دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / قانون نگهداری سگ در آپارتمان

قانون نگهداری سگ در آپارتمان

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

 نگهداری سگ در آپارتمان، در صورت تصویب طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک و ماده مکرر 688 قانون مجازات اسلامی در مجلس، ممنوع می شود. همچنین، قانون نگهداری سگ در آپارتمان، در مشاعات، آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان ها بوده که در این آیین نامه نیز حکم نگهداری سگ، غیر قانونی قلمداد شده است.

 

در چند سال اخیر، در کشور ما، روش های سرگرمی جدیدی، در زندگی افراد جامعه، رواج پیدا کرده که یکی از آنها، نگهداری سگ در آپارتمان و منازل مسکونی می باشد. سگ به عنوان یکی از مخلوقات، محاسن خود را دارد، اما این حیوان نباید در آپارتمان نگهداری شود، زیرا طبیعتا برای سایر همسایگان، مزاحمت هایی را ایجاد می نماید.

در پی گسترش مشکلات حاصله از نگهداری سگ در آپارتمان و منازل مسکونی، قانون گذار، در سال های اخیر، دست به اقداماتی زده است تا با تصویب قوانین جدید،  از مخاطراتی، مانند افزایش بیماری های حاصل از نگهداری سگ جلوگیری به عمل آورد. همچنین، همسایگانی که در یک آپارتمان زندگی می کنند، با چالش هایی در خصوص نگهداری سگ مواجه می شوند که در این وضعیت، لازم است در خصوص قانون نگهداری سگ در آپارتمان و نحوه شکایت از آن، اطلاعاتی داشته باشند.

با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله قصد داریم، در ابتدا قانون نگهداری سگ در آپارتمان را بررسی نماییم. سپس در ادامه، در خصوص حکم نگهداری سگ در قسمت اختصاصی خانه و مشاعات صحبت کنیم. اگر در خصوص این موضوع، سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.

قانون نگهداری سگ در آپارتمان

در نظام حقوقی ایران، همانند سایر نظام های حقوقی، برای آن که عملی جرم تلقی شود، بایستی در قانون، جرم انگاری شده باشد. این امر بدین معنا است که مجازات عمل شخص مرتکب، تنها در صورت پیش بینی قانون گذار، امکان پذیر می باشد. بنابراین، اگر بخواهیم بگوییم که نگهداری سگ در آپارتمان، جرم تلقی می شود، در ابتدا، باید ببینیم در قانون جرم انگاری شده است یا خیر و قانون نگهداری سگ در آپارتمان چه می باشد؟

 در پی افزایش نگهداری حیوانات خطرناکی، همچون سگ در آپارتمان ها، در سال های اخیر، قانون گذار دست به اقداماتی زده است. با این توضیح که در آبان ماه سال 1400 طرحی، با عنوان طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک، در مجلس شورای اسلامی، مطرح گردید. در این طرح، ماده 688 مکرر با 4 بخش تصویب شد و این مواد به قانون مجازات اسلامی ( کتاب پنجم تعزیرات) الحاق شدند.

به موجب ماده 688 مکرر 1 قانون مجازات اسلامی: "واردات، تولید، تکثیر، پرورش، خرید و فروش، حمل و نقل و گردانیدن، اعم از پیاده و یا با وسیله نقلیه و نگهداری حیوانات وحشی، نامتعارف، مضر و خطرناک، از قبیل: کروکودیل (تمساح)، لاک پشت، مار، سوسمار، گربه، موش، خرگوش، سگ و سایر حیوانات نجس العین و میمون، ممنوع می باشد و هر یک از مرتکبین، به جزای نقدی معادل 10 تا 30 برابر حداقل حقوق کارگری (که سالانه توسط دولت و اتحادیه های مربوطه، تعیین و اعلان می گردد) و نیز ضبط حیوان مربوطه، محکوم می گردند."

بنابراین، در این ماده قانونی، نگهداری سگ به عنوان یک حیوان نجس العین، ممنوع اعلام شده و برای آن، مجازات تعیین شده است. همچنین، به موجب اصل چهلم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: " هیچ‌ کس، نمی‌ تواند، اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد." لذا، اگر نگهداری سگ در آپارتمان، سبب شود که به دیگر همسایگان ضرر وارد شود، با توجه به این اصل از قانون اساسی، می توان نسبت به آن اعتراض نمود.

باید این نکته اشاره شود که براساس تبصره 1 ماده 688 مکرر قانون مجازات اسلامی، برخی از اصناف، مانند هلال احمر، نیرو های مسلح و مراکز و آزمایشگاه های تحقیقاتی و همچنین روستا نشینان، عشایر و گله داران، تنها در محدوده فعالیت و متناسب با نیاز های زندگی خود، می توانند از سگ نگهبان استفاده نمایند.

در آخر، باید این موضوع را بیان کنیم که طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک، در قالب طرح بوده و هنوز در مجلس به تصویب نرسیده و علاوه بر این، شورای نگهبان نیز، این طرح را تایید نکرده است. بعد از تصویب این طرح، مقررات این مواد، به عنوان قانون، برای تمامی اشخاص، لازم الاجرا می باشد.

 

قانون نگهداری سگ در مشاعات آپارتمان

در بخش قبل، در خصوص قانون نگهداری سگ در آپارتمان صحبت کردیم و گفتیم به موجب ماده 688 مکرر قانون مجازات اسلامی، نگهداری سگ در آپارتمان ممنوع می باشد. حال در این قسمت از مقاله، قصد داریم، در خصوص حکم نگهداری سگ در مشاعات ساختمان توضیح دهیم.

بر اساس ماده 3 آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان‌ ها مصوب 1343: «قسمت ‌‌هایی از ساختمان و اراضی و متعلقات آن ها که به ‌طور مستقیم و یا غیر مستقیم، مورد استفاده تمام شرکا ‌‌می‌‌ باشد، قسمت های مشترک محسوب ‌‌می‌‌ گردد و ‌‌‌نمی‌‌ توان حق انحصاری بر آن ها قائل شد.» بنابراین، مشاعات آپارتمان، متعلق به تمامی اعضای ساختمان بوده و هیچ یک از اعضای ساختمان، دارای حق انحصاری در آن نمی باشد که بتواند در مشاعات، سگ نگهداری کند.

همچنین، به موجب تبصره این ماده، "گذاردن میز و صندلی و هر نوع اشیای دیگر و نگهداری حیوانات در قسمتهای مشترک، ممنوع است‌. قسمت های مشترک، در ملکیت مشاع تمام شرکای ملک است‌، هر چند که در قسمت های اختصاصی واقع شده باشد و یا از آن قسمت‌ها عبور نماید." بنابراین، طبق تبصره این ماده نیز، قسمت های مشترک و مشاعات، در مالکیت همه شرکای ساختمان است، لذا، حکم نگهداری حیواناتی، مانند سگ در این مشاعات، ممنوع اعلام شده است.

قانون نگهداری سگ در قسمت های اختصاصی در آپارتمان

در بخش قبل، در خصوص قانون نگهداری سگ در مشاعات آپارتمان صحبت کردیم و گفتیم علاوه بر ماده 688 مکرر قانون مجازات اسلامی که به موجب آن، نگهداری سگ به عنوان حیوان نجس العین، ممنوع است، تبصره ماده 3 آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان ها مصوب 1343، نیز نگهداری حیوان را در مشاعات، ممنوع و غیر قانونی می داند. حال، در این بخش قصد داریم، در خصوص حکم نگهداری سگ در قسمت اختصاصی خانه صحبت کنیم.

تا قبل از ارائه طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک و ماده مکرر 688 قانون مجازات اسلامی، نگهداری سگ در قسمت اختصاصی خانه، جرم انگاری نشده بود و صرفا ایجاد مزاحمت و ضرر برای همسایگان، مبنای شکایت بود و اشخاص، صرفا در محیط های مشاع آپارتمان، نمی توانستند سگ و دیگر حیوانات را نگهداری کنند. اما بعد از مطرح شدن ماده مکرر 668 قانون مجازات اسلامی، در مجلس، نگهداری سگ، حتی در قسمت های اختصاصی خانه، نیز ممنوع می باشد؛ البته لازم است گفته شود این طرح هنوز تصویب نشده و در صورت تصویب آن در مجلس و تایید شورای نگهبان، نگهداری سگ، حتی در قسمت های اختصاصی خانه، نیز جرم محسوب می شود.

بنابراین، اشخاصی که در قسمت های اختصاصی آپارتمان، سگ نگهداری می کنند، نمی توانند ادعا نمایند که در بخش انحصاری منزل خود، سگ نگه داشته اند و این عمل، ایرادی ندارد. بنابراین، با تصویب طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک و تصویب ماده مکرر 688 قانون مجازات اسلامی در مجلس شورای اسلامی، نگهداری سگ حتی در قسمت اختصاصی خانه نیز جرم محسوب خواهد شد.

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص قانون نگهداری سگ در آپارتمان در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون قانون نگهداری سگ در آپارتمان پاسخ دهند .