مالیات بر عایدی سرمایه ، نوعی مالیات است که از برخی افرادی که اقدام به خرید و فروش در حوزه بازار مسکن ، خودرو ، طلا و سکه یا ارزهای خارجی می نمایند ، دریافت می شود و نرخ و میزان مالیات بر عایدی سرمایه ، از 0 تا 40 درصد ( بسته به نگهداری ملک و یا کالاهای مزبور در مدت زمان مشخص ) ، در نوسان است .
برای مشاوره مالیات بر عایدی سرمایه
برای مشاوره مالیات بر عایدی سرمایه
یکی از مهم ترین منابعی که دولت ها به اتکای آن می توانند ، اقدام به اداره کشور نمایند ، دریافت مالیات و عوارض از شهروندان می باشد . البته مالیات ها ، انواع و اقسام مختلفی دارند که در یک دسته بندی کلی ، می توان آنها را به دو دسته مالیات های مستقیم و مالیات های غیر مستقیم ، طبقه بندی نمود . اما ، وجه مشترک تمامی انواع مالیات ، آن است که مقدار آن ، صرفا به موجب قانون ، قابل دریافت بوده و باید در محل تعیین شده ، به مصرف آبادانی و رفاه و توسعه کشور برسد .
البته ، دریافت مالیات ها ، می تواند اهداف دیگری نیز داشته باشد که از جمله آنها ، می توان به کاهش شکاف و فاصله طبقه غنی و فقیر و نیز ، جلوگیری از ایجاد سوداگری در برخی از بازارها ، همچون بازار املاک ، خودرو و یا اوراق بهادار اشاره نمود . در این میان ، یکی از انواع مالیات هایی که اخیرا بحث های مهمی در رابطه با آن شکل گرفته است ، مالیات بر عایدی سرمایه است که ممکن است برای شهروندان ، این ابهام را ایجاد کند که مالیات بر عایدی سرمایه چیست و چه کسانی مشمول پرداخت آن هستند ؟
برای پرداختن به این موضوع ، قصد داریم که در ادامه این مقاله ، ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که مالیات بر عایدی سرمایه چیست و چه انواعی دارد . در ادامه نیز ، به بررسی این مطالب خواهیم پرداخت که میزان و نحوه محاسبه این نوع مالیات به چه صورت است و چگونه باید اقدام به پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه نمود .
یکی از عمده ترین روش های درآمدی دولت ها ، دریافت مالیات از شهروندان می باشد . دریافت مالیات از شهروندان ، اهداف عدیده ای دارد و در سایر کشورها نیز ، بر اساس قانون ، شهروندان در موارد مشخص شده ، موظف به پرداخت مالیات قانونی خود هستند . مالیات ها ، انواع و اقسام مختلفی دارند که به طور کلی ، می توان آن را شامل مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم دانست .
یکی از مهم ترین تفاوت های مالیات مستقیم و غیر مستقیم ، این است که مالیات مستقیم ، به صورت بلاواسطه ، از درآمدها و دارایی های مشمولان ، دریافت می شود ؛ اما مالیات غیر مستقیم ، به مالیاتی گفته می شود که مصرف کنندگان کالاها و خدمات ، می بایست آن را پرداخت کنند . به عنوان مثال ، در مالیات بر ارزش افزوده که نوعی مالیات غیر مستقیم است ، مصرف کننده کالا و خدمت مورد نظر ، مکلف به پرداخت آن است ؛ اما در مالیات بر حقوق ، مالیات به صورت مستقیم از حقوق شخص کارمند اخذ می گردد .
آنچه که در این خصوص اهمیت دارد ، نوعی از مالیات ، تحت عنوان مالیات بر عایدی سرمایه است که مفهوم و تعریف آن ، محل سوال است . در واقع ، مالیات بر عایدی سرمایه ، بر خلاف سایر انواع مالیات ، همچون پرداخت مالیات خانه های خالی ، کمتر شناخته شده است و دلیل آن ، این است که تا کنون ، قانونی در راستای پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه ، به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیده و در حال حاضر ، اسناد قانونی مربوط به آن ، در حال بررسی توسط مجلس شورای اسلامی می باشند .
اما ، ممکن است ، این سوال مطرح شود که اصلا مالیات بر عایدی سرمایه چیست و شامل چه مواردی می شود ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که منظور از مالیات بر عایدی سرمایه ، مالیاتی است که دولت ، به نسبت افزایشی که در سرمایه ها و دارایی های برخی از افراد حاصل می شود ، تعیین می نماید . اما نکته مهمی که وجود دارد ، این است که مالیات بر عایدی سرمایه ، به همه شهروندان تعلق نمی گیرد .
بلکه ، مالیات بر عایدی سرمایه ، مختص افرادی است که در حوزه های مختلف که معمولا غیر مولد هستند و سبب ایجاد سوداگری در آن زمینه می شوند ، معاملاتی انجام می دهند و به این طریق ، سود و سرمایه های هنگفتی به دست می آورند . در این شرایط ، لازم است که دولت ، بتواند بر اساس قانون ، به دلیل عایدی که در سرمایه های ایشان ایجاد می شود ، مالیات دریافت نماید که در ادامه ، برای توضیح بیشتر در این خصوص ، انواع مالیات بر عایدی سرمایه را نیز ، توضیح خواهیم داد .
در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداختیم که مالیات بر عایدی سرمایه چیست که مالیات بر عایدی خودرو یکی از انواع آن است چیست . همانطور که بیان شد ، مالیات بر عایدی سرمایه ، نوعی مالیات است که دولت ، با هدف جلوگیری از سوداگری در برخی از بازارها ، وضع کرده و از افرادی که به صورت مکرر و گسترده ، معاملاتی انجام داده و سرمایه های خود را افزایش می دهند ، مالیاتی با این عنوان ، دریافت می کند .
نکته مهمی که در خصوص مالیات بر عایدی سرمایه وجود دارد ، این است که اصولا مالیات بر عایدی سرمایه ، با مالیات ارزش افزوده ، تفاوت دارد . مهم ترین تفاوت این دو نوع مالیات ، این است که مالیات بر ارزش افزوده ، نوعی مالیات غیر مستقیم است که ناشی از ارزش افزوده ایجاد شده در کالاها و خدمات می باشد ؛ لکن مالیات بر عایدی سرمایه ، نوعی از مالیات های مستقیم می باشد که معمولا از فعالیت های غیر مولد که بعضا اقتصاد کشور را نیز دچار مشکل می سازند ، دریافت می شود .
اما آنچه که در خصوص مالیات بر عایدی سرمایه محل تامل است ، انواع و اقسام آن می باشد . به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که انواع مالیات بر عایدی سرمایه چیست و پرداخت این نوع مالیات ، شامل چه مواردی می شود ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که یکی از مهم ترین انواع مالیات بر عایدی سرمایه ، مالیات بر خرید و فروش ملک می باشد .
اهداف سرمایه گذاری، اهداف کلی هستند که کمک می کنند، مسیر سرمایه گذاران، برای رسیدن به اهداف مالی خاص و جزئی که در ذهن خود دارند، مشخص شده و از مزایای آن نیز، می توان به فراهم نمودن یک پشتوانه مالی، برای دوران کهنسالی، اشاره نمود.
به این معنا که اگر اشخاص ، در طول مدت زمان مشخص و با فاصله کم از خرید یک ملک تجاری یا مسکونی ، اقدام به فروش آن نمایند ، می توانند مشمول مالیات بر عایدی سرمایه شوند ؛ چرا که فرض بر آن است که خرید و فروش انجام شده در حوزه ملکی ، نوعی فعالیت غیر مولد یا دلالی بوده و صرفا به منظور کسب سود انجام شده است . همچنین ، برای جلوگیری از ایجاد التهاب در بازار مسکن ، همچون مالیات بر درآمد اجاره ملک ، پرداخت چنین مالیاتی ، لازم و ضروری تلقی می شود .
یکی دیگر از انواع مالیات بر عایدی سرمایه ، مالیات سکه و یا مالیات طلا و جواهر آلات می باشد . از آن جهت که خرید و فروش های انجام شده در این حوزه ، ممکن است ، سبب ایجاد التهاب در این بازارها شده و همچنین ، سبب ساز ایجاد سودهای هنگفتی برای خریداران گردد ، دولت می تواند با اخذ مالیات بر عایدی سرمایه ، تعادل را برقرار نموده و مالیات دریافت شده را در امور عامه به مصرف برساند .
از جمله دیگر انواع مالیات بر عایدی سرمایه که از زمان مطرح شدن این نوع مالیات به گوش می رسید ، مالیات بر نقل و انتقال سهام می باشد . به عبارت دیگر ، از آن جهت که نقل و انتقال سهام و فروش آنها ، در عمده موارد ، سبب ایجاد سود برای افراد می شد ، نقل و انتقال سهام نیز می تواند مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه باشد که بر اساس طرح اخیر مالیات بر عایدی سرمایه ، دریافت این نوع مالیات ، فعلا منتفی است و به جای آن ، خرید و فروش ارزهای خارجی ، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه است .
لذا ، همانطور که ملاحظه می شود ، مالیات بر عایدی سرمایه ، نوعی مالیات مستقیم محسوب می شود که در عمده موارد ، قشر مرفه و ثروتمند جامعه را هدف خود قرار داده و معمولا ، فعالیت های غیر مولد که ناشی از سوداگری هستند را در بر می گیرد . بنابراین ، انواع مالیات بر عایدی سرمایه را می توان صرفا در خصوص بخش کمی از مردم ، که به نحو گسترده ، فعالیت های مذکور را انجام می دهند ، مقرر نمود ؛ نه همه افرادی که این معاملات را انجام می دهند .
با تصویب دولت در اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه، از این پس خرید و فروش ملک و خودرو و طلا و همینطور انواع ارز مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می شوند. البته در مورد اندوخته طلا بیان شده است که، تا میزان 150 گرم طلا، مستثنی و جدا شده و معاف از مالیات خواهد بود. البته بنابر سخن نمایندگان تصویب کننده این طرح، هدف از این طرح در واقع مالیات بر سوداگری و دلالی های کاذب است و شامل حال 99% مردم نمیشود.
در قسمت های قبل ، به بررسی مالیات بر عایدی سرمایه پرداخته شده و برخی از مهم ترین انواع آن را نیز مورد اشاره قرار دادیم . همانطور که اشاره شد ، مالیات بر عایدی سرمایه ، نوعی مالیات مستقیم ، مانند مالیات حقوق و درآمد محسوب می شود که مودی مالیاتی ، باید در مهلت های مشخص شده ، اقدام به پرداخت آن نماید . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که میزان مالیات بر عایدی سرمایه چقدر است و نحوه محاسبه این نوع مالیات به چه صورت است ؟
در پاسخ به این سوال که میزان و نحوه مالیات بر عایدی سرمایه چقدر است ، باید این توضیح را داد که در حال حاضر ، قانون مالیات بر عایدی سرمایه ، توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب نهایی نرسیده است و از آن جهت که طبق قانون اساسی ، اخذ مالیات صرفا بر اساس قانون باید به عمل آید ، تا زمان تصویب قانون و تایید شورای نگهبان ، میزان مالیات بر عایدی سرمایه ، مشخص نبوده و قابل دریافت نخواهد بود .
لکن ، بر اساس طرح مالیات بر عایدی سرمایه ، میزان مالیات بر عایدی سرمایه در خصوص املاک ، به این صورت است که اگر ملک مورد نظر ، کمتر از یک سال نگه داشته شود ، مشمول 40 درصد مالیات بر عایدی سرمایه است ؛ اما با نگهداری املاک بیش از یک سال ، به ازای هر سال ، سه درصد از این نرخ کاهش پیدا می کند تا سال دوازدهم به بعد ، که نرخ ثابت 4 درصد مالیات برای آن باید پرداخت شود .
در مورد مالیات خودرو ، بر اساس این طرح مقرر شده است که نگهداری خودرو ، کمتر از یک سال ، 30 درصد مالیات بر عایدی سرمایه داشته و در صورت نگهداری آن ، بیش از یک سال ، به ازای هر سال ، 10 درصد از این نرخ کم شده و از سال چهارم به بعد ، مالیات بر عایدی سرمایه ، با نرخ صفر درصد محاسبه می شود .
اما ، در مورد سایر انواع دارایی ها ، همچون طلا ، جواهر آلات و نیز ارزهای خارجی ، نحوه محاسبه مالیات بر عایدی سرمایه به این صورت است که با نگهداری آنها ، برای کمتر از یک سال ، مالیاتی معادل 30 درصد مقرر شده و با نگهداری بیش از یک سال تا دو سال ، به میزان 20 درصد و نگهداری بیشتر از دو سال ، به میزان 10 درصد مالیات بر عایدی سرمایه به آنها تعلق خواهد گرفت .
در قسمت های قبل ، به صورت کامل به بررسی مفهوم مالیات بر عایدی سرمایه پرداخته و انواع و اقسام آن را نیز بیان نمودیم و در مقاله ای جداگانه نیز ، مالیات نقل و انتقال ملک را مورد بررسی قرار دادیم . همانطور که گفته شد ، در حال حاضر ، مجلس شورای اسلامی ، در حال رسیدگی به طرح مالیات بر عایدی سرمایه بوده و فعلا ، فقط کلیات این طرح را به تصویب رسانیده است که بر اساس آن ، میزان این نوع مالیات نیز ، به صورت تفکیک شده در مورد املاک ، خودرو ، طلا و سکه و نیز ارزهای خارجی ، بیان شده است . اما ، تا تعیین تکلیف نهایی این طرح و تصویب آن ، باید منتظر ماند .
اما در این خصوص ، ممکن است این سوال مطرح شود که نحوه پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه به چه صورت است ؟ آیا افرادی که اقدام به انعقاد معاملات مشمول مالیات عایدی سرمایه می نمایند ، می بایست اظهارنامه مالیاتی تنظیم نموده و از این طریق مالیات خود را پرداخت کنند و یا اینکه سازوکار دیگری جهت پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه پیش بینی شده است که مودیان باید مد نظر قرار دهند ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که در حال حاضر ، تکلیف نحوه پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه ، مشخص نشده است . اما ، به طور کلی ، زمانی که قانون به تصویب نهایی برسد ، این احتمال وجود دارد که برای پرداخت آن ، مودیان مشمول مالیات ، از طریق استعلام پرونده مالیاتی خود در سایت سازمان امور مالیاتی کشور ، بتوانند ابتدا قبض های مالیاتی خود را مشاهده نموده و از همان طریق نیز ، اقدام به پرداخت آن نمایند . این نحوه ، در حال حاضر برای پرداخت مالیات بر سکه و یا خودرو نیز ، مورد عمل قرار می گیرد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مالیات بر عایدی سرمایه در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مالیات بر عایدی سرمایه پاسخ دهند .
برای مشاوره مالیات بر عایدی سرمایه
برای مشاوره مالیات بر عایدی سرمایه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©