یکی از انواع قرارهای صادره توسط دادگاه ، قرار ابطال دادخواست می باشد که به موجب آن ، دادخواست ارائه شده مورد رسیدگی قرار نخواهد گرفت و در صورتی که خواهان تمایل داشته باشد ، باید مجددا دادخواست خود را تکمیل نموده و دوباره آن را به جریان بیندازد .
برای مشاوره قرار ابطال دادخواست
برای مشاوره قرار ابطال دادخواست
قسمت مهمی از آرایی که در دادگاه ها صادر می شود را قرارهای دادگاه تشکیل می دهند که با احکام دادگاه متفاوت هستند . مطابق قانون آیین دادرسی مدنی ، انواع قرارهایی که توسط دادگاه ها صادر می شوند را می توان در دسته های مختلفی تقسیم بندی کرد .
یکی از قرارهایی که ممکن است دادگاه در پی رسیدگی به دعوا صادر کند ، قرار ابطال دادخواست است که جزء قرارهای قاطع دعوا است . در همین راستا در این مقاله به بررسی قرار ابطال دادخواست چیست ، موارد صدور قرار ابطال دادخواست و آثار قرار ابطال دادخواست خواهیم پرداخت .
یکی از انواع قرارهایی که در دادگاه صادر می شود ، قرار ابطال دادخواست می باشد . بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، در مواردی که صدور حکم مستلزم انجام اقداماتی از طرف خواهان است ، اما خواهان از انجام این اقدامات خودداری کند ، قرار ابطال دادخواست صادر می شود .
علاوه بر این ، در شرایطی هم به دنبال استرداد دادخواست توسط خواهان ، دادگاه قرار ابطال دادخواست صادر خواهد کرد . لازم به ذکر است که این قرار صرفا از طرف دادگاه رسیدگی کننده به دعوا ( نه مدیر دفتر ) صادر می شود و با صدور این قرار ، پرونده از دادگاهی که به دعوا رسیدگی می کند خارج خواهد شد .
از جمله موارد صدور قرار ابطال دادخواست می توان به مواد 95 ، 96 ، 256 و 259 قانون آیین دادرسی مدنی اشاره کرد . بنابراین :
بر اساس ماده 95 ، در موردی که دادگاه به اخذ توضیح از خواهان نیاز داشته باشد و نامبرده در جلسه حاضر نشود و با اخذ توضیح از خوانده هم دادگاه نتواند رأی صادر کند ، همچنین در صورتی که با دعوت قبلی هیچ یک از اصحاب دعوا حاضر نشوند و دادگاه نتواند در ماهیت دعوا بدون اخذ توضیح رأی صادر کند ، دادخواست ابطال می شود .
همچنین ، هرگاه یکی از اصحاب دعوا نخواهد یا نتواند در دادگاه حاضر شود، چنانچه خواهان است باید اصل اسناد خود را ، و اگر خوانده است اصل و رونوشت اسناد را به وکیل یا نماینده خود براي ارایه در دادگاه و ملاحظه طرف بفرستد و الا در صورتیکه آن سند عادی باشد و مورد تردید و انکار واقع شود ، اگر خوانده باشد از شمار دلایل او خارج می شود و اگر خواهان باشد و دادخواست او مستند به دلیل دیگري نباشد ، در آن خصوص دادخواست ابطال می گردد .
همچنین ، به موجب ماده 256 ، از آن جهت که عدم تهیه وسیله اجرای قرار معاینه محل یا تحقیق محلی موجب خروج آن از دلایل متقاضی می شود . بنابراین ، در صورتی که به علت عدم تهیه وسیله ، اجرای این قرار ممکن نباشد و دادگاه هم نتواند بدون آن رأیی صادر کند ، دادخواست مرحله بدوی ابطال می گردد .
بعلاوه اینکه ، همانطور که گفته شد ، استرداد داخواست بدوی تا جلسه اول دادرسی و استرداد دادخواست تجدیدنظر تا قبل از ختم دادرسی سبب می شود که قرار ابطال دادخواست صادر شود .
آثار قرار ابطال دادخواست همانند آثار قرار رد دعوا است . اگر خواهان با شکست روبرو شود در این دعوا ، از آن جهت که صدور قرار ابطال دادخواست ، اعتبار امر قضاوت شده ندارد ، اقامه دوباره دعوا پس از صدور آن با مانعی روبرو نیست . بنابراین با صدور قرار ابطال دادخواست ، طرح مجدد دعوا و تجدید دادخواست بلامانع است . اما نکته مهمی که وجود دارد آن است که مطابق مواد 367 و 368 قانون آیین دادرسی مدنی ، قرار ابطال دادخواست از جمله قرارهای قابل فرجام خواهی دانسته شده است .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قرار ابطال دادخواست به کانال تلگرام موضوعات حقوقی مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قرار ابطال دادخواست پاسخ دهند .
برای مشاوره قرار ابطال دادخواست
برای مشاوره قرار ابطال دادخواست
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©