تمدید آن پاسخ دهند .
برای مشاوره دریافت پروانه وکالت و تمدید آن
برای مشاوره دریافت پروانه وکالت و تمدید آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©