سامانه نوبت دهی دادگستری، سامانه ای بوده که از طریق ورود به سایت عدل ایران، بخش نوبت دهی قضایی، برای کاربران، قابل دسترسی می باشد. نحوه نوبت گرفتن از سامانه مذکور، بدین صورت بوده که باید پس از ورود به سایت عدل ایران، از طریق گزینه ( نوبت دهی قضایی ) و سپس، (ثبت نوبت) اقدام به دریافت نوبت و تعین تاریخ و ساعت آن نمود.
برای مشاوره نحوه نوبت دهی دادگستری
برای مشاوره نحوه نوبت دهی دادگستری
یکی از مشکلاتی که در سال های اخیر، در رابطه با پیگیری حضوری پرونده، توسط مراجعین دادگستری، وجود داشته، مساله تجمع افراد متقاضی دریافت خدمات در دفتر شعبه دادگاه بوده است. با این توضیح که، به دلیل حجم بالای پرونده های ارجاع شده به شعبه دادگستری، غالبا در هنگام مراجعه ارباب رجوع به شعبه، مسئولین شعبه، اعم از مدیر و کارمند دفتر، قادر به پاسخ گویی به موقع، به مراجعین دادگستری نبوده و همین امر سبب بروز مشکلات و نارضایتی هایی زیادی شده است.
با توجه به بروز این مشکلات و نارضایتی ها، قوه قضائیه، در سال 1399، اقدام به تاسیس و راه اندازی سامانه ای نمود که اکنون با عنوان سامانه نوبت دهی دادگستری، شناخته می شود. این سامانه، در واقع، یکی از سامانه های زیرمجموعه سایت عدل ایران بوده که مراجعین دادگستری، می توانند با ورود به سایت آن، بی آنکه نیاز به مراجعه حضوری به شعبه بوده و با صرف وقت کم، بدون نیاز به پرداخت هزینه، برای نوبت گرفتن و عندالزم، ابطال نوبت خود، اقدام نمایند.
با توجه به توضیحات فوق، در این مقاله، ابتدا، به معرفی سامانه نوبت دهی دادگستری ، پرداخته و در ادامه، نحوه ورود به سایت، نوبت گرفتن، پیگیری و ابطال نوبت، از طریق این سامانه را ضمن مراحل تصویری، برای مراجعین به دستگاه قضا، توضیح خواهیم داد.
هنگامی که شخصی، اقدام به طرح دعوا، اعم از کیفری و حقوقی، در دادگستری نموده، ملزم است تا در جهت پیگیری و به سرانحام رسانیدن پرونده خود در دادگستری، اقدامات خاصی را به طور منظم انجام دهد، در غیر این صورت، ممکن است پرونده وی پیش از به سرانجام مطلوب رسیدن، مختومه گردد.
پیگیری دادخواست یا شکواییه ثبت شده از طریق سامانه عدل ایران، حضور در جلسه اول دادرسی و ارائه اصل مدارک ضمیمه شده به دادخواست به دادگاه، واریز هزینه کارشناسی به حساب سپرده دادگستری و اعتراض به رای، در مهلت مقرر قانونی، از جمله اقداماتی بوده که یک شخص، موظف به انجام آن ها در جهت پیگیری پرونده قضایی خود و به سرانجام رسانیدن این پرونده می باشد.
یکی از مهم ترین اقداماتی که هر یک از طرفین دعوا، در جریان رسیدگی به پرونده در دادگستری، موظف به انجام آن بوده، پیگیری روند پرونده قضایی از طریق مراجعه به دفتر شعبه و ارائه توضیحات و مدارک لازم، در صورت مطالبه شعبه رسیدگی کننده به پرونده، می باشد. بدین منظور، لازم است تا هر یک از طرفین دعوا، با حضور در دفتر شعبه دادگاه، برای ارائه توضیحات یا مدارک موردنظر به مدیر یا مسئول دفتر شعبه، اقدام نماید.
متاسفانه، یکی از مشکلاتی که در سال های اخیر، در رابطه با مراجعه ارباب رجوع، به شعب دادگستری، وجود داشته، مساله تجمع افراد متقاضی دریافت خدمات در دفتر شعبه دادگاه بوده است. با این توضیح که، به دلیل حجم بالای پرونده های ارجاع شده به شعبه دادگستری، غالبا در هنگام مراجعه ارباب رجوع به شعبه، مسئولین شعبه، اعم از مدیر و کارمند دفتر، قادر به پاسخ گویی به موقع، به مراجعین دادگستری نبوده و همین امر سبب بروز مشکلات و نارضایتی هایی زیادی شده است.
چراکه از یک سو، تاخیر در پاسخ گویی مدیر و کارمند دفتر شعبه و گاها عدم پاسخ گویی، سبب نارضایتی مراجعین به دادگستری، از روند رسیدگی به پرونده در سیستم قضایی شده و از سوی دیگر، کارکنان دادگستری نیز به دلیل تعداد بالای پرونده های ارجاعی و تجمع افراد متقاضی، در شعبه، قادر به انجام وظایف خود به موقع نبوده اند.
با توجه به بروز این مشکلات و نارضایتی ها، قوه قضائیه، در سال 1399، اقدام به تاسیس و راه اندازی ساامنه ای نمود که اکنون با عنوان سامانه نوبت دهی دادگستری، شناخته می شود. سامانه نوبت دهی دادگستری، در واقع، یکی از سامانه های زیرمجموعه سایت عدل ایران یا سامانه ثنا دادگستری، بوده و از طریق ورود به سایت عدل ایران، به آدرس adliran.ir، قابل دسترسی می باشد.
از طریق ورود به سایت سامانه نوبت دهی دادگستری، افراد متقاضی می توانند، با طی روند نحوه نوبت گرفتن مقرر در سایت، برای اخذ نوبت ملاقات با مسئولین شعبه دادگستری، اقدام نموده، محل و شخصی که قصد ملاقات با وی را داشته، روز و ساعت ملاقات، علت مراجعه و مدارک لازم را مشخص نموده و با دریافت کد پیگیری نوبت دهی دادگستری، برای پیگیری نوبت خود اقدام نموده و در صورت تغییر برنامه کاری خود و عدم امکان حضور در شعبه در وقت مقرر، نوبت اخذ شده را ابطال نمایند.
البته، سامانه نوبت دهی دادگستری، تنها یکی از خدمات سایت عدل ایران بوده و متقاضیان می توانند با ورود به سایت دادگستری، از طیف گسترده ای از خدمات، از جمله، اطلاع رسانی از روند پرونده، ثبت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه، سامانه نوبت دهی دفاتر خدمات قضایی، سامانه ثنا، سامانه خدمات الکترونیک قضایی و استعلام وضعیت وکیل و کارشناس، بهره مند گردند.
در بخش قبل، به معرفی سامانه نوبت دهی دادگستری پرداخته و گفتیم که سامانه نوبت دهی دادگستری، در واقع، یکی از سامانه های زیرمجموعه سایت عدل ایران بوده و از طریق ورود به سایت عدل ایران، به آدرس adliran.ir، قابل دسترسی می باشد. همچنین، به طور کلی، به معرفی سایر خدمات سایت عدل ایران پرداختیم.
افراد متقاضی نوبت گرفتن از طریق سامانه نوبت دهی دادگستری، همچون متقاضیان اخذ نوبت از سامانه نوبت دهی اجرای احکام مدنی شوراهای حل اختلاف مشهد، در مرحله اول، باید وارد سایت نوبت دهی شده و پس از ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، برای نوبت گرفتن از طریق این سامانه، اقدام نمایند. به همین دلیل، در این بخش، به توضیح مراحل ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، می پردازیم.
در مرحله اول، از مراحل ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، آدرس سایت نوبت دهی دادگستری، یعنی adliran.ir را در مرورگر دستگاه خود، جست و جو کرده تا مطابق تصویر زیر، وارد صفحه اصلی سایت شوید. پس از ورود به سایت عدل ایران، از منوی (اطلاع رسانی) در سمت راست صفحه، ، بر روی گزینه ( سامانه نوبت دهی قضایی ) کلیک نمایید.
لازم به ذکر است که پیش از اقدام برای ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، متقاضان باید برای ثبت نام سامانه ابلاغ ثنا و دریافت نام کاربری ( کد ملی ) و رمز شخصی ( کد ثنا )، اقدام نمایند؛ چرا که در غیر این صورت، این افراد، امکان ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، را نخواهند داشت.
در صفحه جدید، نام کاربری ( کد ملی ) و رمز شخصی ( کد ثنا ) خود که در زمان ثبت نام در سامانه ثنا دریافت نموده اید را در کادرهای مشخص شده، وارد کرده و دکمه (مرحله بعد) را بزنید. در صورت فراموشی رمز عبور، بر روی عبارت ( رمز عبور خود را فراموش کرده ام ) کلیک کرده تا مراحل بازیابی رمز عبور ثنا را تکمیل کرده و کد ثنای جدید دریافت نمایید.
همچنین، اگر هنوز، برای ثبت نام سامانه ثنا اقدام نکرده اید ، بر روی عبارت (من در این سایت ثبت نام نکرده ام ) کلیک کرده تا با هدایت به سامانه ثنا و پس از انجام مراحل ثبت نام و احراز هویت ثنا، با استفاده از نام کاربری ( کد ملی ) و رمز شخصی ( کد ثنا ) دریافتی، برای ورود به سایت نوبت دهی دادگستری و نوبت گرفتن از این سامانه، اقدام نمایید.
پس از وارد کردن نام کاربری و رمز شخصی، در کادرهای مربوطه و زدن دکمه (مرحله بعد)، یک رمز موقت به شماره تلفن همراه شما ارسال می شود. این رمز را در کادر مشخص شده، وارد کرده و دکمه ورود را بزنید.
در صورتی که تمام مراحل ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، به درستی انجام گیرد، متقاضی وارد سامانه نوبت دهی دادگستری شده و می تواند طبق مراحل نحوه نوبت گرفتن که در سایت، مشخص گردیده، برای نوبت گرفتن از این سامانه، اقدام نماید. به همین دلیل، در بخش بعد، به توضیح نحوه نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، می پردازیم.
در بخش قبل، در مورد مراحل و نحوه ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، صحبت کرده و گفتیم که متقاضیان می توانند از طریق سامانه نوبت دهی دادگستری، همچون سایت نوبت دهی شعب خانواده و اجرای احکام البرز qazaalborz.ir، برای نوبت گرفتن جهت مراجعه به شعب دادگستری، اقدام نمایند. به همین دلیل، در این قسمت، به توضیح نحوه نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، پرداخته که مطابق راهنمای تصویری زیر می باشد.
پس از ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، طبق مراحلی که در قسمت قبل، توضیح داده شد، مطابق تصویر زیر، بر روی گزینه ( نوبت دهی قضایی ) کلیک نمایید.
در این مرحله از مراحل نحوه نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، چند گزینه را مشاهده می کنید که عبارتند از: ثبت نوبت، پیگیری نوبت، ابطال نوبت و چاپ نوبت. به منظور نوبت گرفتن، بر روی گزینه ( ثبت نوبت) کلیک کنید.
در صفحه جدید، لازم است تا علت مراجعه خود را به دادگستری، تعیین کنید. بدین منظور، بر روی دکمه ( فهرست علت ها ) کلیک کرده و پس از مشخص کردن علت نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، دکمه مرحله بعدی را بزنید.
مراجعین قبل از مراجعه به واحد اجرای احکام دادگستری کرمان، می بایست برای دریافت نوبت به صورت آنلاین به سامانه نوبت دهی اجرای احکام کرمان dadgostari-kr.eadl.ir مراجعه و اقدام به اخذ نوبت نمایند.
در این مرحله از مراحل نحوه نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، مدارک مورد نیاز برای ارائه به شعبه، در هنگام مراجعه حضوری را ملاحظه کرده و بر روی دکمه مرحله بعدی، کلیک کنید. لازم به ذکر است که مدارک نمایش داده شده، مطابق با علت تعیین شده در مرحله قبل، مشخص شده است.
در صفحه جدید، لازم است تا اطلاعات تکمیلی پرونده، شامل شماره پرونده 16 رقمی و ردیف فرعی پرونده را در کادرهای مشخص شده، وارد کرده و مجددا، دکمه مرحله بعدی را کلیک کنید. همچنین، به منظور بررسی تطبیق اطلاعات وارد شده، با اطلاعات پرونده خود، می توانید از گزینه ( بررسی اطلاعات پرونده فوق ) استفاده نمایید.
البته، چنانچه به اطلاعات مربوط به شماره پرونده و ردیف فرعی پرونده خود دسترسی نداشته، بر روی گزینه ( فهرست پرونده های من) کلیک نموده تا لیستی از اطلاعات مربوط به پرونده های قضایی خود در دادگستری را مشاهد کرده و اطلاعات مربوط به پرونده مورد نظر خود را از آن لیست، دریافت کنید.
در این مرحله از مراحل نحوه نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، لازم است تا اطلاعات مربوط به محل مراجعه و شخص مورد ملاقات، تعیین شود. مطابق اعلام سامانه نوبت دهی دادگستری، اگر علت مراجعه متقاضی، نیازمند ورود پرونده باشد ، واحد قضایی، توسط سامانه، تعیین شده و بنابراین،، متقاضی، قادر به تغییر این اطلاعات نمی باشد.
در غیر از وضعیت فوق، می توانید از لیست واحد قضایی، شعبه دادگستری مورد نظر خود را تعیین کرده و همچنین، از لیست انتخاب سمت، فرد مورد نظر خود را برای ملاقات، تعیین نموده تا توضیحات خود را به وی ارائه کرده و مدارک لازم را به این شخص، تحویل دهید.
این مرحله، مربوط به تعیین زمان نوبت دادگستری می باشد. بدین منظور، ابتدا ماه مورد نظر خود را انتخاب کرده و سپس، با استفاده از تقویمی که مشاهده می کنید، روز و ساعت آن نوبت را مشخص نمایید و در انتها، دکمه (ثبت و دریافت نوبت ) را بزنید.
در مرحله آخر از مراحل نحوه نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، بر اساس اطلاعاتی که در مراحل قبل، وارد کرده اید، اطلاعات مربوط به نوبت خود را ملاحظه کرده و یک کد رهگیری برای پیگیری های بعدی، برای شما صادر می شود.
همچنین، در قسمت پایین صفحه، می توانید با استفاده از دکمه چاپ، برای دریافت پرینت اطلاعات مربوط به نوبت و کد پیگیری نوبت دهی دادگستری، اقدام نمایید. لازم به ذکر است، از آنجا که برای پیگیری نوبت و ابطال آن، نیاز به کد رهگیری صادره خواهید داشت، ضرروی بوده تا این کد را در جای مطمئنی یادداشت کرده تا در پیگیری های بعدی خود، از آن استفاده نمایید.
در بخش قبل، در مورد نحوه نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، صحبت کرده و توضیح دادیم که برای نوبت گرفتن از سامانه مذکور، باید پس از ورود به سایت عدل ایران، از طریق گزینه ( نوبت دهی قضایی ) اقدام به دریافت نوبت و تعیین تاریخ و ساعت آن نمود.
اما افرادی که برای نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، اقدام می کنند، لازم است بدانند که با توجه به ساعات کار کارمندان دادگستری و مشکلاتی که ممکن است برای این کارمندان، پیش بیاید، گاهی این احتمال وجود داشته که کارمند مورد نظر، در روز تعیین شده توسط متقاضی، در شعبه، حضور نداشته و امکان خدمات رسانی به متقاضی را نداشته باشد. در نتیجه، ممکن است به این علت یا علل دیگر، نوبت متقاضی به وقت دیگری، موکل گردد.
به همین علت، ضروری است تا اشخاصی که برای نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، اقدام کرده اند، تا پیش از تاریخ تعیین شده برای مراجعه به شعبه، روند نوبت گرفتن خود از سامانه نوبت دهی دادگستری را پیگیری کرده تا در صورت احتمال تغییر نوبت و تاریخ آن، از آخرین تغییرات، مطلع شوند. به همین دلیل، در ادامه، به توضیح مراحل نحوه پیگیری نوبت از سامانه نوبت دهی دادگستری، پرداخته که مطابق راهنمای تصویری زیر می باشد:
پس از ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، مطابق مراحلی که در بخش ورود به سایت، توضیح داده شد، مطابق تصویر زیر، بر روی گزینه ( نوبت دهی قضایی ) کلیک نمایید.
مراجعین، قبل از مراجعه به اجرای احکام مدنی در شورای حل اختلاف گرگان، می بایست برای دریافت نوبت به صورت آنلاین، از طریق سامانه نوبت دهی اجرای احکام شورای حل اختلاف گرگان shoragls.ir اقدام نمایند.
در این مرحله از مراحل پیگیری نوبت از سامانه نوبت دهی دادگستری، بر روی گزینه (پیگیری نوبت) کلیک کنید.
در صفحه جدید، همانطور که در تصویر زیر، ملاحظه می کنید، امکان پیگیری نوبت از سامانه نوبت دهی دادگستری، از طریق دو گزینه وجود دارد: جست و جوی نوبت، بر اساس تاریخ و جست و جوی نوبت، بر اساس کد رهگیری. به منظور پیگیری نوبت از سامانه نوبت دهی دادگستری، یکی از این دو گزینه را انتخاب کرده و پس از وارد کردن اطلاعات لازم، دکمه جست و جو را کلیک نمایید. به این ترتیب، اطلاعات مربوط به نوبت گرفته شده، برای شما نمایش داده می شود.
سیستم نوبت دهی الکترونیکی در سازمان پزشکی قانونی، در حال حاضر تنها در مرکز معاینات جنوب شرق پزشکی قانونی مشهد، راه اندازی شده است که روش استفاده از این سایت یا سامانه به صورت ثبت اطلاعات و گرفتن کد رهگیری از سایت مرکز پزشکی قانونی به آدرس razavi-lmo.ir می باشد . برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
در بخش قبل، به توضیح نحوه پیگیری نوبت از سامانه نوبت دهی دادگستری، پرداخته و گفتیم که اشخاصی که برای نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، اقدام کرده اند، می توانند، تا پیش از تاریخ تعیین شده برای مراجعه به شعبه، روند نوبت گرفتن خود از سامانه نوبت دهی دادگستری را پیگیری کرده تا در صورت احتمال تغییر نوبت و تاریخ آن، از آخرین تغییرات، مطلع شوند.
اما گاهی، افرادی که برای نوبت گرفتن از سامانه نوبت دهی دادگستری، اقدام کرده اند، همچون اشخاصی که از سامانه نوبت دهی شورای حل اختلاف اصفهان nobatdades.ir اخذ نوبت نموده اند، با مشکل پیش بینی نشده ای مواجه شده، به نحوی که حضور در شعبه دادگستری، در تاریخ و ساعت تعیین شده، برای آنها امکان پذیر نمی باشد. به همین دلیل، لازم است تا این اشخاص، برای ابطال نوبت در سامانه نوبت دهی دادگستری، اقدام نمایند. لذا در این بخش، به توضیح نحوه ابطال نوبت در سامانه نوبت دهی دادگستری، پرداخته که طبق راهنمای تصویری زیر می باشد:
پس از ورود به سایت نوبت دهی دادگستری، مطابق مراحلی که در بخش ورود به سایت، توضیح داده شد، مطابق تصویر زیر، بر روی گزینه ( ابطال نوبت ) کلیک نمایید.
در این مرحله از مراحل نحوه ابطال نوبت در سامانه نوبت دهی دادگستری، به منظور ابطال نوبت گرفته شده خود، ابتدا، کد رهگیری که در هنگام نوبت گرفتن از سامانه، دریافت نموده اید را در کادر مربوطه، وارد کرده و در انتها، دکمه ابطال نوبت را کلیک کنید.
به این ترتیب، نوبت گرفته شده، باطل شده و شما می توانید بعدا، برای دریافت مجدد نوبت از سامانه نوبت دهی دادگستری، اقدام نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر، در زمینه اخذ نوبت غیرحضوری، جهت مراجعه به دادگاه های حقوقی و کیفری، مطالعه مقاله زیر پیشنهاد می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نوبت دهی دادگستری در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نوبت دهی دادگستری پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه نوبت دهی دادگستری
برای مشاوره نحوه نوبت دهی دادگستری
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©