دینا / آیین دادرسی / آیین دادرسی کیفری / موارد توقف اجرای مجازات

موارد توقف اجرای مجازات

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

در این مقاله به بررسی موارد توقف اجرای مجازات می پردازیم . 

 

پیگیری یک جرم طبق قانون و با توجه به علل قانونی آغاز می شود و تا نتیجه نهایی آن یعنی اجرای مجازات ادامه می یابد . در واقع مجازات اجرای عدالت و تنبیه مجرم است که نوع و میزان آن با توجه به قانون و نظر قاضی تعیین می شود . با این وجود در آیین دادرسی کیفری ، مواردی پیش بینی شده است که دیگر امکان رسیدگی به دعوا وجود ندارد . در این موارد ممکن جریان رسیدگی به طور کلی خاتمه پیدا کند . به این موارد ، موارد توقف اجرای مجازات یا موارد توقف در رسیدگی گفته می شود . از این رو در این مقاله به بررسی موارد توقف اجرای مجازات از جمله گذشت شاکی ، فوت متهم ، عفو ، باطل شدن قانون ، مرور زمان ، توبه متهم و اعتبار امر مختومه می پردازیم .

گذشت شاکی

جرمی که به وقوع می پیوندند معمولا قابل گذشت نیست و مجرم حتما باید به سزای عمل خلاف قانونش برسد . اما در مواردی قانون گذار به شاکی این اجازه را داده است تا بتواند مجرم را ببخشد . این موضوع بیشتر در جرائمی صادق است که با حقوق شخصی فرد و نه منافع عمومی جامعه سر و کار دارد . گذشت شاکی موجب توقف رسیدگی در جرم قابل گذشت و موجب تخفیف در مجازات ، در جرم غیرقابل گذشت می شود . 
برای مطالعه بیشتر روی دلایل تخفیف در مجازات و جرم قابل گذشت و جرم غیر قابل گذشت ، کلیک کنید .

فوت متهم

در مجازات مرتکبان یک جرم باید به این موضوع دقت کرد که تنها کسی که مرتکب جرم شده است را می توان مجازات کرد و نه افراد دیگر را . از این رو با فوت متهم یا محکوم یک جرم ، همه مجازات ها از جمله مجازات نقدی منتفی می شود . تنها مجازاتی که اعمال می شود ، دیه است که از بین نمی رود .  

عفو

عفو و بخشش هم از مواردی است که باعث توقف مجازات است . عفو هم می تواند خاص باشد و هم می تواند عفو عام باشد . عفو عام همان فرمان عفو رهبری است که بعد از بحران های اجتماعی و سیاسی صورت می گیرد و یا عفو خاص که در مناسبت های مذهبی و عیدها از جانب رهبر اعلام می شود . 

 

باطل شدن قانون

اگر مقررات قانونی درباره جرمی باطل شود ، یا به اصطلاح حقوقی نسخ شود ، اجرای مجازات مرتبط با آن جرم نیز متوقف می شود . زیرا تنها با وجود قانون می توان کسی را مجازات کرد .


مرور زمان 

برای رسیدگی به بعضی از جرایم ، مدت زمان معینی توسط قانون مشخص شده است . اگر این مدت قانونی برای شکایت از جرم بگذرد دیگر نمی توان آن جرم پیگیری کرد .


توبه متهم 

در بعضی از جرایم توبه متهم باعث می شود که مجازات جرم به طور کلی منتفی شود . اما با این وجود باز هم خسارت زیان دیده باید جبران شود . 


اعتبار امر مختومه 

وقتی در یک موضوع کیفری حکم قطعی صادر شود ، دیگر امکان بررسی مجدد آن وجود ندارد . به این موضوع در حقوق اعتبار امر مختومه گفته می شود . اعتبار امر مختومه یکی از جهات توقف رسیدگی است . 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد موارد توقف اجرای مجازات به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون موارد توقف اجرای مجازات پاسخ دهند .