دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / استعلام زندانی با کد ملی

استعلام زندانی با کد ملی

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در حال حاضر، استعلام زندانی ها با کد ملی، از طرق سامانه یا سایت مخصوص به این امر و به روش اینترنتی، برای متقاضیان، امکان پذیر نبوده و نحوه استعلام زندانی ها با کد ملی، از طریق شعبه دادگاه کیفری رسیدگی کننده به پرونده یا اجرای احکام کیفری و یا اداره زندان، صرفا برای اقوام درجه یک و در موارد مجاز قانونی، برای سایر اشخاص، امکان پذیر می باشد.

 

مجازات های پیش بینی شده در قانون مجازات اسلامی، به چهار گروه اصلی حدود، قصاص، دیات و تعزیرات، تقسیم می شوند. یکی از زیر مجموعه های این مجازات ها، مجازات حبس بوده که در دو نوع حدی و تعزیری، قابل اجرا است و در عرف، تحت عنوان مجازات زندان نیز شناخته می شود.

یکی از مشکلاتی که در رابطه با مجازات زندان، به خصوص برای خانواده های زندانیان، وجود داشته، این مساله بوده که در بسیاری از موارد، اعزام متهم یا مجرم به زندان، در شرایطی انجام می گیرد که وی، امکان اطلاع دادن به خانواده خود را نداشته و لذا، این اشخاص، از زندان محل نگه داری زندانی، بی اطلاع می مانند. در چنین شرایطی، استعلام وضعیت زندانی و پیدا کردن محل نگه داری وی، از اهمیت بسیار زیادی برای خانواده او برخوردار می باشد. به همین دلیل، این سوال، مطرح می شود که استعلام زندانی ها با کد ملی، به چه نحو می باشد؟

با توجه به توضیحات فوق، در این مقاله، ابتدا، به این سوال پاسخ داده که آیا استعلام زندانی ها با کد ملی امکان پذیر می باشد؟ سپس در بخش های بعد، سامانه و نحوه انجام این امر را بررسی کرده و در پایان، در مورد پیگیری استعلام زندانی ها با کد ملی از سازمان زندان ها توضیح خواهیم داد.

آیا استعلام زندانی ها با کد ملی امکان پذیر می باشد؟

مجازات ها در قانون مجازات اسلامی، به چهار گروه اصلی حدود، قصاص، دیات و تعزیرات، تقسیم بندی شده است. حبس یا زندان، یکی از انواع این مجازات ها بوده که به هر دو شکل تعزیری و حدی و با شرایطی، قابل اجرا و اعمال می باشد. به طور کلی، هنگامی که ادله کافی برای وقوع اتهام مورد ادعای شاکی، در یک دعوای کیفری وجود داشته و فردی به عنوان متهم، به یک دعوای کیفری، احضار و جلب می گردد، این متهم، در دو حالت به حبس یا زندان، فرستاده می شود:

حالت اول، مربوط به مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسرا می باشد. چنانچه در این مرحله، قرار بازداشت موقت متهم، صادر شده یا متهم، از توانایی لازم برای معرفی کفیل یا ارائه وثیقه، برخوردار نباشد، به عنوان اجرای قرار تامین کیفری، به حبس فرستاده می شود.

حالت دوم، زمانی است که حکم قطعی کیفری از دادگاه تجدیدنظر، صادر شده یا حکم کیفری دادگاه بدوی، در دادگاه تجدیدنظر، تایید گردیده و متهم که اکنون، تبدیل به مجرم شده است، باید برای گذراندن حکم حبس خود ، به زندان منتقل شود. البته در این حالت، چنانچه مجرم، پیش از این، به دلیل قرار بازداشت موقت در حبس بوده، تعداد روزهای در بازداشت بودن وی، از روزهای حکم زندان او کم خواهد شد.

در حال عادی، هنگامی که متهم یا محکوم علیه، به زندان فرستاده می شود، وی این فرصت را داشته تا با یکی از اقوام و بستگان خود تماس گرفته و با اطلاع این اشخاص از وضعیت زندانی، آنها پیگیر امور متهم یا مجرم شوند. اما گاهی، به دلایل مختلفی، همچون عدم دسترسی به اقوام، متهم یا مجرم، این امکان را نداشته تا با اقوام خود تماس گرفته و محل زندان خود را به آنها اطلاع دهد.

به علاوه، گاهی برخی از اشخاصی که از اعضای خانواده متهم نبوده نیز خواهان جست وجوی وی و پیدا کردن مکان زندان او می باشند. مثال بارز این امر، طلبکاری بوده که حکم جلب شخصی را دریافت کرده و در جست و جوی محکوم علیه، مطلع می شود که وی به زندان فرستده شده، ولی از محل دقیق حبس زندانی مطلع نمی باشد.

مرخصی زندانیان، بدین صورت بوده که به افراد محکوم به حبس که شرایط دریافت اعطای مرخصی را دارند 3 روز در ماه مرخصی داده می شود؛ اما تحت شرایط قانونی؛ ممکن است 5 روز در ماه نیز به فرد زندانی، مرخصی داده شود.

در این موارد، این سوال برای خانواده های زندانی ها و سایر اشخاص، مطرح می گردد که استعلام زندانی ها و محل حبس آنها، به چه شکل، امکان پذیر بوده و نحوه و روند انجام آن به چه صورت است؟ و این که آیا استعلام زندانی ها با کد ملی زندانی نیز امکان پذیر می باشد؟

در پاسخ به این سوال که آیا استعلام زندانی ها با کد ملی امکان پذیر می باشد؟ باید گفت، در حال حاضر، پیگیری استعلام زندانی ها با کد ملی، صرفا برای اقوام درجه یک آنها (شامل همسر، فرزندان، پدر و مادر، خواهر و برادر و همچنین پدر و مادر همسر ) و سایر اشخاص، صرفا در صورت داشتن مجوز قانونی، یعنی دستور مقام قضایی، امکان پذیر بوده که این استعلام به روش های قانونی، قابل انجام می باشد. در بخش نحوه استعلام زندانی ها با کد ملی، به تفصیل، در مورد این روش ها صحبت خواهیم کرد.

سامانه استعلام زندانی ها با کد ملی

در بخش قبل، به این سوال پاسخ دادیم که آیا استعلام زندانی ها با کد ملی امکان پذیر می باشد؟ و گفتیم در حال حاضر، پیگیری استعلام زندانی ها با کد ملی، صرفا برای اقوام درجه یک آنها (شامل همسر، فرزندان، پدر و مادر، خواهر و برادر و همچنین پدر و مادر همسر ) و سایر اشخاص، صرفا در صورت داشتن مجوز قانونی، امکان پذیر می باشد.

اما، از آنجا که در سال های اخیر، قوه قضائیه، با راه اندازی سامانه ثنا و زیر مجموعه های آن، امکان انجام بسیاری از خدمات قضایی را به روش اینترنتی و غیر حضوری، فراهم کرده است، ممکن است این سوال مطرح شود که آیا سامانه ای نیز برای استعلام زندانی ها با کد ملی تاسیس و راه اندازی شده است؟ و در صورت وجود این سامانه، نحوه استعلام زندانی ها با کد ملی از طریق سامانه مزبور به چه صورت خواهد بود؟

در پاسخ به این سوال که آیا سامانه ای برای پیگیری استعلام زندانی ها با کد ملی، راه اندازی شده است؟ باید گفت، در حال حاضر، سامانه ای برای استعلام زندانی ها با کد ملی، تاسیس نشده و لذا، استعلام زندانی ها با کد ملی، از طریق سامانه و به روش اینترنتی، امکان پذیر نمی باشد. اما، عدم وجود سامانه برای این امر، به این معنا نبوده که استعلام زندانی ها با کد ملی، به هیچ وجه، امکان پذیر نمی باشد، بلکه این پیگیری استعلام، نحوه مخصوص به خود را داشته که در بخش بعد، به توضیح نحوه انجام آن می پردازیم.

نحوه استعلام زندانی ها با کد ملی

در قسمت قبل، در پاسخ به این سوال که آیا سامانه ای برای استعلام زندانی ها با کد ملی، راه اندازی شده است؟ گفتیم که در حال حاضر، سامانه ای برای استعلام زندانی ها با کد ملی تاسیس نشده و لذا، پیگیری استعلام زندانی ها با کد ملی، از طریق سامانه و به روش اینترنتی، امکان پذیر نمی باشد. 

با این وجود، عدم راه اندازی سامانه استعلام زندانی ها با کد ملی، به معنای عدم امکان استعلام زندانی هایی که متهم و مجرم بوده، نیست، بلکه خانواده این اشخاص و سایر افرادی که دارای اجازه قانونی بوده، می توانند برای استعلام زندانی ها با کد ملی، از روش های مختلفی استفاده نمایند. لذا، در این بخش به توضیح نحوه پیگیری استعلام زندانی ها با کد ملی پرداخته که شامل روش های زیر می باشد:

سازمان زندان ها، با هدف نظارت بر کل زندان های ایران و بهبود بخشیدن به شرایط زندان ها و زندانیان، تاسیس و ایجاد شده و ایجاد کردن امکانات و تسهیلاتی که برای اصلاح و ارشاد و آموزش زندانیان و اشتغال و حرفه‌ آموزی آن ها، ضروری و لازم است، از جمله وظایف آن، می باشد.

استعلام زندانی ها با کد ملی از طریق دفتر شعبه رسیدگی کننده و اجرای احکام کیفری

نحوه استعلام زندانی ها با کد ملی، از طریق این روش، به این صورت بوده که اقوام درجه یک و اشخاصی که دارای مجوز قانونی برای استعلام و پیگیری وضعیت متهم بوده(همچون شخصی که حکم جلب وی را دارد) می توانند با مراجعه به دفتر شعبه ای که پرونده متهم در آن شعبه، رسیدگی می شود یا با مراجعه به واحد اجرای احکام و با دادن کد ملی وی، برای استعلام زندانی با کد ملی، اقدام نمایند.

مجازات تاخیر در بازگشت به زندان بعد از مرخصی، طبق تبصره ماده 547 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، شلاق تا 74 ضربه یا حبس از سه تا شش ماه می باشد.

استعلام زندانی ها با کد ملی از طریق اداره زندان

نحوه استعلام زندانی ها با کد ملی از طریق اداره زندان، برای اقوام درجه یک زندانی و با مراجعه به اداره زندان و ارائه کد ملی زندانی، امکان پذیر می باشد. براساس ماده 210 آیین ‌نامه اجرایی سازمان زندان‌ ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، ملاقات با زندانی، برای اقوام درجه یک آنها (شامل همسر، فرزندان، پدر و مادر، خواهر و برادر و پدر و مادر همسر ) امکان پذیر؛ بنابراین، این اشخاص، می توانند برای پیگیری استعلام زندانی با کد ملی از طریق اداره زندان، اقدام نمایند. بدیهی است که استعلام زندانی ها با کد ملی از طریق اداره زندان، برای سایر اشخاص، منوط به ارائه نامه از مراجع قانونی می باشد.

 

استعلام زندانی ها با کد ملی از سازمان زندان ها

در قسمت قبل، در مورد نحوه استعلام زندانی ها با کد ملی، صحبت کرده و توضیح دادیم که نحوه استعلام زندانی ها با کد ملی، به دو روش مراجعه به دفتر شعبه رسیدگی کننده و نهاد اجرای احکام کیفری و اداره زندان،  برای اقوام درجه یک و سایر اشخاص، به شرط ارائه نامه از مراجع قانونی، امکان پذیر می باشد. سوال مهم دیگری که در رابطه با پیگیری استعلام زندانی ها با کد ملی، مطرح می شود این سوال بوده که آیا استعلام زندانی ها با کد ملی از سازمان زندان ها نیز امکان پذیر می باشد؟

سازمان زندان های کشور، عنوان سازمانی است که در بهمن ماه سال 1364 و با تصویب قانون تبدیل شورای سرپرستی زندان ها به سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور، رسما تاسیس شد و آغاز به کار نمود. این سازمان، مسئولیت نگه داری و نظارت بر زندان ها، بازداشتگاه ها و تمامی مراکز اقدامات تامینی را در سر تا کشور برعهده دارد.

در پاسخ به این سوال که آیا استعلام زندانی ها با کد ملی از سازمان زندان ها نیز امکان پذیر می باشد؟ باید گفت، در حال حاضر، هیچ گونه سامانه ای از سوی سازمان زندان ها جهت پیگیری استعلام زندانی ها با کد ملی، راه اندازی نشده و این سازمان، به نحو حضوری نیز پاسخگوی مراجعین نمی باشد. لذا، برای استعلام زندانی ها با کد ملی، باید از طریق دفتر شعبه یا اداره زندان اقدام نمود.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد استعلام زندانی ها با کد ملی در کانال حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون استعلام زندانی ها با کد ملی پاسخ دهند.