دینا / تجاری / سایر موضوعات تجاری / مالیات خانه های لوکس

مالیات بر خانه های لوکس

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

مطابق قوانین مالیات بر خانه های لوکس سال 1403، صاحبان واحدهای مسکونی و باغ ویلاهایی که ارزش آن ها، بیش از 20 میلیارد تومان بوده، باید 2 هزارم ارزش ملک خود، نسبت به مازاد 20 میلیارد تومان را به عنوان مالیات، از طریق سامانه expasset.tax.gov.ir پرداخت نمایند. 

 

یکی از اقسام مالیات های مستقیم، مالیات بر دارایی بوده که مالیات بر املاک، از زیر مجموعه های آن است. مالیات بر املاک، نیز خود دارای انواع مختلفی، همچون مالیات بر نقل و انتقال املاک و مالیات بر درآمد اجاره املاک می باشد.

 

یکی از زیرشاخه های مالیات های مستقیم و به طور اخص، مالیات بر املاک، مالیات بر خانه های لوکس، می باشد که همچون سایر انواع مالیات، دارای سامانه، نحوه محاسبه و پرداخت مخصوص به خود می باشد و عدم پرداخت آن، مودیان مشمول این نوع از مالیات را با جریمه های مالیاتی سنگین، موجه خواهد کرد.

 

با توجه به اهمیت این نوع از مالیات، در مقاله حاضر، ابتدا به این سوال، پاسخ داده که مالیات بر خانه های لوکس 1403 چیست؟ سپس در ادامه، پس از معرفی سامانه expasset.tax.gov.ir، املاک مشمول، جدول، نحوه محاسبه، سامانه و نحوه پرداخت این نوع از مالیات را توضیح خواهیم داد.

مالیات املاک و واحدهای مسکونی چیست

پیش از آنکه به این سوال، پاسخ دهیم که مالیات املاک و واحدهای مسکونی چیست و نحوه محاسبه آن، بر اساس جدول سال ۱۴۰۳ به چه صورت می باشد، لازم است تا کمی در مورد انواع مالیات، صحبت کرده و سپس به سوالات فوق، پاسخ دهیم.

 

مالیات، در یک تقسیم بندی کلی، به دو نوع مالیات های مستقیم و غیر مستقیم، تقسیم می گردد. منظور از مالیات های مستقیم، مالیات هایی است که بر درآمد و دارایی اشخاص، تعلق گرفته و پرداخت کننده آن، مشخص می باشدد. مالیات حقوق و مالیات خودرو، نمونه هایی از مالیات مستقیم می باشند.

 

در مقابل، مالیات های غیرمستقیم، به مالیات هایی گفته می شود که به طور غیر مستقیم و نامحسوس، از افراد اخذ شده و پرداخت کننده آن، مشخص نمی باشد. مالیات بر ارزش افزوده کالاهای تولیدی و وارداتی، از انواع مالیات های غیر مستقیم می باشد.

 

همانطور که گفته شد، یکی از اقسام مالیات های مستقیم، مالیات بر دارایی بوده که مالیات بر املاک، از زیر مجموعه های آن است. مالیات بر املاک، نیز خود دارای انواع مختلفی، همچون مالیات بر نقل و انتقال املاک، مالیات بر درآمد اجاره املاک و مالیات بر خانه های لوکس، می باشد.

 

بنابراین، همانطور که ملاحظه می شود، مالیات املاک و واحدهای مسکونی یا مالیات بر خانه های لوکس، یکی از زیرشاخه های مالیات های مستقیم و به طور اخص، مالیات بر املاک می باشد. در این نوع از مالیات، صاحبان واحدهای مسکونی و باغ ویلاهایی که ارزش آن ها، تا مبلغ مشخص شده در قانون است، باید درصد مشخصی از ارزش املاک خود را به عنوان مالیات، به دولت بپردازند.

 

با این وجود، لازم است به این نکته توجه شود که مالیات بر خانه های لوکس، بر خلاف مالیات بر خودروهای لوکس، یک نوع مالیات بر دارایی نمی باشد. دلیل این مساله، آن است که در مالیات بر خودروهای لوکس، مجموعه ارزش تمام خودروهای یک شخص، با هم جمع شده و در صورتی که ارزش آن ها، بیش از مبلغ تعیین شده در قانون باشد، فرد، ملزم به پرداخت مالیات خواهد بود.

 

حال آنکه در مالیات بر خانه های لوکس، ارزش هر واحد مسکونی و باغ ویلا، به طور جداگانه سنجیده شده و بر حسب مورد، برای آن، مالیات تعیین می شود. بنابراین، به عنوان مثال، چنانچه شخصی، دارای 10 خانه بوده ولی ارزش هر کدام از آن ها کمتر از حد نصاب قانونی باشد، این فرد، ملزم به پرداخت مالیات نخواهد بود، هر چند مجموع ارزش تمام خانه های وی، بیش از حد مقرر قانونی باشد. بنابراین، مالیات املاک و واحدهای مسکونی یا مالیات بر خانه های لوکس، در واقع یک نوع مالیات بر کالای لوکس می باشد.

 

با توجه به توضیحات بالا، در پاسخ به این سوال که مالیات بر خانه های لوکس چیست، باید گفت، مالیات بر خانه های لوکس، یکی از انواع مالیات های مستقیم بوده که به موجب آن، صاحبان واحدهای مسکونی و باغ ویلاهایی که ارزش آن، تا مبلغ مشخص شده در قانون است، باید درصد مشخصی از ارزش املاک خود را به عنوان مالیات، به دولت پرداخت نمایند.

 

چه املاکی مشمول مالیات املاک و واحدهای مسکونی 1403 می شوند؟

مالیات بر خانه های لوکس ،همانند مالیات بر خودرو که تنها به خودروهای خاصی تعلق گرفته، شامل تمام خانه ها و املاک نشده و صرفا برخی از مالکین خانه ها و املاک، موظف به پرداخت قبض مالیات آن بوده که نحوه محاسبه آن نیز همانند مالیات بر خودرو، مطابق جدول مخصوص به آن می باشد.

 

بنابراین، در ارتباط با بحث مالیات بر خانه های لوکس، لازم است تا پیش از صحبت در مورد نحوه محاسبه و نحوه پرداخت این نوع از مالیات، ابتدا مشخص شود که کدام مالکین املاک، ملزم به پرداخت این نوع از مالیات بوده و به عبارت دیگر، چه املاکی مشمول مالیات املاک و واحدهای مسکونی  1403 می شوند؟

 

در پاسخ به این سوال که چه املاکی مشمول مالیات بر خانه های لوکس ۱۴۰۳ می شوند؟ باید گفت، به موجب بند (ع) تبصره 6 قانون بودجه مصوب ( 1402/4/4)، در نحوه محاسبه مالیات بر خانه های لوکس، صرفا املاک زیر و با شرایطی که در ادامه گفته شده، مشمول این مالیات می شوند:

 

بر این اساس روند مطالبه مالیات از زمین های فاقد اعیانی دارای کاربری مسکونی، اداری و تجاری، خانه های مجلل ( لوکس ) ( اعم از مستغلات، آپارتمان و ویلا ) و باغ ویلاها به ارزش بیش از 20 میلیارد تومان مشخص شد. طبق قانون مالیات سالیانه خانه های لوکس و باغ ویلاها، نسبت به مازاد ارزش بیش از 20 میلیارد تومان 2 در هزار می باشد. 

 

تمامی واحدهای مسکونی و باغ ویلاها، مشروط بر آنکه ارزش عرصه و اعیان آن ها، بیش از 200،000،000،000 ریال (معادل 20 میلیارد تومان ) باشد، مشمول مالیات بر خانه های لوکس ۱۴۰۳ می شوند.

 

بر اساس تبصره 2 ماده 4 مصوبه هیات دولت شهرداریها مکلف شدند ظرف 15 روز از تاریخ استعلام وضعیت مجاز یا غیر مجاز بودن، باغ ویلاها را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. بر اساس ماده 5 این مصوبه باغ ویلاهای غیر مجاز، مشمول 2 برابر مالیات باغ ویلاهای مجاز می باشند.

 

منظور از باغ ویلا، مکان هایی است که در عین حال که بر حسب مجوز صادره، به عنوان باغ شناخته شده، پروانه ساختمان، به منظور ساخت ویلا نیز در آن، از سوی دهیاری یا شهرداری مربوطه، صادر شده است.

 

به واحدهای مسکونی و باغ ویلاهایی که در حال ساخت می باشند، مالیات بر خانه های لوکس، تعلق نگرفته؛ لذا، مالکین این املاک، از پرداخت مالیات بر خانه های لوکس، معاف می باشند.

 

در صورت انتقال مالکیت ملک، مالیات بر خانه های لوکس ۱۴۰۳، بر عهده مالکی است که از ابتدای سال 1403، مالک واحد مسکونی یا باغ ویلای مشمول مالیات شده باشد.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

جدول مالیات بر خانه های لوکس سال 1403

تا پیش از تصویب قانون بودجه سال قبل، مالیات بر خانه های لوکس، همچون مالیات خودرو، دارای یک جدول بود که به آن جدول مالیات بر خانه های لوکس سال 1403 گفته می شود در آن جدول، با توجه به ارزش عرصه و اعیان واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای لوکس، درصدهای متفاوتی، مبنای نحوه محاسبه و پرداخت این نوع از مالیات، قرار می گرفت. به موجب این جدول، نرخ و میزان مالیات بر خانه های لوکس، به ترتیب زیر، تعیین شده بود:

 

طبق لایحه بودجه سال 1404، زمین‌های دارای کاربری مسکونی، که ارزش آنها بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال، زمین های فاقد اعیانی اداری و تجاری، و واحد‌های مسکونی که ارزش هر یک از آنها بیش از پانصد میلیارد (۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال باشد، مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات به میزان دو در هزار می‌ شوند. این مالیات بر عهده شخصی است که در ابتدای سال 1404 مالک املاک فوق بوده است.

 

این مالیات شامل واحدهای مسکونی در حال ساخت و همچنین واحدهای مسکونی افرادی که تنها یک واحد مسکونی دارند نمی‌ شود، مشروط بر اینکه مالکیت آن ها در ۱۰ سال گذشته استمرار داشته باشد و تا سقف دو برابر مبلغ ذکر شده، معاف از مالیات خواهند بود.

 

نسبت به مازاد 10 میلیارد تومان تا 15 میلیارد تومان، یک در هزار؛ نسبت به مازاد 15 میلیارد تومان تا 25 میلیارد تومان، دو در هزار؛ نسبت به مازاد 25 میلیارد تومان تا 40 میلیارد تومان، سه در هزار؛ نسبت به مازاد 40 میلیارد تومان تا 60 میلیارد تومان، چهار در هزار؛ نسبت به مازاد 60 میلیارد تومان به بالا، پنج در هزار.

 

اما در جریان تصویب قانون بودجه سال قبل، این جدول و درصدهای آن، در نحوه محاسبه و پرداخت مالیات بر خانه های لوکس، حذف شده و درصد نرخ مالیات بر خانه های لوکس ۱۴۰۳، مطابق جدول زیر که تعیین گردید.

 

جدول مالیات بر خانه های لوکس
ارزش ملک نرخ مالیات
تا 20 میلیارد تومان معاف
مازاد بر 20 میلیارد تومان

نسبت به مازاد 20 میلیارد تومان تا هر مبلغ به بالا، 2 در هزار

 

به این ترتیب، همانطور که ملاحظه می شود، مطابق جدول مالیات بر خانه های لوکس ۱۴۰۳، که در قانون بودجه سنوات قبل، به تصویب رسیده، در حال حاضر، مالکین خانه ها و املاکی که ارزش آن، بیش از 20 میلیارد تومان بوده، موظف هستند تا میزان 2 در هزار یا 2 هزارم ارزش ملک خود، نسبت به مازاد 20 میلیارد تومان را به عنوان مالیات بر خانه های لوکس، به دولت پرداخت کرده و این درصد، برای تمام املاک مشمول مالیات، یکسان می باشد. 

 

نحوه محاسبه مالیات بر خانه های لوکس 

با توجه به توضیحاتی که در بخش قبل، در مورد تغییر جدول مالیات بر خانه های لوکس، در قانون بودجه ارائه شد، نحوه محاسبه مالیات بر خانه های لوکس در سال ۱۴۰۳، جهت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی مربوطه، بسیار آسان بوده و طبق توضیحات زیر می باشد: 

 

نحوه محاسبه مالیات بر خانه های لوکس در سال 1403، بدین صورت بوده که مالکین واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای مشمول مالیات، 2 هزارم یا 2 دهم درصد ارزش ملک خود، نسبت به مازاد 20 میلیارد تومان را محاسبه کرده و حاصل، میزان مالیات آنها در سال ۱۴۰۳ خواهد بود. برای درک بهتر نحوه محاسبه مالیات بر خانه های لوکس، به مثال زیر توجه نمایید:

 

فرض کنید ارزش یک باغ ویلا 25 میلیارد تومان می باشد. در این صورت، مازاد 20 میلیارد تومان، یعنی 5 میلیارد تومان از این ملک، مشمول مالیات بر خانه های لوکس بوده که نحوه محاسبه آن، بدین صورت می باشد: 2 را در 5 میلیارد تومان، ضرب کرده و حاصل را تقسیم بر 1000 می کنیم که عدد نهایی، 10 میلیون تومان خواهد بود که میزان مالیات پرداختی مالک این ملک در سال ۱۴۰۳ می باشد.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

 

سامانه مالیات بر خانه های لوکس expasset.tax.gov.ir

در سال های اخیر، سازمان امور مالیاتی کشور، علاوه بر سایت اصلی این سازمان، یعنی سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی tax.gov.ir، سامانه ها و سایت های متعدد دیگری را نیز به منظور تسهیل و تسریع در ارائه خدمات مالیاتی، تاسیس و راه اندازی کرده است.

 

یکی از سامانه های نسبتا جدید سازمان امور مالیاتی کشور، سامانه مالیات بر خانه های لوکس expasset.tax.gov.ir بوده که از زیرمجموعه های درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir می باشد. از طریق سامانه مالیات بر خانه های لوکس، مودیان مشمول این مالیات، می توانند با انتخاب واحد مسکونی یا باغ ویلای متعلق به خود، برای مشاهده و پرداخت مالیات بر خانه های لوکس، اقدام نمایند.

 

 

نحوه پرداخت مالیات املاک و واحدهای مسکونی 

اشخاصی که دارای واحد مسکونی یا باغ ویلای مشمول مالیات بر خانه های لوکس بوده، لازم است تا مطابق اعلام سازمان امور مالیاتی کشور و در مهلت مقرر، برای پرداخت مالیات خود، از طریق سامانه expasset.tax.gov.ir، اقدام نمایند، در غیر این صورت، مشمول جرایم مالیات خواهند شد. لذا، در این بخش، نحوه پرداخت مالیات املاک و واحدهای مسکونی یا مالیات بر خانه های لوکس را توضیح داده که مطابق راهنمای تصویری زیر می باشد:

 

در مرورگر دستگاه خود، آدرس سامانه درگاه ملی خدمات مالیات، یعنی my.tax.gov.ir را جست و جو نمایید تا مطابق تصویر زیر، وارد صفحه اصلی سامانه شوید. پس از وارد کردن کد ملی، رمز عبور و عدد تصویر امنیتی، بر روی دکمه (ورود به پنل کاربری) کلیک کنید.

 

مالیات بر خانه های لوکس 1403

 

در این مرحله از مراحل نحوه پرداخت مالیات بر خانه های لوکس، یک کد شش رقمی، به شماره همراه شما ارسال می گردد. این کد را در کادر مشخص شده، وارد کرده و دکمه ورود به سامانه را بزنید.

 

 سامانه expasset.tax.gov.ir

 

پس از ورود به حساب کاربری خود، از منوی سمت راست، بر روی گزینه واحدهای مسکونی گران قیمت، کلیک نمایید تا وارد سامانه expasset.tax.gov.ir شوید.

 

نحوه محاسبه مالیات بر خانه های لوکس 1403

 

همانطور که در صفحه جدید، ملاحظه می نمایید، وارد سامانه مالیات بر خانه های لوکس expasset.tax.gov.ir شده اید و می توانید با انتخاب ملک خود و سپس، با زدن گزینه نمایش مالیات ملک، از میزان مالیات ملک خود، اطلاع حاصل کنید.

 

سامانه مالیات بر خانه های لوکس

 

در ادامه مراحل نحوه پرداخت مالیات بر املاک و واحدهای مسکونی یا مالیات بر خانه های لوکس و پس از مشخص شدن میزان مالیات، در سامانه expasset.tax.gov.ir، می توانید برای پرداخت مالیات مربوطه و دریافت مفاصا حساب مالیاتی 1403 خود اقدام نمایید.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات خانه های لوکس در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مالیات خانه های لوکس پاسخ دهند.