قیم نامه ، سندی است که به موجب آن ، فردی به سمت قیمومت محجور ، تعیین و معرفی می شود . شرایط دریافت قیم نامه ، این است که متقاضی ، باید نمونه فرم درخواست قیمومت را به انضمام مدارک لازم ، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، به دادگاه خانواده ارسال نماید و نحوه استعلام صدور این سند نیز ، از طریق ملاحظه ابلاغیه های صادره در سامانه ثنا خواهد بود .
برای مشاوره قیم نامه
برای مشاوره قیم نامه
بر اساس قانون مدنی ، سه دسته از افراد ، از تصرف کردن در برخی از امور مادی یا غیر مادی خود ، ممنوع شده اند که به آنها ، محجور گفته می شود . محجوران را می توان شامل افرادی که به سن بلوغ نرسیده یا صغیر هستند ، افرادی که غیر رشید یا سفیه هستند و نیز ، افراد مجنون یا دیوانه ، دانست که هر یک ، در امور خاصی ، محجور می باشند و نیاز به این دارند که فردی به عنوان ولی ، وصی یا قیم ، در انجام امور مزبور ، به آنها کمک کند .
افرادی که بر اساس قانون ، می بایست برای آنها قیم تعیین شود ، ابتدا می بایست حجر آنها در دادگاه اثبات شده و سپس ، با درخواست فرد یا افراد صلاحیتدار ، تقاضای قیمومت آنها شده تا از طرف دادگاه ، قیم نامه برای آنان صادر شود . لذا صدور مدرکی به نام قیم نامه ، به قیم محجور این امکان را می دهد تا به استناد آن ، بتواند وظایف خود در قبال محجور را انجام دهد . به همین دلیل ، آشنایی با شرایط دریافت قیم نامه برای محجوران ، ضروری است .
به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که قیم نامه چیست و شرایط دریافت آن کدامند . پس از بررسی مدارک لازم و نحوه گرفتن قیم نامه و اینکه این سند را باید از کجا بگیریم ، به توضیح نحوه استعلام قیم نامه و نمونه آن نیز خواهیم پرداخت .
بر اساس قانون مدنی ، حضانت از فرزندان ، تکلیف مشترک والدین می باشد . علاوه بر این ، نهادی تحت عنوان ولایت قهری نیز ، پیش بینی شده است که بر اساس آن ، فرزندان صغیری که به سن بلوغ نرسیده اند و همچنین ، اطفال غیر رشید و مجنون که عدم رشد یا جنون آنها متصل به زمان صغر آنها باشد ، تحت ولایت قهری پدر یا جد پدری خود می باشند و در صورتی که پدر و یا جد پدری ، حین فوت شخصی را به عنوان وصی ، منصوب نموده باشند ، وی نیز ، بر فرد محجور ، دارای ولایت خواهد بود .
علاوه بر اینها ، نهاد دیگری تحت عنوان قیمومت ، برای حمایت از محجوران در قانون ، پیش بینی شده است که بر اساس آن ، به دلیل اینکه محجورین ، توانایی انجام برخی از امور مادی ( از قبیل معاملات ) و غیر مادی خود ( از قبیل ازدواج ) را ندارند ، شخصی تحت عنوان سرپرست برای آنها مشخص می شود تا امور مالی و غیر مالی آنها را با لحاظ صلاح و مصلحت وی ، سامان دهد که اصطلاحا ، به آن فرد ، قیم گفته می شود .
بنابراین در پاسخ به این سوال که قیم نامه چیست ، باید گفت که قیم نامه ، برگه ای است که به موجب آن ، فرد دارای صلاحیتی از طرف دادگاه ، به سمت قیمومت محجور ، تعیین و معرفی شده و خواهد توانست که به نمایندگی از محجور ، اختیارات قانونی خود را اعمال نماید که در ادامه ، شرایط صدور قیم نامه را توضیح خواهیم داد .
اما در خصوص اینکه قیم ، به موجب این قیم نامه ، چه اعمال و اقداماتی را می تواند انجام دهد ، می بایست به قانون مدنی و قانون امور حسبی مراجعه نمود که به موجب آن ، حدود اختیارات قیم ، شامل اداره امور مالی محجور ، فروش یا رهن اموال غیر منقول با اجازه دادستان ، فروش اموال فاسد شدنی محجور ، تربیت و اصلاح حال محجور ، انجام امور مربوط به ازدواج یا طلاق و دادن اجازه اشتغال یا کسب و پیشه به وی می باشد .
در قسمت قبل ، توضیح دادیم که در شرایطی که نیاز به تعیین قیم برای محجور باشد ، افراد مرتبط با محجور می توانند از دادگاه ، تقاضای قیمومیت را داشته باشند و دادگاه ، پس از ارجاع این درخواست ، می تواند با بررسی مورد و احراز شرایط لازم ، برای متقاضی ، قیم نامه صادر نماید تا قیم ، با استناد به آن ، به مداخله در امور مالی و غیر مالی محجور پرداخته و طبق مصلحت وی و در مواردی ، با اجازه دادستان ، امور وی را انجام دهد . اما سوال این است که شرایط صدور قیم نامه چیست و در چه شرایطی ، دادگاه قیم نامه صادر می کند ؟
در پاسخ به این سوال ، می بایست دو دسته از شرایط صدور قیم نامه را ذکر نمود که دسته اول ، مربوط به شرایطی است که در آن ، برای محجور ، قیم تعیین شده و قیم نامه صادر می شود که این قیم نامه ، قابل استعلام نیز هست و دسته دوم ، شرایطی است که قیم ، باید دارا باشد تا بتواند به سمت قیمومت محجور تعیین و برای وی ، قیم نامه صادر گردد .
بر اساس ماده 1218 قانون مدنی ، در سه حالت برای افراد محجور ، نصب قیم انجام می شود . حالت اول ، زمانی است که فرد محجور ، صغیر بوده و ولی خاص یعنی پدر ، جد پدری و وصی منصوب از طرف آن دو را نداشته باشد ؛
حالت دوم ، زمانی است که فرد محجور ، غیر رشید یا سفیه و یا مجنون بوده و عدم رشد یا جنون آنها ، متصل به زمان صغر یا کودکی آنها باشد و ولی خاص یعنی پدر ، جد پدری یا وصی منصوب نیز ، نداشته باشند . یعنی در حالی به سن بلوغ برسند که دارای جنون یا سفه بوده اند ؛
حالت سوم ، زمانی است که فرد محجور ، مجنون و سفیه یا غیر رشید بوده و این جنون یا عدم رشد ، متصل به زمان صغر آنها نباشد . یعنی پس از اینکه به سن بلوغ رسیده اند ، دچار حالت جنون یا سفه بشوند که در همه این حالت ها ، لازم است که برای محجور ، قیم تعیین شود . به همین دلیل ، یکی از مهم ترین شرایط صدور یا دریافت قیم نامه ، این است که دادگاه ، وجود این حالات را از طریق معاینات پزشکی و غیره ، در محجور احراز نموده و سپس ، قیم نامه صادر نماید .
در خصوص شرایط صدور قیم نامه ، باید این نکته را نیز افزود که به لحاظ قانونی ، قیم می بایست شرایط خاصی داشته باشد تا بتواند به سمت قیمومت تعیین شود . بر اساس قانون مدنی ، افرادی که خود تحت قیمومت دیگران هستند ، افرادی که به علت ارتکاب جرایمی همچون سرقت ، خیانت در امانت ، کلاهبرداری ، اختلاس و یا اعمال منافی عفت ، محکوم شده و یا معروف به فساد اخلاقی هستند ، نمی توانند قیم شوند . همچنین است افرادی که حکم ورشکستگی آنها صادر شده یا خود و یا بستگانشان ، دعاوی علیه محجور ، دارند . زنان نیز ، نمی توانند بدون رضایت شوهر ، سمت قیمومت را بپذیرند .
در قسمت قبل ، به توضیح این مطلب پرداخته شد که قیم نامه چیست و در چه شرایطی ، می توان برای فرد محجور ، تقاضای صدور قیم نامه نمود . همانطور که اشاره شد ، در صورت وجود شرایط نصب قیم برای محجور ، خانواده ( پدر و مادر تا زمانی که ازدواج نکرده است ) و سایر بستگان وی ، نسبت به دیگران ، اولویت داشته و می بایست با تقاضای دریافت قیم نامه از دادگاه ، وظایف خود را به عنوان قیم محجور ، انجام دهند .
اما سوالی که در این رابطه مطرح می شود ، این است که مدارک لازم برای صدور قیم نامه چیست ؟ به عبارت دیگر ، در صورتی که پدر ، مادر یا سایر بستگان ، قصد داشته باشند قیم نامه محجور را از دادگاه تقاضا نمایند ، چه اسناد و مدارکی را باید ارائه نمایند ؟ در این قسمت ، مدارک لازم برای صدور حکم قیمومت یا قیم نامه را ذکر خواهیم کرد .
تکمیل فرم درخواست صدور قیم نامه ، توسط متقاضی و ارائه آن به دادگاه ؛
اصل و فتوکپی برابر اصل شده از تمامی صفحات شناسنامه و کارت ملی متوفی ( پدر یا جد پدری محجور ) ؛
اصل و فتوکپی برابر اصل شده از گواهی فوت ایشان ؛
اصل و فتوکپی برابر اصل شده از تمامی صفحات شناسنامه و کارت ملی فرد محجور ؛
اصل و فتوکپی برابر اصل شده از تمامی صفحات شناسنامه فردی که متقاضی قیمومت محجور است ؛
دو قطعه عکس از متقاضی سمت قیمومت که بر روی قیم نامه الصاق می شود ؛
تصویر برابر اصل شده از سند ازدواج پدر و مادر محجور ( در صورتی که مادر قرار است قیم شود ) ؛
لازم به ذکر است که در صورتی که فرد محجور متقاضی قیم ، سفیه یا مجنون باشد ، نیاز است که ابتدا حجر وی در دادگاه ، اثبات گردد . به همین منظور ، ارائه مدارکی دال بر محجور بودن وی ، ضروری است . معمولا گواهی پزشک متخصص مغز و اعصاب یا اعصاب و روان و یا کارت بهزیستی معلولیت ذهنی ، برای صدور قیم نامه ، الزامی است .
در قسمت های قبل ، این سوال که قیم نامه چیست و شرایط دریافت آن را مورد بررسی قرار دادیم . در همین رابطه ، این سوال نیز ممکن است مطرح شود که نحوه گرفتن قیم نامه به چه صورت است و در صورتی که صغیر ، سفیه یا مجنون ، نیاز به تعیین قیم داشته باشند ، چگونه می توان برای آنها قیم نامه دریافت کرد ؟
بر اساس قانون مدنی ، هر یک از ابوین ، مکلف است در صورتی که فرزند آنها نیاز به قیم دارد ، مراتب را به دادستان حوزه اقامت خود اطلاع داده و تقاضای صدور قیم نامه نماید . البته ، در صورتی که هیچ کدام از والدین ، وجود نداشته یا از انجام این تکلیف خودداری نمایند ، سایر بستگان محجور که با وی در یک محل زندگی می کنند ، ملزم به انجام این تکلیف شده اند . اگر هم شخص محجور ، زن یا شوهر داشته باشد ، وی می بایست اقدامات لازم برای گرفتن قیم نامه و استعلام آن را انجام دهد .
البته ، دادستان نیز موظف است که اگر از وجود شخص نیازمند قیم مطلع شد ، اقدامات لازم را انجام داده و اشخاصی را که برای سمت قیمومت مناسب می داند ، به دادگاه اعلام دارد . در هر حال ، دادگاه از میان افرادی که متقاضی قیمومت هستند ، یک یا چند نفر را به عنوان قیم محجور تعیین کرده و برای آنها ، قیم نامه صادر می کند . همچنین ، دادگاه می تواند اقدام به تعیین ناظر یا تعیین امین برای محجوران نماید تا حقوق آنها ، به نحو احسن رعایت شود .
به هر حال ، نحوه گرفتن قیم نامه ، معمولا به این صورت است که فرد یا افرادی که از نزدیکان یا خانواده محجور هستند ، درخواست یا تقاضای خود مبنی بر اعلام آمادگی برای این سمت را تهیه و با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، آن را به دادگاه ارائه می نمایند تا پس از بررسی موضوع و تشخیص صلاحیت متقاضی ، قیم نامه صادر شود که نمونه قیم نامه را در ادامه ، ارائه خواهیم کرد و به توضیح نحوه استعلام صدور قیم نامه نیز ، خواهیم پرداخت .
صدور قیم نامه برای محجوران ، لازمه ایفای وظایف قانونی توسط قیم می باشد . اما افرادی که قصد گرفتن قیم نامه برای محجورین را دارند ، ممکن است این سوال را مطرح نمایند که قیم نامه از کجا بگیریم و به عبارت دیگر ، درخواست صدور قیم نامه برای محجورین را باید از کدام مرجع تقاضا کرد ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که صدور قیم نامه و به طور کلی ، رسیدگی به امور محجورین و قیمومت آنها ، همچون امور مربوط به ولایت قهری ، وصایت و نظارت بر اموال آنها ، در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد . به همین دلیل ، تقاضای دریافت قیم نامه ، می بایست توسط فرد واجد شرایط ، به دادگاه خانواده ارائه شده و دادگاه خانواده ، پس از بررسی موضوع ، اقدام به تعیین قیم نموده و قیم نامه صادر خواهد کرد .
بنابراین ، با درخواست متقاضی و ارائه مدارک لازم ، دادگاه خانواده شهری که فرد محجور در حوزه آن ساکن یا مقیم است ، قیم نامه صادر نموده و موجب این قیم نامه ، شخص دارای صلاحیت ، به سمت قیمومت محجور ، تعیین و در آن حکم ، وظایف و اختیارات قانونی قیم ، به وی یادآوری می گردد که در صورت عدم اجرا ، ممکن است ضمانت های اجرایی ، متوجه قیم شود که در ادامه ، نمونه قیم نامه نیز ، ارائه خواهد شد .
در قسمت های قبل ، به بررسی نحوه گرفتن قیم نامه و اینکه قیم نامه توسط کدام مرجع صادر می شود ، پرداخته شد . اما گاهی در خصوص استعلام قیم نامه نیز ، سوالاتی مطرح می شود . با این توضیح که افرادی که قصد دریافت قیم نامه دارند ، چگونه می توانند نسبت به صدور قیم نامه ، اطلاع حاصل کرده و از فرایند صدور قیم نامه توسط دادگاه ، مطلع شوند ؟
پرسش این سوال ، به این دلیل است که اخیرا ، از طریق سامانه عدل ایران ، این امکان فراهم شده است که متقاضیان ، در برخی موارد ، اقدام به استعلام مدارک قضایی خود نموده ، بدون اینکه نیاز به مراجعه حضوری به دادگاه باشد .
لکن در حال حاضر ، استعلام قیم نامه از طریق این قسمت از سامانه ثنا ، امکان پذیر نیست و صرفا می توان گواهی عدم سوء پیشینه را از قسمت استعلام مدارک قضایی ، ملاحظه نمود . به همین دلیل ، استعلام قیم نامه ، کما فی السابق ، به صورت حضوری و با مراجعه به شعبه دادگاهی که رسیدگی به درخواست صدور قیم نامه را به عهده دارد ، امکان پذیر می باشد . همچنین ، با مشاهده ابلاغیه های صادره در سامانه ثنا برای مخاطب ، می توان از صدور قیم نامه توسط دادگاه ، مطلع شد .
در قسمت های قبل ، به توضیح اینکه قیم نامه چیست ، شرایط دریافت و نحوه استعلام آن چگونه است ، پرداخته شد . در تکمیل این موضوع ، قصد داریم در این قسمت ، یک نمونه قیم نامه نیز ارائه نموده تا متقاضیان ، با اطلاع از مفاد و جزئیات درج شده در آن ، بتوانند برای دریافت قیم نامه ، اقدامات لازم را انجام دهند که برای مشاهده آن ، می توانید فایل مربوطه را نیز ، دانلود کنید .
ارث بردن از قیم، صرفا در شرایط بخصوصی، امکان پذیر می باشد که علاقمندان به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، می توانند، نسبت به مطالعه مقاله زیر، اقدام نمایند.
یکی از سوالات رایج افراد ، در خصوص مساله قیم ، مبنی بر این است که قیم نامه ، تا چه زمانی اعتبار خواهد داشت ؟ لذا در این بخش از مقاله ، قصد داریم با مراجعه به قانون ، قواعد مربوط به این امر را بررسی کرده و بگوییم که قیم نامه ، تا چه تاریخی ، دارای اعتبار خواهد بود؟
در پاسخ به پرسش فوق الذکر باید گفت ، تا مادامی که یکی از موارد قانونی عزل قیم ، رخ نداده باشد ، قیم نامه ، از نظر قانونی ، دارای اعتبار خواهد بود و قیم می تواند ، به وظایف خود ، عمل نماید . برخی از موارد عزل قیم ، به شرح زیر هستند:
عدم وجود صفت امانت در قیم یا سلب این صفت از او ؛ عدم قید عامدانه مال متعلق به محجور در صورت دارایی اموال محجور توسط قیم ، همچنین ، عدم تقدیم سالانه تصدی حساب، توسط قیم، به دادستان.
ورشکسته شدن قیم؛ از دست دادن شرایط عقلی و یا ابتلا به بیماری یا پیش آمدن هر شرایطی که مانع رسیدگی قیم، به امور محجور شود.
ارتکاب قیم ، به برخی جرایم ، نظیر سرقت ، خیانت در امانت ، کلاهبرداری ، اختلاس ، هتک ناموس ، منافیات عفت ، جنحه نسبت به اطفال ، ورشکستگی به تقصیر یا تقلب و محکومیت قطعی در آن ها.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قیم نامه در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قیم نامه پاسخ دهند .
برای مشاوره قیم نامه
برای مشاوره قیم نامه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©