مشوق مالیاتی، سیاستی مالیاتی بوده که سازمان امور مالیاتی، با هدف تشویق مودیان، برای پرداخت به موقع مالیات، استفاده می کند که بخشودگی جرایم مالیاتی و تخفیف مالیاتی، از جمله انواع آن هستند. پرداخت مالیات، حداقل تا سه سال، در مهلت مقرر و بدون مراجعه به هیات های حل اختلاف مالیاتی، یکی از شرایط استفاده از انواع مشوق های مالیاتی می باشد.
مشوق های مالیاتی
مشوق های مالیاتی
مالیات که از مهم ترین ماخذ های کسب درآمد دولت است و در ایران و اکثر کشورهای دنیا، از مشمولین پرداخت آن، دریافت می گردد، منتقدان زیادی داشته و همواره برخی مودیان، به دنبال فرار مالیاتی و یافتن روش هایی بوده که مالیاتی را به دولت، نپرداخته یا حداقل، مالیات کمتری، بپردازند.
به همین علت، دولت، به منظور پیشگیری از جرم فرار مالیاتی و اهدافی از این قبیل، سیاستی تحت عنوان مشوق های مالیاتی را در نظر گرفته و قواعد آن را در قانون مالیات های مستقیم، پیش بینی کرده است. اما، از آنجا که مشوق های مالیاتی، دارای انواع مختلفی می باشد و شرایط استفاده از تشویق در مالیات، بسته به نوع آن، متفاوت بوده، ضروری است تا مودیان، جهت بهره مندی از آن ها، از قواعد این امر، مطلع باشند.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، بگوییم که مقصود از تشویق های مالیاتی چه بوده و این تشویق ها، به چه کسانی، تعلق خواهند گرفت؛ سپس، انواع مشوق های مالیاتی را نام برده و بررسی کنیم که شرایط استفاده از تشویق در مالیات چیست. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
پرداخت مالیات، در مهلت های مقرر در قانون مالیات های مستقیم و از طریق مراجعه به سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی tax.gov.ir، از جمله مواردی است که مودیان، مکلف به انجام آن بوده تا مشمول جرایم مالیاتی، نگردند. اما، با وجود این تکلیف و در نظر گرفتن جرایم مالیاتی سنگین، گاهی، مودیان، به دنبال فرار مالیاتی بوده یا افراد، به علت پرداخت مالیات، از راه اندازی کسب کار اقتصادی، اجتناب می نمایند.
با توجه به اینکه انواع مالیات، نظیر مالیات بر درآمد، مالیات بر عملکرد، مالیات بر اجاره و سایر موارد، از منابع کسب درآمد دولت و رونق اقتصادی کشور بوده، فرار مالیاتی یا عدم ایجاد کسب و کار، به علت اجتناب از پرداخت مالیات، ضربه بزرگی به اقتصاد کشور، وارد می آورد. به منظور جلوگیری از این مشکلات، دولت، مشوق های مالیاتی و شرایط استفاده از این تشویق ها را پیش بینی کرده است.
در پاسخ به این پرسش که مفهوم مشوق مالیاتی چه می باشد و انواع مشوق مالیاتی چیست؟ باید گفت، مشوق مالیاتی که شامل مشوق های تخفیفی، تشویقی و بخشودگی جرایم است، یکی از سیاست های مالیاتی دولت ها، جهت تشویق افراد مشمول، به پرداخت به موقع مالیات و راه اندازی کسب و کار اقتصادی بوده تا اقتصاد کشور، از رونق نیفتاده و بخشی از منابع درآمدی دولت نیز با مشکل، مواجه نشود.
پس از پاسخ به این پرسش که مفهوم مشوق های مالیاتی چه می باشد؟ در ادامه مقاله، قصد داریم، بگوییم که بر اساس قانون مالیات های مستقیم، انواع مشوق های مالیاتی چیست و به چه کسانی، تحت برخورداری از چه شرایطی، تعلق خواهد گرفت.
در پاسخ به این پرسش که مشوق های مالیاتی، به چه کسانی تعلق می گیرد؟ باید گفت، دولت، در قانون مالیات های مستقیم، محدودیتی برای تعلق مشوق مالیاتی، قائل نشده است و تمامی مودیان، اعم از حقیقی و حقوقی، فارغ از گروه بندی مشاغل مالیاتی که به آن، تعلق دارند، در صورت برخورداری از شرایط استفاده از تشویق در مالیات، می توانند، از هریک از انواع مشوق های مالیاتی، استفاده کنند.
بنابراین، هر شخص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات، چنانچه بکوشد، در موعد های مقرر، قبل از سررسید مهلت پرداخت مالیات که زمان آن را سازمان امور مالیاتی تعیین می نماید، اقدام به پرداخت مالیات متعلقه کرده و یا سه سال متوالی، دفاتری که مسئول نگاه داری آن ها بوده را نگه دارد و دفاتر وی، مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار گیرند، می تواند، از انواع مشوق های مالیاتی، استفاده کند.
در ادامه مقاله، قصد داریم، بگوییم که انواع مشوق های مالیاتی چه بوده، شرایط استفاده از تشویق در مالیات چیست و بر اساس کدام مواد قانون مالیات های مستقیم، مشمولین حقیقی و حقوقی پرداخت مالیات، می توانند، از این تشویق ها، استفاده کنند و مالیات یا جریمه مالیاتی کمتری بپردازند یا جایزه دریافت نمایند.
در قسمت های قبل، در پاسخ به این پرسش که مشوق مالیاتی چیست؟ گفتیم که مشوق های مالیاتی که شرایط استفاده از آن ها، در قانون مالیات های مستقیم، آمده، یکی از انواع سیاست های مالیاتی دولت ها بوده که با هدف جلوگیری از جرم فرار مالیاتی، تشویق مودیان، به پرداخت به موقع مالیات و انگیزه دادن به افراد، جهت راه اندازی کسب و کارهای اقتصادی و کمک به رونق اقتصادی کشور، پیش بینی شده اند.
از آنجا که مشوق های مالیاتی، دارای انواع مختلفی بوده و تحت عناوین مختلفی، به مودیان، تعلق می گیرد، در این قسمت از مقاله، قصد داریم، بگوییم که انواع مشوق های مالیاتی چیست و قواعد حاکم بر هر کدام از آن ها، چه می باشد. انواع مشوق های مالیاتی، عبارتند از:
تخفیفات مالیاتی: یکی از انواع مشوق های مالیاتی، بهره مندی مودی، از تخفیفات مالیاتی است که شرایط استفاده از این مشوق مالیاتی، در ماده 189 قانون مالیات های مستقیم، آمده است. ماده 189 قانون مالیات های مستقیم، در خصوص این موضوع که شرایط استفاده از تشویق تخفیف مالیاتی مودی، به عنوان یکی از انواع مشوق مالیاتی، چگونه است، مقرر می دارد:
" مودیانی که طبق مقررات این قانون، مکلف به نگهداری دفاتر قانونی هستند، چنانچه طی سه سال متوالی، ترازنامه و حساب سود و زیان و دفاتر و مدارک آنان، مورد قبول سازمان امور مالیاتی، قرار گیرد و مالیات متعلقه را بدون مراجعه به هیئت های حل اختلاف مالیاتی، پرداخت کرده باشند، معادل پنج درصد اصل مالیات سه سال مذکور، ... به عنوان جایزه خوش حسابی، از محل وصولی های جاری، پرداخت یا در حساب سنوات بعد آنان، منظور خواهد شد."
بر اساس این ماده، این نوع از انواع مشوق مالیاتی، در صورتی به مودی حقیقی و حقوقی، تعلق می گیرد که مودی، حداقل، برای سه سال متوالی، در نگهداری دفاتر، خود، کوشا باشد و صورت حساب ها و ترازنامه های وی، برای سه سال متوالی، توسط سازمان امور مالیاتی، مورد تایید قرار گیرد و ظرف این سه سال، مودی، در ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و پرداخت به موقع مالیات خود، اهتمام ورزد.
تشویقات مالیاتی: یکی دیگر از انواع مشوق های مالیاتی که می توان در پاسخ به این پرسش که انواع مشوق های مالیاتی چیست؟ نام برد، تشویقات مالیاتی است. این نوع از انواع مشوق مالیاتی، در ماده 190 قانون مالیات های مستقیم، مورد پیش بینی قرار گرفته است. ماده 190 قانون مالیات های مستقیم، مقرر می دارد:
"معادل چهار درصد از مالیات های پرداختی مودی تا سررسید مقرر، به عنوان جایزه خوش حسابی، از بدهی مالیاتی او، کسر خواهد شد و هر گاه مالیات، پس از حداکثر، چهار ماه از سر رسید مقرر، پرداخت شود، مشمول جریمه ای، معادل ده درصد مالیات پرداخت نشده، تا سررسید مقرر خواهد بود ..."
بر اساس این ماده، این نوع از انواع مشوق مالیاتی، در صورتی به مودی حقیقی و حقوقی، تعلق می گیرد که مودی، قبل از اتمام سر رسید پرداخت، اقدام به پرداخت مالیات عملکرد یا اجاره یا سایر انواع مالیات متعلقه نموده باشد.
تخفیف جرایم مالیاتی: یکی دیگر از انواع مشوق های مالیاتی که در پاسخ به پرسش انواع مشوق های مالیاتی چیست؟ قابل ذکر می باشد، تخفیف جرایم مالیاتی است. این نوع از انواع مشوق مالیاتی، در ماده 190 قانون مالیات های مستقیم، مورد پیش بینی قرار گرفته است. ماده 190 قانون مالیات های مستقیم، مقرر می دارد:
"... هر گاه مالیات، پس از حداکثر، چهار ماه از سر رسید مقرر، پرداخت شود، مشمول جریمه ای، معادل ده درصد مالیات پرداخت نشده، تا سررسید مقرر خواهد بود و در صورت تقسیط و پرداخت اقساط، در سر رسید مقرر، نصف جریمه مذکور، بخشوده خواهد شد. حکم این ماده شامل مالیات هایی که به موجب مقررات این قانون، اشخاص دیگر به عنوان مالیات مودی پرداخت می نمایند، نخواهد بود."
بر اساس این ماده، این نوع از انواع مشوق مالیاتی، در صورتی به مودی حقیقی و حقوقی، تعلق می گیرد که مودی، اقساط جریمه مالیاتی متعلقه به خود را، در مهلت های مقرر با نظم و ترتیب، پرداخت نماید. در این صورت، سازمان امور مالیاتی، بخشی از جریمه را، به عنوان تشویق مالیاتی، خواهد بخشید.
پس از توضیح در این خصوص که انواع مشوق های مالیاتی چه هستند، در ادامه مقاله، قصد داریم، درباره اینکه شرایط استفاده از تشویق در مالیات چیست، بر اساس قانون مالیات های مستقیم، صحبت کنیم و بگوییم که در چه شرایطی، مودیان، می توانند، از این تشویق ها، استفاده کنند.
برای اینکه شخص حقیقی یا حقوقی مشمول پرداخت مالیات و کسانی که موظف به استفاده از صندوق مکانیزه فروش هستند، بتوانند، از انواع مشوق های مالیاتی، استفاده کنند و از این طریق، مالیات کمتری را بپردازند یا شرایط پرداخت مالیات، برای آن ها، تسهیل شود، باید، دارای، شرایط استفاده از این مشوق ها باشند. لذا، سوالی که مطرح می شود، این است که شرایط استفاده از تشویق در مالیات چیست و چگونه می توان، از تشویق های مالیاتی، استفاده کرد؟
شرایط استفاده از تشویق در مالیات، با توجه به نوع مشوق مالیاتی، متفاوت بوده و برای هر مشوق، به موجب قانون مالیات های مستقیم، مورد پیش بینی، قرار گرفته است. بنابراین، برای پاسخ به این پرسش که شرایط استفاده از تشویق در مالیات چیست؟ باید، به قانون مورد اشاره، مراجعه کرد. بر اساس قانون مالیات های مستقیم، شرایط استفاده از تشوق های مالیاتی، عبارتند از:
شرط اول از شرایط استفاده از تشویق در مالیات، بر اساس ماده 189 قانون مالیات های مستقیم، این است که شخص حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات، حداقل، به مدت سه سال، زمان ثبت نام اظهار نامه مالیاتی، مدارکی از قرار ترازنامه، گواهی ارزش افزوده، حساب سود و زیان، دفاتر و سایر مدارک را، به سازمان امور مالیاتی، ارائه دهد و این مدارک، مورد قبول سازمان، قرار گیرند.
شرط دوم از شرایط استفاده از تشویق در مالیات، بر اساس ماده 189 قانون مالیات های مستقیم، این است که شخص حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات، حداقل، به مدت سه سال، پس از قبول مدارک ارائه شده به سازمان امور مالیاتی، در مهلت مقرر و بدون مراجعه به هیئت های حل اختلاف مالیاتی، برای پرداخت مالیات متعلقه، اقدام نماید.
شرط سوم از شرایط استفاده از تشویق در مالیات، بر اساس ماده 190 قانون مالیات های مستقیم، این است که مودی حقیقی یا حقوقی، علی الحساب پرداختی، بابت مالیات عملکرد یا هر نوع از مالیات را هر سال مالی، قبل از سررسید مقرر در این قانون، پرداخت کند و بدین ترتیب، از جایزه تشویقی پرداخت زودتر از موعد مالیات، بهره مند شود.
شرط چهارم از شرایط استفاده از تشویق در مالیات، بر اساس ماده 190 قانون مالیات های مستقیم، این است که مودی حقیقی یا حقوقی، در موعد مقرر، اقدام به پرداخت اقساط جرایم مالیاتی خود نموده تا به عنوان تشویق، از پرداخت نصف جریمه لحاظ شده، معاف گردد.
ذکر این نکته ضروری است که جایزه تعلق گرفته به عنوان مشوق مالیاتی، مشمول مالیات نخواهد شد و از مالیات متعلقه به مودی، کسر می گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص که چگونه مالیات کمتری بدهیم، مطالعه مقاله زیر، پیشنهاد می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مشوق های مالیاتی در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مشوق های مالیاتی پاسخ دهند.
مشوق های مالیاتی
مشوق های مالیاتی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©