دینا / تجاری / سایر موضوعات تجاری / سود و زیان انباشته چیست

سود و زیان انباشته چیست

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

سود و زیان انباشته، یکی از حساب های مالی دائمی مرتبط با سال های گذشته فعالیت اقتصادی یک شرکت یا نهاد است. نحوه محاسبه این حساب، بدین صورت بوده که حاصل جمع سود انباشته‌ ابتدايی دوره و خالص سود و زیان، از سود سهام نقدی و سود سهم، کسر شده و عدد حاصل، سود و زیان انباشته آن دوره مالی خواهد بود.

 

با توجه به اهمیت اقتصاد در دنیای امروز، تمامی شرکت های سرمایه گذار، نهاد ها، سازمان ها و شرکت های فعال سهامی و یا شرکت های غیر سهامی، می بایست با مقوله حساب های مختلف و چگونگی مدیریت آن ها جهت پیشرفت در زمینه اقتصاد کاری خود، آشنایی کامل داشته باشند.

یکی از انواع این حساب ها، حساب سود و زیان انباشته می باشد. تمامی فعالان در حوزه اقتصادی، جهت بررسی و محاسبه فعالیت اقتصادی که واحد شغلی آن ها، در طول سال های فعالیت و به ویژه در یک سال اخیر داشته است، لازم است، محاسبه حساب سود و زیان انباشته را انجام دهند.

به دلیل اهمیت حساب سود و زیان انباشته، برای نهاد های مختلف اقتصادی، در ادامه، مطالبی در رابطه با اینکه سود و زیان انباشته چیست و نحوه محاسبه آن چگونه است، جایگاه سود و زیان انباشته در صورت های مالی و همچنین، نمونه ای از این صورت حساب، آورده شده است.

سود و زیان انباشته چیست

سود و زیان انباشته، یکی از انواع صورت حساب های مالی دائمی، برای نهاد های اقتصادی، حتی شرکت های بسیار کوچک، محسوب می شود. سود و زیان انباشته، صورت حسابی با ماهیت دائمی بستانکار است که پس از انجام محاسبات، می تواند بستانکار و یا بدهکار شود که این مقوله نیز بستگی به فعالیت های صورت گرفته در طول سال مالی خواهد داشت.

 

افرادی که قصد تاسیس شرکت، به صورت اینترنتی را دارند، می توانند از طریق سامانه جامع ثبت شرکت ها، اقدام نمایند.

 

این نوع از حساب مالی، امکان دارد در سال کاری جاری، انجام گرفته، اما سود و زیان آن، مرتبط با سال های گذشته فعالیت اقتصادی آن نهاد باشد. بر این اساس، به آن، سود و زیان انباشته می گویند. مانده حساب از سود و زیان انباشته هر سال کاری، بر روی هم انباشته می شود و با توجه به اینکه این حساب، جزو حساب های تراز نامه ای می باشد، انتقال آن به هیچ حسابی امکان پذیر نبوده و به سال مالی بعدی، منتقل می شود.

محاسبه صورت حساب سود و زیان انباشته، می بایست بسیار دقیق صورت بگیرد، زیرا این حساب، پیوندی میان صورت درآمد های هر نهاد و تراز نامه می باشد و بررسی و کاوش در رابطه با سود و زیان انباشته، بسیار گسترده است. همچنین، حساب سود و زیان انباشته، در صورت های مالی، از جایگاه ویژه ای برخور دار می باشد.

 

اشخاصی که قصد دارند، اقدام به ثبت شرکت نمایند، می بایست تمامی روال قانونی ثبت شرکت را به صورت حضوری از طریق مراجعه به اداره ثبت شرکت و یا اینترنتی از طریق سامانه ثبت شرکت ها انجام دهند. برای راهنمایی بیشتر در رابطه با مراحل ثبت شرکت، به لینک زیر مراجعه کنید.

 

نحوه محاسبه سود و زیان انباشته

حساب سود و زیان انباشته، زنجیره ای کارآمد را بین صورت درآمد های یک شرکت و تراز نامه ایجاد می کند و پس از محاسبه این حساب، در صورتی که مثبت باشد، شرکت ها می توانند سود حاصل از این حساب مالی را در زمینه فعالیت های اقتصادی، تحقیق و توسعه و رشد شرکت خود و یا حتی پرداخت بدهی، به کار گیرند. در ادامه، در رابطه با نحوه محاسبه سود و زیان انباشته، توضیحات لازم ارائه شده است.

 

محاسبه حساب سود و زیان انباشته، در پایان هر سال مالی، می بایست بر اساس فرمول نحوه محاسبه آن، صورت گیرد که ممکن است سود و زیان انباشته، مثبت بوده و یا حتی حاصل این حساب، به صورت منفی باشد. در ادامه، فرمول محاسبه سود و زیان انباشته، آورده شده است.

 

سود انباشته = سود انباشته‌ ابتدايی دوره + خالص سود و زیان – سود سهام نقدی – سود سهم

 

هنگام محاسبه سود و زیان انباشته، در اصل، می توان گفت ماهیت آن، خنثی است؛ زیرا به طور قطع، نمی توان گفت که این حساب، بستانکار و یا بدهکار است. بنابراین، اگر حساب مالی مرتبط با سال مالی گذشته باشد، در سال مالی کنونی، حساب سود و زیان انباشته، ممکن است بدهکار و یا بستانکار شود.

 

نکته : البته این موضوع را باید در نظر گرفت که سود و زیان انباشته، در برخی دوره های مالی، ممکن است، مثبت نباشد؛ زیرا، ممکن است که خالص زیان های سال مالی جاری، از میزان سود انباشته ابتدای دوره جاری، بیشتر باشد. همچنین، توزیع سود سهام، بیشتر از تراز سود و زیان انباشته نیز می تواند باعث منفی شدن این حساب مالی شود.

 

پس از محاسبه سود و زیان انباشته، در پایان هر سال مالی، کل مانده حساب، به عنوان در آمد دوره گذشته با در آمد سال جاری، منهای سود سهام پرداخت شده به سهامداران، در تراز نامه درج می گردد. سپس، در ابتدای سال مالی دوره جدید، میزان سود انباشته در دوره گذشته، به عنوان سود و زیان انباشته در ابتدای دوره سال مالی جدید، منظور می گردد.

توجه داشته باشید، بهتر است، در پایان هر سال مالی، خلاصه حساب سود و زیان پایان دوره، به حساب سود و زیان انباشته انتقال داده شود. زیرا، این عمل، امکان دریافت گزارش دقیق میزان سود و زیان هر دوره مالی را فراهم می کند.

همچنین، برای محاسبه سود و زیان انباشته شرکت های سرمایه گذار در شرکت سپرده گذاری مرکزی نیز این شرکت ها، هر ساله، می بایست جهت تصویب صورت های مالی سالیانه، مجمع های عمومی را برای بررسی گزارش هیئت مدیره خود برگزار نمایند.

در زمان برگزاری مجامع عمومی سالیانه، بازدهی سهام در طول سال مالی، اعلام و بررسی می شود. پس از بررسی های صورت گرفته، در صورتی که سودی وجود داشته باشد، به عنوان سود خالص که تمامی هزینه ها و مالیات از آن کسر شده است، اعلام می گردد.

پس از مشخص شدن میزان سود خالص، این مقدار را بر تعداد کل سهام، تقسیم می کنند و این، میزان سودی است که به ازای هر سهم شرکت، بدست می آید که به عنوان EPS سهام می باشد. در این حالت، اگر بازدهی سهام شرکت، مثبت باشد، بخشی از EPS سهام را میان سهامداران تقسیم می کنند و بخشی دیگر از آن را به عنوان سود انباشته شرکت سرمایه گذار، ذخيره کرده يا از زیان انباشته سال های مالی گذشته آن شرکت، کسر می کنند.

همچنین، اگر سهام شرکت در طول سال مالی خود، بازدهی منفی داشته باشد، مقدار زیان آن از سود های انباشته دوره های گذشته، کسر می شود و اگر شرکت سرمایه گذار، سود انباشته ای از سال های گذشته نداشته باشد، زیان آن، در حال حاضر، به عنوان زیان انباشته محسوب می شود.

 

با توجه به تصویب قانون جدید بازار اوراق بهادار در مجلس، تمامی شرکت های سرمایه گذار در شرکت سپرده گذاری مرکزی، ملزم به پرداخت سود سهام، از طریق سامانه جامع اطلاعات مشتریان و یا همان سجام برای سهامداران می باشند. برای راهنمایی بیشتر، در رابطه با نحوه پرداخت سود سهام از طریق سامانه سجام، به لینک زیر مراجعه کنید.

 

جایگاه سود و زیان انباشته در صورت های مالی

در بخش های قبل به این سوال، پاسخ دادیم که سود و زیان انباشته چیست و نحوه محاسبه آن را توضیح دادیم. با توجه به جایگاه ویژه حساب سود و زیان انباشته در صورت حساب های مالی هر شرکت، اگر در صورت های مالی، تغییراتی داده شود، تغییراتی در حقوق صاحبان سهام شرکت، صورت می گیرد و همچنین، دیگر تغییرات مالی، نیز در سود و زیان انباشته، تاثیر گذار می باشد. به همین دلیل، در ادامه، در رابطه با جایگاه سود و زیان انباشته در صورت های مالی، توضیحات لازم آورده شده است.

 

افرادی که قصد دریافت استعلام شرکت، به صورت اینترنتی را دارند، می توانند از طریق مراجعه به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کل کشور، اقدام نمایند.

 

حساب سود و زیان انباشته، در صورت های مالی، جزو زیر گروه سود و زیان دوره محسوب می شود و همچنین، در دیگر تغییرات مالی، همانند گردش حساب اندوخته های قانونی و اختیاری، سود انباشته و حساب های مرتبط با اقلامی که با توجه به استاندارد های حسابداری به صورت مستقیم به حقوق صاحبان سهام اضافه شده اند، منظور می گردد.

همچنین، شرکت ها ملزم می باشند که در صورت هرگونه تغییر در افزایش و یا کاهش سرمایه در صورت های مالی، این تغییرات را در یادداشت های شفاف سازی، نیز درج نمایند.

 

افرادی قصد تاسیس یک شرکت جدید را دارند، لازم است بدانند که پس از ثبت شرکت می بایست یک اعلامیه تاسیس شرکت که سهامی عام و یا سهامی خاص می باشد، به مرجع ثبت شرکت ها ارسال گردد که به آن اظهار نامه ثبت شرکت می گویند. برای راهنمایی بیشتر، در رابطه با نحوه ثبت اظهارنامه ثبت شرکت و همچنین، مشاهده نمونه ای از اظهارنامه ثبت شرکت، به لینک زیر مراجعه کنید.

 

 

نمونه صورت حساب سود و زیان انباشته

در بخش های قبل، در رابطه با حساب سود و زیان انباشته، نحوه محاسبه این حساب مالی و همچنین، جایگاه ویژه آن در صورت های مالی، توضیح دادیم؛ در ادامه، نمونه ای از حساب سود و زیان انباشته یک شرکت سرمایه گذاری نیز به صورت تصویری آورده شده است.

 

سود و زیان انباشته چیست

 

همچنین، افراد می توانند برای دسترسی به وضعیت سود و زیان انباشته شرکت های سرمایه گذار مختلف در بورس اوراق بهادار، به صورت اینترنتی، از طریق سایت کدال اقدام نمایند. برای راهنمایی بیشتر، در رابطه با نحوه ورود به سایت کدال، به لینک زیر مراجعه کنید.

 

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سود و زیان انباشته ​در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون سود و زیان انباشته آن پاسخ دهند.