قوانین ثبت شرکت، به دو دسته قواعد عام، نظیر الزام به ثبت شرکت، در سامانه جامع ثبت شرکت ها و قواعد خاص مربوط به ثبت شرکت های سهامی و غیر سهامی، تقسیم می شود. حداقل، سه نفر بودن تعداد شرکا، برای ثبت شرکت سهامی و حداقل، دو نفر بودن تعداد شرکا، برای ثبت اکثر شرکت های غیر سهامی، از جمله قوانین ثبت شرکت های سهامی و غیر سهامی می باشند.
برای مشاوره قوانین ثبت شرکت
برای مشاوره قوانین ثبت شرکت
از جمله راه های سرمایه گذاری، کسب درآمد و یا ارائه خدمات در زمینه ای خاص، ثبت و تشکیل یک شرکت تجاری می باشد. قانون گذار، در قانون تجارت، تعریفی دقیق از شرکت، ارائه نکرده، اما، انواع شرکت را به 7 نوع شرکت سهامی، با مسئولیت محدود، تضامنی، غیر مختلط و مختلط سهامی، نسبی و تعاونی تولید و مصرف، تقسیم بندی کرده است.
با توجه به تفاوت شرکت ها، قانون تجارت، علاوه بر پیش بینی قواعد عام ثبت شرکت ها، قوانین ثبت هر شرکت را نیز به طور اختصاصی، مورد پیش بینی، قرار داده و هر شخصی که قصد تاسیس و ثبت هریک از انواع شرکت، نظیر سهامی یا غیر سهامی را دارد، باید، بر اساس قوانین ثبت آن شرکت، عمل کند؛ در غیر این صورت، شرکت تاسیس شده، رسمیت قانونی، نخواهد داشت و شرکا و سرمایه گذاران را با مشکل، مواجه خواهد کرد.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم بگوییم، قوانین ثبت شرکت چیست و این قواعد را در خصوص هریک از انواع شرکت های سهامی و غیر سهامی، توضیح دهیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، با ما، همراه باشید.
ثبت شرکت، به معنای ایجاد و تاسیس یک شرکت تجاری، بر اساس نحوه و مراحل مورد نظر قانون گذار، در قانون تجارت بوده و به موجب آن، شرکت ثبت شده، وجهه قانونی پیدا خواهد کرد و در محاکم، ادارات و مراجع رسمی، به رسمیت، شناحته خواهد شد.
قانون تجارت و سایر قوانین خاص، شرایط ثبت هر یک از انواع شرکت را پیش بینی کرده اند. اما، ثبت و تاسیس یک شرکت، علاوه بر رعایت قوانین مخصوص به خود، نیازمند رعایت قوانین عام ثبت شرکت ها نیز می باشد.
لذا، در این بخش از مقاله، قصد داریم، به توضیح این قوانین عام، بپردازیم و بگوییم که قوانین ثبت شرکت چیست؛ پس از آن، در بخش های بعدی مقاله، قوانین ثبت شرکت های سهامی و غیر سهامی را به طور جداگانه، مورد بررسی قرار دهیم. قوانین ثبت شرکت، عبارتند از:
تهیه و تکمیل مدارک ثبت شرکت که بسته به نوع شرکت، متفاوت است.
انتخاب نام شرکت.
تنظیم اساسنامه شرکت.
امضا مدارک تهیه شده، توسط اعضای شرکت.
مراجعه به سامانه جامع ثبت شرکت ها، جهت ثبت اینترنتی تاسیس شخصیت حقوقی و وارد کردن اطلاعات و بارگذاری مدارک شرکت.
پست و ارسال اصل مدارک بارگذاری شده، در سامانه، به اداره ثبت شرکت ها.
پرداخت هزینه های ثبت شرکت که شامل هزینه تعیین نام، حق الثبت شرکت، ابطال تمبر سرمایه شرکت، پست مدارک، به اداره ثبت شرکت ها و هزینه چاپ آگهی تاسیس در روزنامه رسمی، می باشد.
انتشار آگهی تاسیس و ثبت شرکت، پس از تایید شرکت ثبت شده، در سامانه جامع ثبت شرکت ها.
پس از توضیح در این خصوص که قوانین ثبت شرکت چیست، در ادامه مقاله، قصد داریم، درباره قوانین ثبت شرکت های سهامی و غیر سهامی، صحبت کنیم و قواعد ثبت هریک از انواع این شرکت ها را به طور مجزا و بر اساس قانون تجارت و سایر قوانین خاص، توضیح دهیم.
قانون تجارت، شرکت های تجاری را به 7 نوع تقسیم می کند. ماده 20 قانون تجارت، در خصوص انواع شرکت تجاری، مقرر می دارد: "شرکت های تجارتی، بر هفت قسمت است: شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی، شرکت تعاونی تولید و مصرف."
روند انتشار آگهی در روزنامه کثیر الانتشار که در متن مقاله توضیح داده شده است، مربوط به درج آگهی های قبل از تاریخ یک آبان سال جاری بوده است چرا که بر اساس آخرین اطلاعیه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از ابتدای آبان ماه سال جاری تمامی فرایند های ثبتی که طبق قوانین و مقررات مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیر الانتشار هستند از جمله آگهی ثبت تاسیس، تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا، باید در سایت آگهی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به نشانی agahi.ssaa.ir منتشر گردد.
بر اساس این ماده، شرکت های تجارتی، دارای انواع مختلفی بوده که شرکت های سهامی و غیر سهامی، از جمله این انواع، می باشند. شرکت سهامی، خود دارای انواعی از قرار شرکت سهامی عام، شرکت سهامی خاص و شرکت مختلط سهامی است که هر کدام این ها، قوانین ثبت مخصوص به خود را دارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرکت هلدینگ، کلیک کنید.
ماده 1 و 2 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، مصوب 1347/12/24، در خصوص شرکت های سهامی، مقرر می دارد: "شرکت سهامی، شرکتی است که سرمایه آن، به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام، محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است." و "شرکت سهامی، شرکت بازرگانی محسوب می شود، ولو این که موضوع عملیات آن، امور بازرگانی نباشد."
بر اساس این دو ماده، چنانچه، سرمایه شرکتی، به سهام، تقسیم شود، آن شرکت، سهامی بوده و فارغ از موضوع فعالیتش، یک شرکت بازرگانی، لحاظ، خواهد شد. پس از صحبت در خصوص قوانین ثبت شرکت، در قسمت قبل و پاسخ به این پرسش که قوانین ثبت شرکت چیست، در این بخش از مقاله، قصد داریم، در خصوص قوانین ثبت شرکت سهامی و انواع آن، صحبت کنیم که عبارتند از:
قوانین ثبت شرکت های سهامی عام و خاص: شرکت سهامی عام، یکی از انواع شرکت های سهامی است که بخشی از سرمایه آن، از طریق فروش سهام، به مردم، تامین می گردد و شرکت سهامی خاص، شرکتی است که تمام سرمایه آن را موسسین، تامین می کنند. قوانین ثبت این نوع از انواع شرکت های سهامی، از قرار زیر است:
تعداد شرکای این شرکت، در شرکت سهامی خاص، حداقل، سه نفر و در شرکت سهامی عام، حداقل، 5 نفر باشد.
عبارت "شرکت سهامی عام" و "شرکت سهامی خاص"، بلافاصله بعد از نام شرکت یا قبل از آن، آورده شود.
حداقل سرمایه شرکت، هنگام تاسیس، در سهامی عام نباید، کمتر از 5 میلیون ریال و در سهامی خاص، کمتر از یک میلیون ریال، باشد.
حداقل، 20 درصد سرمایه این شرکت توسط موسسین، تعهد شود و حداقل، 35 درصد از آن، در یک بانک، به صورت سپرده، به نام شرکت در حال تاسیس، گذاشته شود.
اظهارنامه درخواست ثبت شرکت، طرح اساسنامه، نام روزنامه ای که آگهی های شرکت، در آن درج می شود، به همراه طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام (در شرکت سهامی عام) که به امضای همه موسسین رسیده، در سامانه جامع ثبت شرکت ها، ثبت و بارگذاری شده و یک نسخه از آن، با پست، تسلیم اداره ثبت شرکت ها گردد.
پس از تایید مدارک ارسالی و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام، در خصوص شرکت سهامی عام، توسط اداره ثبت شرکت ها، اعلامیه پذیره نویسی، در روزنامه، آگهی گردد و در معرض دید افراد، در بانکی که سپرده شرکت، در آن است، قرار داده شود.
تشکیل مجمع عمومی موسسین، پس از اتمام پذیره نویسی سهام شرکت سهامی عام و پس از تایید اساسنامه و اظهارنامه ثبت شرکت سهامی خاص، جهت تصویب اساسنامه شرکت و انتخاب اولین مدیران و بازرسان شرکت.
تایید سمت، توسط بازرسان و مدیران، به صورت کتبی.
تسلیم اساسنامه مورد تصویب مجمع عمومی موسس، به ضمیمه صورت جلسه مجمع و اعلامیه قبولی مدیران و بازرسان، به مرجع ثبت شرکتها.
قوانین ثبت شرکت های مختلط سهامی: شرکت مختلط سهامی، شرکتی است که دارای دو دسته، شریک سهامی و شریک ضامن بوده و شرکای سهامی، شرکایی هستند که بر خلاف شرکای ضامن، سرمایه آن ها، به صورت سهام درآمده و صرفا، تا میزان سهام خود، مسئول هستند. قوانین ثبت این نوع از انواع شرکت های سهامی، از قرار زیر است:
تعداد شرکای این شرکت، حداقل، سه نفر، (شریک سهامی و ضامن) بوده که یکی از این سه شریک، حتما باید، شریک ضامن باشد، یعنی، کسی که سرمایه او، به صورت سهام، در نیامده است.
عبارت "مختلط" و اسم یکی از شرکای ضامن، در نام شرکت، قید گردد.
مدیریت شرکت، حتما با شرکای ضامن باشد.
هیات نظارتی، برای یک سال، توسط مجمع عمومی شرکا، بلافاصله، بعد از تاسیس شرکت، تعیین گردد که این هیات، باید، مرکب از حداقل، سه شریک باشد.
شایان ذکر است، در باقی قوانین، شرکت مختلط سهامی، تابع قوانین شرکت سهامی عام و خاص، خواهد بود. پس از توضیح در خصوص قوانین ثبت شرکت های سهامی، در ادامه، قصد داریم، بگوییم، قوانین ثبت شرکت های غیر سهامی چیست.
در قسمت های قبل، گفتیم که قوانین ثبت شرکت چیست و توضیح دادیم که قوانین ثبت شرکت، به دو دسته، قوانین عمومی و اختصاصی، تقسیم می گردند. قوانین عمومی، برای تمام شرکت ها، لازم الرعایه بوده، ولی، قوانین اختصاصی تاسیس شرکت، صرفا، برای آن نوع خاص از شرکت، کاربرد دارد و در خصوص باقی انواع شرکت تجاری، کاربرد نخواهد داشت.
پس از صحبت در خصوص اینکه قوانین ثبت شرکت چیست، در این بخش از مقاله، قصد داریم، درباره قوانین ثبت شرکت های غیر سهامی، یعنی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیر سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف، توضیح دهیم که عبارتند از:
قوانین ثبت شرکت با مسئولیت محدود: شرکت با مسئولیت محدود، یکی از انواع شرکت تجارتی است که حداقل دو شریک داشته و هر شریک، تنها، تا میزان سرمایه ای که در شرکت، آورده است، مسئول تعهدات و قرض های شرکت بوده و لزومی به تقسیم و تبدیل سرمایه شرکا، به سهام نیست. قوانین ثبت شرکت با مسئولیت محدود، از قرار زیر است:
تعداد شرکا، در این نوع شرکت، حداقل دو نفر می باشد.
عبارت "با مسئولیت محدود"، در اسم شرکت، قید گردد و نام هیچ یک از شرکا، در نام شرکت، آورده نشود.
برای تشکیل، باید، تمام سرمایه نقدی شرکت، تادیه شود و آن بخش از سهم شرکه که غیر نقدی است نیز، تقویم و تسلیم گردد و میزان آن، صراحتا، در شرکتنامه، قید شود.
اداره این شرکت، باید، به وسیله یک یا چند نفر مدیر که می توانند از شرکا یا افرادی غیر آن ها باشند، صورت گیرد.
قوانین ثبت شرکت تضامنی: شرکت تضامنی، یکی از انواع شرکت تجارتی است که دارای اسمی مخصوص بوده و حداقل دو شریک داشته و هر شریک، در صورت عدم کفایت دارایی ها و درآمد شرکت، مسئول تمام تعهدات و قرض های شرکت، خواهد بود. قوانین ثبت این شرکت، از قرار زیر است:
تعدا شرکا، در این نوع شرکت، حداقل دو نفر می باشد.
عبارت "شرکت تضامنی"، همراه نام حداقل یکی از شرکا، باید، در اسم شرکت، آورده شود.
برای تشکیل، باید، تمام سرمایه نقدی شرکت، تادیه شود و آن بخش از سهم شرکه که غیر نقدی است نیز، تقویم و تسلیم گردد.
اداره این شرکت، به وسیله یک یا چند نفر مدیر که می توانند از شرکا یا افرادی غیر آن ها باشند، صورت خواهد گرفت.
قوانین ثبت شرکت مختلط غیر سهامی: شرکت مختلط غیر سهامی، شرکتی با نامی مخصوص و حداقل، دو شریک که یکی از آن ها، شریک ضامن و یکی از آن ها، شریک با مسئولیت محدود بوده می باشد و بدون انتشار سهام، تاسیس و تشکیل می گردد. قوانین ثبت این شرکت، از قرار زیر است:
تعدا شرکا، در این نوع شرکت، حداقل دو نفر می باشد که یکی از آن ها، شریک ضامن بوده و دیگری، شریک با مسئولیت محدود.
عبارت "شرکت مختلط"، همراه نام حداقل یکی از شرکا ضامن، باید، در اسم شرکت، آورده شود.
برای تشکیل، باید، تمام سرمایه نقدی شرکت، تادیه شود و مدارک مثبت آن، همراه مدارک لازم برای ثبت شرکت های غیر سهامی ، تحویل اداره ثبت شرکت ها گردد.
اداره این شرکت، به وسیله یک یا چند نفر از شرکای ضامن می باشد.
قوانین ثبت شرکت نسبی: شرکت نسبی، یکی از انواع شرکت های تجاری است که با اسم مخصوص به خود و با حداقل، دو شریک، تشکیل می شود و هر شریک، صرفا، به نسبت سرمایه اش، مسئول است. قوانین ثبت شرکت نسبی، عبارتند از:
تعدا شرکا، در این نوع شرکت، حداقل دو نفر می باشد.
عبارت "شرکت نسبی"، همراه نام حداقل یکی از شرکا، باید، در اسم شرکت، آورده شود و عبارتی مانند " و شرکا"، در صورت عدم ذکر اسامی تمام شریک ها، باید، بعد از اسم شریکی که نام او ، در اسم شرکت، قید شده، آورده شود.
برای تشکیل، باید، تمام سرمایه نقدی شرکت، تادیه شود.
اداره این شرکت، به وسیله یک یا چند نفر از شرکا یا افرادی خارج از شرکت، صورت می گیرد.
قوانین ثبت شرکت تعاونی تولید و مصرف: شرکت تعاونی تولید و مصرف، شرکتی است که بین گروهی از صاحبان حرفه ها، تشکیل شده و هر شریک، حرفه و مشاغل خود را برای فروش اشیا یا اجناس و یا تولید آن ها، بکار می برد. قوانین ثبت این شرکت، عبارتند از:
تعداد اعضای این شرکت، بر اساس ماده 2 قانون شرکت های تعاونی، نباید از 7 نفر، کمتر باشد.
شرط عضویت در این شرکت، خرید حداقل، یک سهم و پرداخت بهای آن، به صورت تمام و کمال است.
برای تشکیل این شرکت، سرمایه آن، نامحدود بوده و به صورت سهام با نام، به اعضا، تعلق می گیرد و مسئولیت هر عضو، صرفا، محدود به میزان سرمایه اش است و بیشترین سود سالانه سهام، نباید از 6% بیشتر شود.
این شرکت، مطابق با تصمیم مجمع عمومی موسس، تشکیل می شود و دارای هیات مدیره و بازرس است.
اساسنامه این شرکت، باید، با اکثریت حداقل، دو سوم اعضا حاضر در جلسه مجمع عمومی، به تصویب برسد.
اولین هیات مدیره و بازرسان این شرکت، باید، به رای اکثریت نسبی اعضا حاضر، انتخاب شوند.
مسئولیت ثبت این شرکت با هیات مدیره ای خواهد بود که قبولی خود را کتبا اعلام کند.
با توجه به اینکه ثبت هر نوع از شرکت، مشمول پرداخت هزینه است، جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، مطالعه مقاله زیر که در قسمت در ادامه بخوانید، آمده است، پیشنهاد می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قوانین ثبت شرکت در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قوانین ثبت شرکت پاسخ دهند.
برای مشاوره قوانین ثبت شرکت
برای مشاوره قوانین ثبت شرکت
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©