دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / اقرارنامه

اقرارنامه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

اقرارنامه که دارای انواع رسمی یا عادی بوده، یک سند کتبی عادی یا رسمی است که به موجب آن، شخصی، از حقی به نفع دیگری و به ضرر خودش، خبر می دهد. اعتبار انواع اقرار نامه، تنها در صورتی وجود داشته که مطابق شرایط قانونی و قواعد و ضوابط نحوه تنظیم هریک از انواع آن، یعنی وجود اهلیت، وجود رضایت، وجود امضا ذیل سند عادی آن و یا با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، تنظیم شده باشد.

 

هنگامی که یک دعوای حقوقی یا کیفری، پس از طی کردن نحوه و مراحل شکایت، در دادگاه صالح، مطرح می گردد، طرفین دعوا، باید، ادله اثبات خود در مقام دفاع یا دعوا را ارائه کرده تا دادگاه، بتواند، بر اساس آن ها، تصمیم گیری نموده و رای مقتضی و شایسته را صادر کند.

یکی از مواردی که طرفین دعوای حقوقی یا کیفری، می توانند، در مقام دفاع یا دعوا، به محکمه، ارائه کنند، اقرارنامه است که البته، این اقرار نامه، تنها در صورتی مورد قبول دادگاه، واقع خواهد شد که از شرایط اعتبار اقرار نامه برخوردار بوده و بر اساس قواعد و ضوابط مخصوص این امر، تنظیم شده باشد.

از این رو، در مقاله حاضر، قصد داریم، توضیح دهیم که اقرارنامه چیست و انواع آن کدام هستند و پس از توضیح شرایط و نحوه تنظیم آن، در خصوص اعتبار انواع اقرار نامه در دادگاه و پس از فوت، صحبت کرده و یک نمونه فرم تکمیل شده این سند را به همراه فایل دانلود آن، ارائه کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، در ادامه مقاله، با ما همراه باشید.

اقرارنامه چیست

برای پاسخ به این پرسش که اقرارنامه چیست و اعتبار انواع آن چگونه می باشد؟ باید ابتدا، مفهوم اقرار را از منظر قانونی، مورد بررسی قرار داد. قانون مدنی، اقرار را در زمره ادله اثبات دعوا می داند و در ماده 1259 خود، در تعریف آن، مقرر می دارد: 

"اقرار، عبارت از اخبار به حقی است، برای غیر، بر ضرر خود." با توجه به این ماده، می توان گفت، هرگاه شخصی، از حقی که به نفع دیگری و به ضرر خودش است، خبر دهد، عمل حقوقی اقرار، صورت گرفته است و خبر داده شده، به نفع دیگری، در زمره ادله اثبات کننده دعوا، قرار خواهد گرفت.

اقرار، ممکن است، به صورت شفاهی و لفظی صورت گیرد یا به صورت کتبی و با نوشتن؛ زمانی که شخصی، عمل اقرار را به صورت کتبی و به موجب یک سند رسمی یا عادی انجام دهد، به آن سند کتبی عادی یا رسمی، اقرارنامه گفته می شود.

با توجه به توضیحات فوق، در پاسخ به این پرسش که اقرارنامه چیست؟ باید گفت، اقرارنامه، یک سند کتبی عادی یا رسمی است که به موجب آن، شخصی، از حقی به نفع دیگری و به ضرر خودش، خبر می دهد و در صورتی دارای اعتبار خواهد بود که مطابق شرایط تنظیم انواع اقرار نامه، تنظیم شده باشد که در ادامه، پس از ذکر انواع اقرار نامه، شرایط تنظیم هریک از انواع آن را خواهیم گفت.

انواع اقرارنامه

پس از توضیح در این باره که اقرارنامه چیست، در این بخش از مقاله قصد داریم، در خصوص انواع آن، صحبت کرده و بگوییم که بر اساس قانون، انواع اقرار نامه کدامند. انواع اقرار نامه را می توان، از حیث نحوه تنظیم و موضوعاتی که می توان نسبت به آن ها اقرارنامه تنظیم کرد، تقسیم بندی نمود که عبارتند از:

 

انواع اقرار نامه از حیث نحوه تنظیم

اقرارنامه عادی یا دستی: اقرارنامه دستی یا عادی، یکی از انواع اقرار نامه است که بدون مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و بدون حضور مامور صلاحیت دار، میان طرفین آن، تنظیم شده است.

اقرارنامه محضری یا رسمی: اقرارنامه رسمی یا محضری، از دیگر انواع اقرار نامه بوده که با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و در حضور مامورین صلاحیت دار، تنظیم شده است.

 

انواع اقرار نامه از حیث موضوع

اقرار نامه ابرا یا بذل مهریه: به موجب چنین اقرار نامه ای، زن، حقی که بر مهریه دارد را نسبت به همسرش، بذل یا ابرا کرده و اذعان می دارد که هیچ گونه ادعایی در خصوص آن، نداشته و نخواهد داشت. 

اقرار نامه زوجیت: این اقرارنامه، در مواردی استفاده می شود که ازدواج زن و شوهر، در دفاتر ازدواج، به ثبت نرسیده و زوجین قصد دارند، اقدام به ثبت مشخصات یکدیگر، در اسناد سجلی خود نمایند. بر اساس ماده 23 قانون ثبت احوال، در چنین مواردی، وجود یک اقرارنامه محضری، ضروری است.

اقرارنامه واگذاری ملک: به موجب این نوع از انواع اقرار نامه، شخصی که دارای وکالت بلاعزل در فروش یک ملک است، در محضر حاضر شده و اقرار می نماید که ملک را به خریدار، فروخته است و حق هرگونه اعتراض و ادعا را نیز از خود، سلب و ساقط می نماید.

اقرارنامه ارتکاب جرم: این نوع از انواع اقرارنامه، در مواردی تنظیم می شود که شخصی، متهم به یک جرم شده یا مرتکب یک جرم شده و در دادسرا یا دادگاه، کتبا، اقدام به اقرار به ارتکاب جرم مورد اتهام یا ارتکاب نموده و بدین ترتیب، می تواند، در صورت صلاحدید قاضی پرونده از تخفیف در مجازات نیز بهره مند گردد.

شایان ذکر است که اقرار نامه بر اساس موضوع، انواع مختلفی داشته که در این بخش، ما تنها، به چند مورد از پرکاربرد ترین آن ها اشاره کرده و در خصوص هریک، توضیح دادیم. در ادامه، درباره این امر که شرایط تنظیم انواع اقرارنامه چیست، صحبت خواهیم کرد.

شرایط تنظیم اقرارنامه

از آنجا که تنها، اقرارنامه ای دارای اعتبار خواهد بود که بر اساس شرایط تنظیم مورد نظر قانون گذار تنظیم شده باشد، در این بخش از مقاله، قصد داریم، درباره شرایط تنظیم انواع اقرارنامه، صحبت کنیم که به دو دسته شرایط عمومی و اختصاصی، تقسیم می گردند و عبارتند از:

 

شرایط عمومی تنظیم اقرارنامه

نویسنده اقرارنامه باید، بالغ، عاقل، قاصد و مختار باشد و بنابراین، اقرار مجنون، صغیر، غیر قاصد و فرد مکره، به موجب اقرارنامه، قبول نخواهد بود.

چنانچه موضوع اقرارنامه، یک مساله مالی است، اقرار کننده باید، رشید بوده و به عبارتی، سفیه نباشد. همچنین، در امور مالی، اقرار کننده در اقرارنامه، نباید، مفلس یا ورشکسته باشد.

اقرار در اقرار نامه، نباید معلق بوده یا در خصوص اموری که بر حسب قانون، صحیح نیست یا عقلا و عادتا، ممکن نیست باشد.

مقرله یا کسی که نسبت به او اقرار صورت می گیرد، باید معین و مشخص بوده و نباید، مجهول باشد.

 

شرایط اختصاصی تنظیم اقرارنامه

شرایط اختصاصی تنظیم اقرارنامه دستی یا عادی: اقرارنامه باید، دارای امضا، مهر و یا اثر انگشت طرفین باشد و در صورت امکان، دو شاهد، ذیل آن را امضا نموده باشند.

شرایط اختصاصی اقرارنامه رسمی یا محضری: اقرارنامه باید، توسط مامور صلاحیت دار دفترخانه اسناد رسمی، تنظیم شده باشد.

علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص موضوع اقرار معتبر و اقرار غیر معتبر از منظر قانونی، می توانند، نسبت به مطالعه مقاله ای که در زیر، در قسمت بیشتر بخوانید مقاله، با همین عنوان آمده است، اقدام نمایند.

 

نحوه تنظیم اقرارنامه

پس از توضیح در خصوص این موضوعات که انواع و شرایط تنظیم اقرارنامه چیست، در این بخش از مقاله، قصد داریم، درباره نحوه تنظیم انواع اقرار نامه، صحبت کرده و بگوییم که متقاضیان تنظیم یک اقرارنامه رسمی یا دستی، باید، چه اقداماتی را انجام دهند. نحوه تنظیم انواع اقرارنامه، به شرح زیر است:

نحوه تنظیم اقرار نامه دستی، بدین صورت می باشد که اقرار کننده، با استفاده از یک دست نویس یا فرم های از پیش آماده موجود در خصوص موضوع اقرارنامه، اقرارنامه خود را تنظیم کرده و پس از درج موضوع اقرارنامه و شرح آن، اقرار کننده، ذیل آن را امضا، مهر یا اثر انگشت می نماید. همچنین در صورت امکان، از دو شاهد که در مجلس تنظیم اقرارنامه، حضور داشته اند یا برای این امر، فراخوانده شده اند نیز خواسته می شود که ذیل آن را امضا نموده و یا مهر یا اثر انگشت بزنند.

نحوه تنظیم اقرار نامه رسمی یا محضری، بدین صورت می باشد که اقرار کننده، به یکی از دفاتر اسناد رسمی، مراجعه کرده و پس از ارائه مدارک لازم، از قرار مدارک هویتی و مدارک مربوط به موضوع اظهارنامه، ذیل اظهارنامه تنظیمی توسط دفترخانه را امضا کرده و یا انگشت و مهر نموده و بدین ترتیب، به آن، رسمیت بخشیده می شود.

 

اعتبار اقرارنامه در دادگاه

یکی از سوالات رایج در ارتباط با اقرارنامه، این پرسش بوده که اعتبار اقرارنامه در دادگاه، به چه صورت بوده و در این بین، فرقی میان اقرارنامه دستی یا عادی وجود دارد یا خیر؟ لذا در این بخش، قصد داریم، در خصوص اعتبار انواع اقرارنامه در دادگاه، صحبت کنیم و به پرسش مطروحه در این خصوص، پاسخ دهیم.

اقرار نامه رسمی در دادگاه، معتبر بوده و تنها زمانی رسمیت آن، زیر سوال خواهد رفت که نسبت به آن، ادعای جعل شده و این جعل، اثبات شود. در چنین شرایطی، اقرارنامه رسمی، از درجه اعتبار، ساقط خواهد شد و دیگر، قابل استناد نخواهد بود.

اقرارنامه عادی یا دستی نیز، در صورتی که نسبت به آن، ادعای انکار، تردید و یا جعل نشود و در موعد مقرر به دادگاه، به عنوان ادله اثبات دعوا، ارائه گردد، رسمیت داشته و پذیرفته خواهد شد؛ در شرایطی که اقرارنامه دستی، خارج از مهلت، به دادگاه، ارائه شود، حتی با فرض اینکه به صورت صحیح تنظیم شده باشد، فاقد اعتبار بوده و قابل استناد نمی باشد. در ادامه، در خصوص اعتبار اقرارنامه بعد از فوت، صحبت خواهیم کرد. 

 

آیا اقرارنامه بعد از فوت باطل می شود

در قسمت قبلی مقاله، در خصوص اعتبار اقرار نامه در محکمه، توضیح دادیم و شرایط اعتبار آن در دادگاه را ذکر کردیم. در این بخش از مقاله، قصد داریم، به این پرسش پاسخ دهیم که آیا اقرارنامه بعد از فوت، باطل می شود یا خیر؟ 

 

اقرار در امور کیفری، تنها در صورتی معتبر خواهد بود که توسط خود مرتکب جرم، صورت گیرد و چنانچه ولی یا قیم مرتکب، از جانب او، نسبت به جرم ارتکابی، اقرار نموده یا اقرارنامه تنظیم کنند، از طرف محکمه، پذیرفته نخواهد شد.

 

در توضیح پاسخ فوق الذکر باید گفت، خیر، اقرارنامه، چه به صورت رسمی و چه به صورت عادی و محضری، تنظیم شده باشد، بعد از فوت اقرار کننده یا مقرله، باطل نشده و اگر، به موجب آن، حقی برای مقرله، ایجاد شده باشد، آن حق، به قوت خود، باقی خواهد ماند.

 

نمونه فرم تکمیل شده اقرارنامه

پس از اینکه توضیح دادیم، اقرارنامه چیست و نحوه تنظیم آن، چگونه می باشد، در این بخش از مقاله، قصد داریم، یک نمونه فرم تکمیل شده اقرارنامه را ارائه کرده و فایل دانلود آن را در اختیار خوانندگان محترم و متقاضیان این امر، قرار دهیم.

 

نمونه فرم تکمیل شده اقرارنامه

مشخصات هویتی و آدرس اقرار کننده

مشخصات هویتی و آدرس مقرله (کسی که به نفع او اقرار می شود)

موضوع اقرارنامه: اقرار به ارتکاب جرم سرقت

به نام خدا

اینجانب...... متهم پرونده شماره ............، با موضوع .............، مطروحه در دادگاه کیفری .............. در صحت عقل و در کمال اختیار، اقرار می نمایم که در مورخ ............ از منزل .......... اقدام به سرقت یک دستگاه تلویزیون ....... نموده و آن را در بازار ..... به فروش رساندم.

 

علاقمندان به دانلود نمونه فرم تکمیل شده اقرارنامه می توانند، از طریق لینک زیر، اقدام کنند.

 

نمونه فرم تکمیل شده اقرارنامه
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 340 KB
  • منبع: دینا

 

 برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه تنظیم اقرارنامه در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تنظیم اقرارنامه پاسخ دهند.