دینا / تجاری / سایر موضوعات تجاری / صندوق مکانیزه فروش

صندوق مکانیزه فروش

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

صندوق مکانیزه فروش، صندوقی است که برخی مشاغل، نظیر سوپر مارکت ها، موظف به تهیه و ثبت اطلاعات آن، در سامانه مخصوص، یعنی، سایت سازمان امور مالیاتی هستند و از کاربردهای آن، پیشگیری از فرار مالیاتی، در مالیات عملکرد برخی مشاغل است. عدم تهیه این صندوق و ثبت آن در سامانه، از طریق گزینه صندوق فروش، جریمه ای معادل، 2 درصد میزان فروش را در پی خواهد داشت.

 

دولت، منابع درآمدی متفاوتی داشته که یکی از آن ها، مالیات است. با توجه به اهمیت و نقش مالیات، در نظام اقتصادی کشور و از آنجا که همواره، عده ای، به دنبال فرار مالیاتی هستند، دولت و سازمان امور مالیاتی کشور، اقدام به پیش بینی سیاست ها و طرح هایی، جهت افزایش شفافیت اقتصادی و پیشگیری از فرار مالیاتی نموده اند.

 از جمله طرح های مورد پیش بینی دولت، جهت افزایش شفافیت مالیاتی، طرح نصب صندوق مکانیزه فروش، برای برخی مشاغل و مشمولین پرداخت مالیات است که انجام آن، به موجب ماده 121 قانون برنامه 5 ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی، برای صاحبان مشاغل، الزامی بوده و عدم نصب آن، موجب محرومیت از برخی امکانات مالیاتی و تعلق جریمه خواهد شد. 

از این رو، در این مقاله، قصد داریم، به این پرسش پاسخ دهیم که صندوق مکانیزه فروش چیست، چه مزایایی داشته و سامانه مخصوص به آن، کدام است؛ سپس، در خصوص نحوه ثبت اطلاعات آن در سامانه، مشاغل موظف به داشتن این صندوق و جریمه عدم تهیه و ثبت اطلاعات آن، در سایت اداره مالیات، صحبت کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع، با ما، همراه باشید.

صندوق مکانیزه فروش چیست

مالیات، نقش بسیار مهمی، در رشد و پیشرفت اقتصادی کشور ها دارد و دولت ها، همواره می کوشند تا مشمولین را به پرداخت این امر، تشویق نمایند. لذا، در قانون مالیات های مستقیم جمهوری اسلامی ایران، دولت، با هدف ترغیب افراد، جهت پرداخت به موقع مالیات، انواع مشوق های مالیاتی را پیش بینی کرده است.

با این وجود، از آنجا که برخی افراد، پرداخت مالیات به دولت را امری منصفانه نمی دانند، سعی در فرار مالیاتی و یافتن راه هایی، برای دور زدن پرداخت مالیات دارند. از این رو، دولت، طرح صندوق مکانیزه فروش را به عنوان راه حلی جهت جلوگیری از فرار مالیاتی، همچنین، تسهیل نظارت بر صحت سنجی خود اظهاری مالیاتی مشمولین برخی مشاغل، پیش بینی کرده است. لذا، سوالی که مطرح می شود، این است که صندوق مکانیزه فروش چیست؟

برای پاسخ به این پرسش که صندوق مکانیزه فروش چیست؟ باید، به قانون برنامه 5 ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، مراجعه کنیم. .ماده 121 قانون برنامه 5 ساله پنجم توسعه جمهموری اسلامی ایران، در خصوص صندوق مکانیزه فروش، مقرر می دارد: 

 "به منظور شفافیت در مبادلات اقتصادی و تشخیص درآمدهای مودیان مالیاتی و مالیات بر ارزش افزوده، وزارت بازرگانی مکلف است، با هماهنگی سازمان امور مالیاتی کشور و شورای اصناف کشور، تا پایان سال دوم برنامه، صاحبان مشاغل را براساس اولویت، ملزم به استفاده از سامانه‌های صندوق فروش (مکانیزه فروش) نماید.
معادل هزینه‌ های انجام‌ شده، بابت خرید، نصب و راه‌ اندازی دستگاه سامانه صندوق فروش (مکانیزه فروش)، توسط صاحبان مشاغل مذکور، از درآمد مشمول مالیات مودیان مزبور، (در اولین سال استفاده از سامانه‌های مذکور)، قابل کسر است."

بر اساس این ماده، در پاسخ به این پرسش که صندوق مکانیزه فروش چیست؟ باید، گفت، صندوق مکانیزه فروش، سیاستی است در راستای پیشگیری از فرار مالیاتی و ایجاد شفافیت اقتصادی که بر مبنای آن، مودیان و صاحبان برخی مشاغل، باید، از ابزار و فناوری مخصوصی، تحت عنوان صندوق فروش، برای ثبت فروش خود، استفاده کنند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قانون پایانه های فروشگاهی کلیک کنید.

 

از آنجا که هر مودی موظف به استفاده از صندوق مکانیزه فروش، باید، مطابق نحوه و مراحل ثبتی که در سامانه tax.gov.ir پیش بینی شده، اطلاعات دستگاه صندوق مکانیزه فروش خود را در سامانه سازمان امور مالیاتی وارد نمایند، ریز جزئیات درآمد ناشی از فروش او، در اختیار سازمان امور مالیاتی، قرار خواهد گرفت و بدین ترتیب، امکان فرار مالیاتی یا اظهار درآمدهای خلاف واقع، کاهش می یابد. در ادامه، خواهیم گفت که کاربردها و مزایای صندوق مکانیزه فروش چیست.

 

کاربردها و مزایای صندوق مکانیزه فروش

هر طرح و سیاست مالیاتی ای که دولت، با تصویب قوانین و آیین نامه های مربوط به مالیات، اجرایی می نماید، دارای کاربردها و مزایای مخصوص به خود بوده و نقشی موثر، در رشد و بالندگی اقتصادی کشور خواهد داشت. طرح صندوق مکانیزه فروش نیز مستثنی از این امر، نیست و مزایا و کاربردهای مخصوص به خود را دارد که عبارتند از:

پیش گیری از جرم فرار مالیاتی و تاثیر مستقیم در کاهش یکی از جرایم مالیاتی 

ایجاد شفافیت اقتصادی

تسهیل نظارت بر خود اظهاری مودیان مالیاتی 

سرعت عمل بخشیدن به محاسبه و تعیین مالیات عملکرد مشاغل مشمول استفاده از صندوق فروش مکانیزه

افزایش دقت در ثبت اطلاعات فروش مودی و کاهش خطا در این زمینه، همچنین، صرفه جویی در مصرف برق

پس از صحبت از کاربردها و مزایای صندوق مکانیزه فروش، در ادامه، قصد داریم، درباره سامانه این صندوق و نحوه ثبت اطلاعات صندوق مکانیزه فروش، در سایت مخصوص آن، توضیح دهیم.

 

سامانه صندوق مکانیزه فروش

تمامی مشاغلی که به موجب قانون مالیات های مستقیم، موظف به استفاده از صندوق مکانیزه فروش هستند، باید، اطلاعات دستگاه فروش خود را در سامانه مخصوص این امر، ثبت نمایند. از این رو، در این بخش، قصد داریم، به معرفی سامانه صندوق مکانیزه فروش که به آن، سامانه اظهارنامه مالیاتی نیز می گویند، بپردازیم.

سایت سازمان امور مالیاتی، به آدرس tax.gov.ir یا سامانه صندوق مکانیزه فروش، سایتی است که توسط سازمان امور مالیاتی کشور، با هدف الکترونیکی کردن انجام امور مالیاتی، طراحی و ایجاد شده است و از جمله امکانات آن، امکان ثبت اطلاعات صندوق مکانیزه فروش، به صورت اینترنتی می باشد.

خدمات سایت tax.gov.ir یا سامانه صندوق مکانیزه فروش، محدود به این مورد نبوده و متقاضیان پرداخت الکترونیکی قبوض مالیاتی، ثبت اظهارنامه مالیاتی، دریافت کد اقتصادی یا کد رهگیری مالیاتی، استعلام بدهی و پرونده مالیاتی و مواردی از این دست نیز می توانند، با مراجعه به آدرس سامانه، از این خدمات و امکانات آن، بهره مند گردند.

 

 

مشاغل مشمول استفاده از صندوق مکانیزه فروش

ماده 121 قانون برنامه 5 ساله پنجم توسعه جمهموری اسلامی ایران، مقرر می دارد: "سازمان امور مالیاتی، موظف است به تدریج و براساس اولویت، آن دسته از صاحبان مشاغل که ملزم به استفاده از سامانه صندوق فروش (مکانیزه فروش) هستند را تعیین نماید و تا شهریور ماه هر سال، از طریق اطلاع کتبی و رسمی، به اتحادیه صنفی مربوطه و نیز درج در یکی از روزنامه‌ های کثیر الانتشار و روزنامه رسمی کشور، اعلام و از ابتدا فروردین ماه سال بعد از آن، اعمال نماید.

بر اساس این ماده، برای پاسخ به این پرسش که مشاغل مشمول استفاده از صندوق مکانیزه فروش، چه مشاغلی هستند باید، هر ساله، به اطلاعیه کتبی و رسمی سازمان امور مالیاتی که در روزنامه رسمی چاپ شده و به اتحادیه صنفی شغل مودی، ابلاغ گردیده، مراجعه کرد که با توجه به لیست سال هزار و چهارصد و یک، مودیان و مشاغل موظف به نصب پایانه های فروشگاهی و ثبت اطلاعات آن در درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir هستند، از قرار زیر می باشند: 

 

مشاغل موظف به استفاده از صندوق مکانیزه فروش
سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر
فروشندگان لوازم صوتی و تصویری
فروشندگان انواع رایانه و قطعات سخت افزاری
فروشندگان ماشین‌ های اداری و لوازم و قطعات تجهیزات مربوط به آن ها
فروشندگان لوازم خانگی شامل برقی، گازی و نفتی
هتل و هتل آپارتمان
تالار پذیرایی، رستوران‌ ها، چلوکبابی‌ ها و اغذیه‌فروشی‌ ها
مشاوران املاک و مستغلات
داروخانه‌ ها
فروشندگان لوازم یدکی خودرو های سبک و سنگین و ماشین آلات راه‌سازی، کشاورزی و ساختمانی مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
صاحبان تعمیرگاه‌ های مجاز خودرو و انواع وسائط نقلیه سنگین و ماشین آلات راه سازی کشاورزی و ساختمانی
فروشندگان تجهیزات و تاسیسات حرارتی و برودتی، شوفاژ و تهویه مطبوع و لوازم مربوط مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان لوازم بهداشتی ساختمان مانند نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان تزئینات ساختمان مانند: موکت، کف‌ پوش، انواع پرده، کاغذ دیواری، شومینه و کارهای تزیینی چوبی و فلزی مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان انواع تلفن ثابت و بی سیم، همراه و تجهیزات جانبی آن، مانند: نمایندگی عمده و خرده فروشی
تولیدکنندگان و فروشندگان مبل، مصنوعات چوبی و فلزی و غیر فلزی و غیر فلزی اعم از اداری و خانگی مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان فرش ماشینی، تابلو فرش، موکت و قالیچه ماشینی مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان لوازم آرایشی و بهداشتی مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان لوازم طبی بیمارستانی، آزمایشگاهی و دندان پزشکی و دندان سازی و انواع لوازم و تجهیزات پزشکی مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان آهن آلات
فروشندگان لاستیک مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
نمایشگاه‌ های اتومبیل مانند: سواری، باری، مسافربری، ماشین آلات راه‌ سازی، کشاورزی و صنعتی
فروشندگان مصالح ساختمانی مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان تاسیسات الکترونیکی، مکانیکی ساختمان مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان انواع رنگ ساختمان، صنعتی و اتومبیل مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
فروشندگان مواد شیمیایی مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
نمایندگی فروش شرکت‌ های توزیع کالا های داخلی و وارداتی
نمایندگی‌ های فروش شرکت‌ها و موسسات تجاری و صنعتی، اعم از داخلی و خارجی
فروشندگان یخچال‌ های صنعتی و ویترینی مانند: نمایندگی، عمده و خرده فروشی
بار فروشان و فروشندگان میوه و تره بار و میدان داران

 

در ادامه مقاله، قصد داریم، در خصوص نحوه ثبت اطلاعات دستگاه و صندوق مکانیزه فروش، در سامانه مخصوص آن، صحبت کنیم و جریمه عدم انجام آن را توسط مودی موظف به این امر، بگوییم.

 

 

نحوه ثبت صندوق مکانیزه فروش

همانگونه که در قسمت های قبل، توضیح دادیم، مشاغلی که موظف به استفاده از صندوق مکانیزه فروش هستند، باید، اقدام به ثبت اطلاعات دستگاه خود، در سامانه صندوق مکانیزه فروش یا سایت tax.gov.ir نمایند. لذا در این بخش، قصد داریم، در خصوص نحوه ثبت اطلاعات صندوق مکانیزه فروش، صحبت کنیم. 

با توجه به اینکه برای ثبت اطلاعات صندوق مکانیزه فروش، مودی، باید، دارای کد رهگیری مالیاتی باشد و پیش از این، با ثبت نام و پیش ثبت نام الکترونیک، اقدام به دریافت این کد و تشکیل پرونده مالیاتی نموده باشد، ضروری است تا مشاغل موظف به ثبت صندوق مکانیزه فروش، ابتدا، نسبت به دریافت کد رهگیری مالیاتی خود و اخذ نام کاربری و رمز عبور، اقدام کنند. نحوه ثبت صندوق مکانیزه فروش، در سامانه، مطابق مراحل زیر است: 

ابتدا، در مرورگر خود، آدرس سامانه ثبت صندوق مکانیزه فروش یعنی، tax.gov.ir را جست و جو نموده تا وارد صفحه ای مشابه صفحه زیر شوید، سپس، از قسمت خدمات اصلی مالیاتی، گزینه "ثبت صندوق فروش و حافظه مالیاتی" را انتخاب کنید.

 

صندوق مکانیزه فروش چیست

 

در این مرحله، از نحوه ثبت اطلاعات صندوق فروش، نام کاربری و رمز عبوری که هنگام ثبت نام در سامانه سازمان امور مالیاتی، دریافت کرده اید را وارد نمایید.

 

صندوق مکانیزه فروش

 

در این گام از نحوه ثبت اطلاعات صندوق فروش، گزینه اطلاعات سیستم فروش را انتخاب کنید.

 

نحوه ثبت صندوق مکانیزه فروش در سامانه چیست

 

در این قسمت از نحوه ثبت اطلاعات صندوق فروش، نوع صندوق فروش خود را معین کنید.

 

نحوه ثبت صندوق مکانیزه فروش در سامانه

 

در این مرحله از نحوه ثبت اطلاعات صندوق فروش، اطلاعات مربوط به صندوق فروش خود را که شامل بارکد صندوق، نام آن و مواردی از این دست می باشد را در کادرهای مربوطه، وارد کنید.

 

نحوه ثبت صندوق مکانیزه فروش در سامانه چیست

 

پس از توضیح نحوه و مراحل ثبت اطلاعات صندوق مکانیزه فروش در سامانه، در ادامه مقاله، قصد داریم، در خصوص جریمه عدم انجام این امر، همچنین، جریمه عدم تهیه این صندوق، توسط مودیان موظف به تهیه آن، صحبت کنیم.

 

 

جریمه عدم نصب صندوق مکانیزه فروش

همانطور که قانون گذار، در ماده 169 قانون مالیات های مستقیم، بخشودگی های مالیاتی ای را برای استفاده کنندگان از صندوق مکانیزه فروش، در نظر گرفته، در تبصره همین ماده، جرایم عدم نصب و استفاده از صندوق مکانیزه فروش را نیز، پیش بینی نموده است.

قانون گذار، در تبصره ماده 169 قانون مالیات های مستقیم، مقرر می دارد: "معادل ده درصد (10%) از مالیات ابرازی عملکرد مودیانی که توسط سازمان امور مالیاتی، ملزم به استفاده از سامانه صندوق فروش و تجهیزات مشابه شده‌اند، مشروط به رعایت آیین‌ نامه اجرایی مربوط، برای مدت دو سال اول، بخشوده می‌ شود. عدم اجرای حکم این تبصره، موجب تعلق جریمه‌ ای به میزان دو درصد (2%) فروش است."

بر اساس این ماده، در پاسخ به این پرسش که جریمه عدم نصب صندوق مکانیزه فروش چیست؟ باید گفت، چنانچه مودی موظف به نصب صندوق مکانیزه فروش، از انجام این امر، خوددادری ورزد، به میزان دو درصد فروش او، به وی، جریمه، تعلق، خواهد گرفت.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص صندوق مکانیزه فروش در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون صندوق مکانیزه فروش پاسخ دهند.