مفاصا حساب بیمه، به برگ تسویه حسابی گفته می شود که پس از پرداخت بدهی های مرتبط با بیمه، به سازمان تامین اجتماعی، از سوی این سازمان، صادر شده و به عنوان مدرک تسویه کامل بدهی متقاضی، به وی داده می شود. نحوه دریافت این مفاصا حساب، با مراجعه به سامانه خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی و با ارئه مدارک لازم، همچون کد کارگاهی و ردیف پیمان می باشد.
برای مشاوره مفاصا حساب بیمه و نحوه دریافت آن
برای مشاوره مفاصا حساب بیمه و نحوه دریافت آن
قانون کار و قانون تامین اجتماعی، دو نمونه از مهم ترین قوانینی بوده که در کشور ما و در رابطه با حقوق کار، به تصویب مجلس رسیده است. مطابق قانون تامین اجتماعی، تکالیف متعددی بر عهده کارفرمایان قرار گرفته که یکی از مهم ترین این تکالی، دریافت و ارائه مفاصا حساب بیمه، در موارد خاص مقرر در قانون می باشد.
مفاصا حساب بیمه، به طور کلی، به برگ تسویه حسابی گفته می شود که پس از پرداخت بدهی های مرتبط با بیمه، به سازمان تامین اجتماعی، از سوی این سازمان، صادر شده و به عنوان مدرک تسویه کامل بدهی متقاضی، به وی داده می شود. دریافت این مفاصا حساب، مستلزم ارائه مدارک خاصی بوده و به روش اینترنتی و از طریق سامانه صدور مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی، برای متقاضیان، صادر می گردد.
با توجه به توضیحات فوق و با در نظر گرفتن این نکته که عدم ارائه این مفاصا حساب، می تواند با جریمه های بیمه ای، همراه باشد، در این مقاله، ابتدا به این سوالات پاسخ داده که مفاصا حساب بیمه چیست و شامل چه کسانی می شود؟ سپس، به توضیح سامانه و نحوه دریافت این نوع از مفاصا حساب می پردازیم.
افرادی که بنا بر دلایل مختلف به مراجع بیمه ای رفت و آمد داشته یا ملزم به پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی کشور بوده اند، به احتمال زیاد، با اصطلاحی، تحت عنوان مفاصا حساب بیمه، مواجه شده و بنابراین، ممکن است این سوال، برای آنها پیش آمده باشد که مفاصا حساب بیمه چیست؟ و مدارک و نحوه دریافت آن به چه صورت می باشد؟
پیش از آنکه به این سوال پاسخ دهیم که مفاصا حساب بیمه چیست؟ و مدارک و نحوه دریافت آن به چه صورت می باشد؟ لازم است تا ابتدا به تعریف مفا صاحساب و معرفی انواع مختلف آن پرداخته و سپس، با تعریف مفاصا حساب، به این سوال پاسخ دهیم که مفاصا حساب بیمه چیست؟
مفاصا در لغت، به معنی تسویه کردن بوده و بنابراین، مفاصا حساب، به معنی تسویه کردن حساب می باشد. به طور کلی، هنگامی که شخصی، بدهی خود را با یک شخص حقوقی، همچون سازمان یا شرکت، تسویه می کند، پس از تسویه حساب، یک گواهی، برای آن شخص، صادر گردیده که نشان دهنده عدم بدهی وی به سازمان یا شرکت مربوطه می باشد. این برگه، مفاصا حساب، نامیده می شود.
مفاصا حساب، دارای انواع مختلفی بوده، که مهم ترین نمونه های آن، عبارتند از: مفاصاحساب مالیاتی(که پس از پرداخت مالیات به سازمان، صادر می گردد)، مفاصا حساب شهرداری(که پس از پرداخت عوارض شهرداری، به پرداخت کننده داده می شود) و مفاصا حساب نقل و انتقال سهام (که پس از پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام، صادر می شود).
مفاصا حساب بیمه، نیز که یکی از انواع مفاصا حساب بوده، به طور کلی، به برگ تسویه حسابی گفته می شود که پس از پرداخت بدهی های مرتبط با بیمه، به سازمان تامین اجتماعی، از سوی این سازمان، صادر شده و به عنوان مدرک تسویه کامل بدهی متقاضی، به وی داده می شود. موارد صدور مفاصا حساب بیمه، در مواد 37 و 38 قانون تامین اجتماعی، مصوب سال 1354، بیان گردیده که ما در بخش های بعد، به توضیح این موارد، خواهیم پرداخت.
در بخش قبل، به این سوال پاسخ دادیم که مفاصا حساب بیمه چیست و گفتیم که مفاصا حساب بیمه، به عنوان یکی از انواع مفاصا حساب، به طور کلی، به برگ تسویه حسابی گفته شده که پس از پرداخت بدهی های مرتبط با بیمه، به سازمان تامین اجتماعی، از سوی این سازمان، صادر می شود.
علاوه بر نحوه دریافت و مدارک لازم برای مفاصاحساب بیمه، سوال مهم دیگری که در رابطه با این مفاصا حساب، مطرح می گردد، این مساله بوده که کدام اشخاص و تحت چه شرایطی، ملزم به گرفتن مفاصا حساب بیمه بوده؟ و به عبارت دیگر، مفاصا حساب بیمه شامل چه کسانی می شود؟ مواد 37 و 38 قانون تامین اجتماعی، به این سوالات، پاسخ داده اند. مطابق مواد مذکور، مفاصا حساب بیمه، در سه مورد صادر شده و افراد، ملزم به دریافت آن می باشند. این موارد عبارتند از:
هرگاه، کارفرما کارگاه مشمول قانون کار و تامین اجتماعی، بخواهد عین ملک یا منافع آن را به دیگری انتقال دهد، ملزم بوده تا پیش از حضور در دفاتر اسناد رسمی، بدهی حق بیمه و جرایم متعلقه آن، را پرداخت کرده و پس از دریافت مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی، برای انتقال کارگاه، اقدام نماید.
در لزوم دریافت مفاصا حساب بیمه، در مورد انتقال کارگاه مشمول قانون تامین اجتماعی و کار، تفاوتی نداشته که انتقال کارگاه، از طریق انتقال عین ملک انجام گیرد؛ مانند اینکه کارفرما، کارگاه را به شخص ثالثی، فروخته؛ یا اینکه انتقال، از طریق انتقال منافع ملک، صورت گیرد. مانند اینکه، کارفرما، کارگاه را به شخص دیگری اجاره دهد.
همچنین، در صورتی که انتقال دهنده کارگاه مشمول قانون تامین اجتماعی، بدون رعایت مقررات نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه، کارگاه را به دیگری انتقال داده و انتقال دهنده نیز انتقال کارگاه را بدون درخواست مفاصا حساب بیمه، قبول نماید، انتقال دهنده وانتقال گیرنده، برای پرداخت حق بیمه معوقه و جرایم آن، در مقابل سازمان تامین اجتماعی، مسئولیت تضامنی خواهند داشت.
تمدید پروانه کسب کارفرما مشمول قانون کار و قانون تامین اجتماعی، یکی دیگر از موارد لزوم اخذ مفاصا حساب بیمه می باشد. با این توضیح که، در هنگام تمدید پروانه کسب این کارفرمایان، وزارت خانه ها، شهرداری و اتاق های اصناف، ملزم بوده که مفاصا حساب بیمه را از متقاضی تمدید پروانه کسب، مطالبه نمایند.
قراردادهای مقاطعه کاری و تکلیف قانونی بیمه کردن کارگران نیز یکی دیگر از موارد اجباری دریافت مفاصا حساب بیمه می باشد؛ با این توضیح که در قرارداد مقاطعه کاری یا همان پیمانکاری، مقاطعه کار، ملزم به بیمه کردن کارگران بوده. بنابراین، کارفرما باید در قرارداد منعقده با مقاطعه کار، شرط نماید که مقاطعه کار، برای بیمه کردن کارگران اقدام نموده و در این حالت، پرداخت 5 درصد باقی مانده قیمت کار مقاطعه کار، در پایان قرارداد، منوط به اخذ و ارائه مفاصا حساب بیمه خواهد بود.
در بخش قبل، به این سوال پاسخ داده که مفاصا حساب بیمه شامل چه کسانی می شود؟ و گفتیم که بر اساس مواد 37 و 38 قانون تامین اجتماعی، انتقال دهندگان کارگاه مشمول قانون تامین اجتماعی، متقاضیان تمدید پروانه کسب و مقاطعه کاران، ملزم هستند که طبق قوانین مربوط به نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی و با ارائه مدارک لازم، برای دریافت مفاصا حساب بیمه، اقدام نمایند.
با توجه به مطرح شدن مفهوم دولت الکترونیک در کشور ما و اینترنتی شدن بسیاری از خدمات دولتی در سال های اخیر، سازمان تامین اجتماعی نیز همگام با این تحولات، سامانه ها و سایت های اختصاصی، نظیر پرتال تامین اجتماعی portal.tamin.ir، را تاسیس و راه اندازی نموده و خدمات خود را به شکل غیر حضوری، به مراجعین خود، ارائه می کند.
بنابراین، ممکن است این سوال مطرح گردد که آیا سامانه ای نیز برای دریافت مفاصا حساب بیمه، به صورت اینترنتی، از سوی سازمان تامین اجتماعی راه اندازی شده است یا خیر؟ ور در صورت تاسیس چنین سامانه ای، نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه، از طریق این سامانه، به چه صورت خواهد بود؟ پاسخ به سوال اول، مثبت می باشد. با این توضیح که:
سامانه خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی eservices.tamin.ir به عنوان یکی از سامانه های اصلی این سازمان، سامانه مفاصا حساب بیمه نیز بوده و بنابراین، متقاضیان می توانند با مراجعه به سامانه مذکور و طبق مقررات مربوط به نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه، برای دریاقت این مفاصا حساب، اقدام نمایند.
البته خدمات سامانه خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی، به عنوان سامانه مفاصا حساب بیمه، محدود به دریافت مفاصا حساب بیمه، نبوده و نام نویسی، تشکیل پرونده الکترونیک، خدمات بازنشستگی و پرداخت اینترنتی حق بیمه، از دیگر خدمات مهم سامانه خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی می باشد.
در بخش قبل، به معرفی سامانه دریافت مفاصا حساب بیمه، پرداخته و توضیح دادیم که سامانه خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی، به آدرس eservices.tamin.ir به عنوان یکی از سامانه های اصلی این سازمان، سامانه مفاصا حساب بیمه نیز بوده و بنابراین، متقاضیان می توانند با مراجعه به سامانه مذکور و طبق مقررات مربوط به نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه، برای دریافت این مفاصا حساب، اقدام نمایند.
از آنجا که مطابق اعلام سازمان تامین اجتماعی، ارائه مدارک و نحوه دریافت مفاصا حساب، در این سامانه، دارای مراحل و ترتیب به خصوصی بوده، لذا، در این بخش، به توضیح نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه، از طریق این سامانه پرداخته که طبق راهنمای تصویری زیر می باشد.
به منظور دریافت مفاصا حساب بیمه، در مرورگر دستگاه خود، آدرس سامانه خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی، یعنی eservices.tamin.ir را جست و جو کرده تا مطابق تصویر زیر، وارد صفحه اصلی سامانه شوید.
در مرحله دوم از مراحل نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه، برای دریافت مفاصا حساب، برای کارفرمایان مشمول ماده 37 قانون تامین اجتماعی، از منوی کارفرمایان، ابتدا، گزینه واگذارندگان و سپس، از زیر منوی ظاهر شده، گزینه درخواست صدور مفاصا حساب را انتخاب نمایید.
در گام بعدی از روند نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه، لازم است تا نام کاربری و گذرواژه ای را که در هنگام ثبت نام و دریافت گذرواژه در سوابق بیمه تامین اجتماعی، اخذ نموده اید را در کادرهای مربوطه، وارد کرده و دکمه ورود را بزنید. پس از ورود به حساب کاربری، می توانید با وارد کردن اطلاعات، درخواست خود را برای دریافت مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی خود، ثبت نمایید.
پس از صدور مفاصا حساب بیمه و دریافت پیامک از شعبه سازمان تامین اجتماعی، به منظور دریافت مفاصا حساب بیمه، مطابق تصویر زیر، مجددا وارد سامانه خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی eservices.tamin.ir شده؛ از منوی کارفرمایان، گزینه خدمات کارفرمایان را انتخاب کرده و سپس، مطابق تصویر زیر، از زیر منوی ظاهر شده، بر روی گزینه مشاهده فرم مبانی، کلیک نمایید. در این صورت، پس از وارد کردن نام کاربری و گذروازه و ورود به حساب کاربری، می توانید مفاصا حساب بیمه خود را دریافت کنید.
نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه، برای پیمانکاران، به این صورت بوده که متقاضی، پس از ورود به صفحه اصلی سامانه، مطابق راهنمای مرحله اول، باید از منوی کارفرمایان، گزینه مطالباتی کارگاه را انتخاب کرده و سپس، مطابق تصویر زیر، از زیر منوی ظاهر شده، بر روی گزینه مفاصا حساب ماده 38، کلیک نماید.
در نهایت، پیمانکار یا مقاطعه کار متقاضی دریافت مفاصا حساب بیمه ماده 38 قانون تامین اجتماعی، می تواند با ورود به حساب کاربری خود و با انتخاب پروژه مدنظر، از لیست پروژه های خود، برای پرداخت حق بیمه و دریافت مفاصا حساب بیمه، جهت آزاد سازی مبلغ باقی مانده بهای مقاطعه کاری که در دست کارفرمای پروژه بوده، اقدام نماید.
در قسمت قبل، به توضیح نحوه دریافت مفاصا حساب بیمه، پرداخته و گفتیم که نحوه دریافت این مفاصا حساب، از طریق مراجعه به سامانه خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی، به آدرس eservices.tamin.ir بوده و در دو بخش جداگانه، برای کارفرمایان کارگاه ها و مقلاطعه کاران، انجام می گیرد. اما از آنجا که دریافت مفاصا حساب بیمه، مستلزم ارائه مدارک لازم، به سازمان تامین اجتماعی بوده، در این بخش، به معرفی مدارک لازم برای دریافت مفاصا حساب بیمه، پرداخته که شامل موارد زیر می باشد:
کپی کارت ملی و شناسنامه، برای اشخاص حقیقی
اساسنامه، برای اشخاص حقوقی
آگهی تاسیس و آگهی آخرین تغییرات شرکت، برای اشخاص حقوقی
کد کارگاهی و ردیف پیمان، که دریافت آن، مستلزم ارائه یک نسخه از قرارداد و معرفی واگذارنده می باشد.
معرفی نامه از کارفرما
صدور برگه مربوط به مبلغ بدهی کد کارگاهی و ردیف پیمان
نامه درخواست مفاصاحساب که از سوی کارفرما یا انتقال دهنده، صادر گردیده است.
ارائه قراداد منعقده و اطلاعات موجود در آن، شامل تاریخ شروع و پایان، موضوع قرارداد، مبلغ قرارداد و مبلغ کل کارکرد.
پس از فراهم کردن مدارک لازم، متقاضیان، می توانند برای دریافت مفاصا حساب بیمه، به سامانه دریافت مفاصا حساب بیمه یا همان سامانه خدمات اینترنتی سازمان تامین اجتماعی، به آدرس eservices.tamin.ir مراجعه نموده یا از طریق شعبه، مربوطه، صدور مفاصا را پیگیری نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مفاصا حساب بیمه در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مفاصا حساب بیمه پاسخ دهند.
برای مشاوره مفاصا حساب بیمه و نحوه دریافت آن
برای مشاوره مفاصا حساب بیمه و نحوه دریافت آن
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©