فاکتور رسمی فروش ، به سندی گفته می شود که فروشندگان کالا و خدمات مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده ، مکلف به صدور آن بوده و علت استفاده از آن ، علاوه درج اطلاعات مربوط به پرداخت مالیات ارزش افزوده ، ارائه سند به مشتری و تضمین به وی می باشد که فروشندگان می توانند برای صدور آن ، از نمونه ارائه شده توسط سازمان امور مالیاتی استفاده نمایند .
برای مشاوره فاکتور رسمی فروش
برای مشاوره فاکتور رسمی فروش
یکی از الزامات مهمی که در قوانین مربوط به وزارت اقتصاد و دارایی و نیز قوانین مالیاتی پیش بینی شده ، این است که فروشندگان کالاها و خدماتی که مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند ، می بایست موقع فروش کالا و خدمات خود ، فاکتور رسمی فروش با مشخصات دقیق ، به مشتریان تحویل داده و در غیر این صورت ، می توان عدم صدور فاکتور فروش را ، به حساب تخلف آنها گذاشت .
فاکتور رسمی فروش ، طبق ضوابط اداره دارایی تنظیم شده و علت استفاده از آن ، پرداخت مالیات بر ارزش افزوده است . از آن جهت که صدور فاکتور رسمی فروش ، الزام قانونی فروشندگان می باشد و صدور فاکتورهای صوری نیز ، جرم محسوب می شود ، فروشندگان مشمول قانون مالیات ارزش افزوده ، می بایست با الزامات و جزئیات مربوط به صدور این فاکتورها ، آشنا شده تا با مجازات های مربوطه مواجه نشوند .
به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که فاکتور رسمی فروش چیست ، انواع آن کدامند و علت استفاده از آن چیست . در ادامه نیز ، نحوه صدور و هزینه آن را شرح داده و در ادامه نیز ، نمونه فاکتور رسمی فروش را برای دانلود ارائه خواهیم نمود .
در پاسخ به این سوال که فاکتور رسمی فروش چیست ، باید ابتدا به بررسی اینکه فاکتور فروش چیست ، بپردازیم . به طور کلی ، فاکتور فروش ، به سندی گفته می شود که به موجب آن ، اطلاعات مربوط به فروشنده و خریدار یک کالا و همچنین ، مشخصات کالا یا خدمات ارائه شده ، در آن درج گشته و می تواند به عنوان سند خرید ، قلمداد شود . این قبیل فاکتورها ، می توانند به دو صورت صادر شوند ؛ یا به صورت رسمی و یا غیر رسمی که در بحث از پرداخت مالیات ، اهمیت فراوانی دارد .
اما فاکتور رسمی فروش ، همانطور که از نام آن پیداست ، بر خلاف فاکتورهای غیر رسمی ، به فاکتوری گفته می شود که مورد تایید اداره امور دارایی بوده و از لحاظ مشخصات ظاهری ، نمونه فاکتورهای رسمی فروش ، شماره سریالی قرمز رنگ دارند که به صورت برجسته ای درج شده تا قابل تمایز باشد . لذا ، فاکتور رسمی فروش که بر اساس قوانین وزارت اقتصاد ، طراحی و تنظیم می شود ، مورد تایید سازمان امور مالیاتی بوده و مشمولان قانون مالیات بر ارزش افزوده ، مکلف به ارائه آن به مشتریان خود هستند .
در خصوص فاکتور رسمی فروش ، باید به این نکته توجه داشت که اصولا این قبیل فاکتورها ، برای معتبر بودن ، می بایست حاوی اطلاعاتی از قبیل شماره سریال و کد اقتصادی فروشنده ، اسم شرکت یا فروشنده ، شناسه ملی و شماره ثبت شرکت و یا کد ملی فروشنده باشد ؛ در غیر این صورت ، مشمولان قانون مالیات بر ارزش افزوده ، ممکن است به دلیل عدم ارائه یا ارائه ناصحیح آن ، با جریمه های مالیاتی مواجه شوند که در ادامه ، علت استفاده از آن را نیز ، توضیح خواهیم داد .
در قسمت قبل ، توضیح دادیم که فاکتور رسمی فروش چیست و عدم صدور آن ، ممکن است فروشنده را با جرایم مالیاتی مواجه کند . اما سوالی که در خصوص این نوع فاکتورها مطرح می شود ، این است که علت استفاده از فاکتور رسمی فروش چیست و چرا باید آن را صادر نمود ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که یکی از مهم ترین علل استفاده از فاکتور رسمی فروش ، در ارتباط با پرداخت مالیات بر ارزش افزوده می باشد .
مالیات بر ارزش افزوده ، به مالیاتی گفته می شود که به صورت غیر مستقیم ، بر کالاها و خدمات وضع می شود و زمانی که شخصی ، اقدام به فروش کالا یا خدمتی می نماید ، طبق قانون ، موظف است به میزان 9 درصد از مبلغ فاکتور را ، به عنوان مالیات ارزش افزوده ، به سازمان امور مالیاتی ، پرداخت کند . لذا ، استفاده از فاکتور رسمی ، به این دلیل ضرورت دارد که میزان مالیات بر ارزش افزوده ، به همراه اصل فاکتور رسمی ، باید به اداره مالیات ، تحویل داده شود .
لذا ، علت استفاده از فاکتور رسمی فروش ، ضمانت اجرای درج شده در ماده 19 قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشد . بر اساس این ماده قانونی ، مودیان ، مکلفند در قبال کالا یا خدمات موضوع این قانون ، صورتحسابی با رعایت قانون نظام صنفی صادر نموده و مالیات متعلق به آن را در ستون مربوطه ، درج و وصول نمایند .
در نتیجه ، کالاهایی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند و بدون رعایت ضوابط این ماده ، یعنی صدور فاکتور رسمی فروش ، عرضه می شوند ، کالای قاچاق محسوب شده و سایر جرایم و مجازات های پیش بینی شده در این قانون نیز ، در خصوص آن ها ، قابل اعمال خواهد بود . البته ، صدور فاکتور رسمی فروش و دریافت مالیات بر ارزش افزوده ، منوط به اعتبار گواهی ارزش افزوده فروشندگان است .
از سوی دیگر ، زمانی که خریدار ، در ازای کالا یا خدمات دریافتی ، فاکتور رسمی فروش دریافت می کند ، نوعی تضمین مبنی بر اصالت کالا یا خدمت دریافت شده ، اخذ نموده و از آن جهت که فاکتور رسمی فروش ، نزد سازمان امور مالیاتی رسمیت دارد ، می توان در صورت یکی نبودن کالا با آنچه در فاکتور فروش قید شده است ، به استناد این فاکتور ، علیه فروشنده اقامه دعوی نمود . لذا ، یکی دیگر از موارد کاربرد صدور فاکتور رسمی فروش ، ایجاد حس اعتماد و اطمینان میان خریدار و فروشنده است .
در ارتباط با الزام به ارائه فاکتور فروش ، گاهی این سوال نیز مطرح می شود که انواع فاکتورهای رسمی فروش شامل چه مواردی است ؟ قبل از بررسی انواع فاکتور رسمی فروش ، باید به این مطلب اشاره کنیم که فاکتورهای فروش ، خود ، شامل فاکتورهای رسمی و غیر رسمی می شود که فاکتورهای رسمی ، بر اساس قوانین وزارت امور اقتصاد و دارایی ، تنظیم و مورد تایید سازمان امور مالیاتی هستند .
اما ، فاکتورهای غیر رسمی نیز ، یکی دیگر از انواع فاکتورهای فروش است که مشمول قانون نبوده و صرفا برای اطلاع خریدار و فروشنده ، صادر می شود . البته ، فاکتورهای غیر رسمی فروش را نیز ، می توان به عنوان یک سند ، دارای ارزش قلمداد کرد ؛ لکن ، اعتبار فاکتور رسمی فروش ، نزد سازمان امور مالیاتی ، به مراتب بالاتر است . اما فاکتورهای رسمی فروش ، خود دارای انواع مختلفی هستند که شامل موارد زیر است :
فاکتور فروش رسمی نوع اول ، دارای شماره سریال چاپی ، تاریخ و اطلاعاتی ، همچون مشخصات خریدار و فروشنده ، کد اقتصادی ، کد پستی ، اطلاعات کالا ، مبلغ و مواردی از این قبیل است که نمونه آن ارائه می شود ؛
فاکتور فروش رسمی نوع دوم ، با استفاده از سامانه صندوق مکانیزه فروش ، صادر شده و شامل اطلاعاتی ،از قبیل شماره سریال ماشینی ، تاریخ ، مشخصات خدمات و کالاهای فروخته شده ، به همراه مبلغ و میزان آن می باشد ؛
فاکتور فروش رسمی نوع سوم ، فاکتور فروش الکترونیکی است که فروشنده ، در سامانه معاملات فصلی ، فاکتور فروش را صادر و خریدار هم از طریق همین سامانه ، فاکتور را تایید یا رد می کند ؛ لذا ،تمامی فرآیند صدور آن ، به صورت الکترونیکی صورت می گیرد .
در قسمت قبل ، صدور انواع فاکتور رسمی فروش برای مشمولان مالیات ارزش افزوده که موظف به ارسال اطلاعات خود در سامانه ارسال معاملات فصلی هستند را توضیح دادیم . اما سوالی که در ارتباط با این نوع فاکتورها مطرح می شود ، این است که نحوه صدور آنها به چه شکل است ؟ در پاسخ به این سوال ، باید بگوییم که برای صدور فاکتور رسمی فروش ، درج یکسری مشخصات ، الزامی و اجباری است که در صورت عدم قید آنها ، فاکتور رسمی ، از اعتبار ساقط خواهد شد . از جمله این موارد ، می توان به لزوم درج جزئیات و مشخصات مربوط به خرید و فروش ، به صورت کامل ، اشاره نمود .
فاکتورهای رسمی فروش ، معمولا بر روی برگه های 80 یا 60 گرمی ، تنظیم شده و اندازه های آن نیز ، به صورت برگه های A4 یا A5 است و معمولا به صورت نسخه های دو یا سه برگی ، تنظیم و به چاپ می رسند . نحوه صدور فاکتور رسمی ، باید به گونه ای باشد که شامل هیچگونه قلم خوردگی و خراشیدگی نبوده و واضح و بدون ابهام نوشته شده باشند . به همین دلیل است که در حال حاضر ، بسیاری از واحدهای تجاری ، با استفاده از نرم افزارهای حسابداری ، اقدام به صدور فاکتور رسمی می کنند .
البته ، استفاده از نرم افزارهای حسابداری برای صدور فاکتور رسمی فروش ، منوط به این است که متقاضیان ، درخواست خود را به اداره مالیات ، ارائه نموده و در صورت تایید این نرم افزار ، با استفاده از آن ، فاکتور رسمی فروش صادر نمایند تا دیگر با خط خوردگی مواجه نشوند .
یکی دیگر از نکات مهم در خصوص نحوه صدور فاکتور رسمی فروش ، این است که شرح کالا یا خدمات ارائه شده ، می بایست به صورت کامل و دقیق ، در فاکتور قید شود و در صورتی که قیمت کالا ، شامل تخفیف شده است ، این تفاوت قیمت نیز ، در فاکتور رسمی ، قید شود . در خاتمه نیز ، باید مهر تایید بر روی فاکتور صادر شده ، درج گردد تا فاکتور ، معتبر تلقی شود .
در ارتباط با صدور فاکتور رسمی فروش ، این سوال نیز مطرح است که آیا صدور فاکتورهای رسمی توسط فروشندگان ، هزینه دارد و در صورت مثبت بودن پاسخ ، هزینه صدور فاکتور رسمی فروش چقدر است ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که صدور فاکتور رسمی فروش ، هزینه ای در بر نخواهد داشت ؛ چرا که خود ارائه دهندگان کالا و خدمات ، می توانند اقدام به صدور آن نمایند . با این حال ، در صورتی که صدور فاکتور رسمی فروش ، به موسسات حسابداری واگذار شده باشد ، ممکن است بر اساس نرخ اعلام شده توسط آنها ، مشمول پرداخت هزینه نیز بشود .
در قسمت های قبل ، به بررسی علت استفاده از انواع فاکتور رسمی فروش پرداخته و گفتیم که بر اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده ، صدور این فاکتورها ، همچون ارائه اظهارنامه مالیاتی ، نوعی تکلیف و الزام قانونی است که در صورت عدم توجه به آن ، کالای فروخته شده ، کالای قاچاق محسوب و جرایم مالیاتی نیز ، قابل اعمال می باشد . اما ، برای آشنایی بیشتر با این فاکتورها که طبق ضوابط اداره مالیاتی تنظیم می شوند ، در این قسمت قصد داریم ، نمونه فاکتور رسمی فروش را نیز ، ارائه و فایل آن را برای دانلود ، در اختیار مخاطبین محترم قرار دهیم .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص فاکتور رسمی فروش در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون فاکتور رسمی فروش پاسخ دهند .
برای مشاوره فاکتور رسمی فروش
برای مشاوره فاکتور رسمی فروش
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©