حضانت فرزند پسر، مسئله مهمی است که قانونگذار ما به طور دقیق آن را در قانون جدید بیان کرده است. به موجب قانون جدید، در مورد اینکه حضانت بچه پسر با کیست باید گفت، تا سن 7 سالگی، اولویت حضانت به مادر داده شده و پس از آن، تا سن بلوغ، این مسئولیت به عهده پدر است و پس از سن بلوغ، خودش انتخاب می کند که نزد کدام یک از والدین زندگی کند. در صورت بروز اختلاف در خصوص حضانت، دادگاه با رعایت مصلحت طفل، تصمیم خواهد گرفت.
حضانت فرزندان مساله ای است که از دیر باز، گریبانگیر والدینی بوده که به هر علت جدا از یکدیگر زندگی می نمایند. پس از جدا زندگی کردن والدین به علت اختلافات خانوادگی یا طلاق، باید در خصوص اینکه فرزندان حاصل از ازدواج با کدام یک از والدین زندگی نمایند تصمیم گیری نمود. از این رو قانون گذار توجه ویژه ای به مساله حضانتفرزندان داشته است.
از اختلافات رایج میان والدین، سن حضانت فرزندان است. اینکه پس از جدایی، فرزندان تا چه سنی باید با مادر خود باشند و تا چه سنی با پدر خود. آنچه مساله سن حضانت را بیشتر محل اختلاف و در گیری می نماید، تفاوتی است که به موجب قانون جدید حضانت در خصوص سن حضانت فرزند پسر اتفاق افتاده است .
به همین مناسبت، قصد داریم در این مقاله، به بررسی سن حضانت فرزند پسر و قانون جدید حضانت فرزند پسر بپردازیم و در پاسخ به این پرسش که حضانت بچه پسر با کیست، این موضوع را در سه مرحله زمانی، یعنی حضانت فرزند پسر تا سن هفت سالگی، حضانت فرزند پسر تا سن پانزده سالگی و حضانت فرزند پسر بعد از سن پانزده سالگی مورد بررسی قرار دهیم.
حضانت فرزند پسر تا سن هفت سالگی
همانگونه که می دانیم، بازه زمانی نوزادی تا 7 سالگی فرد، یکی از مهم ترین دوران ها در شکل گیری شخصیت روانی او است. از این رو، ضرورت حضور مادر که به نحو احسن، نیازهای جسمانی و روانی کودک را مرتفع سازد، بیش از پیش در این دوره احساس می شود. در گذشته تصور بر این بود صرفا فرزند دختر نیاز به حضور مادر تا سن 7 سالگی را دارد و فرزند پسر باید با پدرش باشد که امروزه این تفکر به هیچ وجه مورد پذیرش نیست.
بنا بر مقدمه بالا، قانون گذار نیز به مساله حضانت فرزندان، به ویژه حضانت بچه پسر و سن حضانت فرزند پسر، توجه داشته و قوانینی را به این موضوع اختصاص داده است. بنا بر ماده 1169 اصلاحی قانون مدنی، که اشعار می دارد: "برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی میکنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است." در پاسخ به پرسش اینکه حضانت بچه پسر با کیست باید گفت: حضانت فرزند پسر تا سن 7 سالگی با مادر می باشد مگر در مواردی که از مادر سلب حضانت شود.
بر اساس قانون مدنی، پس از اینکه فرزند پسر به سن هفت سالگی رسید، حضانت وی از مادر گرفته شده و به پدر وی سپرده می شود. اما باید دانست مطابق آنچه در ماده 1169 قانون مدنی آمده، در خصوص حضانت بچه پسر پس از 7 سالگی، چنانچه میان والدین اختلافی رخ دهد دادگاه با رعایت مصلحت طفل اقدام به تصمیم گیری و صدور رای می نماید.
اما به طور کلی و در صورت عدم بروز اختلاف، پس از پایان 7 سالگی شمسی، حضانت به پدر وی سپرده می شود و مسئولیت حضانت پدر بر فرزند پسر تا سن پانزده سالگی او ادامه پیدا می کند. بنابراین، فرزند پسر تا سن پانزده سالگی که سن بلوغ او است نزد پدرش می ماند. البته مادر وی همچنان از حق ملاقات با فرزند برخوردار خواهد بود و کسی نمی تواند جلوگیری از ملاقات با فرزند نماید. لازم به ذکر است که پرداخت نفقه فرزند پسری که تا سن هفت سالگی نزد مادرش زندگی می کند، به عهده پدر می باشد و پدر باید مخارج حضانت وی را تامین کند.
بر اساس مقررات قانون مدنی، در خصوص اینکه حضانت بچه پسر با کیست، باید گفت: تا سن هفت سالگی با مادر و تا 15 سالگی با پدر است مگر اینکه هریک از والدین صلاحیت نگهداری وی را نداشته باشند. اما بعد از اینکه فرزند پسر به سن پانزده سال تمام قمری رسید، از سن حضانت خارج می شود و بر اساس قانون، خود وی می تواند انتخاب کند که می خواهد نزد کدام یک از والدینش زندگی کند. بنابراین، حضانت فرزند پسر بعد از سن پانزده سالگی، نیازمند اقدام قانونی نیست؛ چرا که خودش مختار است که با پدرش زندگی کند، یا با مادرش. البته در این بازه زمانی نیز، چنانچه بچه پسر با مادرش زندگی کند، نفقه او همچنان با پدرش می باشد.
در قانون، سابقا پیش بینی شده بود که حضانت بچه پسر تا سن دو سالگی با مادر است. یعنی پس از اینکه فرزند پسر به سن دو سالگی رسید، بایستی نزد پدرش فرستاده می شد. از این جهت که در این سن بسیاری از نیازهای فرزندان توسط مادر تامین می شود، بهتر آن بود که فرزند پسر نیز همانند فرزند دختر تا چند سال اول زندگی خود نزد مادر باشد. به همین دلیل قانون اصلاح شد و بر اساس این اصلاحیه و قانون جدید حضانت فرزند پسر، اکنون حضانت فرزند پسر تا سن هفت سالگی به مادر سپرده شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در موردحضانت فرزند پسردر کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامونحضانت فرزند پسر پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- حضانت پسر تا چه سنی با مادر است ؟
حضانت پسر در سنین حساس اولیه و تا 7 سالگی با مادر است و پس از آن در صورت عدم اختلاف تا 15 سالگی با پدر است که توضیحات آن در متن مقاله به صورت کامل ارائه شده است .
2- در خصوص حضانت فرزند پسر آیا خود او حق انتخاب هریک از والدین را دارد؟
پس از رسیدن به سن بلوغ می تواند انتخاب کند که با کدام یک از والدین زندگی خواهد کرد که توضیحات آن در متن مقاله به صورت کامل ارائه شده است.
3- حضانت فرزند پسر بعد از 15 سالگی چگونه خواهد بود؟
بعد از بلوغ خود او می تواند انتخاب کند که با کدام یک از والدین زندگی کند که توضیحات آن در متن مقاله ارائه شده است.
برای مشاوره حضانت فرزند پسر
برای مشاوره حضانت فرزند پسر
نظرات کاربران
تعداد کل نظرات: 37
زهرا
1402/04/11
سلام.
من حدود ۱۰سال است که ازدواج کرده ام واز اولش هم با این وصلت مخالف بودم
بلاخره با اصرار خانواده این اتفاق افتاد و حاصل این زندگی یه پسر ۸ ساله داریم و با همسرم اختلاف داریم
واقعیت، دوستش ندارم. تصمیم به جدایی گرفتم ایا چطور میتونم پسرم رو پیش خودم نگهدارم؟؟؟
میشه راهنماییم بکنید؟ ممنون میشم حمایت کنید باتشکرپاسخ مشاور: با سلام. به دادگاه اثبات کنید مصلحت طفل ایجاب میکنه با شما زندگی کنه نه پدرش
امیر
1402/04/07
سلام من و همسرم جدا شدیم،پسرم که ۱۳سال داشت پیش خودمه و به حکم دادگاه هفته ای ۲۴ساعت میره پیش مادرش،خودش اصلا دوست نداره بره اونم شرایط اخلاقی مادرشو خانواده مادرشه که خیلی اذیتش میکنن و هر هفته که میاد پیش من اعصابش خیلی بهم ریخته و باید انقدر تلاش کنم تا آروم بشه که دوباره هفته بعد همین موضوع اتفاق میوفته،
پسرم میگه من حاضرم بیام دادگاه و به قاضی بگم که من نمیخوام برم پیش مادرم ،حتی اگه دور از جون بمیرم، سوال من اینه که آیا ممکنه این اتفاق بیوفته و دادگاه حکم به نرفتن پسرم بده؟؟؟ ممنون میشم جواب منو بدین، سپاسپاسخ مشاور: با سلام.مشکلی نیست فرزند میتونه نره و اگر مادر شکایت کرد فرزند رو در دادگاه احضار کنن و بگه تمایلی نداره هرچند بعد از 15 سالگی خودش میتونه تصمیم بگیره با کدام والد زندگی کنه
بدون نام
1402/03/07
سلام من باهمسرم مشکل دارم ویه پسر۶ساله دارم،همسرم خیلی عصبیه وهنگام عصبانیت غیرقابل توصیفه،میخاستم بدونم چطورمیتونم ازاین طریق حضانت پسرموبرای همیشه ازش بگیرم اصلاراهی هست برای این حق؟پسرم اصلاباپدرش راحت نیست حتی یک ساعت هم کنارش نمیمونه پاسخ مشاور: با سلام. بله به همین مارد استناد کنید و ثابت کنید به مصلحت طفله که با شما باشه
محسنی
1401/09/12
سلامپسر من 11 سالشه. شوهرم بشدت آزارم می ده. هیچ خونه ای هم نداره و منزلی که متعلق به من است زندگی می کنیم. وقتی می گم از خونه من برو بیرون می گه حضانت بچه با منه و اون رو هم با خودم می برم.آیا مردی که خودش منزل ندارد و فقط یک منزل پدری دارد که مادر ببمار و خواهرهای مطلقه آنجا زندگی می کنند و در یکی از محل های پایین تهران است که پسر من با آن فرهنگ بیگانه است و هیچ وقت آنجا نرفته، آیا می تواند به بهانه حق حضانت پسر 11 ساله را آنجا ببرد؟ پاسخ مشاور: با سلام. عموما، اینگونه است که بعد از 7 سالگی تا 15 سالگی حضانت فرزند، با پدر است اما در هر صورت این امر یک الزام نیست و به استناد ماده 45 قانون حمایت از خانواده و مواد قانون مدنی در خصوص حضانت مصلحت طفل بر هر امری ارجح است
ضمن اینکه می توانید، در خصوص گرفتن حکم رشد اقدام نموده تا پس از صدور حکم رشد، فرزند، شخصا بتواند تصمیم بگیرد با کدام والد باشد
اثبات عدم صلاحیت پدر نیز راه حل دیگری است که پیش روی شماست
می توانید با اثبات و استناد دست بزن ایشان و عدم امنیت جانی، در این خصوص اقدام نموده و با استناد به اینکه فرزند، در امنتی نخواهد بود از ایشان، سلب حضانت کنید.
مهران
1400/11/25
با عرض سلام ادب یک سوال داشتم خانم درخواست طلاق توافقی کرده و حضانت پسرم گرفته و پسرم میفرسته مهد توی بد ترین شرایط اسم مهد کودک به من نمیگه حق همچین کاری داره پاسخ مشاور: با سلام. حتی اگر حضانت با ایشون باشه شما همچنان حق ملاقات دارید
اگر در خصوص ساعات و روزهای ملاقات توافقی نکردید یا نمیتونید به توافق برسید شما میتونید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برید و دادخواست صدور حکم ملاقات با فرزند بدید و دستور موقت ملاقات فوری با فرزند رو هم ضمت دادخواست بخواید.
در خصوص مورد دوم که می فرمایید شرایط بچه بد هست اگر میتونید اثبات کنید دادخواست سلب حضانت بدید و اثبات کنید به مصلحت طفل نیست با مادر باشه. فارغ از سن، مصلحت طفل در نظر دادگاه بر هر چیزی ارجح هست.
یاسی
1400/11/21
من و پسرم دو سال از خونه شوهرم زدم بیرون بخاطر خیانت که کرده و با مامور هم گرفتمش دوسال از پسرش خبر نداره هرچند ماه یکبار بهش زنگ میزنه وتمکینش هم رد شده پسرم 11سالشه و نمیخوادپیش پدرش زندگی کنه و دادخواست طلاق هم ندادیم میتونه اون بگیره. پاسخ مشاور: با سلام. در حضانت تا 7 سالگی مادر اولویت داره و بعد از اون تا 15 سال در خصوصو فرزند پسر حضانت با پدره اما در هر حال مصلحت طفل ملاکه اگر اثبات کنید صلاحیت نداره دادگاه رای نخواهد داد ضمن اینکه عدم تمایل به دیدار با پدر از سمت فرزند هم تاثیر گذار هست در نظر قاضی
میتونید برای گرفتن حکم رشد هم اقدام کنید که بعد از اون حکم پسر خودش تصمیم گیرنده محسوب میشه و کسی نمیتونه اجبارش کنه
در تمامی فروض نفقه با پدر هست همچنان
امیر
1400/10/25
سلام من ۲۶ سالمه و والدینم از ام جدا شدن در حدود ۲۴ سال پیش و حضانت من با پدرم بوده و پیش پدرم بودم و پدرم ۵ سال پیش فوت کرده ایا من میتونم کفالت مادر بگیرم
بهرام اسلامی هستم ازمراغه
1400/09/24
زنم درخواست طلاق کرده ۳ تا بچه دارم یک دختر دوتا پسر دخترم ۱۳ سال هست پسرم ۹ سال پسر کوچکم ۵ سال منم نمیخوام طلاق بدم چون بچه هارمو دوس دارم میتونم بچه هارمو بگیرم ازش یانه سولمو جواب بدین ممنونمپاسخ مشاور: با سلام. در خصوص حضانت با توجه به ماده 1169 قانون مدنی تا 7 سال مادر برای حضانت اولویت داره و بعد از اون دختران تا 9 سال و پسران تا 15 سال با پدر زندگی میکنند و بعد از این سن خودشون تصمیم میگیرن. اما بازهم قاضی به مصلحت بچه ها نگاه می کنه و در خصوص حضانت رای صادر میکنه. این ماده صرفا در خصوص اولویت حضانت صحبت کرده. اگر همسرتون با شما به توافق نرسید از طریق دادگاه اقدام کنید برای حضانت. دخترتون از سن خاص حضانت خارج شده البته و تصمیم خودش معیاره. نفقه همچنان اما بر عهده شماست حتی اگر بچه ها با مادر زندگی کنند.
فرناز
1400/01/15
سلام 6 سال است ازشوهرم جداشدم. دوتا پسردارم 16 و12 ساله. پسر بزرگم اومده پیشم نمیخادباپدرش زندگی کنه. پسر کوچیکه هم دوستدنداره باپدرش زندگی کنه. چون پدرشون اخلاق نداره زن گرفته و بچه هام اذیت میشن. بنظرتون دادگاه پسر 12 ساله رو بهم میده؟ خیلی احساس تنهایی میکنه پسرم هروز زنگ میزنه گریه میکنه. لطفا راهنمایی کنید چکار کنم؟پاسخ مشاور: سلام خوشبختانه بسیاری از قضات در بحث حضانت تمایل طفل را نیز در نظر می گیرند به ویژه زمانی که مانند فرزند شما به سن بلوغ نزدیک باشد. می توانید برای حضانت اقدام نمایید
ابوالفضل
1399/11/30
سلام میخواستم بدون پسر ۱۵ ساله و ۱۲ ساله میتوانند بعد از طلاق خودشان انتخاب کنند که با مادرشان باشند پاسخ مشاور: سلام پسر 15 ساله بله 12 ساله خیر
نظر شما تا حداکثر 3 روز کاری تایید و نمایش داده خواهد شد.
اگر می خواهید همین الان سوالتان را از مشاور مربوطه بپرسید کافیست با تلفن ثابت از سراسر کشور
با شماره 9099095303 تماس بگیرید.
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.