دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / شکایت کارفرما از کارگر

شکایت کارفرما از کارگر

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

نحوه شکایت کارفرما از کارگر، بدین صورت بوده که در موارد مندرج در قانون کار، مانند ترک کار بدون اطلاع به کارفرما و قصور کارگر، کارفرما می تواند با مراجعه به اداره کار یا سامانه جامع روابط کار، برای شکایت اقدام نموده و در موارد مربوط به دعاوی حقوقی خسارت یا کیفری وقوع جرم از ناحیه کارگر، روش شکایت، از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و ثبت دادخواست یا شکواییه، مطابق نمونه متن دادخواست یا شکواییه مربوطه می باشد.

 

روابط کارگر و کارفرما، در کشور ما، تابع مقررات قانون کار بوده و در صورتی که قرارداد کار منعقده، بر خلاف مقررات آمره و اجباری این قانون نباشد، این قرارداد نیز در کنار قانون مزبور، تنظیم کننده رابطه کاری کارفرما و کارگر خواهد بود.

اما، گاهی در این رابطه کاری، کارگر، از انجام وظایف قانونی و قراردادی خود امتناع کرده و یا خساراتی را به کارفرما یا کارگاه وارد می کند. در این حالات، همچنین در شرایطی که کارگر، جرمی را علیه کارفرما انجام داده، لازم است تا کارفرما، با آگاهی از مقررات نحوه شکایت، در هر مورد خاص، برای شکایت از کارگر و احقاق حقوق قانونی خود اقدام نماید.

لذا، در این مقاله، ابتدا به توضیح موارد، شرایط و نحوه شکایت کارفرما از کارگر پرداخته و سپس، این شکایت را در موارد خاصی، شامل شکایت بابت ضرر، ترک کار و بدون وجود قرارداد کار، بررسی کرده و در پایان، یک نمونه متن شکایت کارفرما از کارگر را ارائه خواهیم کرد.

موارد شکایت کارفرما از کارگر

هنگامی که صحبت از روابط کارگر و کارفرما و شکایت ناشی از نقض مقررات قانون کار می گردد، اولین نکته ای که به ذهن بسیاری از افراد خطور می کند، بحث حمایت از کارگران در قانون کار و شکایت کارگر از کارفرما می باشد. 

حال آنکه، مطابق مقررات قانون کار، در برخی موارد نیز این حق برای کافرما در نظر گرفته شده تا با مراجعه به اداره کار حوزه کارگاه، برای طرح شکایت از کارگر و احقاق حقوق قانونی خود، در برابر کارگر متخلف اقدام نماید.

به علاوه، گاهی، در روابط کارگر و کارفرما، مسائلی اتفاق افتاده که اگرچه، از حوزه قانون کار خارج بوده، اما مطابق قواعد عمومی مسئولیت مدنی و مقررات حقوق کیفری، به کارفرما این حق را می دهد تا در مراجع قضایی حقوقی و کیفری، از کارگر شکایت نماید.

لذا، با توجه به توضیحات فوق، در این بخش، موارد شکایت کارفرما از کارگر را در دو قسمت جداگانه، بررسی خواهیم کرد: موارد شکایت قانون کار و موارد شکایت خارج از قانون کار. همچنین، از آنجا که نحوه شکایت در هر یک از این موارد، متفاوت بوده، در ادامه، نیز نحوه شکایت کارفرما از کارگر در این موارد را توضیح داده و نمونه متن شکایت را ارائه خواهیم کرد.

موارد شکایت کارفرما از کارگر در قانون کار

در قانون کار، مواردی مشخص شده است که در این موارد، مطابق مقررات نحوه شکایت کارفرما از کارگر، این حق برای کارفرما وجود داشته تا با مراجعه به اداره کار، از کارگر شاغل در کارگاه خود شکایت نماید. این موارد، عبارتند از:

مطابق تبصره ماده 21 قانون کار، در صورتی که کارگر، قصد استعفا داشته باشد، باید این استعفا را به طور کتبی، به کارفرما اطلاع داده و حداقل 30 روز پس از استعفا نیز به کار خود در کارگاه ادامه دهد. در صورت استعفای کارگر، بدون رعایت این شرایط، کارفرما حق شکایت از کارگر در اداره کار را خواهد داشت.

به موجب ماده 25 این قانون، در قرارداد کار برای مدت معین یا کار مشخص، هیچ یک از طرفین، حق فسخ قرارداد را ندارند. حال، اگر کارگر، برای فسخ چنین قراردادی اقدام نماید، حق کارفرما برای شکایت از وی محفوظ می باشد.

بر اساس ماده 27 قانون کار، چنانچه، کارگر در انجام وظایف مربوط به کار، مرتکب قصور شود و یا علی رغم تذکرات کتبی کارفرما، آیین‌ نامه ‌های انضباطی کارگاه را نقض نماید، کارفرما می تواند با مراجعه به اداره کار، برای شکایت از کارگر خاطی اقدام کند.

آخرین مورد از موارد شکایت کارفرما از کارگر که نحوه شکایت آن از طریق مراجعه به اداره کار می باشد، در ماده 114 قانون مذکور مشخص گردیده است. به موجب این ماده، کارآموز، موظف است تا پس از پایان کارآموزی، حداقل به مدت دو برابر زمان کارآموزی خود، در کارگاه مربوطه، کار نماید. حال، در صورت استنکاف کارآموز از انجام این تکلیف، کارفرما می تواند با تنظیم نمونه متن مربوطه، از طریق مراجعه به اداره کار، خسارت مندرج در قرارداد کارآموزی را دریافت کند.

موارد شکایت کارفرما از کارگر در خارج از قانون کار

در غیر از موارد مندرج در قانون کار، که با استناد به آن موارد، کارفرما حق شکایت از کارگر در اداره کار را داشته، در دو حالت دیگر نیز این حق، برای کارفرما وجود داشته تا با مراجعه به مراجع قضایی، مطابق مقررات نحوه شکایت قضایی، برای شکایت از کارگر اقدام نماید. این موارد، عبارتند از:

ارتکاب جرم توسط کارگر نسبت به کارفرما: در شرایطی که کارگر، مرتکب جرمی، مانند سرقت یا فحاشی و توهین شده و بزه دیده جرم، کارفرما می باشد نیز کارفرما می تواند، از طریق دادسرا و دادگاه کیفری، از کارگر مجرم شکایت نماید که در بخش های بعد، نحوه شکایت در این موارد را نیز به تفصیل، توضیح خواهیم داد.

وارد کردن خسارت به کارفرما و اموال کارگاه: در صورتی که کارگر، با اقدامات خود، موجب وارد آمدن خسارت به کارفرما یا اموال کارگاه شود، کارفرما می تواند با مراجعه به دادگاه حقوقی، برای طرح دعوای مسئولیت مدنی و دریافت خسارت اقدام کند.

شرایط شکایت کارفرما از کارگر

در صورتی که یکی از موارد شکایت کارفرما از کارگر وجود داشته، کارفرما می تواند مطابق مقررات نحوه شکایت و با تنظیم نمونه متن مربوطه، برای شکایت از کارگر اقدام نماید. اما، علاوه بر وجود یکی از موارد شکایت، لازم است تا شرایط شکایت کارفرما از کارگر نیز موجود باشد. از آنجا که این شرایط، در هر مورد، متفاوت بوده، در ادامه ، به توضیح شرایط شکایت کارفرما از کارگر، در هر یک از موارد قانونی شکایت می پردازیم.

در موردی که شکایت کارفرما از کارگر، بابت استعفا بوده، شرایط شکایت، آن است که یا کارگر، استعفای خود را کتبا به کارفرما اطلاع نداده و یا اینکه، حداقل 30 روز پس از استعفا، به کار خود در کارگاه ادامه نداده باشد.

در شکایت از باب استعفای کارگر، لازم است تا قرارداد کار برای مدت معین یا کار مشخص، منعقد شده باشد و همچنین، کارگر، برای فسخ چنین قراردادی اقدام نماید.

برای شکایت بابت قصور کارگر یا نقض آیین نامه انضباطی کارگاه، نیز شرایط شکایت کارفرما از کارگر، بدین صورت بوده که باید قصور کارگر اثبات گردد که منظور از قصور، عدم انجام تکالیف قانونی کار از سوی کارگر می باشد. همچنین، در رابطه با آیین‌ نامه ‌های انضباطی کارگاه، نیز کارفرما باید اثبات نماید که علی رغم تذکرات کتبی متعدد به کارگر، وی مفاد این آیین نامه ها را نقض کرده است.

برای شکایت از کارآموز نیز کارفرما باید در مراجعه به اداره کار اثبات نماید که کارآموز از انجام کار، حداقل به مدت دو برابر زمان کارآموزی خود، در کارگاه مربوطه، خودداری کرده است.

در شکایت کیفری بابت جرم صورت گرفته توسط کارگر نیز همچون سایر دعاوی کیفری، شاکی یا همان کارفرما، باید عناصر قانونی جرم واقع شده را در دادگاه کیفری ثابت کند؛ با این توضیح که وی باید وجود عنصر مادی(عمل مجرمانه) و عنصر معنوی(قصد مجرمانه) کارگر را اثبات کرده و با اثبات جرم بودن عمل در قانون، عنصر قانونی جرم را نیز اثبات نماید.

در دعوای حقوقی خسارات وارده به کافرما یا کارگاه نیز شرایط شکایت کارفرما از کارگر، بدین صورت است که کارفرما باید سه عامل را در نمونه متن شکایت خود ذکر کرده و با ارائه دلیل به دادگاه حقوقی، وجود این سه عامل را اثبات نماید: فعل زیان بار کارگر که تقصیر محسوب می گردد؛ ورود خسارت به کارفرما یا کارگاه و رابطه سببی میان فعل کارگر و خسارت وارده، به نحوی که این خسارت، ناشی از آن فعل زیان بار کارگر می باشد.

نحوه و مراحل شکایت کارفرما از کارگر

نحوه شکایت کارفرما از کارگر از دیگر مسائل مهمی است که در رابطه با شکایت رابطه ناشی از قانون کار باید مورد مطالعه قرار گیرد. از آنجا که نحوه شکایت در شکایت های مشمول قانون کار و شکایت های قضایی، متفاوت از یکدیگر بوده، ما نیز در این بخش، مراحل و نحوه شکایت کارفرما از کارگر را در دو قسمت جداگانه توضیح خواهیم داد.

مراحل و نحوه شکایت کارفرما از کارگر در شکایات قضایی

در شکایت های قضایی، اعم از دعوای حقوقی و کیفری، نحوه شکایت کارفرما از کارگر بدین صورت بوده که کارفرما باید پس از ثبت نام در سامانه ثنا و تنظیم نمونه متن دادخواست یا شکواییه خود، با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی و با ارائه مدارک لازم، برای ثبت و ارجاع دادخواست حقوقی یا شکایت کیفری خود اقدام نماید.

مراحل و نحوه شکایت کارفرما از کارگر در شکایات مشمول قانون کار

نحوه شکایت کارفرما از کارگر، در شکایات مشمول قانون کار، به دو روش مراجعه حضوری به اداره کار حوزه کارگاه و ثبت اینترنتی شکایت در سامانه جامع روابط کار، امکان پذیر می باشد. در ادامه، به توضیح مراحل و نحوه شکایت در این سامانه، ضمن یک راهنمای تصویری می پردازیم.

برای ثبت شکایت کارفرما از کارگر در سامانه جامع روابط کار، ابتدا باید به سامانه احراز هویت الکترونیکی، به آدرس اینترنتی ekyc.done.ir/apps/identityType مراجعه کرده و برای ثبت نام و دریافت نام کاربری و کلمه عبور اقدام نمایید که این نام کاربری و کلمه عبور، به شماره همراه شما پیامک می گردد. سپس، وارد سامانه جامع روابط کار، به آدرس prkar.mcls.gov.ir شده و با نمایش اطلاعیه، بر روی دکمه متوجه شدم، کلیک نمایید.

 

نحوه شکایت کارفرما از کارگر

 

اکنون، نام کاربری و کلمه عبور خود را در کادرهای مربوطه وارد کرده و دکمه، ورود را بزنید.

 

نحوه شکایت کارفرما از کارگر

 

پس از ورود به حساب کاربری خود، در سامانه جامع روابط کار، بر روی دکمه پنجره واحد خدمات، کلیک نمایید.

 

نحوه شکایت کارفرما از کارگر

 

در این صفحه، در باکس پنجره خدمات، بر روی دکمه نمایش، کلیک کنید.

 

نمونه متن شکایت کارفرما از کارگر

 

در این مرحله از مراحل نحوه شکایت کارفرما از کارگر، در قسمت اداره کل روابط کار، بر روی گزینه ثبت دادخواست بدوی، کلیک نمایید.

 

نمونه متن شکایت کارفرما از کارگر

 

اکنون، وارد صفحه ویرایش پروفایل می شوید. در صورتی که اطلاعات هویتی شما صحیح می باشد، تیک کنار عبارت ( مورد تایید است ثبت دادخواست) را زده و دکمه ارسال را کلیک نمایید.

 

نمونه متن شکایت کارفرما از کارگر

 

در این قسمت، باید اطلاعات شاکی را تکمیل نمایید. لازم به ذکر است، در قسمت نوع کاربری خواهان(شاکی)، اگر شخص حقیقی هستید، کارفرمای حقیقی و در صورتی که شخص حقوقی، مثلا شرکت هستید، کارفرمای حقوقی را انتخاب کنید.

 

شکایت کارفرما از کارگر

 

در این مرحله از مراحل نحوه شکایت کارفرما از کارگر، نشانی کارگاه را وارد کنید.

 

شکایت کارفرما از کارگر

 

در صفحه جدید، اطلاعات خوانده یا همان کارگر طرف شکایت را وارد نمایید.

 

شکایت کارفرما از کارگر

 

در این مرحله، اطلاعات مربوط به نشانی و کد پستی کارگر طرف شکایت را در کادرهای مربوطه وارد کنید.

 

متن شکایت کارفرما از کارگر

 

اکنون، عنوان خواسته و شرح خواسته خود را مطابق نمونه متن مربوطه، در کادرهای مشخص شده، وارد کرده و مدارک و مستندات خود را در قسمت پایین صفحه، آپلود نموده و در نهایت، بر روی دکمه ارسال کلیک کنید.

 

متن شکایت کارفرما از کارگر

 

در مرحله پایانی از مراحل نحوه شکایت کارفرما از کارگر، پیغام زیر را ملاحظه کرده که با کلیک بر روی گزینه قبول، ثبت شکایت شما در سامانه جامع روابط کار، نهایی شده و کد پیگیری شکایت را دریافت می نمایید.

 

متن شکایت کارفرما از کارگر

 

مراحل رسیدگی به اختلافات کارگر و کارفرما، ابتدا از طریق هیات تشخیص سه نفره و سپس، هیات حل اختلاف هفت نفره می باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این رابطه، مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.

 

شکایت کارفرما از کارگر بابت ضرر

یکی از موارد شکایت کارفرما از کارگر، شکایت بابت زیان ها و ضررهای وارده از سوی کارگر به کارفرما یا کارگاه می باشد. در رابطه با نحوه شکایت کارفرما از کارگر، در ارتباط با ضرر و زیان های وارده، لازم است تا به نکته زیر توجه شود.

در صورتی که شکایت کارفرما از کارگر، بابت ضرر وارده، در قانون کار پیش بینی شده باشد، مانند مورد مذکور در ماده 114 این قانون و شکایت کارفرما بابت خسارت مندرج در قرارداد کارآموزی، کارفرما می تواند با مراجعه به اداره کار یا سامانه جامع روابط کار، برای شکایت اقدام نماید.

اما، در غیر از موارد مندرج در قانون کار، شکایت کارفرما از کارگر بابت ضرر، باید با مراجعه به دادگاه حقوقی و ثبت دادخواست، مطابق نمونه متن مطالبه خسارت در دعاوی حقوقی، انجام گرفته که این دادخواست، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، قابل ثبت و ارجاع می باشد.

 

شکایت کارفرما از کارگر بدون قرارداد

علی رغم تاکید قانون کار بر انعقاد قرارداد کتبی میان کارفرما و کارگر، باز هم در موارد متعددی، شاهد این مساله هستیم که کارگری در کارگاهی مشغول به کار شده، بی آنکه قرارداد مکتوبی، میان وی و کارفرما، وجود داشته باشد. در این موارد، در صورتی که بنابه هر دلیلی، اختلافی میان کارگر و کارفرما ایجاد شده و کارفرما، حق شکایت از کارگر را داشته باشد، این سوال، قابل طرح است که آیا شکایت کارفرما از کارگر بدون قرارداد مکتوب، امکان پذیر می باشد یا خیر؟

در پاسخ به سوال فوق، باید گفت، در هیچ یک از مواد قانون کار، شرطی، تحت عنوان وجود قرارداد مکتوب، به عنوان یکی از شرایط شکایت کارفرما از کارگر، مقرر نشده است و لذا، همانطور که کارگر، بدون قرارداد کار، امکان شکایت از کارفرما را داشته، کارفرما نیز این امکان را دارد تا با اثبات رابطه کاری، از طریق فیش های واریزی حقوق، شهادت شهود و فیلم دوربین های مدار بسته، برای شکایت از کارگر اقدام نماید.

 

شکایت کارفرما از کارگر به دلیل ترک کار

شکایت کارفرما از کارگر به دلیل ترک کار و نحوه شکایت در این مورد، در تبصره ماده 21 قانون کار، مورد پیش بینی قانون گذار قرار گرفته است. مطابق این تبصره، در صورتی که کارگر، قصد استعفا داشته باشد، باید این استعفا را به طور کتبی، به کارفرما اطلاع داده و حداقل 30 روز پس از استعفا نیز به کار خود در کارگاه ادامه دهد. در صورت استعفای کارگر، بدون رعایت این شرایط، کارفرما حق شکایت از کارگر را خواهد داشت.

نحوه شکایت کارفرما از کارگر، به دلیل ترک کار نیز بدین صورت بوده که کارفرما باید با مراجعه به اداره کار حوزه کارگاه یا سامانه جامع روابط کار، به آدرس prkar.mcls.gov.ir، شکایت خود را ثبت کرده و آن را پیگیری نماید.

البته، لازم به ذکر است که در صورتی که کارفرما، به منظور تضمین حضور کارگر در کارگاه و عدم ترک کار، سفته ای تحت عنوان سفته حسن انجام کار را از کارگر اخذ نموده باشد، برای اجرای این سفته و وصول مبلغ آن، کارفرما، باید از طریق دادگاه حقوقی اقدام نماید.

حداقل حقوق قانون کار​ در سال ۱۴۰۱، برای فرد مجرد بدون سابقه، مبلغ 56,797,500 ریال و حداقل میزان مبلغ دستمزد روزانه قانون کار، برای کارگران در سال 1401، مبلغ 1,393,250 ریال می باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این رابطه، مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.

 

متن شکایت کارفرما از کارگر

در بخش های قبل، در مورد موارد شکایت کارفرما از کارگر صحبت کرده و نحوه شکایت در هر یک از این موارد را نیز توضیح دادیم. در این قسمت، قصد داریم تا یک نمونه متن شکایت کارفرما از کارگر را ارائه کرده و در پایان این بخش، فایل دانلود این نمونه متن را نیز جهت استفاده خوانندگان محترم قرار خواهیم داد.

نمونه متن شکایت کارفرما از کارگر

ریاست محترم اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرستان .....................

با سلام

احتراما اینجانب ..................... به عنوان خواهان پرونده، به استحضار می رساند، سرکار خانم/جناب آقای ..................... که طبق قرارداد کارآموزی مورخ .....................، برای مدت یک سال، به عنوان کارآموزدر شرکت .....................، مشغول به کار بوده، با پایان مدت کارآموزی، در حالی که طبق قانون کار و مفاد قرارداد منعقده، ملزم به 2 سال کار در شرکت بوده، بدون عذر موجه، کار خود را ترک نموده اند.

لذا، با تقدیم این دادخواست، مستندا به تبصره ماده 114 قانون کار، محکومیت نام برده، به پرداخت خسارت مندرج در ماده ..................... قرارداد کارآموزی مورخ .....................، از آن مرجع قانونی، مورد استدعا می باشد.

 

برای دانلود نمونه متن شکایت کارفرما از کارگر، بر روی دکمه دانلود فایل در باکس زیر کلیک نمایید.

 

نمونه متن شکایت کارفرما از کارگر
  • نویسنده: دینا
  • حجم: 170 KB
  • منبع: دینا

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شکایت کارفرما از کارگر در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شکایت کارفرما از کارگر پاسخ دهند.