سامانه پایا، یک سامانه واریز و انتقال وجه، جهت پرداخت از یک بانک به بانک دیگر و برای مبالغ پایین و به دفعات می باشد. نحوه انتقال وجه پایا، نیز هم از طریق مراجعه حضوری به بانک و هم از طریق اینترنت بانک، با رعایت سقف واریز، قابل انجام خواهد بود.
برای مشاوره انتقال وجه پایا
برای مشاوره انتقال وجه پایا
با اینترنتی شدن خدمات بخش های دولتی و خصوصی، در سال های اخیر، سیستم بانکی کشور نیز کوشیده است تا با راه اندازی سامانه ها و طراحی برنامه ها و اپلیکیشن ها، ارائه خدمات خود را هر چه بیشتر، غیر حضوری و آنلاین نماید.
یکی از این سامانه های بانکی، سامانه پایا بوده که توسط بانک مرکزی، تاسیس و راه اندازی شده که بستری، با هدف مدیریت واریز و انتقال وجه، در مبالغ پایین می باشد. نکته ای ای که باید در رابطه با این سامانه، مورد توجه قرار گیرد، آن است که انتقال وجه از طریق آن، از شرایط مخصوصی، تبعیت کرده و همچنین، دارای سقف واریز و کارمزد معین می باشد.
با توجه به این توضیحات و لزوم رعایت مقررات فوق، در این مقاله، ابتدا به این سوال، پاسخ داده که سامانه پایا چیست؛ سپس، در مورد شرایط، زمان واریز، سقف واریز وجه، کارمزد پایا و تفاوت این سامانه با ساتنا، توضیح خواهیم داد.
پیش از آنکه، در مورد انتقال وجه در پایا، روش های انجام، سقف و کارمزد آن، توضیح دهیم، لازم است تا با سامانه اختصاصی آن، یعنی سامانه پایا آشنا شده و به این سوال پاسخ دهیم که سامانه پایا چیست و تفاوت آن با سایر سیستم های انتقال پول، مانند انتقال وجه پل چیست؟
در پاسخ به این سوال که سامانه پایا چیست؟ باید گفت، سامانه اتاق پایاپای الکترونیک (پایا) (Automated Clearing House(ACH، عنوان سامانه ای اینترنتی بوده که توسط بانک مرکزی ایران، تاسیس و راه اندازی شده است. از طریق این سامانه، امکان جا به جایی پول از یک حساب بانکی در یک بانک به حساب های بانکی دیگر، در سایر بانک ها، امکان پذیر می باشد.
این سامانه، برای جا به جایی پول، در مبالغ پایین (در مقایسه با ساتنا) و با تعداد دفعات بالا، با استفاده از شماره شبا، طراحی شده است. به عنوان مثال، واریز حقوق کارمندان یک اداره، از طریق سامانه پایا، به سادگی، قابل انجام می باشد. سامانه پایا، خود از دو بخش مجزای واریز مستقیم و برداشت مستقیم، تشکیل شده و بنابراین، به طور کلی، دو خدمت اصلی را به مشتریان سیستم بانکی کشور، ارائه می کند که این دو خدمت، به شرح زیر می باشند:
مسدود شدن کارت بانکی توسط پلیس فتا، اجرای احکام و دادگاه، یعنی، صاحب حساب، تا زمان دستور رفع مسدودی، حق استفاده از حساب خود را نداشته که این مسدودی، به علت مواردی نظیر ثبت شکایت، علیه دارنده کارت، می باشد.
واریز مستقیم: از طریق واریز مستقیم پایا، مشتری یک بانک، به بانک خود، این اجازه را می دهد که مبالغ معینی را در زمان های تعیین شده از حساب وی برداشت کرده و به حساب اشخاص دیگر، در سایر بانک ها واریز نماید. پرداخت حقوق کارگران و واریز سود سهام، نمونه ای خدمات قابل انجام در این بخش می باشد.
برداشت مستقیم: در سیستم برداشت مستقیم، مشتری به بانک، این اجازه را داده که مبالغ مشخصی را درتاریخ های معین، از حساب اشخاص دیگر، برداشت کرده و به حساب وی، واریز کند. این شیوه، مستلزم توافق قبلی بدهکار و طلبکار، برای برداشت بوده و پرداخت قبوض آب، برق و گاز، نمونه ای از خدمات قابل انجام در برداشت مستقیم پایا می باشد.
اشخاصی که قصد انتقال وجه در مبالغ پایین و تعداد بالا، از طریق سامانه پایا را داشته، لازم است تا ابتدا از شرایط انتقال وجه پایا و مقررات مخصوص به آن، اطلاع یافته و سپس، برای انتقال وجه از طریق این سامانه اقدام نمایند. لذا، در این بخش، به توضیح شرایط انتقال وجه پایا و سقف انتقال وجه بانکی در این شیوه، پرداخته که شامل موارد زیر می باشد:
انتقال وجه پایا، صرفا به شماره شبای دارنده حساب مقصد، امکان پذیر می باشد؛ بنابراین انتقال وجه، به شماره حساب و شماره کارت، ممکن نخواهد بود.
نحوه انتقال وجه، به یکی از دو روش مراجعه حضوری و انتقال از طریق اینترنت بانک، انجام می گیرد.
متقاضیان برای دریافت وام از بانک قرض الحسنه بانک رسالت، می بایست پس از دریافت نتیجه اعتبارسنجی خود از سامانه مرآت، با مراجعه به سامانه ثبت نام وام بانک رسالت ibank.rqb.ir درخواست خود را برای اخذ تسهیلات از این بانک ثبت نمایند
سقف انتقال وجه در سامانه پایا، بیشتر از سقف انتقال کارت به کارت بوده و 100 میلیون تومان است.
کارمزد انتقال وجه پایا، یک صدم درصد مبلغ وجه انتقال داده شده از 200 تا 2500 تومان در تراکنش های فردی و 100 تومان، به ازای هر تراکنش، در پرداخت های گروهی می باشد.
زمان واریز وجه در پایا چهار مرتبه در روز و در ساعات 03:45 ، 11:45 و 13:45 و 18:45 بوده و حد اکثر تا 24 ساعت، صورت می پذیرد.
تاریخ | ساعات پایان کار سامانه سانتا | سامانه پایا | |
دستور پرداخت های بین مشتری | دستور پرداخت های بین بانکی | ||
28 و 29 اسفند سال جاری |
20:30 | 21:30 |
همانند روزهای عادی(غیر تعطیل رسنی)شامل چهار چرخه می باشد. دستور پرداخت های شاپرکی نیز در چرخه اول (03:45 بامداد)تسویه خواهد شد. |
29اسفند سال جاری | 18:00 | 18:30 |
پس از معرفی سامانه پایا و صحبت در مورد شرایط انتقال وجه در این سامانه، در بخش بعد به نحوه و روش های واریز وجه در این سامانه بانکی پرداخته و راه های انجام آن را توضیح خواهیم داد.
سامانه پایا، این مزیت را برای مشتریان بانکی داشته که بتوانند مبالغ پایین را در دفعات متعدد، بدون نیاز به پر کردن فرم های متعدد و صرفا با یک درخواست، از حساب بانکی خود در یک بانک، به حساب های بانکی سایر اشخاص، در سایر بانک ها انتقال داده که این امر، با صرفه جویی در وقت مشتریان و هزینه کارمزدهای بانکی، همراه می باشد.
اما برای بهره مندی از این مزایا، لازم است تا مشتریان بانکی، برای انتقال وجه در سامانه پایا اقدام نمایند که این امر، خود مستلزم آشنایی با نحوه انتقال وجه در این سامانه می باشد. لذا، در این بخش، به توضیح نحوه انتقال وجه در سامانه پایا پرداخته که شامل دو روش زیر می باشد:
چک بین بانکی ، یک نوع چک رمز دار است که به درخواست مشتری ، توسط بانک صادر می شود . مدت زمان وصول چک بین بانکی ، در هر روز کاری ، تا ساعت 13 است .
نحوه انتقال وجه در سامانه پایا به روش حضوری
در نحوه انتقال وجه در سامانه پایا به روش حضوری، مشتری که قصد داشته تا مبالغ پایین را از حساب خود در بانک، به حساب های سایر اشخاص، در بانک های دیگر انتقال دهد، به صورت حضوری، به شعبه بانکی خود مراجعه کرده وبا پر کردن فرم انتقال وجه در سامانه پایا و ارائه مدارک هویتی، برای انتقال وجه، اقدام نماید.
نحوه انتقال وجه در سامانه پایا به روش اینترنتی
در نحوه انتقال وجه در سامانه پایا به روش اینترنتی، مشتری که قصد داشته تا مبالغ پایین را از حساب خود در بانک، به حساب های سایر اشخاص، در بانک های دیگر انتقال دهد، باید ابتدا نام کاربری و رمز عبور را جهت ورود به اینترنت بانک خود، از شعبه دریافت کرده و سپس، با استفاد از این نام کاربری و رمز عبور، برای ورود به اینترنت بانک و انتقال وجه در سامانه پایا، اقدام نماید.
هر چند، سامانه پایا، بر خلاف سامانه ساتنا بانک مرکزی، برای جا به جایی پول در مبالغ پایین و دفعات متعدد، طراحی و راه اندازی شده، اما وجه اشتراک هر دو سامانه در این مساله بوده که حدود، سقف یا کف انتقال وجه در هر دو، هر سال، توسط بانک مرکزی، اعلام شده و در سیستم بانکی کشور و در انتقال وجه در سامانه پایا و ساتنا، اجرا می گردد.
ضمانت نامه بانکی، سندی بوده که به درخواست مشتری، از سوی بانک، صادر شده و پرداخت وجه مندرج در آن را، در صورت استنکاف ضمانت خواه، از انجام تعهدش، تضمین می کند.
بنابراین، یکی از مسائل مهم در رابطه با سامانه پایا و انتقال وجه در این سامانه، سقف انتقال وجه در سامانه پایا می باشد. به عبارت دیگر، حداکثر مبلغ تعین شده، به عنوان سقف انتقال وجه در سامانه پایا، چه مبلغی می باشد؟
در پاسخ به این سوال که سقف انتقال وجه پایا چه مبلغی می باشد، باید گفت، بر اساس آخرین دستورالعمل بانک مرکزی که به سیستم بانکی کشور، اعلام و ابلاغ گردیده، سقف انتقال وجه در سامانه پایا، از مبلغ 50 میلیون تومان، به 100 میلیون تومان، افزایش یافته؛ بنابراین، در حال حاضر، سقف انتقال وجه در سامانه پایا، 100 میلیون تومان می باشد.
لازم به ذکر است که مبلغ 100 میلیون تومان، به عنوان سقف انتقال وجه در سامانه پایا، در واریز روزانه بوده و با توجه به اعلام سیستم بانکی کشور، سقف انتقال وجه در سامانه پایا، در واریز ماهانه، حداکثر، 500 میلیون تومان می باشد.
انجام خدمات بانکی، چه به صورت حضوری و چه به صورت الکترونیکی، همچون سایر خدمات، اصولا مستلزم پرداخت کارمزد آن خدمات، به سیستم بانکی کشور می باشد. این کارمزدهای بانکی، گاه به صورت مبلغی ثابت تعیین شده و گاه، به صورت درصدی تعیین می گردد که کارمزد کارت به کارت، نمونه از این کارمزد می باشد.
انتقال وجه در سامانه پایا نیز مستثنی از این قاعده نبود و از آنجا که انتقال وجه در این سیستم نیز یکی از مهم ترین خدمات بانکی بوده، لازم است تا کارمزد آن، توسط مشتری درخواست کننده، پرداخت گردد. به همین دلیل، این سوال مطرح می گردد که کارمزد انتقال وجه پایا به چه میزان می باشد؟
در پاسخ به این سوال که کارمزد انتقال وجه در سامانه پایا به چه میزان می باشد، باید گفت، تا پیش از سال نود و نه، انتقال وجه در سامانه پایا، فاقد کارمزد و بنابراین، رایگان بود؛ اما از سال نود و نه و به موجب بخش نامه ابلاغی بانک مرکزی، انتقال وجه پایا نیز مشمول پرداخت کارمزد بانکی قرار گرفت که میزان آن، در حال حاضر، یک صدم درصد مبلغ وجه انتقال داده شده از 200 تا 2500 تومان در تراکنش های فردی و 100 تومان، به ازای هر تراکنش، در پرداخت های گروهی می باشد.
در بخش قبل، در مورد کارمزد انتقال وجه در سامانه پایا توضیح داده و گفتیم که تا پیش از سال نود و نه، انتقال وجه در سامانه پایا، فاقد کارمزد و بنابراین، رایگان بود؛ اما از سال نود و نه و به موجب بخش نامه ابلاغی بانک مرکزی، انتقال وجه در سامانه پایا نیز مشمول پرداخت کارمزد بانکی قرار گرفت که میزان آن، در حال حاضر، یک درصد مبلغ وجه انتقال داده شده از 200 تا 2500 تومان در تراکنش های فردی و 100 تومان، به ازای هر تراکنش، در پرداخت های گروهی می باشد.
سوال مهم دیگری که در رابطه با انتقال وجه پایا مطرح می گردد، این مساله بوده که چقدر طول می کشد تا وجه واریز شده از طریق پایا، به حساب مقصد وارد گردد؟ به عبارت دیگر، زمان واریز وجه در سامانه پایا چقدر است؟
در پاسخ به این سوال که زمان واریز وجه در سامانه پایا چقدر است، باید گفت، در حال حاضر، در سیستم بانکی کشور، انتقال وجه در سامانه پایا، چهار مرتبه در روز و در ساعات 03:45 ، 11:45 ، 13:45 و 18:45 صورت می پذیرد. لازم به ذکر است انتقال وجه در سامانه پایا، صرفا در روزهای کاری انجام می گیرد و در صورت مصادف شدن با تعطیلات رسمی، ارسال دستور پرداخت، ممنوع بوده و انتقال وجه، در روز بعد از تعطیل رسمی، انجام خواهد گرفت.
از آنجا که انتقال وجه در پایا، با استفاده از شماره شبای حساب مقصد، انجامرفته و مشخصات دارنده حساب نیز بررسی می گردد، در عمل، امکان اشتباه در انتقال وجه پایا، صفر می باشد. با این وجود، چناچه، واریزکننده وجه، به هر دلیل، نیاز به پیگیری انتقال وجه پایا داشته باشد، می تواند از یکی از سه روش زیر، استفاده نماید:
برای پیگیری سرقت از حساب بانکی چند اقدام باید انجام گیرد: 1) تغییر رمز های کارت چه رمز اول و چه رمز دوم، 2) رفتن به یکی از شعب بانکی که در آن حساب سرقت شده وجود دارد و گرفتن پیرینت از آخرین برداشت های کارت، 3) مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای تنظیم شکواییه و ارسال به دادسرا.
مراجعه حضوری به شعبه واریز کننده حساب: در این روش، متقاصی، جهت پیگیری انتقال وجه پایا، حضورا به شعبه واریز کننده، مراجعه نموده و با ارائه رسید واریز، امکان پیگیری انتقال وجه در سامانه پایا را خواهد داشت.
تماس تلفنی با پشتیبانی بانک: در پیگیری انتقال وجه پایا از طریق تلفن، متقاضی باید با شماره تلفن های پشتیبانی بانک واریز کننده، تماس گرفته و با ارائه شماره فیش واریزی، برای پیگیری انتقال وجه، اقدام نماید لازم به ذکر است که شماره تلفن پشتیبانی هر بانک، در وب سایت آن بانک، موجود بوده و از طریق تماس با 118 و سایر مراکز ارائه دهنده اطلاعات تماس در شهرستان ها نیز، قابل دریافت می باشد.
وب سایت بانک واریزکننده وجه: در روش پیگیری انتقال وجه پایا از طریق وب سایت بانک واریز کننده وجه، متقاضی می بایست به بخش خدمات الکترونیک سایت بانک. واریزکننده مراجعه کرده و با استفاده از اطلاعات شماره شبا، مراحل پیگیری انتقال وجه پایا را انجام دهد.
یکی از مفاهیم مهم دیگری که در سیستم بانکی کشور ما مطرح شده، ساتنا می باشد. ساتنا نیز همان پایا، یک سامانه بانکی، جهت انتقال وجه در سیستم بانکی کشور می باشد. بنابراین، ممکن این سوال مطرح شود که تفاوت انتقال وجه پایا با ساتنا چیست؟
پیش از آنکه به این سوال، پاسخ دهیم که تفاوت انتقال وجه پایا با ساتنا چیست، لازم است که ابتدا، به تعریف سامانه ساتنا پرداخته و سپس در مرحله بعد، با استفاده از این تعریف، به توصیح تفاوت انتقال وجه پایا با ساتنا بپردازیم.
سامانه تسویه ناخالص آنی یا به اختصار، ساتنا، سامانه ای است که با هدف انتقال وجه از یک بانک به سایر بانک ها، به صورت آنی و در مبالغ بالا، توسط بانک مرکزی، تاسیس و راه اندازی شده است. بنابراین تعریف و سایر ویژگی ها و قابلیت های این سامانه، تفاوت انتقال وجه پایا و ساتنا، در موارد زیر می باشد:
انتقال وجه در سامانه پایا، در باز های زمانی مشخص و حداکثر 24 ساعت، انجام می گیرد؛ در حالی که انتقال وجه ساتنا، آنی و فوری می باشد.
پایا، برای انتقال وجه، در مبالغ پایین. به تعدا بالا، مورد استفاده قرار گرفته؛ حال آنکه، ساتنا برای انتقال وجه در مبالغ بالا و تعداد کم، استفاده می شود.
سقف انتقال وجه در پایا، 100 میلیون تومان بوده و دارای حداقل یا کف نمی باشد؛ در حالی که، انتقال وجه در ساتنا، دارای حداقل و کف، 50 میلیون تومان و فاقد سقف می باشد.
کارمزد انتقال وجه پایا، یک صدم درصد مبلغ وجه انتقال داده شده از 200 تا 2500 تومان در تراکنش های فردی و 100 تومان، به ازای هر تراکنش، در پرداخت های گروهی بوده؛ در حالی که ، کارمزد انتقال وجه ساتنا، 2 صدم درصد مبلغ تراکنش و تا حداکثر 25 هزار تومان می باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انتقال وجه پایا در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون انتقال وجه پایا پاسخ دهند.
برای مشاوره انتقال وجه پایا
برای مشاوره انتقال وجه پایا
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©