افراد صنفی، در هنگام دریافت پروانه کسب و تمدید آن، موظف به پرداخت میزان خاصی از مالیات بوده که حق تمبر پروانه کسب نام دارد. نحوه پرداخت این مالیات، از طریق ورود به سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی و از قسمت پرداخت ها/ قبض مالیات، بوده و میزان آن نیز برای صدور جواز، 10 هزار تومان و برای تمدید، 5 هزار تومان می باشد.
برای مشاوره پرداخت حق تمبر پروانه کسب
برای مشاوره پرداخت حق تمبر پروانه کسب
مالیات ها، به طور کلی، به دو نوع مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم، تقسیم می شوند. حق تمبر، به موجب فصل پنجم قانون مالیات های مستقیم، یکی از انواع مالیات های مستقیم می باشد. در این نوع از مالیات، مبلغ مشخصی، بابت تنظیم و صدور برخی از اسناد، اوراق و مدارک، از صادر کنندگان یا دریافت کنندگان این اسناد، تحت عنوان مالیات حق تمبر، اخذ می گردد.
یکی از انواع مدارکی که به آن ها حق تمبر، تعلق گرفته و لذا، لازم است مالیات آن پرداخت شود، پروانه های کسب صادر شده از سوی اصناف می باشد. این نوع از مالیات، برای صدور و تمدید پروانه کسب، دارای میزان مشخصی بوده و لازم است که از طریق سامانه مربوطه و طبق روند نحوه تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی کشور، پرداخت شود.
با توجه به لزوم پرداخت این نوع از مالیات، در این مقاله، ابتدا به این سوال، پاسخ می دهیم که حق تمبر پروانه کسب چیست؛ سپس، بعد از توضیح در مورد میزان این مالیات، به معرفی سامانه آن و نحوه ورود به سامانه، پرداخته و در پایان، در مورد نحوه پرداخت حق تمبر جواز کسب، توضیح خواهیم داد.
یکی از اصطلاحات حوزه مالیات، مفهوم حق تمبر و به طور اخص، حق تمبر پروانه کسب، می باشد. به همین دلیل، ممکن است، این سوال مطرح شود که حق تمبر پروانه کسب چیست؟ از آنجا که حق تمبر جواز کسب، در واقع، یکی از انواع مالیات می باشد، بهتر است تا قبل از پاسخ به این سوال، ابتدا به تعریف مالیات و انواع آن پرداخته و پس از تعریف پروانه کسب، به سوال فوق پاسخ دهیم.
مالیات، درصد مشخصی از درآمد یا دارایی اشخاص ساکن در کشور یا ارزش کالاها و خدمات مصرفی آنها بوده که تحت عنوان مالیات، به دولت پرداخت می گردد. به طور کلی، مالیات ها بر دو نوع می باشند: مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم.
منظور از مالیات های مستقیم، مالیات هایی است که به درآمد و دارایی اشخاص، تعلق گرفته و به موجب آن، افراد، موظف هستند تا هر ساله، مبلغی معادل درصد مشخصی از دارایی یا درآمد خود را، به عنوان مالیات، به دولت بپردازند. مالیات عملکرد و مالیات بر اجاره املاک، از اقسام این نوع از مالیات می باشند.
نوع دیگری از مالیات، مالیات های غیر مستقیم بوده که به کالاها و خدمات مصرفی یا صادراتی و وارداتی، تعلق می گیرد. این مالیات نیز دارای انواع گوناگونی بوده که از شاخه های اصلی آن، می توان به مالیات ارزش افزوده و مالیات صادرات و واردات، اشاره نمود.
پروانه کسب نیز در ماده 5 قانون نظام صنفی کشور، تعریف شده است. به موجب این ماده: « پروانه کسب، مجوزی است که طبق مقررات این قانون، به منظور شروع و ادامه کسب و کار یا حرفه، به فرد یا افراد صنفی، برای محل مشخص یا وسیله کسب معین، داده می شود.»
حق تمبر، به موجب فصل پنجم قانون مالیات های مستقیم، یکی از انواع مالیات های مستقیم می باشد. در این نوع از مالیات، مبلغ مشخصی، بابت تنظیم و صدور برخی از اسناد، اوراق و مدارک، از صادر کنندگان یا دریافت کنندگان این اسناد، تحت عنوان مالیات حق تمبر، اخذ می گردد.
مطابق مواد 44 تا 51 قانون مالیات های مستقیم، حق تمبر به اوراق، اسناد و مدارک خاصی تعلق می گیرد. برخی از مهم ترین این اسناد و مدارک، عبارتند از: چک ،سفته، کارت معافیت، گواهینامه رانندگی بین المللی، انواع دانشنامه صادره از دانشگاه های کشور، ضمانت نامه ها و قراردادهای بانکی و سهام شرکت ها.
به موجب بند 11 ماده 46 قانون مذکور، یکی از انواع مدارکی که به آن ها حق تمبر، تعلق گرفته و لذا، لازم است مالیات آن پرداخت شود، پروانه های کسب صادر شده از سوی اصناف بوده که در هنگام ثبت نام پروانه کسب و تمدید آن، لازم است که این مالیات پرداخت گردد و مفهومی متفاوت از هزینه گرفتن جواز کسب می باشد.
لذا، در پاسخ به این سوال که حق تمبر پروانه کسب چیست؟ می توان گفت، افراد صنفی، یعنی کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که با انجام فعالیت های تولیدی و خدماتی، کالا یا خدماتی را تولید یا عرضه می کنند، در هنگام دریافت پروانه کسب و تمدید آن، موظف به پرداخت نوع خاصی از مالیات بوده که حق تمبر پروانه کسب یا جواز کسب نام دارد.
یکی از مسائل مهم که در رابطه با هر نوع از انواع مالیات، مطرح می گردد، بحث میزان مالیات پرداختی می باشد. این مساله، در مورد مالیات حق تمبر نیز صادق بوده و بنابراین، یک از سوالات مهمی که در رابطه با این نوع از مالیات های مستقیم مطرح شده، این سوال بوده که میزان حق تمبر پروانه کسب چقدر می باشد؟
به طور کلی، میزان مالیات های تعلق گرفته به اسناد، دارایی ها و درآمدها، به شیوه کلی، تعیین می گردد. گاهی، تعیین میزان مالیات، با توجه به درصدی خاص از دارایی یا درآمد بوده که مالیات حقوق، نمونه ای از این نوع از شیوه تعیین میزان مالیات است.
اما، گاهی ،قانون گذار، مبلغ ثباتی را به عنوان مالیات، در نظر گرفته که صرف نظر از ارزش سند صادر شده، می بایست توسط مودی مالیاتی، پرداخت شود. مالیات حق تمبر پروانه کسب، مصداقی از این شیوه تعیین مالیات می باشد.
میزان حق تمبر جواز کسب، در بند 11 ماده 46 قانون مالیات های مستقیم، توسط قانون گذار بیان شده است. به موجب این بند از ماده مزبور: « از جواز تاسیس، کارت شناسایی واحدهای تولیدی و معدنی، کارت بازرگانی، پروانه وکالت و کارشناسی و سایر پروانه های کسب و کار، بابت صدور، مبلغ یکصد هزار (۱۰۰۰۰۰) ریال و بابت تجدید آنها، مبلغ پنجاه هزار (۵۰۰۰۰) ریال...» اخذ می گردد.
بنابراین با توجه به این ماده، برای تعیین میزان حق تمبر جواز کسب، باید میان دو حالت، قائل به تفکیک شد: صدور پروانه کسب و تمدید پروانه کسب، که هر کدام دارای میزان مالیات جداگانه، به شرح زیر می باشند:
میزان حق تمبر پروانه کسب، جهت صدور آن، 100 هزار ریال، معادل 10 هزار تومان است.
میزان حق تمبر پروانه کسب، جهت تمدید آن، 50 هزار ریال، معادل 5 هزار تومان می باشد.
لازم به ذکر است که در رابطه با میزان حق تمبر پروانه کسب، چه برای صدور و چه برای تمدید جواز کسب، لازم است به دو نکته توجه شود:
مطابق تبصره 5 ماده 12 قانون نظام صنفی کشور، اعتبار پروانه کسب، ده ساله بوده و لذا، افراد صنفی، هر ده سال، یک مرتبه، باید برای تمدید پروانه کسب و پرداخت حق تمبر جواز کسب، به میزان مقرر در قانون، اقدام نمایند.
مالیات حق تمبر پروانه کسب، مالیاتی جداگانه از سایر انواع مالیاتی بوده که صاحبان اصناف، مطابق قانون، موظف به پرداخت آن هستند. بنابراین، پرداخت میزان حق تمبر پروانه کسب که در قانون مقرر شده است، نافی تکلیف صاحب صنف به پرداخت سایر انواع مالیات، همچون مالیات عملکرد نمی باشد.
مطابق ماده 51 قانون مالیات های مستقیم: « در صورت تخلف از مقررات این فصل، متخلف علاوه بر اصل حق تمبر، معادل دو برابر آن، جریمه خواهد شد.»
بنابراین، در صورتی که مالیات حق تمبر جواز کسب، در زمان صدور یا تمدید آن، پرداخت نشود، متخلف، ملزم است که علاوه بر پرداخت اصل مالیات، مبلغ خاصی، با میزان 20 هزار تومان، به عنوان جریمه صدور و 10 هزار تومان، به عنوان جریمه تمدید را نیز علاوه بر اصل مالیات، به اداره مالیات پرداخت کند.
سازمان امور مالیاتی کشور، در سال ها اخیر، همچون سایر نهاد و سازمان های دولتی، سامانه ها و سایت های متعددی را تاسیس و راه اندازی کرده و به موازات راه اندازی این سامانه های اینترنتی، خدمات خود، همچون ثبت نام اظهارنامه مالیاتی را نیز از حالت حضوری، خارج کرده و در قالب، خدمات اینترنتی و الکترونیکی، به متقاضیان خود ارائه کرده است.
سایت اصلی و جامع ارائه دهنده خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور، سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی، به آدرس tax.gov.ir بوده که طیف گسترده ای از خدمات مالیاتی اینترنتی را پس از ورود به سامانه، به مودیان مالیاتی، ارائه می کند.
یکی از خدماتی که مودیان مالیاتی، پس از انجام مراحل پیش ثبت نام و ثبت نام و ورود به سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی، امکان دریافت آن را داشته، پرداخت حق تمبر پروانه کسب می باشد. با این توضیح که، بعد از انجام مراحل ثبت نام و دریافت نام کاربری و رمز عبور، مودیان مالیاتی می توانند با ورود به سامانه پرداخت قبض مالیاتی، برای پرداخت حق تمبر جواز کسب خود اقدام نمایند.
لازم به ذکر است که پرداخت حق تمبر پروانه کسب، تنها امکان سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی نبوده و این سامانه، همچون درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir، خدمات متنوعی را به کاربران خود ارائه داده که پس از ورود به سامانه، در دسترس متقاضیان می باشد.
ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، ثبت اظهارنامه اجاره املاک، ثبت صورت حساب معاملات فصلی، استعلام بدهی مالیاتی، پرداخت قبوض مالیاتی و استعلام و دریافت کد فراگیر اتباع خارجی، نمونه ای از خدمات اینترنتی ارائه شده توسط سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی می باشد.
در بخش قبل، به معرفی سامانه پرداخت حق تمبر جواز کسب، پرداخته و توضیح دادیم که این سامانه، همان سایت عملیات الکترونیکی امور مالیاتی بوده که از طریق ورود به سامانه tax.gov.ir، برای متقاضیان پرداخت حق تمبر پروانه کسب، به منظور پرداخت قبض مالیاتی، در دسترس می باشد.
در این بخش، قصد داریم به توضیح نحوه پرداخت حق تمبر جواز کسب، پرداخته که با انجام چند مرحله ساده، برای تمامی متقاضیان امکان پذیر می باشد. این مراحل، مطابق راهنمای تصویری زیر می باشد:
در اولین مرحله نحوه پرداخت حق تمبر پروانه کسب، مرورگر دستگاه خود را باز کرده و آدرس سایت عملیات الکترونیکی مالیاتی کشور، یعنی tax.gov.ir را در آن، جست و جو نمایید. پس از ورود به صفحه اصلی سایت، بر روی آیکون آدمک که در تصویر زیر با فلش قرمز رنگ مشخص شده، کلیک نمایید.
در این مرحله به منظور ورود به سامانه و حساب کابری خود، نام کاربری و کلمه عبور خود را در کادرهای اول و دوم وارد کرده و پس از وارد کردن عبارت تصویر امنیتی، در کادر مربوطه، دکمه ورود را بزنید. لازم به ذکر است که در صورت عدم ثبت نام، ابتدا باید برای انجام مراحل ثبت نام کد اقتصادی، اقدام نمایید.
پس از ورود به سامانه پرداخت حق تمبر پروانه کسب، در این مرحله از از روند نحوه پرداخت حق تمبر پروانه کسب، از منوی سمت راست و در قسمت (پرداخت ها/ قبض مالیات) بر روی زیر منوی (ایجاد قبض جدید) کلیک کنید.
در این مرحله که مرحله پایانی نحوه پرداخت حق تمبر پروانه کسب است، ابتدا سال عملکرد خود را مشخص کرده (یعنی سالی که در آن سال، پروانه کسب شما صادر یا تمدید شده)، سپس، نوع مالیات را، عملکرد و مرحله وصول را وصول و اجرا قرار داده و از منوی بعدی نیز حق تمبر را انتخاب کنید.
در ادامه، بسته به اینکه قصد پرداخت حق تمبر پروانه کسب، برای صدور یا تمدید را داشته، نوع حق تمبر را تعیین کرده و شناسه واریز را نیز وارد کنید. در پایان مراحل نحوه پرداخت حق تمبر پروانه کسب، بر روی دکمه صدور، کلیک کرده تا پس از مشاهده قبض، برای پرداخت حق تمبر خود اقدام نمایید.
نحوه پرداخت تمبر دارایی، به دو صورت حضوری و اینترنتی می باشد که در پرداخت اینترنتی، باید به سامانه پرداخت تمبر دارایی، مراجعه شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه، مقاله زیر را مطالعه نمایید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد پرداخت حق تمبر پروانه کسب در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون پرداخت حق تمبر پروانه کسب پاسخ دهند.
برای مشاوره پرداخت حق تمبر پروانه کسب
برای مشاوره پرداخت حق تمبر پروانه کسب
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©