دینا / تجاری / شرکت ها / شرکت دانش بنیان

شرکت دانش بنیان

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

شرکت دانش بنیان، شرکتی است که با هم افزایی و افزایش دانش و تکنولوژی، به گسترش علم و دانش در جامعه کمک می کند. سامانه ثبت شرکت دانش بنیان، سامانه مرکز شرکت های دانش بنیان، بوده و ثبت این شرکت، از طریق این سامانه، پس از ثبت در سامانه جامع ثبت شرکت ها انجام می گیرد. همچنین، از مزایای ثبت این شرکت، معافیت از پرداخت مالیات، به مدت 15 سال، می باشد.

 

شرکت، یکی از مفاهیم مهم مطرح شده در حقوق مدنی و حقوق تجارت می باشد. شرکت ها به طور کلی، به دو گروه شرکت های مدنی و شرکت های تجاری، تقسیم می شوند. یکی از انواع شرکت های تجاری که در سال های اخیر و با گسترش حقوق مالکیت فکری، در کشور ما مطرح و اجرایی شده است، شرکت دانش بنیان می باشد.

شرکت دانش بنیان، شرکتی است که با هم افزایی و افزایش دانش و تکنولوژی، به گسترش علم و دانش در جامعه کمک می کند. از آنجا که این شرکت ها، از مزایای متعدد قانونی، از جمله معافیت از پرداخت مالیات، عوارض گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی به مدت پانزده سال، برخوردار هستند، یکی از بهترین شرکت ها برای تاسیس و ثبت بوده و لازم است تا اشخاصی که قصد ثبت این نوع از شرکت را دارند، با قوانین تاسیس شرکت دانش بنیان و نحوه ثبت آن، آشنا شوند.

با توجه به اهمیت این مساله و نظر به اینکه ثبت و تاسیس شرکت دانش بنیان، از طریق سامانه اختصاصی این نوع از شرکت، انجام می گیرد، در این مقاله، ابتدا به این سوال، پاسخ داده که شرکت دانش بنیان چیست؟ و سپس، در خصوص قوانین، مزایا و معایب تشکیل این سازمان، توضیح داده می شود.

شرکت دانش بنیان چیست؟

شرکت، یکی از مفاهیم مهم مطرح شده در حقوق مدنی و حقوق تجارت می باشد. شرکت ها به طور کلی، به دو گروه شرکت های مدنی و شرکت های تجاری، تقسیم می شوند. یکی از انواع شرکت های تجاری که در سال های اخیر و با گسترش حقوق مالکیت فکری، در کشور ما مطرح و اجرایی شده است، شرکت دانش بنیان می باشد. اولین سوالی که در رابطه با این نوع از شرکت های تجاری، مطرح می گردد، این سوال بوده که شرکت دانش بنیان چیست؟ و شرایط تشکیل آن به چه صورت می باشد؟

ماده 1 قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات، به عنوان یکی از قوانین تاسیس این گروه از شرکت ها، در پاسخ به این سوال که شرکت دانش بنیان چیست؟ مقرر داشته : « شرکت ها و موسسات دانش بنیان، شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی، ( شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه، ( شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان، به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط، تشکیل می شود.»

بنابراین همانطور که در ماده فوق ملاحظه می شود، شرکت دانش بنیان، شرکتی است که با هم افزایی و افزایش دانش و تکنولوژی، به گسترش علم و دانش در جامعه کمک کرده که این امر، می تواند از طریق تولید کالای دانش بنیان و یا از طریق سایر تولیدات عرصه علم، انجام گیرد. این شرکت نیز همانند سایر سایر شرکت های تجاری، باید ثبت گردد که ثبت شرکت می تواند توسط موسسین یا وکیل ثبت شرکت دانش بنیان انجام گیرد.

لازم به ذکر است که مطابق قوانین تاسیس شرکت دانش بنیان، شرکت های دولتی، موسسه ها و نهادهای عمومی غیر دولتی و شرکت ها و موسساتی که بیش از نیمی از مالکیت آن ها به شرکت های دولتی و موسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی، تعلق داشته باشد، از حمایت های قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات، از جمله معافیت از پرداخت مالیات، عوارض گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی به مدت پانزده سال، برخوردار نخواهند بود.

قوانین تاسیس شرکت دانش بنیان

مطابق قوانین تاسیس شرکت دانش بنیان، برای تشکیل و ثبت شرکت دانش بنیان، لازم است تا متقاضیان، دارای شرایط مقرر قانونی بوده و تولیدات این گروه از شرکت ها نیز از شرایط مقرر قانونی برخوردار باشد. این شرایط، در آیین ‌نامه تشخیص شرکت‌ ها و موسسات دانش ‌بنیان و همچنین، آیین ‌نامه ارزیابی شرکت ‌ها و موسسات دانش ‌بنیان، ذکر شده است که در زیر به تفصیل، توضیح داده شده است.

شاخص ‌های عمومی تشخیص شرکت دانش بنیان

شاخص ‌های عمومی تشخیص شرکت دانش بنیان، به موجب آیین ‌نامه تشخیص شرکت‌ ها و موسسات دانش ‌بنیان، مقرر شده است. مطابق آیین نامه مزبور، شاخص ‌های عمومی تشخیص شرکت دانش بنیان، شرایط کلی مربوط به اعضای هیات مدیره و درآمد شرکت بوده که عبارتند از:

حداقل دو سوم از اعضای هیات مدیره شرکت دانش بنیان، باید حداقل واجد دو شرط از شرایط زیر باشند: مدرک تحصیلی آنها، حداقل مدرک کارشناسی بوده. دارای سابقه شغلی یا علمی، در محدوده فعالیت شرکت و یا سابقه مدیریتی، به مدت حداقل 3 سال باشند. دارای حداقل یک ثبت اختراع داخلی که ارزیابی شده، بوده یا یک اختراع در رابطه با حوزه کاری شرکت، در سطح بین المللی داشته باشند.

در سال مالی قبل شرکت، حداقل 50% از درآمد شرکت، از طریق فروش فناوری، کالا و یا خدمات دانش ‌بنیان ، حاصل شده باشد.

حداقل 6 ماه، سابقه پرداخت بیمه، برای حداقل 3 نفر از کارمندان تمام ‌وقت شرکت، وجود داشته باشد.

شاخص ‌های اختصاصی تشخیص شرکت دانش بنیان

شاخص ‌های اختصاصی تشخیص شرکت دانش بنیان، نیز همچون شاخص های عمومی، در آیین ‌نامه تشخیص شرکت‌ ها و موسسات دانش ‌بنیان، ذکر شده است که برای هر یک از انواع شرکت دانش بنیان، متفاوت و اختصاصی می باشند. به عنوان نمونه شاخص ‌های اختصاصی تشخیص شرکت‌ های تولید کننده کالاهای دانش ‌بنیان، شامل موارد زیر می باشند:

شرکت،‌ باید کالا یا کالاهای دانش بنیانی را تولید کرده که طی دو سال گذشته، آنها را به صورت کالای جدید یا ارتقا یافته، به بازار عرضه کرده و از طریق دانش فنی، این کالاها را بومی سازی نموده باشد.

تعداد نیروی انسانی که به صورت تمام ‌وقت، در سطح کارشناسی و بالاتر و در بخش‌های مرتبط با تولید کالاهای دانش ‌بنیان شرکت، مشغول بوده، به نسبت کل کارمندان تمام وقت، حداقل 30 درصد باشد.

عملکرد تحقیق و توسعه فعال شرکت، حداقل معادل 7 درصد فروش سالیانه شرکت باشد.

معیارهای کالاها و خدمات دانش ‌بنیان مورد تایید

علاوه بر شاخص های عمومی و اختصاصی، که در بالا توضیح داده شد، برای تایید شرکت دانش بنیان و برخورداری از مزایای قانونی، لازم است تا کالاها و خدمات ارائه شده از سوی این شرکت، دارای ویژگی های مقرر در قانون باشد. معیارهای کالاها و خدمات دانش ‌بنیان مورد تایید، در آیین‌ نامه ارزیابی شرکت‌ ها و موسسات دانش ‌بنیان، ذکر شده است که عبارتند از :

سطح فناوری: کالاها و خدماتی که توسط شرکت دانش بنیان، تولید می گردد، باید در محدوده فناوری های بالا یا متوسط به بالا باشند. به این معنا که دانش فنی طراحی و ساخت محصول، به سختی قابل کپی‌ کردن بوده؛ کسب آن، به تحقیق و توسعه قابل توجه تیم فنی متخصص، احتیاج داشته و منتهی به ایجاد ویژگی ها یا کارکرد های پیچیده ‌ای در محصول شده باشد.

سامانه جامع ثبت شرکت ها، به آدرس irsherkat.ssaa.ir عنوان سامانه ای است که برای تاسیس و ثبت شخصیت حقوقی، ثبت تغییرات، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، ثبت نام اظهارنامه دفتر ثبت تجاری و درخواست کد فراگیر، باید به آن، مراجعه نمود.

 

مرحله تولید: کالاهایی که توسط شرکت دانش بنیان، ارایه می شود،‌ باید در مرحله تولید قرار داشته یا حداقل، نمونه آزمایشگاهی آن، که قابلیت بررسی فنی داشته، ساخته شده و خدمات ارائه شده شرکت نیز، باید دارای اسناد فروش باشند.

طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه: طراحی کالاها یا خدمات، توسط شرکت، باید اساسی و قابل توجه و مبتنی بر فعالیت های تحقیق و توسعه و حداقل در یکی از موارد طراحی زیر سیستم اصلی کالا و خدمت، طراحی یکپارچه ‌سازی آن و یا طراحی فرآیند تولید کالا و خدمت، باشد.

مزایای تاسیس شرکت دانش بنیان

پس از پاسخ به این سوال که شرکت دانش بنیان چیست؟ و معرفی قوانین تاسیس شرکت دانش بنیان، همچنین، توضیح شرایط و شاخص های عمومی و اختصاصی این گروه از شرکت ها، در این بخش، قصد داریم، درباره مزایای تاسیس این گروه از شرکت ها ، توضیح دهیم که عبارتند از:

معاف شدن از دادن مالیات به سازمان مالیات، عوارض، حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی، به مدت پانزده سال.

امکان دریافت تسهیلات کم بهره یا بدون بهره کوتاه یا بلند مدت، از سازمان های ذی صلاح، برای تامین کردن همه یا بخشی از هزینه تولید و عرضه یا بکارگیری فن آوری.

در اولویت قرار گرفتن شرکت ها و موسسات دانش بنیان، برای استقرار در محل پارک های علم و فناوری، مناطق ویژه اقتصادی و یا مناطق ویژه علم و فناوری و مراکز و سازمان های رشد.

بهره مندی از پوشش بیمه ای مناسب، در تمام مراحل تولید، عرضه و به کارگیری.

برخورداری از امتیازات و تسهیلات مربوط به شرکت در برخی مناقصات

در اولویت قرار گرفتن شرکت ها و موسسات دانش بنیان در واگذاری تمام یا بخشی از سهام مراکز و موسسات پژوهشی دولتی قابل واگذاری، بر اساس ضوابط قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی. برای اطلاع از قوانین ثبت شرکت، مطالعه مقاله زیر، توصیه می شود.

 

معایب تاسیس شرکت دانش بنیان

در قسمت قبل، گفتیم که مزایای تاسیس شرکت دانش بنیان چیست، پس از صحبت از مزایا، در این بخش، قصد داریم، درباره معایب تاسیس این شرکت، صحبت کنیم و به این پرسش که معایب تاسیس و ثبت شرکت دانش بنیان چیست؟ پاسخ دهیم. معایب تاسیس این شرکت ها، عبارتند از: 

اولین عیب از معایب تاسیس این شرکت ها، کوچکی و محدودیت بازار داخلی، برای محصولات تولیدی آن ها است، همچنین، استقبال کم، از محصولات تولید داخل، توسط افراد بازار های داخلی را می توان، یکی از معایب ناشی از بازار داخلی شرکت های دانش بنیان دانست که بر فعالیت این شرکت ها نیز، اثر می گذارد.

مشکلات پیدا کردن بازار خارجی یا چالش های بسیاری که برای رود به این بازارها، پیش روی شرکت های دانش بنیان است، از دیگر معایب تاسیس این شرکت ها می باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد وام شرکت های دانش بنیان کلیک کنید.

برخورداری از تمکن مالی پایین شرکت های دانش بنیان، عیب دیگری است که بر ارتقای کیفیت محصولات تولیدی آن ها، اثر می گذارد.

مواجه شدن شرکت های دانش بنیان تاسیس شده، با کمبود منابع مالی، از طرف سازمان ها و مراکز اعطا کننده تسهیلات، به ویژه، برای سرمایه گذاری در خصوص برخی ایده هایی که ریسک پذیر هستند نیز می تواند، از معایبی باشد که تاسیس این شرکت ها، به همراه دارد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرکت دانش بنیان در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون شرکت دانش بنیان پاسخ دهند.