ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری، در خصوص اقدامات دادسرا، بعد از اثبات مجرمیت یا عدم مجرمیت متهم است، که منجر به به صدور قرار منع تعقیب یا جلب به دادرسی می شود. مقامات دادسرا (بازپرس یا دادیار) بعد از صدور قرار های مذکور، پرونده برای تایید قرار، برای دادستان می فرستند تا او آنها را تایید یا رد نماید. هرچند، قرار منع تعقیب از جانب شاکی، قابل اعتراض است، اما قرار جلب به دادرسی، قابل اعتراض نبوده و متهم باید برای دفاع، در دادگاه حاضر شود.
بعد از آن که، وقوع جرم توسط شاکی اعلام شود، پرونده برای رسیدگی، به یکی از شعب دادسرا فرستاده می شود. مقامات رسیدگی کننده در دادسرا، یعنی بازپرس و دادیار، پرونده را بررسی می کنند تا اثبات شود که آیا متهم، این جرم را انجام داده است یا نه؟ در این حالت، دادیار تحقیق بازپرس، هر آنچه، برای کشف علت جرم ضروری است، از جمله تحقیقات مقدماتی، تحقیق از شاهدان و مطلعان، کشف علت وقوع جرم و غیره را انجام می دهد تا در نهایت، بتواند مجرم اصلی پرونده را مشخص کند .
بازپرس یا دادیار، بعد از انجام تحقیقات مقدماتی با دو حالت مواجه خواهد شد: یا دلایل کافی دارد تا ثابت کند، کسی که به عنوان متهم از او شکایت شده، مجرم پرونده است و باید به دادگاه فرستاده شود و یا به این نتیجه می رسد که متهم، مجرم نیست و تعقیب او باید متوقف بشود. در هر یک از این حالات، اقدامات بازپرس برای ادامه رسیدگی، متفاوت است، که این موضوع در ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است.
از این رو در این مقاله قصد داریم، در ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری چیست؟ و سپس صدور قرار جلب به دادرسی ، صدور قرار منع تعقیب و اقدامات دادستان بعد از صدور قرارها را بررسی کنیم.
ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری چیست؟
به موجب ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری، "بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم، قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم، قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری، نزد دادستان ارسال می کند. دادستان، باید ظرف سه روز از تاریخ وصول پرونده، تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی، اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد موقوفی تعقیب باشد، قرار موقوفی تعقیب، صادر و وفق مقررات فوق، اقدام می شود."
با توجه به متن ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری که در بالا به آن اشاره کردیم، بعد از پایان انجام تحقیقات مقدماتی دو قرار صادر می شود: قرار منع تعقیب، به معنای عدم تعقیب متهم بوده، زیرا دلایل کافی برای انتساب جرم به مجرم وجود ندارد یا اصلا عمل ارتکابی مطابق قانون جرم نباشد. قرار جلب به دادرسی، به معنای لزوم ادامه رسیدگی در دادگاه است تا قاضی، رای نهایی را صادر کند. زیرا، بعد از انجام تحقیقات مقدماتی، در دادسرا، این موضوع ثابت شده است که عمل ارتکابی جرم است و مدارک و مستندات کافی، برای انتساب آن به متهم وجود دارد.
صدور قرار جلب به دادرسی در ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری
به موجب ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، با وجود دو شرط، قرار جلب به دادرسی صادر می شود:
اولا ، در صورت جرم بودن عمل ارتکابی
دوما، وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم
قرار جلب به دادرسی، قراری است که بعد از انجام تحقیقات مقدماتی توسط مقامات دادسرا، و اثبات آن که عمل ارتکابی صورت گرفته توسط متهم جرم می باشد و دلایل کافی برای انتساب جرم به متهم وجود دارد، صادر می شود.در قانون سابق، به جای عبارت قرار جلب به دادرسی از صدور قرار مجرمیت استفاده می شد.
صدور قرار جلب به دادرسی، به معنای مجرمیت متهم نیست و ممکن است او در دادگاه تبرئه بشود. بعد از صدور قرار جلب به دادرسی، بازپرس یا دادیار، پرونده را فورا برای دادستان ارسال می کند ودادستان بعد از تایید، کیفرخواست صادر کرده و همراه با پرونده به دادگاه صالح برای رسیدگی می فرستند. قرار جلب به دادرسی، قابل اعتراض نیست و متهم، باید بعد از صدور این رای، برای دفاع در دادگاه آماده بشود.
صدور قرار منع تعقیب در ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری
قرار منع تعقیب، قراری است که بعد از اثبات آن اثبات شود عمل ارتکابی صورت گرفته توسط متهم جرم نبوده و همچنین ادله کافی برای انتساب آن به متهم وجود ندارد، توسط مقامات دادسرا صادر می شود. اعتبار این قرار، وابسته به تایید دادستان خواهد بود. هرچند، بازپرس دادسرا این قرار را صادر می کند، اما به موجب بخش آخر ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری، دادستان، باید این قرار را تایید کند تا معتبر باشد. قرار منع تعقیب، هم به شاکی و هم به متهم ابلاغ می شود.
به موجب ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری، قرار منع تعقیب، از سوی شاکی، قابل اعتراض بوده و شاکی، می تواند به صدور قرار منع تعقیب اعتراض کند. برای رسیدگی به این اعتراض، پرونده به دادگاه خواهد رفت که به موجب ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری، مرجع رسیدگی به اعتراض شاکی، دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد.
اقدامات دادستان بعد از صدور قرار در ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری
به موجب ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری، بعد از آن که دادستان، قرار منع تعقیب را دریافت کرد، باید ظرف سه روز از تاریخ وصول پرونده، تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد منع تعقیب باشد، قرار منع تعقیب، صادر و مطابق مقررات اقدام می شود.
در اینجا ممکن است بین دادستان و بازپرس در خصوص قرار صادره، اختلاف وجود داشته باشد. دادگاه، درخصوص حل اختلاف بین بازپرس و دادستان، تصمیم گیری می کند که با توجه به نوع جرم، ممکن است دادگاه رسیدگی کننده دادگاه کیفری دو، کیفری 1 یا انقلاب باشد. اگر نظر دادگاه، مبنی بر ادامه تعقیب باشد، بازپرس، مکلف به ادامه تعقیب است. اما اگر دادستان با نظر بازپرس اختلافی نداشته باشد، قرار منع تعقیب متهم را صادر می کند.
در صورتی که بازپرس بعد از انجام تحقیقات مقدماتی، برای تایید قرار جلب به دادرسی، پرونده را نزد دادستان ارسال کند، دادستان بعد از بررسی پرونده، کیفرخواست صادر کرده و آن را همراه با پرونده برای رسیدگی و صدور رای نهایی، به دادگاه صالح ارسال می کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در موردماده 265 قانون آیین دادرسی کیفریدر کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاور حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاور حقوقی تلفنی دینابه سوالات شما عزیزان پیرامونماده 265 قانون آیین دادرسی کیفریپاسخ دهند.
سوالات متداول
1- ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری چیست؟
ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص صدور قرار منع تعقیب و جلب دادرسی و اقدامات بعدی دادستان در رابطه با این دو قرار می باشد که در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.
2- قرار جلب دادرسی چیست؟
قرار جلب به دادرسی یعنی بعد از آن که مقامات دادسرا تحقیقات مقدماتی خود را انجام دادند و بازپرس عمل ارتکابی را جرم تشخیص داد و همچنین ادله کافی برای انتساب جرم به متهم پیدا کرد اقدام به صدور قرار جلب دادرسی می کند که این موضوع در متن مقاله به صورت کامل توضیح داده شده است.
3- اقدامات دادستان بعد از صدور قرار چیست؟
دادستان تا سه روز فرصت دارد که در صورت صدور قرار منع تعقیب آن را تایید یا رد نماید و در صورت صدور قرار جلب به دادرسی اقدام به صدور کیفر خواست کند و آن را همراه با پرونده برای رسیدگی به دادگاه بفرستد که در متن مقاله این موضوعات به صورت کامل توضیح داده شده است.
برای مشاوره ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری
برای مشاوره ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری
نظرات کاربران
تعداد کل نظرات: 23
فرهنگ
1400/09/29
با سلام الان یه ابلاغ دادنامه نسخه قرار نهايي به شماره 140068390013073308 به حضور ارسال مي گردد.برام اومده که متن قرار نهایی اینه بسمه تعاليبتاریخ 13/09/1400 در وقت فوق العاده، جلسه رسيدگي شعبه 1 بازپرسي دادسراي عمومي و انقالب ناحيه 30) فرودگاه) تهران (ناحيه9 سابق) به تصدي امضاء كننده ذیل تشكيل است، پرونده كالسه 14006892005542523 تحت نظر قرار دارد. با توجه به تحقيقاتصورت گرفته و بررسي اوراق پرونده، بازپرسي ضمن اعالم ختم و كفایت تحقيقات با استعانت از خداوند متعال و با تكيه بر شرف ووجدان به شرح زیر مبادرت به صدور راي مي نماید.«قرار جلب به دادرسي»سرپرست محترم دادسرای ناحيه 30 تهراندر خصوص اتهام آقای.... فرزند ...دائر بر حمل و نگهداری 40/1سانتی گرم شيشه با عنایت به گزارش مرجعانتظامی در هنگام بازرسی وسایل وی مواد مذکور از کوله پشتی وی کشف گردیده و متهم بيان داشته قبول دارم مواد از من کشف شدهاست و از پارک قيطریه از یک ناشناس خریداری کرده ام علهذا با توجه به گزارش واصله ؛ اقرار متهم ؛ کشف مواد از کوله پشتی وی؛ برگ توزین مواد و سایر اوضاع و احوال مندرج در پرونده بزه انتسابی نسبت به نامبرده محرز و مسلم بوده و مستندا به ماده 8 ازقانون مبارزه با مواد مخدر و ماده 265 265 قانون آیين دادرسی کيفری سال 92 قرار جلب به دادرسی صادر و اعالم می گردد. قرارصادره ظرف ده روز قابل اعتراض در دادگاه کيفری دو می باشد این یعنی چی الان من باید چی کار کنم پاسخ مشاور: با سلام. قرار جلب به دادرسی یعنی مجرم شناخته شدید. به زودی شما رو میخوان که وثیقه بگذارید و برای صدور حکم نهایی مجازات ارجاع تون میدن به دادگاه کیفری. دست نگه دارید تا بهتون ابلاغ بغدی بیاد.
علیرضا
1399/11/26
با سلام بابت یک پرونده سرقت از منزل خواهرم بخاطر اینکه نتواند آبروی بنده را ببرد مجبور شدم که از کارت ایشان که بطور ناگهانی از منزل ایشان ناپدید شد و چند روز بعد به دست دخترم رسید بخاطر اینکه آبروی خانوادگیم را حفظ کنم شروع به تحقیق کردم که بی نتیجه بود با چندین از دوستان مشورت کردم که همچین اتفاقی برای من افتاده لطفا راهنماییم کنین با راهنمایی دوستان به این نتیجه رسیدم که اگر طوطئه ای باشد باید این طوطئه را برملا کنم که همچین کاری را انجام دادم و از تمام عابربانک های اطراف خونش پول برداشت کردم که ایشان مجبور شود از بانک پرینت تهیه و فیلم بگیرد که من بتوانم کسی که کارت از خونه برداشته رو شناسایی کنم به محضی که فیلم ها رو تهیه کرد و به اگاهی برد نفری که کارت از منزلش روبوده بود بی گناه و بنده که برادرش بودم رو دزد کرد و تا جایی که امکان داره میگه من مطمئنم که کار خودته بنده بعد از ۴۲ سال سن نفهمیدم که علت دشمنی این خواهر با خانواده من چیست لطفا راهنماییم کنیدپاسخ مشاور: سلام لطفا سوال حقوقی خود را بپرسید و بنویسید دقیقا مقصود شما چیست
.
1398/12/22
سلام با یک نفر درگیر شدم و بعد از ررگیری دستش شکست بعد از این مامور به محل حادثه اومد و ما به هم رضایت کامل بدون قید و شرط دادیم دوباره اون طرف رفته شکایت کرده حالا یه ابلاغیه برام اومد از دادیار که ۲تا بند اتهام داره اول ایراد صرب و جرح عمدی که دادیار رای داده منع تعقیب بدلیل اینکه طرفین به یکدیگر رضایت بدون قید و شرط داده اند و دومی ضرب و جرح منجر به شکستگی استخوان که قرار جلب به دادرسی دادن .حالا میخوام بدونم قرار جلب به دادرسی یعنی اینکه میخوان تو دادگاه برام دیه ببرن یا اینکه فقط جریمه جنبه عمومی دارم؟پاسخ مشاور: با سلام علی الاصول دیه دریافت می گردد .
صید احمد
1398/12/22
من عضو شورای شهر هستم وشش ماه فرست ذارم که پرونذه من رای نهای صادر شود ودر حال حاضر در ذادگاه بدوی تبرئه شدم ولی مورد اعتراض واقع شده ومن هم به دستور دادستان فعلا نعلیق هستم واگر تا شش ماه فرست دارم که اراهٔ نماییم به شوزا در غیر این صورت خود بخود عزل میشوم ودر اینده رای قطعی برائت حاصل شود حق دحقوق من پایمال میشود. حال خواهشمند است زاهنمای فرماید که هما ن رای صادره دادگاه بدوی که من تبرئه شذم سندی برای رفع تعلیقم باشد چون در سزایط خاص بسر میبرم بخاطر محدودیت زنانی که دارنپاسخ مشاور: باید شرایط خود را به شورا مطرح کرده و درخواست فرصت نمایید .
ابراهیم محمدی
1398/12/19
یک سال هست که مورد ضرب و شتم با چاقو و تخریب ماشین خودم از طرف ۵ نفر شدم که هم اکنون متهمان در حبس قرار گرفته اند یکی از این پنج نفر در ضرب و تخریب شرکت نکرده بود با اینکه با مجموعه ۵ نفره رفیق بود و حالا با التماس خانواده شخص میخواهم به یکی از آنها رضایت بدهم آیا رضایت من به این یک نفر به قضیه لطمه نمی زنه؟پاسخ مشاور: با سلام ، خیر لطمه ای وارد نمی کند .
شکریان
1398/12/18
باسلام وخسته نباشید پدرمادری دارم درسن 83ساله ومادری 78ساله .ما4برادر و4خواهر که همگی خانواده تشگیل داده اند خواهری کوچک داریم که دربعدازازدواج پیش پدرمادرمان اومد چون مابه علت اختلاف باخواهر کوچک هیج یک ازبرادران با پدرمادر رفت وآمد نداشتیم پدرم بازنشسته است 18یا20یال میشه وقتی خواهرمون امد پیش اونا پدرمادر ما برادرم گفتند خوب شد پیششون یکی هست .درسال 1393 بی خبرازهمه برادران وخواهران حیاطی که 320مترمیباشدرا با قولنامه ازپدرم خریده واثبات کرده که پولش راهم داده ولی نداده ودریال 1395 بازازهمان حیاط 84مترخریده که بازم پولش رااثبات کرده حال سوال من اینه که آیاپدر حق دارد کلیه امال خودرا بدون اینکه هیچ یک ازفرزندان باخبرباشن به یک فرزند بفروشد انهم باگلاهبرداری آیاراهی برای برگردوندن اموال پدرم وجود دارد که خواهرمون دوتا سند شش دانگ گرفته ومیخواهد پدرمادرمان رابیرون کند .واین راهم بگم بازپرسی هم قرار منع تعقیب صادرکرده به ماده 265ازقانون ایین دادرسی .چون نظرکارشناس برعلیه پدرمادرم صادر کرده لطفا راهنماییم کنید متشکرم پاسخ مشاور: سلام، مخاطب محترم فروش اموال توسط پدر یا مادر شما اشکال قانونی نداشته و در صورتی که خواهرتان مدارک لازم برای اثبات این موضوع را ارائه داده است ، نمی توان اموال را مسترد کرد . به ویژه اینکه سند نیز دارند . موفق باشید .
سامان محمدی 3700
1398/12/08
من این ابلاغیه برایم اومده ممکن است راهنماییم بکنید که این ابلاغیه چی است ؟ نظربه اینکه حسب محتویات پرونده ، و نظریه ی کارشناس که مصون از اعتراض موجه باقی مانده خود راننده مقصر حادثه بوده لذا به جهت عدم توجه اتهام به فردی مستندا به ماده 265 قانون آيين دادرسي كيفري قرار منع تعقيب صادر و مراتب ظرف 10 روز قابل اعتراض از جانب شاكي در دادگاه كيفري ذي صلاح خواهد بود پاسخ مشاور: با توجه به پرونده و نظر کارشناس ، راننده مقصر است و اتهام به فردی که از او شکایت شده وارد نیست و قرار منع تعقیب صادر شده یعنی شکایت تعقیب نمی شود و می توان به این تصمیم دادسرا ظرف ده روز اعتراض شود .
محمد
1398/10/14
شخصی از من شکایت کرده اما دادگاه رای براعت داده .چه مدارکی برای اعاده حیثیت نیاز دارمپاسخ مشاور: سلام، رای برائت می تواند دلیل کافی برای اعاده حیثیت توسط شما باشد.
...
1398/06/31
سلام جرم جعل در چ مواقعی به کارشناسی فرستاده میشود ؟ پاسخ مشاور: سلام، در مواردی که اثبات جعل در سند نیازمند اثبات در دادگاه است، می توان تقاضای ارجاع به کارشناسی نمود و دادگاه هم در صورتی که نیاز به کارشناسی را احراز نماید، قرار کارشناسی صادر می کند .
مجید م
1398/06/31
سلام برای پرونده ای دو اتهام زده شده یکی منع تعقیب دیگری قرارجلب به دادرسی بیشتراز سه روز ازقرار گذشته هیج حکم دیگری نیامده یعنی دادستان قرارجلب به دادرسی را رد کرده یا باید منتظر جواب دادستان باشیم.ممنونمپاسخ مشاور: سلام، جزییات مربوط به قرار جلب به دادرسی به اطلاع شما خواهد رسید .
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد.
اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور
با شماره 9099095303 تماس بگیرید.
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.