مهریه، از جمله حقوق قانونی زن، در عقد نکاح می باشد. که به محض انعقاد عقد، مالک آن شده و حق هر گونه دخل و تصرف در آن را خواهد داشت. گرفتن مهریه، از طریق مراجعه به اجرائیات ثبت، همچنین، ثبت دادخواست و تقاضای صدور حکم به پرداخت آن، از دادگاه، ممکن می باشد. اجرا گذاشتن مهریه، منوط به طلاق نبوده و درخواست مهریه بدون طلاق نیز ممکن می باشد.
برای مشاوره گرفتن مهریه بدون طلاق
برای مشاوره گرفتن مهریه بدون طلاق
عقد نکاح، اعم از عقد دائم یا موقت، از سنت های پسندیده دین اسلام بوده و در شرع نیز به آن، بسیار توصیه شده است. به محض وقوع عقد ازدواج، مرد، تکالیفی نسبت به همسر شرعی و قانونی خود پیدا کرده و زن نیز از حقوق مالی برخوردار می شود. مهریه، یکی از مهم ترین حقوق مالی زنان، در نکاح دائم و موقت می باشد.
مهریه، عبارت است از مال یا پولی که در هنگام عقد نکاح دائم یا موقت، که با توافق زوجین مشخص شده است و مرد نیز، مسئولیت پرداخت آن را بر عهده می گیرد. البته، در عقد نامه، شخص دیگری نظیر پدر زوج یا مادر او و افرادی از این دست نیز می توانند، پرداخت آن را تعهد کنند. گرفتن مهریه، در هر شرایطی، امکان پذیر است؛ البته، گرفتن مهریه بدون طلاق یا گرفتن مهریه ای که عند الاستطاعه باشد، شرایط مخصوص به خود را دارد که رعایت نکات آن در متن مقاله بیان شده است.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، در خصوص مهریه زن صحبت کرده و سپس راه های گرفتن مهریه را بیان کرده و در ادامه به نحوه درخواست مهریه بدون طلاق بپردازیم. در پایان کلام نیز به شرایط گرفتن مهریه بدون طلاق پرداخته شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
عده ای از افراد، اعم از زن و مرد، گرفتن و اجرا گذاشتن مهریه و تعلق آن به زن را منوط بر وقوع طلاق می دانند و بر این تصور هستند که گرفتن مهریه قبل از طلاق و یا بدون طلاق و ادامه زندگی، پس از دریافت آن، در این شرایط، غیر ممکن است. برای بررسی امکان یا عدم امکان گرفتن مهریه بدون طلاق و ادامه زندگی، پس از دریافت آن، ابتدا باید، توضیح دهیم که مهریه زن چیست و مالکیت زن بر مهریه، به چه نحو است.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که مهریه زن چیست؟ در پاسخ به این سوال بهتر که بگوییم مهریه می تواند، مال یا پول باشد و از جهت نحوه پرداخت، به صورت مهریه عندالمطالبه یا عندالاستطاعه، تعیین می گردد، از جمله حقوق مالی زنان، در عقد نکاح دائم و عقد موقت محسوب می شود و اهمیت این حق مالی، به اندازه ای بوده که یکی از شروط صحت عقد موقت، مهریه می باشد.
برای بررسی نحوه تعلق مهریه به زن و گرفتن قبل از طلاق، باید، به ماده 1082 قانون مدنی، مراجعه کرد. در این ماده، مقرر شده است: "به مجرد عقد، زن، مالک مهر می شود و می تواند، هر نوع تصرفی که بخواهد، در آن به نماید." بنابراین، همانطور که از این ماده مشخص می شود، تعلق مهریه به زن و مالکیت بر آن، همچنین، اجازه هر گونه دخل و تصرف، اعم از مطالبه، انتقال یا بخشیدن آن، به محض وقوع عقد نکاح، اعم از دائم یا موقت اتفاق می افتد.
لذا شایان ذکر است، تنها، بخشیدن یا ابراء کردن مهریه، سبب می گردد، زن از مهر خود، محروم شود و نشوز زن، ارتکاب به جرم زنا، ارتکاب به جرم قتل همسر، خیانت، طلاق و مواردی از این دست، زن را از مهریه مورد توافق و مندرج در سند نکاحیه محروم، و از به اجرا گذاشتن و گرفتن قبل از طلاق نمی کند.
بر اساس قوانین و مقررات، از آنجا که مهریه، از حقوق مالی زن است و مالکیت بر آن، با وقوع عقد نکاح، اتفاق می افتد، زن، هر زمان که بخواهد، می تواند، از یکی از راه های مطالبه مهریه، اقدام به گرفتن مهریه قبل از طلاق و به اجرا گذاشتن این حق مالی خود کند. در این قسمت از مقاله، قصد داریم، درباره گرفتن مهریه صحبت کنیم. گرفتن مهریه، در عقد نکاح دائم و موقت، مطابق مراحل زیر می باشد:
اقدام از طریق اجرائیات ثبت: در این روش، زوجه یا نماینده قانونی وی، به دفترخانه ای که ازدواج آن ها را ثبت محضری کرده، مراجعه می کند و با پر کردن فرم مطالبه مهریه از طریق اجرائیات ثبت و سپس ارجاع این درخواست، توسط دفترخانه به اداره ثبت اسناد و املاک، اقدام به توقیف اموال زوج نموده و با مزایده گذاشتن اموال وی، مهریه خود را از محل فروش آن ها، تامین می نماید.
اقدام از طریق دادگاه: در شرایطی که زن، بعد از ثبت درخواست مطالبه مهریه از طریق اجرائیات، متوجه شد که مرد، هیچ مال با سند رسمی ای نداشته باشد، یا در عقد موقتی که صیغه نامه آنها به صورت محضری و رسمی، تنظیم نشده باشد، زوجه یا نماینده قانونی او، باید، با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اقدام به ثبت دادخواست مطالبه مهریه کرده و از دادگاه، تقاضای صدور حکم به پرداخت مهریه و گرفتن قبل از طلاق را داشته باشد.
بنابراین زن برای گرفتن قبل از طلاق از طریق این دو روش که اجرای ثبت و دادگاه می باشد، پس از طی کردن مراحل قانونی و پر کردن فرم وصول مهریه و ثبت دادخواست وصول مهریه و گرفتن رای از طریق این دو سازمان، اقدام به توقیف اموال زوج می نماید، در ادامه مقاله، قصد داریم، درباره به اجرا گذاشتن و درخواست مهریه بدون طلاق و امکان یا عدم امکان ادامه زندگی پس از آن، صحبت کنیم و بگوییم که آیا، گرفتن و درخواست مهریه بدون طلاق، ممکن است یا خیر.
پس از توضیح اینکه مهریه چیست و مطالبه مهریه از طریق ثبت، به چه صورت است، در این بخش از مقاله، قصد داریم، درباره درخواست مهریه بدون طلاق و امکان ادامه زندگی پس از دریافت آن، صحبت کنیم. همانگونه که گفتیم، به محض آنکه عقد نکاح دائم یا موقت، میان زوجین خوانده شد، زن، مستحق دریافت مهریه می شود و می تواند آن را مطالبه و گرفتن قبل از طلاق کند. البته آن گونه که مرسوم است، مطالبه مهریه و گرفتن قبل از طلاق، خصوصا در مهریه های سنگین، معمولا به دنبال اختلاف میان زن و مرد در روابط زناشویی اتفاق می افتد.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که درخواست مهریه بدون طلاق امکان پذیر می باشد؟ در پاسخ به این سوال بهتر که بگوییم در صورتی درخواست مهریه و گرفتن قبل از طلاق امکان پذیر است که مهریه عندالمطالبه باشد. یعنی هر زمان که زن مهریه خود را مطالبه و به اجرا گذاشتن مهریه، اقدام کند، مرد باید آن را به زن بدهد، در غیر این صورت زن باید درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه بدهد و بعد از آن اقدام به گرفتن و به اجرا گذاشتن مهریه نماید.
بنابراین با توجه به این نکته که مهریه جز حقوق مالی زن می باشد و در هنگام عقد ازدواج به وی، تعلق می گیرد. لذا زن در صورت عدم اختلاف و تصمیم بر جدایی و تمایل به ادامه زندگی با همسرش هر زمان که مایل به گرفتن مهریه اش باشد این امکان وجود دارد و گرفتن مهریه منوط به طلاق و اختلاف نمی باشد. بنابراین زن می تواند اقدام به درخواست مهریه بدون طلاق نماید و همچنان به زندگی با همسرش ادامه دهد.
زن برای گرفتن مهریه بدون طلاق، نیاز به ثبت درخواست طلاق ندارد و می تواند مهریه خود را بدون طلاق از شوهر خود، دریافت نماید. بنابراین زن می تواند بدون طلاق از شوهر خود، نسبت به توقیف اموال برای مهریه و به اجرا گذاشتن آن اقدام نماید. توقیف اموال برای مهریه نیز در صورتی که زن نمی خواهد طلاق بگیرد دارای شرایطی می باشد که رعایت این موارد باعث می شود تا سریع تر مهریه خود را وصول نماید، که رعایت این نکات در متن مقاله بیان شده است.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که شرایط گرفتن مهریه بدون طلاق چیست؟ در پاسخ به این سوال بهتر است که بگوییم در هر شرایطی زن می تواند برای گرفتن مهریه، بدون آن که از همسر خود طلاق بگیرد طی دو مرحله اقدام نماید.
ابتدا زوجه با مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک در خصوص توقیف اموال زوج برای مطالبه مهریه اقدام می کند. سپس در صورت عدم حصول نتیجه در شناسایی اموال توقیف شده بعد از گذشت 6 ماه از زمان درخواست اجراییه، گواهی برای محاکم صادر می نماید. چناچه محاکم نیز بعد از گذشت دو ماه از تقاضای اجرا مبنی بر شناسایی و توقیف اموال و یا 6 ماه به مفاد اجرای سند اقدامی انجام ندهد. سپس با انصراف از آن به محاکم دادگستری جهت مطالبه مهریه مراجعه می کند.
بنابراین زمانی که زن می خواهد مهریه خود را بدون گرفتن طلاق از شوهر دریافت نماید ابتدا باید ارائه مدارک لازم همچون سند ازدواج، شناسنامه و کارت ملی را به دفتر ازدواج مندرج در سند نکاحیه برده و بعد تکمیل فرم وصول درخواست مطالبه مهریه اقدام به توقیف اموال مرد نموده و با مزایده گذاشتن اموال، از محل فروش، مهریه را وصول می نماید. در صورت عدم حصول نتیجه درخواست خود را در یکی از دفاتر خدمات الکترونی قضایی برده و در این درخواست تقاضای صدور حکم به پرداخت مهریه را می نماید تا دادگاه دادخواست را مورد بررسی قرار بدهد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد درخواست مهریه بدون طلاق در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون گرفتن مهریه بدون طلاق پاسخ دهند.
برای مشاوره گرفتن مهریه بدون طلاق
برای مشاوره گرفتن مهریه بدون طلاق
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©