تعرفه صدور جواز دفن 1403، برای مراکز درمانی خصوصی و دولتی، مراکز ساماندهی صدور جواز دفن(دادپزشک) و پزشکی قانونی، به ترتیب، 324 هزار تومان، 163 هزار و 80 تومان، 320 هزار تومان و 170 هزار تومان، می باشد که در صورت عدم رعایت این تعرفه و دریافت هزینه مازاد، متخلف، با ضمانت اجرای مقرر در قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، من جمله محرومیت از اشتغال به پزشکی، از سه ماه تا یک سال مواجه خواهد شد.
برای مشاوره تعرفه صدور جواز دفن 1403
برای مشاوره تعرفه صدور جواز دفن 1403
هنگامی که شخص فوت می کند، لازم است تا اقداماتی مانند دریافت گواهی فوت، ابطال شناسنامه وی و همچنین، اخذ گواهی انحصار وراثت وی، توسط وراث و خویشاوندان به جای مانده از او، انجام گیرد تا بازماندگان، با ضمانت اجراهای مقرر در قانون، مواجه نشوند.
یکی از اقداماتی که پس از فوت فرد باید انجام گیرد، دریافت جواز دفن است که جهت خاکسپاری متوفی، ضروری می باشد. نکته ای که باید در رابطه با این مجوز، مورد توجه متقاضیان قرار گیرد، این مساله بوده که صدور آن، رایگان نیست و بسته به مرکز صادر کننده مجوز، لازم است تا میزان هزینه خاصی پرداخت گردد.
بنابراین، با توجه به توضیحات فوق، در این مقاله، ابتدا به بررسی تعرفه صدور جواز دفن پزشکی قانونی ۱۴۰۳، مراکز درمانی و مراکز ساماندهی صدور جواز دفن(دادپزشک) پرداخته و سپس، ضمانت اجرای عدم رعایت این تعرفه را از سوی مراکز مزبور، توضیح خواهیم داد.
بعد از فوت یک شخص، اولین و مهم ترین دغدغه بازماندگان وی، حتی پیش از بحث دریافت گواهی انحصار وراثت، این مساله است که روند قانونی کفن و دفن متوفی، هرچه سریعتر طی شده و وی به خاک سپرده شود. یکی از مراحل روند قانونی تدفین، مساله صدور جواز دفن بوده که خود، مستلزم رعایت روش قانونی دریافت مجوز می باشد که بدین منظور، لازم است تا هزینه های لازم پرداخت گردد. از آنجا که میزان این هزینه باید مطابق تعرفه های اعلامی، واریز شود، در این بخش، به توضیح تعرفه صدور جواز دفن و میزان هزینه آن می پردازیم.
با توجه به اینکه جواز دفن، توسط سه مرجع متفاوت، قابل صدور بوده، تعرفه صدور آن نیز متفاوت می باشد. با این توضیح که جواز دفن، توسط مراکز درمانی دارای مجوز، مراکز ساماندهی صدور جواز دفن(دادپزشک) و پزشکی قانونی، قابلیت صدور داشته و هر یک از این مراکز، دارای تعرفه مخصوص به خود می باشند.
اما، پیش از آنکه در مورد تعرفه صدور جواز دفن 1403 و میزان هزینه آن، صحبت کنیم، لازم است تا توضیح مختصری در مورد جواز دفن و تفاوت آن، با گواهی فوت داده و سپس، به بررسی تعرفه صدور آن بپردازیم. چرا که غالبا، این دو مفهوم با یکدیگر، اشتباه گرفته می شوند.
جواز دفن، مجوزی است که پس از فوت متوفی، توسط یکی از مراکز درمانی مجاز، مراکز ساماندهی صدور جواز دفن(دادپزشک) و یا پزشکی قانونی، صادر شده و با ذکر علت فوت، اجازه تدفین متوفی را صادر می کند. حال آنکه، گواهی فوت، توسط سازمان ثبت احوال کشور صادر گردیده و یکی از مدارک لازم، جهت ابطال شناسنامه فرد فوت شده است و به طور کلی، مراحل صدور گواهی فوت و مدارک مورد نیاز، متفاوت از جواز دفن می باشد.
حال که با مفهوم جواز دفن و تفاوت آن با گواهی فوت، آشنا شدیم، می توانیم به بررسی تعرفه صدور آن، در هر یک از مراکز سه گانه فوق پرداخته که با توجه به اعلام مراجع رسمی، تعرفه صدور جواز دفن پزشکی قانونی 1403 و سایر این مراکز، به شرح زیر می باشد:
تعرفه صدور جواز دفن مراکز درمانی
مراکز درمانی، اعم از خصوصی و دولتی، تنها در صورتی حق صدور جواز دفن را داشته که علت مرگ فرد، یک علت طبیعی بوده و جزء موارد 19 گانه مشکوک، از جمله، خودکشی، مسمومیت، مرگ مشکوک، افراد مجهول الهویه، فوت در مکان های عمومی و .... نباشد.
تعرفه صدور جواز دفن مراکز درمانی، برای مراکز خصوصی و دولتی متفاوت می باشد؛ با این توضیح که میزان هزینه صدور جواز دفن، در مراکز خصوصی، 3324000 ریال(معادل 324 هزار تومان) بوده که در صورتی که این خدمات، در منزل انجام گیرد، 7959000 ریال(معادل 795 هزار و 900 تومان) می باشد. همچنین، تعرفه صدور جواز دفن، در مراکز دولتی، 1630800 ریال(معادل 163 هزار و 80 تومان) بوده که در صورتی که این خدمات، در منزل انجام گیرد، 2386800 ریال(معادل 238 هزار و 680 تومان) خواهد بود.
تعرفه صدور جواز دفن مراکز ساماندهی صدور جواز دفن(دادپزشک)
مراکز ساماندهی صدور جواز دفن(دادپزشک) به این دلیل تاسیس گردید که در مواردی مانند فوت فرد در منزل که خانواده و اقوام او، برای معاینه و انتقال جسد، سردرگم بوده، بتوانند با تماس با این مراکز، وضعیت متوفی را در کمترین زمان، مشخص کنند. به این ترتیب، دادپزشک، جسد را معاینه نموده و در صورتی که علت فوت، از موارد مشکوک 19 گانه نباشد، جواز دفن را صادر می کند و در غیر این صورت، مورد را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد.
میزان هزینه صدور جواز دفن ۱۴۰۳ مراکز ساماندهی صدور جواز دفن(دادپزشک)، بر اساس آیین نامه اجرایی هیات امنای پزشکان معتمد که تصویب نهایی آن، از وظایف و اختیارات رییس قوه قضاییه بوده، تعیین می گردد که مطابق آخرین آیین نامه، تعرفه مربوطه، مبلغ 3200000 ریال(معادل 320 هزار تومان) تعیین گردیده است.
تعرفه صدور جواز دفن پزشکی قانونی
در صورتی که علت فوت فرد، یکی از موارد 19 گانه مشکوک باشد، صدور جواز دفن، حتما باید توسط یکی از مراکز پزشکی قانونی و پزشک متخصص این مرکز، انجام گیرد و هیچ مرکز دیگری، حق صدور این مجوز را نخواهد داشت.
بر اساس آخرین آیین نامه رییس قوه قضاییه، به شماره 100/ 1227/9000 ، درخصوص تعرفه خدمات پزشکی قانونی، میزان هزینه صدور جواز دفن پزشکی قانونی ۱۴۰۳ ، مبلغ 1700000 ریال(معادل 170 هزار تومان) می باشد.
از جمله موارد قابل تشخیص در پزشکی قانونی، تعیین علت فوت بوده و بنابراین، یکی از مراکزی که طبق قانون، برای صدور جواز دفن، دارای صلاحیت بوده، پزشکی قانونی است. این مرکز نیز همانند سایر مراکز مجاز، دارای تعرفه خاصی برای صدور جواز دفن است و بیش از این میزان، مجاز به دریافت هزینه از متقاضیان نمی باشد. به همین دلیل، در این بخش، قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که تعرفه صدور جواز دفن پزشکی قانونی ۱۴۰۳ چه میزان می باشد؟
اما، پیش از جواب دادن به این پرسش، لازم است تا کمی درباره موارد صلاحیت پزشکی قانونی، برای صدور جواز دفن صحبت کرده؛ چرا که این مرکز، در تمام موارد فوت، مجاز به صدور جواز دفن متوفی نبوده و صلاحیت آن، محدود به موارد مذکور در قانون می باشد.
پزشکی قانونی، تنها در 19 مود، موظف به معاینه جسد و صدور جواز دفن می باشد که این موارد، عبارتند از: قتل، خودکشی و هر مرگی که احتمال جنایت در آن، وجود داشته باشد، مرگ افراد مجهول الهویه، مرگ های مشکوک، فوت در زندان و در مکان های عمومی، مرگ های ناگهانی و غیرمنتظره و فوت اتباع خارجی، صدمات ناشی از سلاح، حوادث رانندگی، مسمویت، سوء مصرف مواد، حوادث غیر مترقبه مانند زلزله، حوادث کار، اقدامات درمانی و زایمان، حوادث ورزشی، مرگ ناشی از دعوا و منازعه و مواردی که احتمال شکایت شخصی وجود دارد.
در این موارد، خانواده یا اقوام متوفی، باید با ارائه مدارک لازم، شامل اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی فرد فوت شده و یکی از خویشاوندان درجه یک او، نامه مرجع قضایی یا انتظامی و مدارک پزشکی متوفی، برای دریافت جواز دفن، به یکی از مراکز پزشکی قانونی مراجعه نمایند که البته، صدور جواز، صرفا پس از پرداخت هزینه، انجام می گیرد.
مطابق آیین نامه رییس قوه قضاییه که در تاریخ 14 فروردین هزار و چهارصد و یک، به سازمان پزشکی قانونی کشور و تمامی ادارات کل و شعبه های این سازمان، ابلاغ گردیده، تعرفه صدور جواز دفن پزشکی قانونی 1403، به میزان 170 هزار تومان می باش.
شایان ذکر است، در تمام موارد فوت، بستگان متوفی می توانند با موسسه پزشکان معتمد (دادپزشک) به شماره (0413163) که در تهران به صورت 24 ساعته و در کل کشور در ساعات اداری آماده خدمت رسانی است، تماس گرفته تا صدور گواهی فوت و جواز دفن توسط پزشکان آموزش دیده این موسسه پس از بررسی های لازم و در صورت نبودن موارد مشکوک و عدم نیاز به کالبد شکافی، انجام پذیرد.
در بخش های قبل، توضیح دادیم که تعرفه صدور جواز دفن پزشکی قانونی ۱۴۰۳ و سایر مراکز مجاز، به چه صورت بوده و متقاضیان، برای دریافت این خدمات، باید چه میزان هزینه ای را پرداخت نمایند. در این بخش، قصد داریم تا به این سوال پاسخ دهیم که ضمانت اجرای عدم رعایت تعرفه صدور جواز دفن 1403، از سوی این مراکز، چه می باشد؟
برای تعیین ضمانت اجرای عدم رعایت تعرفه صدور جواز دفن، ابتدا، باید به آیین نامه انتظامی رسیدگی به تخلفات صنفی و حرفه ای شاغلان حرفه های پزشکی و وابسته ، مصوب 1378 و قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، مصوب 1374 در باب مجازات عدم رعایت تعرفه های خدمات درمانی مراجعه نمود.
به موجب ماده 10 آیین نامه مزبور: « شاغلان حرفه های پزشکی و وابسته، مکلفند تعرفه های خدمات درمانی مصوب ابلاغ شده از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را رعایت کنند. » و همچنین بر اساس بند پ ماده 29 این آیین نامه، در صورت عدم رعایت تعرفه های مصوب، پزشک متخلف، به مجازات مقرر در یکی از بندهای ب، ج و یا د تبصره ماده 24 قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، محکوم خواهد شد که این مجازت ها، به شرح زیر می باشند:
« ... ب - اخطار یا توبیخ کتبی، با درج در پرونده نظام پزشکی محل. ج - توبیخ کتبی، با درج در پرونده نظام پزشکی و نشریه نظام پزشکی محل یا الصاق رای در تابلو اعلانات نظام پزشکی محل. د - محرومیت از اشتغال به حرفه های پزشکی و وابسته، از سه ماه تا یک سال در محل ارتکاب تخلف.» لازم به ذکر است که تعیین هر یک از این مجازات ها، وابسته به میزان وجه اخذ شده اضافه بر تعرفه می باشد.
به علاوه، مطابق ماده 4 قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی و درمانی، در صورتی که پزشکی، در هر یک از مراکز مجاز برای صدور جواز دفن، علاوه بر تعرفه تعیین شده، هزینه مازادی را از مراجعین دریافت کند، به یکی از مجازات های ذیل، محکوم می گردد:
«مرتبه اول - جریمه نقدی، به میزان دو برابر اضافه دریافتی از بیماران، توبیخ کتبی و درج در پرونده پزشکی. مرتبه دوم - جریمه نقدی، به میزان پنج برابر اضافه دریافتی از بیماران، لغو پروانه مسئول فنی، توبیخ کتبی و درج در پرونده پزشکی. مرتبه سوم - جریمه نقدی، به میزان ده برابر اضافه دریافتی از بیماران، لغو پروانه مسئول فنی، لغو پروانه تاسیس، توبیخ کتبی و درج در پرونده پزشکی.» بنابراین، دریافت هزینه مازاد بر نرخ تعرفه صدور جواز دفن 1403، علاوه بر اینکه تخلف بوده، جرم نیز محسوب می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تعرفه صدور جواز دفن ۱۴۰۳ در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تعرفه صدور جواز دفن 1403 پاسخ دهند.
برای مشاوره تعرفه صدور جواز دفن 1403
برای مشاوره تعرفه صدور جواز دفن 1403
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©