یکی از مولفه های مهم هر کشور را اقتصاد آن تشکیل داده است. وجود بازارهای مالی با جذب نقدینگی و کمک به رشد و توسعه کسب و کارها موجب کاهش تورم، نرخ بیکاری و در نهایت رشد اقتصادی می شود. بازار نزدک در سال 1971 به عنوان اولین بازار الکترونیکی جهان شکل گرفت. پایه معاملات نزدک مبتنی بر سهام آمریکا است. از این رو بورس نزدک به عنوان بازار مالی سهام شناخته می شود.
برای مشاوره بورس نزدک و سرمایه گذاری در آن
برای مشاوره بورس نزدک و سرمایه گذاری در آن
بازارهای مالی سهام در دسته بندی بزرگتر به دو بخش بورس و فرابورس تقسیم می شوند. در واقع شرکت هایی که امکان پذیرش در بازارهای بورس را ندارند، در بازار فرابورس به فعالیت خود ادامه می دهند. بازار فرابورس از ساختار و وجهه قانونی مشابهی با بورس برخوردار است، اما روال ثبت و پذیرش شرکت در فرابورس به مراتب پیچیدگی و دشواری کمتری دارد.
نزدک که به اختصار با نماد NAZDAQ نیز شناخته می شود، جزو بازار فرابورس امریکا است. این نماد برگرفته از عبارت National Association of Securities Dealers Automated Quotations system است. این بازار در سال 1971 شکل گرفت و لقب اولین بازار الکترونیکی در زمینه سهام را به خود اختصاص داد. تا قبل از آن روش خرید و فروش سهام به صورت حضوری یا با استفاده از تماس تلفنی با کارگزاری ها محقق می شد. با توجه به زمان بر بودن، درصد بالای خطا و قابل دسترس نبودن این شیوه معاملاتی برای همه افراد، پلتفرم الکترونیکی معاملات شکل گرفت.
بازار نزدک متشکل از شرکت های بزرگ آمریکا است که در زمینه های مختلفی اعم از مالی، حمل و نقل، مخابرات، تکنولوژی، رسانه و .. فعالیت دارند. البته زمینه کاربردی بازار نزدک محدود به شرکت نبوده و حواله های مالی مثل اختیار معامله و کالاهایی چون طلا، نقره و .. را نیز در بر می گیرد. در ادامه به طور کامل به توضیح چیستی بازار بورس نزدک، شاخص های آن، روش و ساعت کاری و شرایط لیست شدن سهام در بورس نزدک خواهیم پرداخت.
سهام نزدک که با نماد Nasdaq100 نشان داده می شود، مربوط به شاخص وزن دار نزدک 100 است. این شاخص متشکل از سهام 100 شرکت برتر و فعال بازار بورس نزدک بوده و نمایی از وضعیت معاملاتی سهام بازار آمریکا را نشان می دهد. شرکت های موجود در این شاخص از وزن یکسانی برخوردار نیستند و با توجه به اندازه، سرمایه، میزان فعالیت و ... وزن های متفاوتی را به خود اختصاص داده اند. بدیهی است که نوسانات قیمتی در شرکت های بزرگتر تاثیر بیشتری در ارزش قیمتی شاخص نزدک دارند.
سهام نزدک صرفا محدود به شرکت های حاضر در کشور آمریکا نبوده و کشورهایی چون کانادا، سوییس، اسرائیل، سنگاپور و ..را نیز در بر می گیرد. همچنین صنایع مختلفی در این شاخص سهم دارند که می توان به وجود شرکت های برتر در حوزه تکنولوژی و فناوری مانند: اپل، مایکروسافت، فیسبوک، آمازون و ... اشاره کرد.
بازار بورس آمریکا یک بازار دو طرفه است، از این رو امکان معاملات خرید و فروش همزمان بر سهام نزدک وجود دارد. بدیهی است به منظور انجام معاملات حتی از کشورهای خارج از آمریکا مانند ایران، معامله گران نیازمند افتتاح حساب از طریق کارگزاری یا بروکرهای مربوطه طرف قرارداد با آن می باشند.
بازار بورس نزدک را می توان بزرگترین بازار مالی آمریکا دانست که تمامی فعالیت های آن برخلاف سایر بازار بورس ها مانند نیویورک و وال استریت به صورت الکترونیکی انجام می شود. در این بازار بیش از 3200 شرکت در حوزه های مختلف مالی، فناوری، درمانی، حمل و نقل و ... فعالیت دارند. بخش اعظم شرکت های فهرست شده در بازار نزدک مربوط به بخش تکنولوژی و فناوری اطلاعات با شرکت های پیشتازی چون آمازون، مایکروسافت، اپل و ... است.
بازار بورس نزدک توانسته حجم معاملات بیشتری را نسبت به سایر بازارهای مالی به خود اختصاص دهد و شاخص آن نیز روندی رو به رشد در سال های اخیر داشته است. بازار نزدک در دید کلی مجموعه ای از بازارهای همگانی نزدک و بازار شرکت های کوچک است.
علی رغم رعایت استانداردهای تعریف شده در بازارهای فوق، عواملی چون میزان سرمایه، اندازه شرکت و استراتژی های تجاری موجب ایجاد سطوح مختلفی از بازار شده است. بازار همگانی نزدک متشکل از شرکت های بزرگ با محبوبیت بیشتر است و بازار دوم شرکت ها با سرمایه و سخت گیری های کمتر را شامل می شود.
همانطور که اشاره شده هر کدام از بازارهای مذکور ملزم به رعایت استانداردهای تعریف شده ای هستند. این استانداردها عبارتند از:
وجود حق رای برای سهامداران شرکت
تایید بخشی از فعالیت های شرکت توسط سهامداران
برگزاری مجمع سالانه
ارائه گزارش های شفاف مالی و حسابرسی به سهامداران
به طور کلی شاخص ها، معیاری به منظور ارزیابی وضعیت بازارهای مالی هستند. بازار بورس نزدک نیز از شاخص هایی چون شاخص مرکب نزدک، شاخص نزدک 100، شاخص زیست فناوری نزدک و شاخص نزدک 100 مالی تشکیل شده است که در ادامه هر کدام به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته اند.
شاخص مرکب نزدک به منظور ارزیابی وضعیت معاملاتی سهام بازار بورس نزدک به کار می رود. این شاخص غیرمعاملاتی بوده و برخلاف شاخص نزدک 100 امکان خرید یا فروش آن وجود ندارد. شاخص مرکب نزدک متشکل از سهام شرکت های بزرگی چون اپل (AAPL)، مایکروسافت ((MSFT، فیسبوک (FB)، آمازون (AMZN)، اینتل (INTC) و نتفلیکس (NFLX) است. بخش اعظم سهام شاخص مرکب نزدک را شرکت های حوزه فناوری اطلاعات تشکیل می دهند. از این رو این شاخص می تواند به عنوان معیاری در ارزیابی کیفیت و کارایی حوزه فناوری به کار رود.
به طور کلی هر شاخص متشکل از تعدادی شرکت می باشد و به هر یک از شرکت ها وزنی بر اساس معیارهایی چون اندازه و سرمایه شرکت، محبوبیت و مدت زمان تاسیس آن اختصاص داده می شود. برای محاسبه این شاخص، وزن هر شرکت در قیمت جاری سهام آن ضرب شده و اعداد به دست آمده با هم جمع می گردند. در نهایت حاصل بدست آمده بر تعداد شرکت های حاضر در شاخص مذکور تقسیم می شوند. عدد به دست آمده نمایانگر وضعیت نسبی شرکت های موجود در شاخص خواهد بود.
شاخص نزدک 100 که با نماد Nasdaq-100 نشان داده می شود، متشکل از سهام 100 شرکت فعال و بزرگ در حوزه غیر مالی در بازار بورس نزدک است. این شاخص از اهمیت بالایی نزد سرمایه گذاران برخوردار است و به نوعی نمایانگر وضعیت اقتصادی آمریکا می باشد. در این شاخص نیز شرکت های بزرگتر وزن بیشتری به خود اختصاص داده اند. بدیهی است که تغییرات قیمتی در سهام شرکت های دارای وزن بزرگتر، تاثیر بیشتری بر ارزش نهایی شاخص دارند.
به طور کلی شرکت های موجود در شاخص نزدک 100 از صنایع تکنولوژی، خدمات درمانی، فروش و بازاریابی و ... انتخاب شده اند و حداقل سابقه معاملاتی 2 سال را در بازار نزدک رقم زده اند. همچنین شرکت های مذکور باید حداقل حجم معاملاتی تعریف شده را پر نمایند. لازم به ذکر است برخلاف نزدک مرکب این شاخص قابلیت معامله شدن توسط سرمایه گذاران را دارد.
شاخص زیست فناوری نزدک متشکل از شرکت های فعال در حوزه درمان و سلامت است. به عبارت دیگر هدف این صنایع در پیدا کردن روش های نوین به منظور درمان بیماری ها متمرکز شده است.
شاخص نزدک 100 مالی دربرگیرنده سهام شرکت های فعال در حوزه مالی اعم از بانک ها، صندوق های سرمایه گذاری، کارگزاری ها، شرکت های بیمه و .. است.
بازار بورس نزدک برخلاف سایر بازارهای مالی فاقد مکان فیزیکی به منظور انجام معاملات بوده و به صورت تکنولوژی محور عمل می کند. در واقع این بازار با ایجاد شبکه ای از کامپیوترها و ارتباطات، امکان معامله برای کاربران خود را فراهم کرده است. در کنار آن اکثر بازارهای مالی نیز از حالت فیزیکی خود خارج شده و از روش آنلاین انجام معاملات استقبال کرده اند.
بازار بورس نزدک نیز مانند سایر بازارهای مالی نقش یک واسط را بین شرکت های سرمایه گذاری و معامله گران ایفا می نماید. همچنین زیر ساختی را برای ثبت شرکت های جدید ایجاد می کند تا بتوانند سهام خود را از طریق عرضه اولیه به فروش برسانند. در عرضه اولیه سهام شرکتی که برای اولین بار در بازار فرابورس یا بورس ثبت شده است، با قیمت تعریف شده ای بین معامله گران مبادله می شود. جالب است بدانید بزرگترین عرضه اولیه در بازار بورس نزدک توسط شرکت فیسبوک با مبلغ 16 میلیون دلار رقم خورد.
بازار بورس نزدک بر اساس سیستم عرضه و تقاضا عمل می کند. به عبارت ساده تر معامله بین خریدار و فروشنده در صورت یکسان بودن قیمت پیشنهادی طرفین در کسری از ثانیه توسط واسط های مرکزی انجام می گیرد. البته هر معامله با توجه به حجم تعریف شده و قیمت سهام یا کالای مورد معامله شامل هزینه کارمزد می شود و این هزینه از خریدار و فروشنده کسر و در حساب بروکر یا کارگزاری مربوطه قرار می گیرد.
بازار بورس نزدک با داشتن بیشترین حجم معاملات روزانه در میان بازارهای مالی از ساعت 9:30 صبح روز دوشنبه به وقت آمریکا آغاز به کار می کند و آخرین معامله آن در ساعت 16 به وقت آمریکا به پایان می رسد. آخرین روز معاملاتی بازار نزدک نیز مانند سایر بازارهای مالی تا روز جمعه است. همچنین ساعت کاری بازار بورس نزدک برای معامله گران ساکن ایران از ساعت17 آغاز و تا ساعت 00:30 ادامه دارد. البته در صورت فعالیت بر شاخص های بازار مانند شاخص Nasdaq-100 ساعت پایان معاملات تا 00:45 به وقت ایران خواهد بود.
بسیاری از معامله گران بازارهای مالی به دلایلی چون شلوغی وال استریت، گزارش های روزانه شرکت ها در زمینه عملکرد و حسابرسی، تغییرات ارزش ذاتی سهام و ... تمایل به معامله در ساعاتی غیر از ساعت کاری بازار نزدک را دارند. از این رو این امکان برای این دسته از معامله گران فراهم شده است که بتوانند در دو بازه زمانی پیش از بازار (Pre-market trading) یا پس از بازار (After-market trading) نیز به انجام معاملات مورد نظر خود بپردازند.
ساعت کاری برای معامله گران پیش از بازار از ساعت 4:30 صبح به وقت آمریکا شروع شده و تا 9:30 صبح ادامه دارد. این ساعت برای معامله گران پس از بازار از ساعت 16 بعد از ظهر به وقت آمریکا تا 20 شب می باشد. ناپایداری قیمت سهام و محدودیت ثبت سفارش از جمله ریسک های موجود برای معامله در ساعت غیر کاری بازار بورس نزدک است.
بازار بورس نزدک به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای مالی آمریکا دربرگیرنده شرکت های بزرگ و برتر در صنایع مختلف است. همچنین امکانی به منظور ثبت شرکت جدید نیز فراهم کرده است تا سهام آن از طریق عرضه اولیه به معامله گران و سرمایه گذاران فروخته شود و موجب جذب نقدینگی و بهبود فرآیند پیشرفت شرکت گردد. با این حال برای ثبت شرکت در بازار نزدک شرایطی وجود دارد که تنها در صورت تطابق با این شرایط، فرآیند ثبت شرکت تکمیل می گردد. همچنین بازه زمانی 1 تا 2 ماهه به منظور بررسی مدارک ارائه شده نیاز است. شرایط پذیرفته شدن شرکت در بازار نزدک به شرح زیر است:
شفافیت در گزارش های مالی و حسابرسی
وجود حداقل سه بازارگردان
عدم سابقه ورشکستگی
ارائه گزارش های سه ماه، شش ماهه و سالانه
وجود حق رای برای سهامداران
هماهنگی با شرایط ارائه شده در زمینه اندازه شرکت و سرمایه شرکت
قابلیت نقدشوندگی
ثبت شده در بازار بورس
بر اساس شرایط گفته شده، شرکت های ثبت شده بعد از سپری کردن فرآیند بازبینی در مدت زمان 1 الی 2 ماه در یکی از سه رده بازار منتخب جهانی، بازار جهانی و بازار سرمایه لیست می شوند. تفاوت این سه رده را میزان سرمایه آن شرکت تعیین می کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد بورس نزدک در کانال تلگرام سرمایه گذاری عضو شوید همچنین کارشناسان مرکز مشاوره سرمایه گذاری دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره سرمایه گذاری تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شاخص های بورس نزدک Nazdaq پاسخ دهند.
برای مشاوره بورس نزدک و سرمایه گذاری در آن
برای مشاوره بورس نزدک و سرمایه گذاری در آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©