دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / عوارض ساختمان

عوارض ساختمان

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

عوارض ساختمان ، نوعی عوارض است که شامل عوارض مربوط به نوسازی و عمران شهری ، عوارض کسب و پیشه و عوارض مدیریت پسماند می باشد . نرخ و نحوه محاسبه این عوارض ، از طریق فرمول های مشخص شده ، توسط شورای اسلامی شهر ، تعیین شده و پرداخت آن به شهرداری ، تا پایان هر سال ، به شیوه حضوری و غیر حضوری ، میسر است .

 

مالیات ها و عوارض ، از جمله مهم ترین راه های درآمدی دولت ها محسوب می شوند که معمولا ، صرف امور توسعه و آبادانی شهرها و روستا ها خواهند شد . در این میان ، شهرداری ها ، به عنوان یکی از نهادهای عمومی ، خدمت رسانی به عموم شهروندان را به عهده داشته و به لحاظ قانونی ، می توانند در ازای خدماتی که ارائه می دهند ، اقدام به اخذ عوارض نمایند .

یکی از مهم ترین انواع عوارض که توسط شهرداری دریافت می شود ، عوارض ساختمان می باشد که به موجب قانون نوسازی و عمران شهری ، شهرداری ها مکلف هستند عوارض مربوط به ساختمان ها و مستحدثات واقع در محدوده شهرها را دریافت نموده و شهروندان نیز ، همچون سایر عوارض و مالیات ها ، می بایست در طول مدت مشخص ، اقدام به پرداخت آن نموده و در غیر این صورت ، ممکن است جریمه شوند . لذا این سوال ممکن است مطرح شود که نرخ و نحوه محاسبه عوارض ساختمان چگونه است ؟

برای پاسخ دادن به این سوال ، در ادامه این مقاله ، ابتدا به بررسی این موضوع می پردازیم که عوارض ساختمان چیست و نرخ و نحوه محاسبه این عوارض ، به چه صورت می باشد . در ادامه نیز ، این موضوع را توضیح می دهیم که نحوه پرداخت عوارض ساختمان به چه شکل است .

عوارض ساختمان چیست

شهرداری ها ، یکی از انواع موسسات عمومی غیر دولتی هستند که بر اساس قانون شهرداری ها ، خدمات رسانی در امور مختلفی نظیر صدور شناسنامه فنی ساختمان، ارائه گواهی پایان کار، زیبا سازی شهری و... را در حوزه شهرها ، به عهده دارند . در این میان ، انجام خدمات قانونی ، نیازمند وجود منابع مالی کافی می باشد . به همین دلیل ، بر اساس قانون ، شهرداری ها ، مجاز شده اند که از شهروندان ، در ازای خدماتی که ارائه می دهند ، عوارض بگیرند .

عوارضی که شهرداری ها از شهروندان اخذ می کنند ، انواع و اقسام مختلفی دارد . مانند اخذ مالیات توسط دولت ؛ که بر فعالیت های مختلفی وضع می شود . اما یکی از مهم ترین انواع عوارض که بر اساس قانون ، باید به شهرداری ها پرداخت شود ، عوارض ساختمان است . در این خصوص ، این سوال ممکن است مطرح شود که عوارض ساختمان چیست و شامل چه مواردی می شود ؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که عوارض ساختمان ، شامل موارد مختلفی است که ذیلا به آنها اشاره می شود .

یکی از مهم ترین انواع عوارض ساختمان ، عوارض نوسازی و عمران شهری است که بر اساس قانون ، به تمام اراضی و ساختمان هایی که در محدوده و حریم قانونی شهرها هستند ، تعلق می گیرد . نرخ عوارض نوسازی و عمران شهرداری ، به صورت سالیانه ، در ابتدای هر سال ، تعیین می شود و مالکان ساختمان ها ، تا پایان همان سال ، فرصت پرداخت آن و دریافت مفاصا حساب شهرداری را دارند . در این صورت ، مشمول 10 درصد تخفیف برای خوش حسابی خواهند شد و در غیر این صورت ، جریمه 9 درصدی ، به عدم پرداخت عوارض ساختمان ، تعلق خواهد گرفت .

یکی دیگر از عوارض ساختمان ، مربوط به عوارض خدمات مدیریت پسماند است . همانطور که از نام این عوارض مشخص است ، نرخ این نوع عوارض ، برای مدیریت پسماندها و زباله ها ، توسط شهرداری ها ، تعیین می شود که پرداخت این نوع عوارض برای ساختمان ، به عهده شخصی است که در حال استفاده از ملک می باشد ؛ در صورتی که منزلی ، اجاره داده شده باشد ، اصولا مستاجر ، موظف به پرداخت این عوارض خواهد بود ؛ نه شخصی که سند ملکی به نام وی است .

از دیگر عوارض مربوط به ساختمان نیز ، می توان به عوارض کسب و پیشه اشاره نمود . عوارض کسب و پیشه ، ناظر بر املاکی است که کاربری تجاری داشته و به همین دلیل ، املاک تجاری یا مغازه هایی که فعالیت تجاری در آنها انجام می شود ، می بایست به صورت سالیانه ، این عوارض را نیز ، برای ساختمان خود پرداخت نمایند ؛ در غیر این صورت ، اتحادیه های مربوط ، عدم پرداخت عوارض ساختمان را پیگیری خواهند کرد .

نرخ و نحوه محاسبه عوارض ساختمان

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداختیم که عوارض ساختمان چیست و شامل چه مواردی می شود . همانطور که گفته شد ، عوارض مربوط به ساختمان ، شامل عوارض نوسازی و عمران شهری ، عوارض مدیریت پسماند مسکونی و غیر مسکونی و عوارض کسب و پیشه می باشد . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که نحوه محاسبه عوارض ساختمان به چه صورت است و نرخ عوارض ساختمان چگونه مشخص می شود ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که اصولا ، تعیین نرخ محاسبه عوارض ساختمان ، بر اساس فرمول هایی انجام می شود که وزارت کشور ، مشخص نموده و پس از آن ، شواری اسلامی شهر ، آن را تصویب می کند . به همین دلیل ، نرخ عوارض ساختمان ، در هر شهر ، با شهر دیگر ، تفاوت دارد و نمی توان نرخ مشخص و ثابتی را برای آن تعیین نمود . این تفاوت ، به علت اختلاف در ارزش منطقه ای املاک می باشد .

اما به طور کلی ، باید در نظر داشت که برای نحوه محاسبه عوارض ساختمان ، در رابطه با عوارض نوسازی و عمران شهری ، عوامل مختلفی ، همچون موقعیت ملک ، مساحت زمین ، پهنه ملک ، مساحت جبهه و پشت جبهه و همچنین ، مشخصات ساختمان ، از قبیل قدمت ساختمان ، تعداد طبقات آن ، متراژ ، نوع کاربری و مواردی از این قبیل ، تاثیر گذار هستند . اما نحوه محاسبه نرخ عوارض نوسازی و عوارض کسب و پیشه ، به این صورت است :

 

عوارض نوسازی = ارزش ملک × 1/5 درصد؛

ارزش ملک = ارزش زمین + ارزش ساختمان؛

ارزش زمین = مساحت زمین × قیمت منطقه ای؛

ارزش ساختمان = مساحت مشمول ساختمان × ( قیمت بنا × 30 % ارزش معبر )

 

نحوه پرداخت عوارض ساختمان

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که عوارض ساختمان چیست . به علاوه اینکه ، نرخ و نحوه محاسبه عوارض ساختمان را مورد بررسی قرار دادیم . همانطور که گفته شد ، عوارض ساختمان ، برای هر سال تعیین می شود و مشمولان این عوارض ، می بایست همچون پرداخت قبض مالیات ، تا پایان سال ، اقدام به پرداخت عوارض ساختمان نمایند ؛ در غیر این صورت ، جریمه ای معادل 9 درصد ، به آن تعلق خواهد گرفت . اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که نحوه پرداخت عوارض ساختمان چگونه است ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که نحوه پرداخت عوارض ساختمان ، می تواند به دو شیوه حضوری و غیر حضوری انجام شود . نحوه پرداخت عوارض ساختمان به صورت حضوری ، به این صورت است که مشمولان ، می توانند با مراجعه به ادارات درآمد مناطق شهرداری ، دفاتر خدمات الکترونیک شهر و یا از طریق خودپردازهای بانکی ، اقدام به پرداخت عوارض ساختمان و  اخذ مفاصا حساب نمایند .

اما در روش غیر حضوری ، امکان پرداخت عوارض ساختمان ، از طریق سامانه تلفنی 137 و شماره گیری کد دستوری *137# ، امکان پذیر است . همچنین ، با ارسال کد شناسایی 15 رقمی مربوط به واحد مسکونی و یا کد 12 رقمی واحد غیر مسکونی یا تجاری ، به سامانه پیامکی 1370000070 ، امکان پرداخت قبوض عوارض ، وجود خواهد داشت .

شهروندانی هم که در شهر تهران سکونت دارند ، از طریق اپلیکیشن تهران من ، قادر به پرداخت عوارض ساختمان، از جمله پرداخت عوارض نوسازی هستند . به این منظور ، پس از نصب اپلیکیشن " تهران من " بر روی گوشی تلفن همراه و ثبت نام در آن ، از طریق ثبت املاک و ساختمان ها در این اپلیکیشن ، قادر به پرداخت عوارض ساختمان ، خواهند بود که پیشنهاد می شود برای دریافت اطلاعات کامل ، در خصوص نحوه پرداخت عوارض ساختمان از طریق این برنامه ، مقاله زیر را مطالعه نمایید .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص عوارض ساختمان در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون عوارض ساختمان پاسخ دهند .