دینا / تجاری / تجارت بین الملل / ترخیص کالا از گمرک

ترخیص کالا از گمرک

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

نحوه ترخیص کالا از گمرک ، ابتدا از طریق ثبت اظهارنامه کالا در سامانه گمرک می باشد و سپس ، باقی مراحل آن ، از قبیل کنترل کالا ، اخذ مجوزهای لازم از سازمان های مربوطه و تایید کارشناس ، باید طی شود . هزینه ترخیص کالا از گمرک ، شامل مواردی چون حقوق ورودی ، سود بازرگانی ، هزینه باربری ، انبارداری ، تخلیه ، تعرفه کارشناس و آزمایشگاه است .

 

یکی از مهم ترین فرایندهای مربوط به واردات کالاها ، فرایند ترخیص آن ها از گمرک می باشد ؛ به این معنا که هر یک از تجاری که از سایر کشورها ، قصد وارد نمودن کالاهایی را دارند ، می بایست با توجه به قوانین و مقررات موجود ، اقدام به ترخیص نمودن آنها از گمرک نمایند و در غیر این صورت ، ممکن است کالاهای وارد شده ، با مشکلاتی همچون قاچاق بودن ، مواجه شوند .

 

لذا ، به دلیل اهمیت فرایند ترخیص کالاها از گمرک ، نیاز است که فعالان اقتصادی ، با اطلاع از جوانب قانونی موضوع ، اقدام به ترخیص کالاها نمایند . بنابراین ، در خصوص نحوه ترخیص کالا از گمرک ، باید به مسائلی ، همچون دارا بودن مجوزهای لازم و تهیه مدارک مورد نیاز ، توجه داشت . به همین دلیل ، سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که ترخیص کالا از گمرک به چه صورت است ؟

 

برای پاسخ دادن به این سوال ، ابتدا به این سوال پاسخ می دهیم که منظور از ترخیص کالا از گمرک چیست و پس از بررسی سامانه ترخیص کالا از گمرک و مراحل و نحوه آن ، به بررسی این موضوع می پردازیم که هزینه ترخیص کالاها از گمرک چقدر است ؟

منظور از ترخیص کالا از گمرک چیست

افرادی که شغل آنها ، تجارت بوده و به نوعی ، مشغول انجام امور تجاری می باشند ، بر اساس قانون ، تاجر محسوب می شوند و می بایست فعالیت های تجاری خود را با رعایت مقررات قانون تجارت و سایر مقررات تجاری انجام بدهند . یکی از عمده ترین فعالیت های تجاری ، صادرات و واردات کالاها می باشد که شرایط و احکام خاص خود را دارد .

 

از عمده ترین و اصلی ترین احکام و قوانین ناظر بر این نوع از فعالیت های تجاری ، ترخیص کالاها از گمرک می باشد ؛ به این معنا که افرادی قصد وارد نمودن کالا به کشور را داشته ، می بایست بر اساس ضوابط قانونی ، اقدام به ترخیص نمودن کالا از گمرک نمایند و در غیر این صورت ، کالاهای وارد شده آنها ، تحت عنوان کالای قاچاق ، شناخته شده و ممکن است ضمانت اجراهای حقوقی و کیفری ، بر موضوع مترتب شود .

اما سوالی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که منظور از ترخیص کالا از گمرک ، توسط افرادی که تاجر هستند ، چیست ؟ پاسخ به این سوال را می بایست در قانون امور گمرکی مشاهده نمود که بر اساس بند ث ماده 1 این قانون ، ترخیص کالا از گمرک ، به معنای خروج کالا از اماکن گمرکی و آزاد سازی آنها به صورت قانونی ، پس از انجام تشریفات گمرکی، من جمله پرداخت هزینه ها و حقوق گمرکی مربوطه است .

 

بنابراین ، منظور از ترخیص کالا از گمرک ، این است که کالاهای موجود در گمرک ، اعم از انبارها ، باراندازها ، اسکله ها ، فرودگاه ها ، ایستگاه های راه آهن و هر محل دیگری که تحت نظارت گمرک است ، طی عملیات گمرکی مشخص شده ، آزاد شده و دارنده کالا ، بتواند با استفاده از سند ترخیص کالا ، آنها را به نحوی قانونی ، وارد کشور نماید .

سامانه ترخیص کالا از گمرک

در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که منظور از ترخیص کالا از گمرک چیست . همانطور که اشاره شد ، وارد کنندگان کالا ، می بایست با استفاده از فرایندهای قانونی ، کالاهای خود را از مبادی گمرک ، ترخیص نمایند تا بتوانند برای آنها ، شناسه کالا نیز دریافت نمایند . اما سوالی که مطرح می شود ، این است که آیا ترخیص کالا از گمرک به صورت آنلاین نیز امکان پذیر است ؟ همچنین ، در خصوص سامانه ترخیص کالا از گمرک نیز ، سوالاتی مطرح می شود که در این قسمت ، قصد داریم آن را بررسی نماییم .

 

در خصوص سامانه ترخیص کالا از گمرک ، باید به این موضوع توجه داشت که یکی از اولین مراحل ترخیص کالا از گمرک ، تکمیل اظهارنامه مربوط به کالا ، توسط افراد یا شرکت های تجاری ثبت شده می باشد . به این معنا که متقاضی ترخیص از گمرک ، ابتدا می بایست اطلاعات مربوط به کالاهای خود را در سامانه ، وارد نموده و به عبارت دیگر ، اظهارنامه گمرکی خود را در سامانه هوشمند گمرک به نشانی irica.irتکمیل کند .

 

این مرحله از ترخیص کالا از گمرک ، به صورت آنلاین ، قابل انجام است و نیازی به مراجعه حضوری نخواهد بود . نحوه ثبت اظهارنامه برای ترخیص کالا از گمرک ، از طریق سامانه ، به این صورت است که متقاضی ، باید ابتدا به سامانه گمرک هوشمند​ به نشانی irica.ir ، مراجعه نموده و پس از وارد نمودن اطلاعاتی چون نام کاربری ، رمز عبور و کد شناسایی ، اظهارنامه irica.ir را تکمیل نموده و سایر مراحل ترخیص کالا از گمرک را پیگیری کنند .

 

با این وجود ، در نظر داشته باشید که استفاده از سامانه ترخیص کالا از گمرک ، نیازمند آن است که متقاضی ، ابتدا به صورت حضوری ، به یکی از شعب گمرک مراجعه نموده و حساب کاربری خود را فعال نموده باشد تا با استفاده از این سامانه ، بتواند اظهارنامه گمرکی مربوطه را ، تکمیل کند . در قسمت بعد ، سایر مراحل و نحوه ترخیص کالا از گمرک ، توضیح داده می شود .

مراحل و نحوه ترخیص کالا از گمرک

در قسمت های قبلی ، به بررسی ترخیص کالا از گمرک پرداخته و گفتیم که پرداخت سود بازرگانی، یکی از مراحل ترخیص کالای وارداتی، از گمرک می باشد. همچنین، سامانه آنلاین ترخیص کالا از گمرک ، که برای ثبت اظهارنامه گمرکیirica.ir راه اندازی شده است را مورد بررسی قرار دادیم . اما در تکمیل این موضوع ، می بایست نحوه ترخیص کالا از گمرک را نیز ، توضیح دهیم . لذا در این قسمت ، قصد داریم ، مراحل ترخیص کالا از گمرک را ذکر نماییم .

 

همانطور که گفته شد ، اولین مرحله ترخیص کالا از گمرک ، ثبت اظهارنامه irica.irمی باشد که از طریق سامانه آنلاین نیز ، این امر امکان پذیر است . البته ، متقاضی ترخیص کالا از گمرک ، برای انجام این امر و همچنین ، استفاده از سایر خدمات سامانه جامع امور گمرکی ، می بایست با مراجعه حضوری به گمرک ، نام کاربری و رمز عبور ، برای ورود به این سامانه، همچنین، کد تعرفه گمرکی را دریافت کرده باشد .

 

لازم به ذکر است که اظهار کالا در گمرک ، نیازمند ارائه مدارکی ، همچون اظهارنامه واردات قطعی ، کپی کارت بازرگانی ، بارنامه ، ترخیصیه ، گواهی مبدا ، فاکتور خرید ، اعلامیه تامین ارز ، مجوز ثبت سفارش ، بیمه نامه ، پروانه بهره برداری ، کاتالوگ و بروشور ، پروانه صادراتی ، وکالت نامه رسمی یا کارت حق العمل کاری و همچنین ، اخذ مجوزهای قانونی از سازمان های ذی صلاح می باشد .

 

پس از انجام این مرحله ، نوبت به احراز هویت و تعیین مسیر می رسد . در این مرحله ، دایره احراز هویت گمرک ، اسناد و اظهارنامه ها را مورد بررسی قرار داده و در صورتی که این اطلاعات ، مورد تایید قرار گیرد ، یک شماره ثبت به متقاضی اختصاص خواهد داد . در مرحله بعد ، لازم است که کالاهای مورد نظر ، مورد کنترل و بررسی قرار گرفته و مطابقت آنها با اسناد و اظهارنامه ها ، مورد تایید قرار گیرد .

 

سامانه گمرک، به آدرسirica.ir، سامانه نظارت بر رعایت قوانین گمرکی در واردات و صادرات کالا بوده و ثبت نام در این سامانه، به صورت حضوری و با مراجعه به نزدیک ترین گمرک انجام می پذیرد.

 

نحوه ترخیص کالا از گمرک در این مرحله ، به این صورت است که مجوزهای لازم ، جهت آزاد سازی و ترخیص از گمرک ، باید صادر شوند . به این معنا که برخی کالاها ، نیازمند صدور مجوز از نهادهای مربوطه می باشند . مثلا ، سازمان استاندارد ، وزارت بهداشت ، سازمان انرژی اتمی و یا وزارت جهاد کشاورزی ، می بایست مجوز ورود برخی کالاها به کشور را صادر کنند تا امکان ترخیص کالا از گمرک ، فراهم شود . این موضوع ، باید به تایید کارشناس گمرک نیز برسد .

 

مجوز واردات و صادرت، مجوزی بوده که برای انجام واردات و صادرات، الزامی می باشد. سامانه دریافت این مجوز، سایت گمرک بوده و نحوه دریافت آن، نیز از طریق مراجعه حضوری به گمرک و ثبت نام در سامانه گمرک، پس از پرداخت هزینه های لازم می باشد.

 

در این مرحله ، متقاضی ، باید پس از تایید نهایی ترخیص کالا از گمرک ، برای پرداخت عوارض گمرکی و هزینه ترخیص از گمرک اقدام نماید و پس از دریافت فیش واریز هزینه ترخیص ، سند ترخیص نیز ، صادر می شود و صاحب کالا ، می تواند سایر مراحل ترخیص از گمرک را به صورت قانونی ، طی کند . پس از آن ، مجوز بارگیری از گمرگ صادر می شود و باید هزینه هایی همچون هزینه انبارداری ، هزینه تخلیه و بارگیری ، هزینه بیمه کالا و غیره ، پرداخت شود و نهایتا ، انباردار ، اجازه تخلیه کالا از انبار را صادر می نماید .

 

هزینه ترخیص کالا از گمرک

در قسمت های قبل ، به بررسی ترخیص کالا از گمرک ، مراحل و نحوه انجام آن ، پرداخته شد و سامانه مربوطه در گمرک ، که به نوعی ، مرتبط با سامانه تدارکات الکترونیکی دولت است ، مورد بررسی قرار گرفت . همانطور که گفته شد ، پس از انجام مراحل ترخیص کالا از گمرک ، صاحب کالا برای خارج کردن کالاهای خود از انبار ، می بایست هزینه هایی را نیز پرداخت نماید . به همین دلیل ، این سوال ممکن است مطرح شود که هزینه ترخیص کالا از گمرک چقدر است ؟

 

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که هزینه ترخیص کالا از گمرک ، بستگی به عوامل و فاکتورهای مختلف و متعددی دارد . به عنوان نمونه ، هزینه ترخیص کالا از گمرک ، شامل مواردی همچون هزینه باربری ، انبارداری ، تخلیه کالا ، تعرفه های تایید کارشناس برای ترخیص کالا و هزینه های مربوط به انجام بررسی های آزمایشگاهی می باشد . هزینه ترخیص کالا از گمرک ، شامل حقوق ورودی کالا و سود بازرگانی نیز می شود .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ترخیص کالا از گمرک در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ترخیص کالا از گمرک پاسخ دهند .