صلح نامه زمین، سند عادی یا رسمی است که موضوع آن، صلح یک قطعه زمین، از طرف مصالح به متصالح بوده و از مدارک لازم، برای تنطیم آن، می توان به مدارک هویتی طرفین و سند ملکی، اشاره نمود. نحوه تنظیم این نوع از صلح نامه، با ذکر مشخصات طرفین، مال مورد صلح و عوض، در سند صلح و در انتها، امضای آن، توسط مصالح و متصالح، می باشد.
برای مشاوره نحوه تنظیم صلح نامه زمین
برای مشاوره نحوه تنظیم صلح نامه زمین
قراردادهای تعریف شده در قانون مدنی که تحت عنوان عقود معین، شناخته شده، دارای انواع مختلفی بوده که یکی از مهم ترین و پرکاربردترین های این عقود، عقد صلح می باشد که در صورتی که مکتوب گردد، به سند تنظیم شده آن، صلح نامه گفته می شود.
گاهی، موضوع این صلحنامه، یک قطعه زمین بوده که در این صورت، لازم است تا به منظور تنظیم صحیح صلح نامه زمین، طرفین، با مقررات نحوه تنظیم آن و مدارک و هزینه های مربوطه، آشنا شده تا از بروز اختلافات حقوقی احتمالی در آینده، جلوگیری شود.
به همین دلیل، در مقاله حاضر، ابتدا به این سوال پاسخ داده ایم که صلح نامه زمین چیست؛ سپس، نحوه تنظیم، مدارک، هزینه و مساله صلح نامه زمین بدون سند را توضیح داده و در پایان نیز فایل pdf یک نمونه این نوع از صلحنامه را جهت استفاده خوانندگان محترم، ارائه کرده ایم.
یکی از انواع صلح نامه و شاید بتوان گفت، رایج ترین نوع صلحنامه که در کشور ما، تنظیم می گردد، صلح نامه زمین بوده که همچون سایر قراردادها، دارای مقررات مربوط به نحوه تنظیم مخصوص خود بوده و این مقررات، می بایست از سوی تنظیم کنندگان آن، رعایت گردد؛ خواه صلح نامه زمین، به شکل دستی، در یک سند عادی و با دانلود نمونه pdf آن، نوشته شده و خواه، در دفتر اسناد رسمی و توسط سردفتر، تنظیم گردد.
با توجه به اهمیت رعایت مقررات مزبور در نحوه تنظیم صلح نامه زمین، در ادامه، ابتدا به این سوال پاسخ خواهیم که صلح نامه زمین چیست و سپس، در بخش های بعد، نحوه تنظیم این نوع از صلحنامه، مدارک و هزینه های آن را توضیح داده و در انتها نیز یک نمونه pdf صلح نامه زمین را جهت دانلود، ارائه خواهیم کرد.
اما، برای اینکه به سوال فوق، پاسخ داده و به تعریف صلح نامه زمین بپردازیم، نخست باید دو مفهوم صلح و صلح نامه را با مراجعه به قانون مدنی، توضیح داده و سپس، به این سوال بپردازیم که صلح نامه زمین چیست؟
عقد صلح، عقدی است که مطابق ماده 752 قانون مدنی، در دو مورد، منعقد می گردد: 1- در مورد رفع اختلاف یا جلوگیری از آن؛ به این ترتیب که طرفین با انعقاد صلح، به اختلافات ایجاد شده خود، پایان داده یا در مورد اختلافات احتمالی آینده و رفع آن ها؛ تعیین تکلیف می کنند. 2- در مورد معاملات؛ با این توضیح که دو طرف می توانند به جای انعقاد هر عقد یا قرارداد، از جمله، بیع، اجاره و یا هبه، از عقد صلح، برای تحقق توافق خود، استفاده نمایند.
بنابراین، هنگامی که از صلح زمین صحبت می کنیم، منظور آن است که قرارداد صلحی میان مالک زمین و انتقال دهنده (مصالح) و انتقال گیرنده آن (متصالح)، منعقد شده و به موجب این قرارداد، مالکیت زمین (موضوع صلح یا مال الصلح) از مالک آن، به انتقال گیرنده، منتقل می گردد. این انتقال، ممکن است، رایگان بوده و یا اینکه انتقال گیرنده نیز در مقابل زمین، مالی را به مالک زمین، انتقال دهد.
حال، در پاسخ به این پرسش که صلح نامه زمین چیست؟ باید گفت، در صورتی که طرفین قرارداد صلح، توافق خود را مکتوب کرده و آن را بر روی یک سند عادی یا رسمی، تنظیم نمایند، به سند تنظیم شده، صلح نامه، گفته می شود که به منظور صحت آن، باید مقررات مربوط به نحوه تنظیم صلحنامه، در مورد آن، رعایت گردد.
صلح نامه زمین، چه به صورت سند رسمی و در دفاتر اسناد رسمی، تنظیم گردیده و چه خود طرفین، توافقات خود را با دانلود نمونه pdf صلح، بر روی یک سند عادی، مکتوب کنند، دارای نحوه تنظیم مخصوص به خود بوده که لازم است مورد رعایت قرار گیرد. به همین دلیل، در این قسمت، به این سوال پاسخ می دهیم که نحوه تنظیم صلح نامه زمین به چه صورت می باشد؟
اولین بخش از صلح نامه زمین که باید در نحوه تنظیم آن، مورد توجه قرار گیرد، بخش مربوط به مشخصات صلح کننده(مصالح) و صلح شونده(متصالح) بوده که لازم است، مطابق اطلاعات اسناد هویتی طرفین، تکمیل گردد. همچنین، در صورتی که نماینده یکی از طرفین، مانند وکیل یا قیم، برای تنظیم و امضای صلح نامه اقدام کند، لازم است تا مشخصات نماینده نیز طبق ترتیب فوق، در سند درج شود.
در بخش بعد از صلح نامه زمین، باید مورد یا موضوع صلح که مال الصلح نیز نامیده شده، به نحو دقیق، تعیین گردیده و معلوم گردد. بنابراین، در این قسمت، باید آدرس، پلاک ثبتی اصلی و فرعی، بخش ثبتی و تعداد دانگ موضوع صلح یا همان زمین، مشخص گردد.
عقد صلح، می تواند به شکل رایگان و مجانی منعقد شده و یا اینکه معوض باشد. حال، اگر صلح، به شکل معوض، منعقد شده و قرار باشد که صلح گیرنده(متصالح)، در مقابل موضوع صلح(زمین)، مالی را به صلح کننده(مصالح) بدهد، لازم است تا این مال نیز همچون زمین، به نحو دقیق معلوم و تعیین گردد. به عنوان مثال، مبلغ 600 میلیون تومان وجه نقد و یا 3 دانگ زمین به پلاک ثبتی 569 فرعی از 69 اصلی، واقع در بخش 2 ثبتی تهران.
از جمله موضوعات دیگری نیز که باید در صلح نامه زمین، مشخص گردد، زمان حضور در دفتر اسناد رسمی، جهت تنظیم سند رسمی بوده که لازم است در این بخش، شماره دفتر، تاریخ و ساعت حضور، به صورت دقیق، مشخص گردد. لازم به ذکر است که اگرچه، تنظیم صلح نامه زمین، با یک سند عادی و توسط خود طرفین نیز امکان پذیر بوده، اما، به موجب قانون ثبت، در مورد املاک ثبت شده، دولت فقط کسی را مالک می شناسد که ملک با رعایت تشریفات تنظیم سند رسمی، به وی منتقل شده باشد. بنابراین، به عنوان مثال، با صلح نامه دستی که سند عادی بوده، نمی توان برای طرح دعوای خلع ید، اقدام نمود.
در نحوه تنظیم صلح نامه زمین، لازم است تا تاریخ تحویل زمین به صلح گیرنده و تاریخ پرداخت عوض یا ثمن به صلح کننده نیز مشخص گردد. البته، تعیین تاریخ پرداخت عوض یا ثمن، در صورتی ضرورت دارد که عقد صلح، معوض باشد و نه رایگان.
در قسمت شروط صلح نامه زمین نیز طرفین، این حق را داشته تا هر شرطی که مخالف قوانین و مقررات صلح و شرایط صحت معامله نباشد را درج نمایند. به عنوان، مثال، اسقاط کافه خیارات، یکی از شروط رایج در این بخش می باشد.
در پایان نیز لازم است تا مصالح و متصالح، در ذیل سند، نام خود را نوشته و آن را امضا کرده و بهتر است تا اثر انگشت آنها نیز درج گردد. همچنین، توصیه می شود، در صورتی که طرفین با دانلود نمونه pdf، صلح نامه زمین را درقالب یک سند عادی، تنظیم کرده اند، دو نفر شاهد نیز ذیل صلحنامه را امضا کرده و اثر انگشت بزنند.
برای تنظیم صحیح صلح نامه زمین، علاوه بر اینکه باید به شرایط قانونی و نحوه تنظیم این سند، توجه داشت، لازم است تا طرفین، مدارک خاصی را نیز ارائه نمایند که ارائه این مدارک، به ویژه در فرضی که انتقال در دفتر اسناد رسمی، انجام گرفته، دارای اهمیت بوده، چرا که بدون وجود این مدارک، دفاتر اسناد رسمی، سند رسمی صلح نامه زمین را تنظیم نخواهند کرد. لذا، در ادامه، به توضیح مدارک لازم برای تنظیم صلح نامه زمین می پردازیم.
مدارک هویتی طرفین، شامل کارت ملی و شناسنامه، سند ملکی زمین مورد معامله، مفاصا حساب شهرداری و مفاصا حساب مالیاتی زمین. لازم به ذکر است که با توجه به اینکه، موضوع معامله، زمین بوده و نه اعیانی احداث شده بر روی آن، لذا، در این مورد، ارائه گواهی پایان کار، موضوعیت نخواهد داشت.
پس از توضیح مدارک لازم برای تنظیم صلح نامه زمین، در بخش بعد، به بررسی هزینه تنظیم این سند پرداخته و خواهیم گفت که طرفین، در دو فرض تنظیم سند عادی و سند رسمی، باید چه مبلغی را پرداخت کرده و پرداخت این مبالغ، بر عهده چه کسی است.
یکی دیگر از مسائلی که در رابطه با صلح نامه زمین مطرح می گردد، بحث هزینه تنظیم این سند می باشد. لذا، لازم است تا به این سوالات، پرداخته شود که هزینه تنظیم صلح نامه زمین چقدر است و پرداخت این هزینه، بر عهده چه کسی می باشد؟
در پاسخ به سوال اول، باید گفت، اگر طرفین، با دانلود نمونه pdf صلح نامه زمین، برای تنظیم صلحنامه دستی اقدام کنند، تنظیم این سند، هزینه ای را برای آنها به همراه نخواهد داشت. اما، در صورت تنظیم سند رسمی در یکی از دفاتر اسناد رسمی، هزینه تنظیم صلح نامه زمین، باید بر اساس نرخ تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی، پرداخت شده که در حال حاضر، مطابق جدول زیر می باشد:
مبلغ سند | تعرفه |
تا مبلغ ده میلیون ریال مقطوعا | 800 هزار ریال |
تا مبلغ 50 میلیون ریال نسبت به مازاد 10 میلیون ریال | 120 در هزار |
تا مبلغ 100 میلیون ریال نسبت به مازاد 50 میلیون ریال | 40 در هزار |
تا مبلغ 200 میلیون ریال نسبت به مازاد 100 میلیون ریال | 20 در هزار |
تا مبلغ 500 میلیون ریال نسبت به مازاد 200 میلیون ریال | 12 در هزار |
تا مبلغ 1 میلیارد ریال نسبت به مازاد 500 میلیون ریال | 6 در هزار |
بیش از یک میلیارد ریال نسبت به مازاد یک میلیارد ریال | 3 در هزار |
در پایان، لازم به ذکر است که به طور معمول، در قراردادهای صلح رایگان، هزینه تنظیم صلح نامه زمین، بر عهده انتقال گیرنده بوده و در قراردادهای معوض، مسئول پرداخت هزینه، با توافق طرفین، مشخص می گردد. اما، در صورت اختلاف، این هزینه بر عهده صلح کننده می باشد.
در صورتی که مالک زمینی که سند ندارد یا در نقاطی واقع شده که هنوز ثبت املاک در آن نقاط، انجام نگرفته و یا اینکه با وجود اجباری شدن ثبت املاک، مالک ملک، هنوز برای دریافت سند ملکی، اقدام نکرده است، قصد انتقال آن، به وسیله صلح را داشته باشد، ممکن است این سوال مطرح گردد که آیا تنظیم صلح نامه زمین بدون سند، امکان پذیر است یا خیر؟
در پاسخ به سوال فوق، باید گفت، قانونا هیچ منعی برای تنظیم صلح نامه زمین بدون سند، وجود نداشته و در صورتی که شرایط صحت معامله وجود داشته باشد، طرفین می توانند توافقات خود در عقد صلح، حتی صلح عمری را بر وی یک برگه معمولی که سند عادی محسوب شده، مکتوب نمایند.
لازم به ذکر است که شرایط صحت معامله که در تنظیم صلح نامه زمین بدون سند، باید رعایت گردد، عبارتند از: قصد و رضایت طرفین به معامله، معلوم و معین بودن مورد صلح و عوض آن و مشروعیت جهت معامله، بدین معنا که هدف از انجام معامله، یک امر قانونی و مشروع باشد. به عنوان مثال، اگر الف، زمین خود را به ب، صلح کرده تا در آن، ساختمان قمارخانه دایر کند، جهت صلح، نامشروع بوده و صلح نیز باطل است.
با این وجود، باید به این نکته توجه داشت که در نقاطی که ثبت املاک، اجباری بوده، در صورتی که مالک، عمدا از دریافت سند رسمی خودداری کند، اگرچه تنظیم صلح نامه زمین بدون سند، با سند عادی، امکان پذیر بوده، اما، به موجب قانون ثبت، دولت فقط کسی را مالک می شناسد که انتقال به موجب سند رسمی، به وی انجام گرفته باشد. بنابراین، توصیه می شود که در مورد این گروه از زمین ها، معامله، حتما در یکی از دفاتر اسناد رسمی و پس از اخذ سند رسمی ملک توسط مالک، انجام گیرد.
در بخش های قبل، به این سوال پاسخ دادیم که صلح نامه زمین چیست و همچنین، نحوه تنظیم، مدارک لازم و هزینه های قانونی آن را توضیح دادیم. در این بخش، قصد داریم تا یک نمونه صلح نامه زمین را ارائه کرده و فایل دانلود pdf این نمونه را جهت استفاده خوانندگان محترم، قرار دهیم.
برای دانلود نمونه pdf صلح نامه زمین، بر روی دکمه دانلود فایل، در باکس زیر کلیک نمایید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تنظیم صلح نامه زمین در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم صلح نامه زمین پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه تنظیم صلح نامه زمین
برای مشاوره نحوه تنظیم صلح نامه زمین
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©