اعاده دادرسی توسط رئیس قوه قضاییه ، به استناد ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری انجام می شود که منوط به گزارش برخی مقامات قضایی و یا درخواست متقاضی می باشد . از جمله مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، می توان به مدارک هویتی متقاضی ، تصویر دادنامه مورد اعتراض و وکالتنامه وکیل ( در صورت داشتن وکیل ) اشاره نمود .
برای مشاوره مدارک لازم جهت اعمال ماده 477
برای مشاوره مدارک لازم جهت اعمال ماده 477
تمامی دادگاه ها و مراجع قضایی ، بر اساس تشریفات قانونی ، به پرونده های جاری ، رسیدگی و حکم صادر کرده و اصل بر آن است که رای صادره ، به صورت صحیح و عادلانه ، صادر شده است . با این وجود ، از آن جهت که احتمال نقص ، خطا و اشتباه را نمی توان از نظر دور داشت ، در قوانین ، روش هایی نیز برای اعتراض به احکام صادره توسط دادگاه ها ، پیش بینی شده است تا حقوق اصحاب دعوی ، تضییع نشود .
یکی از روش های پیش بینی شده در قانون ، که به موجب آن ، می توان به حکم صادره از دادگاه که بر خلاف شرع صادر شده است ، اعتراض نمود ، اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری می باشد که به موجب آن ، اعاده دادرسی توسط رئیس قوه قضاییه تجویز می شود و دیوان عالی کشور ، رای خلاف بین شرع را نقض کرده و حکم مقتضی صادر می نماید . اما سوالی که ممکن است مطرح شود ، آن است که برای درخواست اعاده دادرسی توسط رئیس قوه قضاییه چه مدارکی لازم است ؟
برای پاسخ دادن به این سوال ، در ادامه این مقاله ، ابتدا این موضوع را مورد بررسی قرار می دهیم که اعمال ماده 477 توسط رئیس قوه قضاییه به چه معنا است و پس از بررسی مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، نکات مربوط به نحوه ارائه این مدارک را نیز توضیح خواهیم داد .
در قانون آیین دادرسی مدنی و نیز ، قانون آیین دادرسی کیفری ، انواع روش های اعتراض به حکم دادگاه ، مورد پیش بینی قرار گرفته است که از جمله مهم ترین این روش ها ، می توان به تقاضای تجدید نظر خواهی ، تقاضای واخواهی برای احکام غیابی ، فرجام خواهی در دیوان عالی کشور و اعاده دادرسی اشاره نمود که هر یک از این روش ها ، شرایط و احکام خاص خود را دارند که طرفین دعوی ، باید به نحو دقیق ، به آن توجه کنند .
همانطور که اشاره شد ، اعاده دادرسی ، یکی از روش های اعتراض به حکم قطعی دادگاه است و در مواردی ، مورد استفاده قرار می گیرد که حکم صادره ، به لحاظ دلایل ذکر شده در قانون ، قابلیت رسیدگی مجدد را داشته باشد . به عنوان نمونه ، اعاده دادرسی حقوقی ، در شرایطی ، قابل انجام است که حکم صادره ، مستند به اسناد جعلی ، صادر شده یا در مفاد حکم ، تضاد و تناقض وجود داشته باشد و همچنین ، در حالتی که حکم صادره ، مورد تقاضای خواهان نبوده و به میزان بیشتر از خواسته ، صادر شده باشد .
در این میان ، یکی از مهم ترین جهات درخواست اعاده دادرسی یا رسیدگی مجدد به حکم صادره از دادگاه ، زمانی است که حکم صادره ، به تشخیص رئیس قوه قضاییه ، خلاف بیّن شرع باشد و به عبارت دیگر ، حکم صادره از دادگاه ، به لحاظ شرعی ، واجد ایراد باشد و این مساله ، سبب تجویز اعاده دادرسی از طریق رئیس قوه قضاییه می شود . این موضوع ، در ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، به تفصیل ، ذکر گردیده است . بنابراین ، در این قسمت ، قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که اعمال ماده 477 به چه معنا است ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که به موجب ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، در شرایطی که رئیس قوه قضاییه ، تشخیص بدهد که هر یک از آرای قطعی مراجع قضایی ، همچون دادگاه های حقوقی و دادگاه های کیفری ، دیوان عالی کشور ، سازمان قضایی نیروهای مسلح ، دادسراها و نیز شوراهای حل اختلاف ، خلاف بین شرع است ، می تواند اعاده دادرسی را تجویز نماید و پرونده را نیز به دیوان عالی کشور ارسال کند تا در شعب خاص دیوان ، مورد رسیدگی مجدد قرار گرفته و حکم جدیدی صادر شود .
بنابراین ، اعمال ماده 477 ، به معنای تجویز اعاده دادرسی ، توسط رئیس قوه قضاییه می باشد . همچنین ، بر اساس این ماده ، در صورتی که رئیس دیوان عالی کشور ، دادستان کل کشور ، رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح یا رئیس کل دادگستری استان ها ، در انجام وظایف خود ، با رای قطعی مواجه شوند که خلاف بین شرع است ، می توانند با ارائه مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، موضوع را به رئیس قوه قضاییه اطلاع دهند تا در صورت تجویز وی ، اعاده دادرسی توسط شعب دیوان عالی کشور ، انجام شود .
در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که اعمال ماده 477 به چه معنا است و تجویز اعاده دادرسی توسط رئیس قوه قضاییه ، مستند به چه قانونی است . بر اساس آنچه که گفته شد ، زمانی که حکم قطعی ، از یکی از مراجع قضایی صادر شده باشد و این حکم ، خلاف بین شرع باشد ، رئیس قوه قضاییه ، می تواند رسیدگی مجدد و صدور حکم مجدد در آن خصوص را توسط دیوان عالی کشور ، تجویز نماید . اما سوالی که مطرح می شود ، این است که مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 چیست ؟
در پاسخ به این سوال ، باید گفت که اصولا هر یک از افرادی که قصد دارند ، اعمال ماده 477 را از رئیس قوه قضاییه تقاضا نمایند ، ابتدا می بایست درخواست خود را به صورت آشکار و روشن ، بر روی برگه مخصوص ، تنظیم نموده و با ضمیمه نمودن اسناد و مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، اعاده دادرسی را تقاضا کنند . اما درخواست اعمال ماده 477 در تهران و سایر شهرستان ها ، از طریق رئیس دادگستری کل استان انجام می شود ؛ فلذا نیازی به مراجعه حضوری به شعب دیوان عالی کشور نیست .
اما در خصوص اینکه مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 شامل چه مواردی است ، باید گفت که بر روی برگه تقاضا نامه اعاده دادرسی از طریق ماده 477 ، می بایست مشخصات کامل متقاضی ، همچون آدرس و کد پستی و شماره تماس ، قید و ذیل تمامی صفحات آن ، به امضای متقاضی برسد و یا اگر متقاضی ، زندانی است ، تاییدیه درخواست شخص متقاضی توسط زندان ، ضمیمه درخواست اعاده دادرسی شود .
همچنین ، مدارک شناسایی و هویتی ، از جمله شناسنامه و کارت ملی ، باید به عنوان مدارک لازم ، ارائه و دادنامه یا رای قطعی صادره که درخواست اعمال ماده 477 از آن شده ، نیز می بایست ضمیمه درخواست شود . علاوه بر این ، در صورتی که درخواست اعمال ماده 477 از طریق وکیل شده باشد ، می بایست برگه وکالتنامه وکیل نیز ، ضمیمه درخواست اعمال ماده 477 شود که در ادامه ، نکات مربوط به مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 ، توضیح داده می شود .
در قسمت قبل ، در خصوص اینکه اعمال ماده 477 به چه معنا است و مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 شامل چه مواردی است ، توضیحاتی را مطرح نمودیم . همانطور که گفته شد ، درخواست اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری که منجر به اعاده دادرسی کیفری یا حقوقی می شود ، منوط به درخواست متقاضی بوده و می بایست مدارک لازم ، ضمیمه آن گردد . در این قسمت ، نکات مربوط به مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 را توضیح می دهیم .
مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، می بایست به دادگستری استان تحویل داده شود و ریاست دادگستری استان ، پس از وصول درخواست از سوی اصحاب دعوی یا گزارش خلاف بین شرع بودن احکام ، نظر خود را به صورت مستدل و با ذکر کلاسه پرونده ، شماره دادنامه ، دادگاه و قاضی صادر کننده رای و مشخصات طرفین ، به دفتر رئیس قوه قضاییه اعلام می کند تا اقدامات لازم ، حسب مورد انجام شود . اما در هر حال ، تجویز اعاده دادرسی ، جزء وظایف و اختیارات رئیس قوه قضاییه است .
با این حال ، در صورتی که اشخاص ، قصد داشته باشند اعمال ماده 477 را درخواست نمایند ، می بایست ضمن نگارش متن درخواست اعمال ماده 477 خطاب به رئیس قوه قضاییه ، به صورت مستند و مستدل ، موارد خلاف شرع بودن حکم مورد درخواست اعاده دادرسی را بیان نمایند . ضمن این درخواست ، می بایست کلیه مدارکی که به استناد آنها ، تقاضای اعمال ماده 477 شده است نیز ، ضمیمه درخواست گردد .
همانطور که اشاره شد ، از جمله مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، می توان به مدارک هویتی شامل شناسنامه و کارت ملی متقاضی ، لایحه درخواست اعاده دادرسی ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری ، کپی برابر اصل شده دادنامه یا رای مورد اعتراض ، ارائه وکالت نامه وکیل ( در صورت داشتن وکیل ماده 477 ) اشاره نمود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 در کانال تلگرام آیین دادرسی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مدارک لازم جهت اعمال ماده 477 پاسخ دهند .
برای مشاوره مدارک لازم جهت اعمال ماده 477
برای مشاوره مدارک لازم جهت اعمال ماده 477
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©