صلح عمری، عقدی است لازم که به موجب آن، مالک، مال خود را به دیگری منتقل کرده، اما حق استفاده از منافع آن را تا زمان فوت، برای خود، محفوظ نگاه می دارد. از جمله مدارک لازم برای صلح عمری، مدارک هویتی مصالح و متصالح، سند ملک و گواهی پایان کار بوده و مدارک مورد نیاز برای فسخ این صلح، نیز شامل صلح نامه و هر مدرکی که مثبت حق فسخ است،می باشد.
برای مشاوره مدارک لازم برای صلح عمری
برای مشاوره مدارک لازم برای صلح عمری
صلح عمری، که به موجب صلح نامه، صورت می گیرد، از عقودی بوده که فرد، می تواند، به موجب آن، برای انتقال مالکیت اموالش به شخصی دیگر، تعیین تکلیف نماید و در واقع، از راه های انتقال مالکیت است. به موجب قرارداد صلح عمری، مالکیت مال منقول یا غیر منقول، به دیگری منتقل می گردد، اما، حق استفاده از منافع آن، تا زمان حیات و عمر صلح کننده، برای مصالح، باقی می ماند.
در واقع، بعد از فوت مصالح، یعنی کسی که صلح می کند، متصالح، یعنی کسی که به نفع او، صلح شده، می تواند از عین و منافع مال مورد صلح، استفاده کند. انعقاد قرارداد صلح عمری، همچنین، فسخ آن، نیازمند داشتن مدارک لازم برای انجام این امر می باشد و بدون داشتن مدارک لازم برای صلح عمری و مدارک مورد نیاز برای فسخ آن، انجام این امور، غیر ممکن خواهد بود.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم بگوییم که منظور از صلح عمری چیست و توضیح دهیم که مدارک لازم برای انعقاد و فسخ آن، به موجب قرارداد عادی که در خانه نوشته می شود یا به موجب سند رسمی که در دفترخانه دفاتر اسناد رسمی تنظیم می گردد، چه هستند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
قبل از توضیح، در خصوص مدارک لازم برای صلح عمری، همچنین، مدارک مورد نیاز برای فسخ آن، باید، بگوییم که منظور از صلح عمری چیست، انجام آن، چه مزایایی دارد و طرفین آن، چه کسانی هستند؛ سپس، مدارک لازم برای انعقاد و فسخ صلح عمرایی که به موجب صلح نامه رسمی، عادی یا دستی، صورت گرفته است را توضیح دهیم.
صلح عمری، یکی از راه های انتقال مالکیت است و افراد، به موجب انعقاد عقد صلح عمری و تنظیم یک صلح نامه دستی یا عادی، می توانند، مالکیت مال منقول یا غیر منقول متعلق به خودشان را به دیگری، منتقل نمایند.
در واقع، صلح عمری، عقد لازمی بوده که به واسطه آن، مالک مال، مالکیت مال متعلق به خود را به دیگری، منتقل می کند، اما، حق استفاده از منافع آن را تا زمان حیات خود، برای خودش، محفوظ نگاه می دارد. مالک، همچنین، می تواند، در هنگام تنظیم صلح نامه، حق فروش و انتقال مال مورد صلح را تا زمانی که خودش زنده است، از شخصی که به نفع او صلح شده، سلب نماید.
به شخصی که عمل صلح را انجام می دهد، مصالح، به شخصی که صلح، به نفع او انجام می شود، متصالح و به آنچه صلح می گردد، مال مورد صلح می گویند و عمل صلح، در قالب تنظیم یک صلح نامه، صورت می گیرد که مصالح و متصالح، می توانند، به موجب یک سند دستی و عادی، اقدام به تنظیم آن کنند یا با داشتن مدارک لازم برای صلح عمری، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند.
با توجه به اینکه صلح عمری، عقدی لازم است، طرفین عقد، نمی توانند، هر زمان که بخواهند، اقدام به فسخ و برهم زدن آن کنند یا اینگونه نخواهد بود که عقد صلح، با فوت و جنون و سفه طرفین، منفسخ گردد. فسخ صلح عمری، صرفا با داشتن مدارک مورد نیاز برای فسخ آن و در صورت وجود خیارات قانونی، امکان پذیر است.
از مهم ترین مزایای صلح عمری، این است که مصالح می تواند، به جای وصیت اموالش که صرفا تا یک سوم اموال، نافذ خواهد بود و برای نفوذ بیش از یک سوم، به رضایت سایر وراث، نیاز دارد، تمام اموال خود را به نفع یک نفر از وراث یا غیر وراث، صلح کرده و بدین ترتیب، مال مورد نظر را، از قواعد ارث، مستثنی کند.
پس از توضیح در این خصوص که منظور از صلح عمری چیست، در ادامه، قصد داریم، درباره مدارک لازم برای صلح عمری، با استفاده از تنظیم صلح نامه دستی و یا رسمی، همچنین، مدارک مورد نیاز برای فسخ آن، صحبت کنیم.
همانطور که تنظیم یک وصیت نامه محضری و یا سری، نیازمند داشتن مدارک بخصوصی است، انجام صلح عمری برای همسر، فرزند یا هر شخص دیگری نیز نیازمند داشتن مدارک لازم برای صلح عمری می باشد. بدون داشتن این مدارک، صلح عمری، امکان پذیر نبوده یا با مشکل موجه خواهد شد.
از آنجا که صلح عمری، می تواند به موجب تنظیم صلح نامه دستی یا رسمی، صورت گیرد، در این قسمت از مقاله، قصد داریم، درباره مدارک لازم برای صلح عمری، با صلح نامه دستی، صحبت کنیم و بگوییم که طرفین صلح عمری، برای انعقاد عقد صلح عمری، با صلح نامه دستی، باید چه مدارکی، داشته باشند. مدارک لازم و مورد نیاز برای صلح عمری، با صلح نامه دستی، عبارتند از:
مدارک هویتی طرفین صلح
مبایعه نامه های قبلی مال مورد صلح، در صلح عمری ملک بدون سند.
هر نوع سندی، اعم از رسمی یا عادی، در خصوص مورد صلح، که نشان دهنده مالکیت مصالح می باشد.
با توجه به اینکه صلح نامه دستی، سندی عادی محسوب می گردد و امکان ادعای جعل، انکار و تردید، در آن، وجود دارد، بهتر است، در تنظیم صلح نامه صلح عمری، به صورت دستی، دو شاهد، ذیل آن را امضا نموده و اثر انگشت بزنند، همچنین، طرفین صلح نیز به طور واضح و بدون هیچ خدشه ای، امضا و اثر انگشت خود را در آن، درج کنند.
همانطور که گفتیم، انجام صلح عمری برای همسر، فرزند یا هر شخص دیگری، می تواند، به موجب یک صلح نامه دستی که سندی عادی می باشد، صورت گیرد یا با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی. از آنجا که صلح نامه تنظیمی در دفاتر اسناد رسمی، یک سند رسمی محسوب می گردد، نیازمند داشتن مدارک بخصوصی، برای تنظیم آن است.
از این رو، در این قسمت از مقاله، قصد داریم، درباره مدارک لازم برای صلح عمری، در دفتر اسناد رسمی صحبت کنیم و بگوییم که مصالح و متصالح، هنگام حضور در دفترخانه، باید، از چه مدارکی، برخوردار باشند. مدارک لازم برای صلح عمری در دفتر اسناد رسمی، عبارتند از:
مدارک هویتی طرفین صلح، یعنی، مصالح و متصالح که شامل کارت ملی و شناسنامه می باشد.
سند ملکی، چنانچه مورد صلح، ملک است؛ اعم از اینکه سند، تک برگی بوده و یا دفترچه ای باشد.
گواهی پایان کار، چنانچه مورد صلح عمری، اعیانی احداثی است.
استعلامات مربوط به دارایی و اداره مالیات
داشتن اجاره نامه، در شرایطی که موضوع صلح عمری، وقفی باشد.
از آنجا که فسخ صلح عمری نیز نیازمند داشتن مدارک بخصوصی بوده، پس از توضیح مدارک لازم برای صلح عمری، در دفتر اسناد رسمی، در ادامه، قصد داریم، درباره مدارک مورد نیاز برای فسخ صلح عمری، صحبت کنیم و بگوییم که فسخ کننده، باید، از چه مدارکی، برخوردار باشد.
در قسمت های قبل، گفتیم که صلح عمری، از انواع صلح می باشد و عقدی است لازم که با فوت و جنون و سفه طرفین، منفسخ نمی شود. فسخ صلح عمری، همانند فسخ سایر عقود لازم، نیازمند داشتن شرایط و مدارک مورد نیاز برای فسخ بوده و در غیر این صورت، انجام آن، امکان پذیر نخواهد بود.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این قسمت از مقاله، قصد داریم، درباره مدارک مورد نیاز برای فسخ صلح عمری صحبت کنیم و بگوییم که چنانچه مصالح یا متصالح، پس از انعقاد عقد صلح عمری، به هر دلیلی، قصد فسخ آن را داشته باشند، چه مدارکی، مورد نیازشان، خواهد بود. مدارک مورد نیاز برای فسخ صلح عمری عبارتند از:
صلح نامه دستی یا رسمی
هر مدرکی که نشان دهنده داشتن حق فسخ، می باشد که می تواند اعم از قراردادی که در آن، حق فسخ، شرط شده است، بوده یا داشتن اقاله نامه ای که با تراضی طرفین، تنظیم گردیده است.
از آنجا که به دلیل پیچیدگی های صلح عمری، ممکن است، سوالاتی در این خصوص، برای متقاضیان انعقاد این عقد یا مصالح و متصالح، پس از تنظیم صلح نامه، پیش بیاید، جهت کسب اطلاعات بیشتر، مطالعه مقاله ای که در قسمت در ادامه بخوانید، با عنوان سوالات صلح عمری آمده است، پیشنهاد می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مدارک لازم برای صلح عمری در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مدارک لازم برای صلح عمری پاسخ دهند.
برای مشاوره مدارک لازم برای صلح عمری
برای مشاوره مدارک لازم برای صلح عمری
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©