قرار عدم صلاحیت یکی از انواع قرارهایی است که دادگاه ها ممکن است در پی رسیدگی به یک دعوا صادر کنند . در مواردی که خود دادگاه تشخیص دهد که صلاحیت رسیدگی به پرونده ای را ندارد ، بایستی قرار عدم صلاحیت صادر کند . همچنین ، ممکن است طرفین دعوا نیز به صلاحیت دادگاه اعتراض داشته باشند که باید این اعتراض را تا پایان اولین جلسه دادرسی مطرح کنند . در این صورت ، دادگاه باید به ایراد عدم صلاحیت رسیدگی کرده و در خصوص آن تصمیم گیری نماید .
برای مشاوره قرار عدم صلاحیت
برای مشاوره قرار عدم صلاحیت
یکی از مهمترین قواعدی که در آیین دادرسی مدنی پیش بینی شده است و باید در حین رسیدگی به دعوا مورد توجه قرار بگیرد ، اقامه دعوا و رسیدگی به آن در دادگاه صلاحیت دار است . بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، صلاحیت دادگاه را می توان به دو نوع صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی تقسیم بندی نمود . بی توجهی به این صلاحیت سبب می شود که در برخی موارد حکم دادگاه فاقد اعتبار و ارزش شود و بتوان آن را ابطال کرد .
لذا زمانی که دادگاه به پرونده ای برخورد می کند که در صلاحیت او نیست ، بایستی قرار عدم صلاحیت صادر کند . بر این اساس ، در این مقاله به بررسی صلاحیت دادگاه پرداخته و سپس به توضیح معنی قرار عدم صلاحیت خواهیم پرداخت .
بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، هر دعوایی باید در دادگاه خاصی که صلاحیت رسیدگی به آن دعوا را دارد و در حوزه قضایی آن دادگاه، اقامه شود . یکی از فایده های آیین دادرسی مدنی آن است که در آن صلاحیت دادگاه ها تعیین و مشخص شده است که بر اساس آن ، صلاحیت دادگاه برای رسیدگی به پرونده های حقوقی را می توان به دو نوع صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی تقسیم بندی نمود .
به عبارت دیگر ، در صورتی یک دادگاه صلاحیت رسیدگی به دعوا را دارد که هم به لحاظ ذاتی صلاحیت داشته باشد و هم به لحاظ محلی . صلاحیت ذاتی ناظر بر آن است که کدام دادگاه ( حقوقی ، کیفری ، نظامی ) صلاحیت رسیدگی به دعوا را دارد و صلاحیت محلی ناظر بر اقامه دعوا در همان شهری است که بر طبق قواعد آیین دادرسی مدنی ، صالح به رسیدگی دعواست ( به عنوان مثال ، خواهان باید در دادگاهی که شهر محل اقامت خوانده است دعوای خود را مطرح نماید ) .
قرار عدم صلاحیت یکی از انواع قرارهایی است که دادگاه ها ممکن است در پی رسیدگی به یک دعوا صادر کنند . همانطور که در قسمت قبل توضیح داده شد ، در مواردی که خود دادگاه تشخیص دهد که صلاحیت رسیدگی به پرونده ای را ندارد ، بایستی قرار عدم صلاحیت صادر کند .
نکته مهم این است که ممکن است طرفین دعوا نیز به صلاحیت دادگاه اعتراض داشته باشند که باید این اعتراض را تا پایان اولین جلسه دادرسی مطرح کنند . در این صورت ، دادگاه باید به ایراد عدم صلاحیت رسیدگی کرده و در خصوص آن تصمیم گیری نماید . در صورتی که پس از اعتراض ، دادگاه همچنان خود را صالح به رسیدگی تشخیص داد ، به دعوا ادامه می دهد . اما در صورتی که اعتراض و ایراد عدم صلاحیت را وارد دانست ، قرار عدم صلاحیت صادر می کند .
در قسمت قبل به توضیح مفهوم و معنای قرار عدم صلاحیت پرداخته شد و موارد صدور قرار عدم صلاحیت نیز بررسی گردید . حال اگر بخواهیم ماهیت و آثار قرار عدم صلاحیت که توسط دادگاه صادر شود را مورد بررسی قرار دهیم ، باید بگوییم که قرار عدم صلاحیت یکی از قرارهای شبه قاطع می باشد و نمی توان آن را جزء قرارهای قاطع دعوا محسوب کرد .
به این معنا که هر چند با صدور قرار عدم صلاحیت ، پرونده از دادگاهی که دعوا در آن مطرح شده است ، خارج می شود ؛ اما رسیدگی به آن دعوا متوقف نمی شود . بلکه در این مرحله پرونده باید به دادگاه صلاحیت دار صادر بشود تا در آنجا از ابتدا به دعوا رسیدگی شود . البته در مواردی ممکن است که در خصوص صلاحیت دادگاه اختلاف به وجود آید که در اینجا ، دیوان عالی کشور مرجع صلاحیت دار را تعیین می کند و پرونده را برای رسیدگی به آنجا ارجاع می دهد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قرار عدم صلاحیت به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قرار عدم صلاحیت پاسخ دهند .
برای مشاوره قرار عدم صلاحیت
برای مشاوره قرار عدم صلاحیت
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©