دینا / حقوقی / مالکیت / وکالت تعویض پلاک خودرو

وکالت تعویض پلاک خودرو

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

وکالت تعویض پلاک خودرو، وکالتی بوده که فروشنده خودرو به خریدار آن، اعطا نموده و به موجب آن، خریدار ماشین، می تواند بدون نیاز به حضور فروشنده، برای تعویض پلاک خودرو اقدام نماید. هزینه این وکالت در سال 1403، مبلغ 150 هزار تومان بوده و کارت ملی، برگ سبز خودرو و مبایعه نامه ماشین، از مهم ترین مدارک لازم برای اعطای این وکالت می باشند.

 

به طور معمول، هنگامی که دو شخص، تصمیم بر خرید و فروش خودرویی می گیرند، پس از انعقاد مبایعه نامه خودرو، خریدار و فروشنده، در یکی از مراکز تعویض پلاک، حاضر شده و مراحل تعویض پلاک خودرو و تنظیم سند رسمی را انجام می دهند. با این وجود، گاه در مواردی، همچون مشغله کاری یکی از طرفین یا دوری مسافت، فروشنده و خریدار خودرو، این امکان را نداشته تا در یک تاریخ معین، برای تعویض پلاک در مرکز مربوطه حاضر شوند.

 

در این موارد، راه حل قانونی، اعطای وکالت کاری تعویض پلاک خودرو از سوی فروشنده به خریدار می باشد. بدین ترتیب، خریدار می تواند با در دست داشتن این وکالت، بدون نیاز به حضور فروشنده، برای تعویض پلاک به مراکز مربوطه مراجعه کند. از آنجا که این اعطای وکالت، منوط به ارائه مدارک و پرداخت هزینه های مربوطه بوده و انجام آن، ممکن است مشکلاتی را برای خریدار و فروشنده خودرو ایجاد نماید، لازم است تا دست اندرکاران معاملات خودرو با مقررات و قواعد آن آشنا شوند.

 

با توجه به توضیحات فوق، در این مقاله، ابتدا به این سوال پاسخ داده که وکالت تعویض پلاک خودرو چیست؟ سپس در ادامه، به توضیح مشکلات، هزینه ها در سال 1403 و مدارک لازم برای تنظیم این وکالت نامه، از جمله برگ سبز ماشین پرداخته؛ و در پایان، یک نمونه متن وکالت تعویض پلاک خودرو را جهت دانلود ارائه می نماییم.

وکالت تعویض پلاک خودرو چیست؟

یکی از معاملات رایج در کشور ما، معاملات خودرو بوده که دارای انواع مختلفی، همچون فروش، اجاره و صلح خودرو است. البته، در میان این معاملات، بیع خودرو یا همان قرارداد خرید و فروش خودرو، نسبت به سایر انواع معاملات خودرو، از فراوانی بیشتری برخوردار می باشد. 

 

به طور معمول، هنگامی که دو شخص، تصمیم بر خرید و فروش خودرویی می گیرند، روند انجام معامله به این صورت بوده، که ابتدا خریدار و فروشند، با حضور در بنگاه خودرو، که در عرف با عنوان نمایشگاه ماشین، شناخته می شوند، اقدام به تنظیم مبایعه نامه خودرو کرده و مبلغی نیز به عنوان بیعانه، از سوی خریدار ماشین به فروشنده پرداخت می گردد.

 

در مرحله بعد، خریدار و فروشنده، پس از اخذ نوبت از سامانه نوبت دهی تعویض پلاک nobatdehi.epolice.ir، در یکی از مراکز تعویض پلاک، حاضر شده و مراحل تعویض پلاک خودرو را انجام می دهند. سپس، دو طرف، با حضور در یکی از دفاتر اسناد رسمی، ضمن پرداخت مابقی قیمت یا ثمن ماشین، سند رسمی خودرو را به خریدار منتقل کرده و با انجام این امر، روند انتقال خودرو پایان می یابد.

 

با این وجود، گاه در مواردی، همچون مشغله کاری یکی از طرفین یا دوری مسافت، فروشنده و خریدار خودرو، این امکان را نداشته تا در یک تاریخ معین، برای تعویض پلاک در مرکز مربوطه حاضر شوند. به علاوه، دلالان خودرو نیز که خودروی خریداری شده را با هدف فروش آن به شخص دیگر، خریده اند، این امکان را نداشته که در تمام معاملات خود، برای تعویض پلاک خودرو به نام خود اقدام کنند.

 

در این موارد، راه حل قانونی، اعطای وکالت کاری تعویض پلاک خودرو از سوی فروشنده به خریدار می باشد. بدین ترتیب، خریدار می تواند با در دست داشتن این وکالت، بدون اینکه نیاز به حضور فروشنده باشد، برای تعویض پلاک به مراکز مربوطه مراجعه کند.

 

با توجه به توضیحات فوق، در پاسخ به این پرسش که وکالت تعویض پلاک خودرو چیست؟ می توان گفت، وکالت تعویض پلاک خودرو، وکالتی کاری بوده که فروشنده خودرو به خریدار آن، اعطا نموده و به موجب آن، خریدار ماشین، می تواند بدون نیاز به حضور فروشنده، برای مراجعه به مراکز مربوطه و تعویض پلاک خودرو اقدام نماید.

 

مشکلات وکالت تعویض پلاک خودرو

در بخش قبل، به این سوال پاسخ دادیم که وکالت تعویض پلاک خودرو چیست و گفتیم که وکالت تعویض پلاک خودرو، بر خلاف وکالت خرید و فروش خودرو، وکالتی کاری بوده که فروشنده خودرو به خریدار آن، اعطا نموده و به موجب آن، خریدار ماشین، می تواند بدون نیاز به حضور فروشنده، برای مراجعه به مراکزمربوطه و تعویض پلاک خودرو اقدام نماید.

 

اما، علی رغم مزایای وکالت های کاری تعویض پلاک، این نوع از وکالت، ممکن است با مشکلات حقوقی و غیر حقوقی برای طرفین آن، یعنی فروشندگان و خریداران خودرو همراه باشد. لذا لازم است تا اشخاصی که قصد خرید و فروش ماشین را داشته، با آشنایی با مشکلات وکالت تعویض پلاک خودرو، اقدامات لازم را جهت اجتناب از مواجه شدن با این مشکلات، اتخاذ نمایند. بنابراین، در این بخش به توضیح مشکلات وکالت تعویض پلاک خودرو، پرداخته که شامل موارد زیر می باشد:

 

یکی از مهم ترین مشکلات وکالت تعویض پلاک خودرو، احتمال توقیف پلاک خودرو مورد معامله، به دلیل مسائلی همچون، تخلفات رانندگی، شکایت کیفری، شکایت پلیس امنیت اخلاقی یا دستور اجرای مهریه، می باشد. بنابراین، خریدار، هنگام مراجعه به مرکز تعویض پلاک، امکان تعویض پلاک خودرو را نخواهد داشت.

 

فوت فروشنده و انفساخ وکالت نامه کاری تعویض پلاک، در فاصله اعطای وکالت نامه تا تاریخ حضور خریدار در مراکز تعویض پلاک، از دیگر مشکلات وکالت تعویض پلاک خودرو، می باشد. لازم به ذکر است از آنجا که عقد وکالت، یک عقد جایز بوده، در صورت فوت فروشنده، این عقد، منفسخ شده و وکالت تعویض پلاک باطل می گردد. در این حالت، به دلیل بطلان وکالت تعویض پلاک و مشکلات مربوط به انحصار وراثت، خریدار تا مدت ها امکان تعویض پلاک ماشین را نخواهد داشت.

 

از دیگر مشکلات وکالت تعویض پلاک خودرو، می توان به خودداری خریدار از تعویض پلاک ماشین اشاره نمود. در حالتی که فروشنده، با حضور در دفتر اسناد رسمی، برای اعطای وکالت تعویض پلاک و وکالت فروش خودرو اقدام می کند، چنانچه، خریدار، از حضور در مرکز تعویض پلاک خودداری کند، از آنجا که تا زمان انجام تعویض پلاک توسط خریدار، پلاک خودرو همچنان به نام فروشنده بوده، تخلفات و جرایم خودرو نیز به نام وی ثبت می گردد که این امر گاها تبعات سنگینی را برای فروشنده ماشین به دنبال خواهد داشت

هزینه وکالت تعویض پلاک خودرو در سال ۱۴۰۳

در بخش قبل به توضیح مشکلات وکالت تعویض پلاک خودرو پرداخته و توضیح دادیم که توقیف بودن پلاک ماشین به دلیل شکایت کیفری یا مهریه، فوت فروشنده خودرو و بطلان وکالت تعویض پلاک و عدم حضور خریدار در مرکز تعویض پلاک، از مهم ترین مشکلات وکالت تعویض پلاک خودرو می باشد. 

 

مساله مهم دیگری که در رابطه با وکالت تعویض پلاک خودرو مطرح می شود، هزینه وکالت تعویض پلاک خودرو می باشد. به این ترتیب، این سوال مطرح می شود که هزینه وکالت تعویض پلاک خودرو در سال 1403 چقدر بوده و پرداخت این هزینه بر عهده چه کسی می باشد؟

 

در پاسخ به این سوال که هزینه وکالت تعویض پلاک خودرو در سال ۱۴۰۳ چقدر می باشد؟ باید گفت، مطابق آخرین بخشنامه قوه قضائیه، در رابطه با تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی، در سال نود و نه که تا سال هزار و چهارصد و سه، برای دفاتر اسناد رسمی، لازم الاجرا می باشد، هزینه تنظیم اسناد رسمی غیر مالی فروش یا انتقال، که تعویض پلاک نیز جزء آنها بوده، مبلغ 150 هزار تومان می باشد. بنابراین، هزینه وکالت تعویض پلاک خودرو در سال 1403، مبلغ 150 هزار تومان است.

 

همچنین، پاسخ به این پرسش نیز که هزینه وکالت تعویض پلاک خودرو بر عهده چه کسی است، در درجه اول، بستگی به مفاد قرارداد و عرف محل داشته و تابع این موارد می باشد. اما در صورتی که در قرارداد یا عرف محل، تعیین نشده باشد که هزینه وکالت تعویض پلاک خودرو بر عهده چه کسی است، این فروشنده می باشد که ملزم است هزینه وکالت تعویض پلاک ماشین را بپردازد.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، مربوط به سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

 

مدارک لازم برای وکالت تعویض پلاک خودرو

در بخش های قبل، در مورد مشکلات وکالت تعویض پلاک خودرو، همچون احتمال توقیف پلاک به دلیل تخلف کشف حجاب در خودرو و هزینه این وکالت در سال ۱۴۰۳، توضیح داده و گفتیم که مطابق آخرین بخشنامه قوه قضائیه، در سال نود و نه که تا سال هزار و چهارصد و سه، برای دفاتر اسناد رسمی، لازم الاجرا می باشد، هزینه تنظیم اسناد رسمی غیر مالی فروش یا انتقال، که تعویض پلاک نیز جزء آنها بوده، مبلغ 150 هزار تومان می باشد. بنابراین، هزینه وکالت تعویض پلاک خودرو در سال 1403، مبلغ 150 هزار تومان است.

 

اما زمانی که خریدار و فروشنده، قصد داشته تا با حضور در دفاتر اسناد رسمی، برای اعطای وکالت تعویض پلاک خودرو اقدام نمایند، ضروری است تا مدارک لازم برای این امر را به همراه داشته باشند، در غیر این صورت، سردفتر اسناد رسمی، از تنظیم وکالت نامه خودداری خواهد کرد. لذا، با توجه به اهمیت این مدارک، در این بخش، به توضیح مدارک لازم برای وکالت تعویض پلاک خودرو پرداخته که شامل موارد زیر می باشد:

 

اصل کارت ملی و شناسنامه طرفین

 

فاکتور کارخانه، برای ماشین های تولید داخل و برگه گمرکی، برای خودروهای خارجی

 

برگه سبز خودرو

 

آدرس، کد پستی و شماره تلفن فروشنده و خریدار

 

مبایعه نامه خرید و فروش ماشین

 

نکته ای که در رابطه با مدارک لازم برای وکالت تعویض پلاک خودرو، باید مورد توجه قرار گیرد، این مساله بوده که با توجه به رای شماره 1863 دیوان عدالت اداری، مبنی بر«ابطال بندهای 2 و 3 بخشنامه شماره ۱۴۷۲۰۴/۹۴-۲۷/۸/۱۳۹۴ معاونت امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور» و دستور دادستان کل کشور، در حال حاضر، تنظیم سند رسمی برای انتقال خودرو ضرورت نداشته و لذا، فروشنده، به عنوان مالک خودرو، در هنگام اعطای وکالت تعویض پلاک خودرو، ملزم به ارائه سند رسمی ماشین نمی باشد. در بخش بعد، به تفصیل در مورد این مساله صحبت خواهیم کرد.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، مربوط به سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

 

وکالت تعویض پلاک خودرو با برگه سبز 

در بخش قبل، در مورد مدارک لازم برای وکالت تعویض پلاک خودرو صحبت کرده و گفتیم که مدارک هویتی خریدار و فروشنده، فاکتور کارخانه، برای ماشبن های تولید داخل و برگه گمرکی، برای خودروهای خارجی و برگه سبز خودرو، از مهم ترین مدارک لازم برای وکالت تعویض پلاک خودرو می باشند.

 

تا سال گذشته و تا پیش از صدور رای دیوان عدالت اداری، مبنی بر کفایت برگه سبز خودرو و عدم نیاز به دریافت سند رسمی ماشین، یکی از مدارک لازم برای وکالت تعویض پلاک خودرو، سند رسمی خودرو بود که در دفاتر اسناد رسمی، تنظیم شده و بدون ارائه این سند، امکان اعطای وکالت تعویض پلاک نیز وجود نداشت.

 

این روند ادامه داشت تا اینکه دیوان عدالت اداری، در سال هزار و چهارصد، با صدور رای شماره 1863، مبنی بر«ابطال بندهای 2 و 3 بخشنامه شماره ۱۴۷۲۰۴/۹۴-۲۷/۸/۱۳۹۴ معاونت امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور» رسما اعلام نمود که برای انجام معاملات خودرو، نیاز به تنظیم سند رسمی نبوده و برگه سبز خودرو که توسط پلیس راهنمایی و رانندگی صادر می شود، در حکم سند رسمی ماشین و جایگزین آن می باشد.

 

این رای، با صدور بخشنامه ای از سوی دادستان کل کشور، مورد تایید قرار گرفت. به این ترتیب، در حال حاضر، سند رسمی خودرو، جزء مدارک لازم برای وکالت تعویض پلاک خودرو نبوده و وکالت تعویض پلاک خودرو با برگه سبز ماشین انجام شده و فروشنده، ملزم به ارائه سند رسمی خودرو نمی باشد.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، مربوط به سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

 

تمدید وکالت تعویض پلاک خودرو 1403

مدت اعتبار وکالت نامه تعویض پلاک خودرو، همچون تمام وکالت نامه ها، با توجه به توافق وکیل و موکل، تعیین می گردد. اثر تعیین مدت در وکالت تعویض پلاک خودرو، این امر بوده که با اتمام مدت وکالت تعویض پلاک خودرو، وکالت، خود به خود منفسخ و باطل شده و بنابراین، موکل یا خریدار، نمی تواند با استفاده از این وکالت، برای تعویض پلاک خودرو اقدام نماید.

 

در سال گذشته، با توجه به شیوع بیماری کرونا، پلیس راهنمایی و رانندگی نیز با هدف جلوگیری از تجمع دارندگان وکالت تعویض پلاک خودرو، در مراکز مربوطه، اطلاعیه تمدید وکالت تعویض پلاک خودرو، به مدت سه ماه، یعنی از مهر ماه تا پایان آذر ماه را اعلام نمود. لازم به ذکر است که در رابطه با تمدید وکالت تعویض پلاک خودرو در سال 1403، هنوز اطلاعیه ای صادر نشده، اما به محض انتشار اطلاعیه، متن این اطلاعیه، به این بخش از مقاله اضافه شده و مقاله به روزرسانی می گردد.

 

لازم به ذکر است موارد اعلام شده، مربوط به سال گذشته بوده و به محض اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.

 

 

نمونه متن وکالت تعویض پلاک خودرو

در بخش قبل، توضیح دادیم که با توجه به رای دیوان عدالت اداری و بخشنامه دادستان کل کشور، در حال حاضر، سند رسمی خودرو جزء مدارک لازم برای وکالت تعویض پلاک خودرو نبوده و وکالت تعویض پلاک خودرو با برگه سبز ماشین، انجام شده و فروشنده، ملزم به ارائه سند رسمی خودرو نمی باشد.

 

اما اشخاصی که قصد داشته تا با حضور در دفاتر اسناد رسمی، برای اعطای وکالت تعویض پلاک خودرو اقدام نمایند، لازم است تا پیش از اقدام برای این امر، یک نمونه متن وکالت تعویض پلاک خودرو را مطالعه نموده تا با آگاهی از مفاد این وکالت، به نحو صحیحی برای تنظیم وکالت تعویض پلاک ماشین اقدام نمایند. لذا، در این بخش، به ارائه نمونه متن وکالت تعویض پلاک خودرو پرداخته و فایل دانلود این وکالت نامه را نیز در انتها قرار داده ایم.

 

نمونه متن وکالت تعویض پلاک خودرو

 

موکل: آقا/ خانم ...... فرزند ...... به شماره ملی ...... و شماره شناسنامه ...... صادره از ......

وکیل: آقا/ خانم ...... فرزند ...... به شماره ملی ...... و شماره شناسنامه ...... صادره از ......

مورد وکالت : مراجعه به مراکز پلیس نیروی انتظامی و ادارات پلیس راهنمایی و رانندگی و مراکز نقل و انتقلل خودرو در نیروی انتظامی، به منظور تعویض و فک پلاک موجود، بر روی خودرو ...... مدل ...... رنگ ...... به شماره شاسی ...... و شماره موتور ...... و شماره انتظامی ...... و اجرای کلیه تشریفات قانونی، شامل ارائه خودرو و مدارک مربوط به آن، جهت بازدید فنی و کارشناسی نیروی انتظامی و پرداخت حقوق و عوارض و هزینه های مربوطه و دادن هر گونه تعهد از سوی موکل، در مراجع فوق الذکر، نسبت به خودرو مذکور و در صورت لزوم، دریافت پلاک فک شده و یا تحویل آن به انبار راهنمایی و رانندگی و گرفتن هرگونه رسید و یا گواهی، جهت ارائه به موکل با دارا بودن حق امضا تمامی اسناد و مدارک ، در اداره راهنمایی و رانندگی و مراکز فوق الذکر و با حق تعویض و اخذ شناسنامه مالکیت خودرو مذکور و دریافت هر نوع گواهی و مدارک صادره از طرف دوایر نقل و انتقال خودرو در نیروی انتظامی و ارائه رسید و تحویل آن به موکل. ذیل این وکالت نامه، موکل به وکیل، اجازه داد تا با ارائه درخواست پلاک جدید به نام خود یا هر شخص حقیقی و یا حقوقی دیگر، برای نصب آن بر روی خودرو اقدام نماید.

حدود اختیارات : وکیل مرقوم در انجام مورد وکالت با حق توکیل به غیر، دارای تمامی اختیارات کامل و لازمه قانونی، از جانب موکل می باشد و هرگونه عمل و اقدام و امضاء، در زمینه مورد وکالت، به منزله عمل و اقدام و امضا موکل، محسوب و نافذ و معتبر و دارای آثار قانونی است .

این سند، در دو برگ اوراق نیم برگی به شماره های سری ...... و ...... تنظیم؛ مبلغ ...... ریال، بابت تنظیم سند و به موجب فیش شماره ...... به بانک ملی ایران شعبه ...... واریز و قبض رسید شماره ...... صادر و ارائه گردید .

 

برای دانلود نمونه متن وکالت تعویض پلاک خودرو، بر روی دکمه دانلود فایل در باکس زیر کلیک نمایید.

 

نمونه متن وکالت تعویض پلاک خودرو
  • نویسنده:دینا
  • حجم:270 KB

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد وکالت تعویض پلاک خودرو در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون وکالت تعویض پلاک خودرو پاسخ دهند.