دینا / حقوقی / ارث / سهم دختر از حقوق پدر فوت شده

سهم دختر از حقوق پدر فوت شده

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

میزان سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، در قانون تامین اجتماعی، 25 درصد و در قانون استخدام کشوری، مساوی با سهم بقیه وراث می باشد. همچنین، به موجب قانون جدید مستمری بگیران، فرزند دختر، بدون محدودیت سنی، از حقوق پدر فوت شده خود، بهره مند می گردد، مگر اینکه شوهر داشته یا شاغل باشد که در این دو حالت، مستمری وی قطع خواهد شد.

 

بعد از فوت یک فرد، یکی از مهم ترین مسائلی که مطرح می شود، بحث تقسیم اموال و حقوق مالی وی می باشد. یکی از این حقوق مالی، حقوق بازنشستگی متوفی بوده که در صورتی که متوفی، بازنشسته یکی از صندوق های تامین اجتماعی یا بازنشستگی کشوری باشد، این حقوق، به وراث وی خواهد رسید.

از جمله اشخاصی که از حقوق بازنشسته برخوردار شده، دختر وی می باشد. نکته ای که لازم است به آن توجه شود، این مساله بوده که میزان سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، در قانون تامین اجتماعی و قانون استخدام کشوری، کاملا متفاوت از یکدیگر بوده و شرایط دریافت این حقوق نیز با تصویب قانون جدید مستمری بگیران، دچار تغییرات قابل توجهی شده است.

لذا، در این مقاله، ابتدا به این سوالات پاسخ می دهیم که سهم دختر از حقوق پدر فوت شده چقدر است و در حالت طلاق، چند درصد از حقوق پدر به دختر می رسد؛ سپس در ادامه، به توضیح قانون جدید مستمری بگیران و موارد قطع مستمری دختر خواهیم پرداخت. 

سهم دختر از حقوق پدر فوت شده چقدر است

کارگران و کارمندان، پس از رسیدن به سن بازنشستگی تامین اجتماعی و خدمات کشوری، ماهیانه، حقوقی را از صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی یا صندوق بازنشستگی کشوری دریافت می کنند که به این حقوق، حقوق بازنشستگی گفته می شود.

حقوق بازنشستگی، تا زمانی که فرد بازنشسته، در قید حیات است، به خود او پرداخت شده و پس از فوت وی، وراث قانونی او، حق دریافت آن را خواهند داشت. البته، در میان طبقات و درجات ارث، صرفا، وراث طبقه اول، یعنی پدر و مادر و فرزندان بازنشسته و همچنین، همسر وی، حق دریافت حقوق بازنشستگی را دارند.

از جمله افرادی که این امکان را داشته که از حقوق بازنشستگی متوفی برخوردار شوند، فرزند دختر او بوده که با توجه به شرایط مذکور در قانون جدید مستمری بگیران، سهمی از حقوق بازنشسته خواهد داشت. به همین دلیل، این سوال مطرح می گردد که سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، به چه میزان می باشد و چند درصد از حقوق پدر به دختر می رسد؟

برای پاسخ به این سوال، باید به قوانین تامین اجتماعی و قانون استخدام کشوری، مراجعه نمود و سهم دختر از حقوق پدر فوت شده را برای فرزندان دختر بازنشستگان تامین اجتماعی و بازنشستگان کشوری، به طور جداگانه محاسبه کرد.

چرا که بر اساس این دو قانون، میزان سهم دختر از حقوق بازنشستگی پدر و شرایط آن، در مورد دو گروه از بازنشستگان تامین اجتماعی و بازنشستگان کشوری، دارای تفاوت هایی بوده که البته، با تصویب قانون جدید مستمری بگیران، در حال حاضر، شرایط دریافت مستمری این دو گروه، یکسان شده است. لذا، در ادامه، در دو بخش جداگانه، به این سوال پاسخ خواهیم داد که سهم دختر از حقوق پدر فوت شده چقدر است و چند درصد از حقوق پدر به دختر می رسد؟

 

سهم دختر از حقوق پدر فوت شده در قانون تامین اجتماعی

 

سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، در بند 2 ماده 83 قانون تامین اجتماعی، مشخص شده است. به موجب این بند، سهمی که فرزند دختر از حقوق بازنشستگی پدر فوت شده خود می برد، 25 درصد مستمری بوده که در دو حالت زیر افزایش می یابد: در صورتی که دختر، هر دو پدر و مادر خود را از دست داده باشد، سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، به دو برابر، افزایش یافته و به این ترتیب، سهم وی، 50 درصد از حقوق بازنشستگی پدر خواهد بود.

چنانچه، یکی از وارث فوت کرده یا شرایط دریافت مستمری را از دست دهد، سهم او میان وراث، از جمله دختر متوفی، تقسیم می گردد. بنابراین، در این حالت نیز، سهم دختر از حقوق بازنشستگی پدر فوت شده، به بیش از 25 درصد، افزایش خواهد یافت.

 

سهم دختر از حقوق پدر فوت شده در قانون استخدام کشوری

 

سهم دختر از حقوق پدر فوت شده در قانون استخدام کشوری، دارای تفاوت های اساسی با قانون تامین اجتماعی می باشد. از جمله اینکه، پس از فوت بازنشسته کشوری، صرفا، نیمی از حقوق وی به وراث او پرداخت می شود.

همچنین، بر خلاف قانون تامین اجتماعی، سهمی که در صورت فوت پدر، به دختر وی می رسد، مساوی با سایر وراث می باشد. چرا که مطابق ماده 87 قانون استخدام کشوری، حقوق وظیفه بازنشسته، به صورت مساوی، میان وراث او تقسیم می گردد.

از دیگر تفاوت های قانون استخدام کشوری و تامین اجتماعی، این مساله بوده که در صورت فوت یکی از وراث یا از دست دادن شرایط دریافت حقوق بازنشستگی، در میزان سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، تغییری حاصل نمی شود. چرا که سهم آن وارث، به نفع صندوق بازنشستگی کشوری ضبط می گردد.

علاوه بر این سوال که چند درصد از حقوق پدر به دختر می رسد، مساله دیگری که در رابطه با سهم این وارث مطرح می گردد، بحث شرایط دریافت حقوق بازنشستگی پدر بوده که با تصویب قانون جدید مستمری بگیران، دچار تغییرات مهمی شده است. لذا، در بخش بعد، در مورد قانون جدید مستمری بگیران دختر و تغییرات آن صحبت خواهیم کرد.

قانون جدید مستمری بگیران دختر

تا پیش از تصویب قانون جدید مستمری بگیران دختر، همچون میزان سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، شرایط این سهم نیز در قانون تامین اجتماعی و قانون استخدام کشوری، دارای تفاوت های اساسی و تعیین کننده ای بود.

با این توضیح که در قانون تامین اجتماعی، فرزند دختر تا 18 سالگی، حق استفاده از حقوق پدر خود را داشت و بعد از این سن، سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، تنها در صورتی به وی تعلق می گرفت که به تحصیل اشتغال داشته یا به علت بیماری یا نقص عضو، قادر به کار کردن نبود.

اما، در قانون استخدام کشوری، پرداخت حقوق بازنشستگی پدر به فرزند دختر، تا سن 20 سالگی و مشروط به عدم ازدواج دختر، امکان پذیر بود و پس از آن نیز تنها در صورت نداشتن شوهر و اشتغال به تحصیل، فرزند دختر، حداکثر تا 25 سالگی، حق دریافت حقوق پدر فوت شده خود را داشت. لازم به ذکر است که دریافت پاداش بازنشستگی بازنشستگان کشوری، توسط وراث آنها، من جمله فزند دختر، دارای محددویت سنی نبود.

سرانجام، قانون جدید مستمری بگیران دختر، به این اختلافات پایان داد و شرایط یکسانی را برای سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، در رابطه با فرزندان بازنشستگان تامین اجتماعی و خدمات کشوری، مقرر نمود.

لازم به ذکر است که قانون جدید مستمری بگیران، همان قانون حمایت خانواده جدید بوده که در سال 1391 به تصویب رسیده و در ماده 48 خود، به توضیح شرایط سهم دختر از حقوق پدر فوت شده خود می پردازد. در ادامه، این شرایط را بررسی خواهیم کرد.

مطابق قانون جدید مستمری بگیران، فرزند دختر، بدون محدودیت سنی، از حقوق پدر فوت شده خود، بهره مند شده و تنها در دو حالت، حقوق او قطع خواهد شد که این دو حالت، عبارتند از: داشتن شوهر و اشتغال وی.

لازم به ذکر است که بر اساس قانون جدید مستمری بگیران، فرزند پسر صرفا تا 20 سالگی، حق استفاده از حقوق بازنشستگی پدر خود را داشته و پس از این سن، استفاده وی از حقوق پدر، صرفا در صورتی ممکن خواهد بود که اشتغال به تحصیلات دانشگاهی داشته یا معلول از کار افتاده نیازمند باشد.

چند درصد از حقوق پدر به دختر مطلقه می رسد

در بخش قبل، به معرفی قانون جدید مستمری بگیران دختر پرداخته و گفتیم که که این قانون، در واقع، همان قانون حمایت خانواده جدید بوده که در سال 1391 به تصویب رسیده و در ماده 48 خود، به توضیح شرایط سهم دختر از حقوق پدر فوت شده خود می پردازد. همچنین، توضیح دادیم که فرزند دختر، برخلاف فرزند پسر، بدون محدودیت سنی، از حقوق پدر فوت شده خود بهره مند می گردد مگر در حالتی که شوهر داشته یا در جایی، مشغول به کار باشد که در این دو صورت، مستمری وی قطع خواهد شد.

البته، چنانچه، فرزند دختر پس از ازدواج، از همسر خود جدا شود، از آنجا که در این وضعیت، دارای شوهر نمی باشد، مجددا حق استفاده از بیمه تامین اجتماعی و حقوق بازنشستگی پدر خود را خواهد داشت و در نتیجه، مستمری وی مجددا برقرار می شود. در این صورت، این سوال، مطرح خواهد شد که در حالت طلاق دختر، چند درصد از حقوق پدر به دختر می رسد؟

در پاسخ به سوال فوق، باید گفت، میزان سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، در حالتی که وی به دلیل عدم ازدواج، دارای شوهر نباشد یا اینکه به دلیل جدایی، فاقد شوهر باشد، تفاوتی نداشته و در هر دو حالت، سهم فرزند دختر، با مراجعه به قانون تامین اجتماعی و قانون استخدام کشور، تعیین شده که مطابق توضیحات زیر می باشد.

سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، در قانون تامین اجتماعی، 25 درصد مستمری بوده که در صورتی که دختر، هر دو پدر و مادر خود را از دست داده باشد، به 50 درصد افزایش می یابد. همچنین، در صورت فوت یکی از وراث یا از دست دادن شرایط،از آنجا که سهم او میان وراث، از جمله دختر متوفی، تقسیم می گردد، در این حالت نیز، سهم دختر، به بیش از 25 درصد، افزایش خواهد یافت.

سهم دختر از حقوق پدر فوت شده در قانون استخدام کشوری، بدین صورت بوده که اولا، صرفا، نیمی از حقوق بازنشسته به وراث او، من جمله دختر پرداخت می شود؛ ثانیا، سهم دختر، برخلاف قواعد ارث، مساوی با سایر وراث می باشد و ثالثا، در صورت فوت یکی از وراث یا از دست دادن شرایط دریافت حقوق بازنشستگی، در میزان سهم دختر از حقوق پدر فوت شده، تغییری حاصل نمی شود. چرا که سهم آن وارث، به نفع صندوق بازنشستگی کشوری ضبط خواهد شد.

یکی از موارد طلاق صوری، در کشور ما، طلاق برای دریافت حقوق پدر فوت شده، توسط دختر وی می باشد. از آنجا که این اقدام، خلاف قانون بوده و در صورت احراز موضوع، انجام دهندگان آن، مشمول ضمانت اجراهای قانونی می شوند، پیشنهاد می شود، جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله زیر مطالعه شود.

 

قطع مستمری دختر از حقوق پدر فوت شده

علاوه بر میزان سهم دختر از حقوق پدر فوت شده و شرایط آن، یکی از مسائل مهم دیگری که در رابطه با سهم فرزند دختر، از حقوق بازنشستگی پدر وی مطرح می شود، بحث قطع شدن این حقوق و شرایط آن می باشد. لذا، در این بخش، به بررسی موارد قطع مستمری دختر از حقوق پدر فوت شده پرداخته که مطابق توضیحات زیر می باشد.

تا پیش از تصویب قانون جدید مستمری بگیران یا همان قانون حمایت خانواده، موارد قطع مستمری دختر از حقوق پدر فوت شده، برای فرزندان دختر مشمولین قانون تامین اجتماعی و قانون استخدام کشوری، کاملا متفاوت از یکدیگر بود.

با این توضیح که در قانون تامین اجتماعی، با رسیدن فرزند دختر به 18 سالگی، حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی پدر فوت شده وی قطع می شد، مگر در حالتی که اشتغال به تحصیل داشته یا اینکه به دلیل بیماری یا نقص عضو، قادر به کار کردن نبود. اما، در قانون استخدام کشوری، فرزند دختر تا حداکثر 25 سالگی، به شرط نداشتن شوهر و شغل، حق استفاده از حقوق پدر فوت شده خود را داشت و پس از این سن، حقوق وی قطع می گشت.

در حال حاضر، مطابق قانون جدید مستمری بگیران، موارد قطع مستمری دختر از حقوق پدر فوت شده، برای فرزندان دختر مشمولین قانون تامین اجتماعی و قانون استخدام کشوری، مانند یکدیگر بوده که در ادامه، به توضیح این موارد می پردازیم.

فرزند دختر، شوهر داشته باشد. بنابراین، در صورتی که فرزند دختر، پس از ازدواج، از شوهر خود جدا شده و در نتیجه، فاقد شوهر باشد، حق بهره مندی از حقوق پدر فوت شده خود را خواهد داشت.

فرزند دختر، دارای شغل باشد. نتیجه این مساله این است که چنانچه، دختری که به دلیل اشتغال، مستمری وی قطع شده، فاقد شغل گردد، می تواند از حقوق پدر فوت شده خود استفاده نماید.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سهم دختر از حقوق پدر فوت شده در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون سهم دختر از حقوق پدر فوت شده پاسخ دهند.