نحوه ثبت معاملات خودرو، به سه طریق صورت می گیرد. ثبت معاملات خودرو در سامانه جامع تجارت، به این صورت است که متقاضیان باید به سامانه جامع تجارت مراجعه کرده و فرم ثبت نام را تکمیل نمایند. ثبت معاملات خودرو از دفاتر اسناد رسمی با ارائه مدارک لازم و تنظیم سند قطعی بوده و در مراکز نیروی انتظامی، با تعویض پلاک و صدور برگه سبز جدید انجام می گیرد.
برای مشاوره نحوه ثبت معاملات خودرو
برای مشاوره نحوه ثبت معاملات خودرو
یکی از مسائلی که جامعه ما همیشه در حوزه معاملات با آن دست به گریبان بوده، وجود کلاهبرداری ها ، فروش ماشین های سرقتی و مواردی از این قبیل، در حوزه معاملات خودرو است. به همین دلیل، دولت، برای جلوگیری از بروز این مشکلات، ثبت معاملات خودرو را الزامی نموده و برای عدم ثبت آن، ضمانت اجراهایی را مقرر داشته است.
ثبت معاملات خودرو به سه روش و از طریق ثبت نام در سامانه جامع تجارت ، دفاتر اسناد رسمی و مراکز نیروی انتظامی صورت می گیرد، که هرکدام روش خاص خود را داشته؛ بنابراین، لازم است نکات، شرایط و نحوه ثبت معاملات خودرو، از طریق هرکدام بررسی گردد تا متقاضیان، بتوانند به راحتی و طبق مقررات قانونی، معاملات خود را در زمینه خرید و فروش ماشین ثبت نمایند.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله، قصد داریم در خصوص لزوم ثبت معاملات خودرو و سامانه آن توضیح دهیم. سپس در ادامه، نحوه ثبت معاملات خودرو در سامانه جامع تجارت، دفاتر اسناد رسمی و مراکز نیروی انتظامی را بررسی نماییم. اگر در خصوص این موضوع سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.
معاملات خودرو که معمولا در قالب خرید و فروش انجام می گیرد، مانند هر معامله دیگری، مانند خرید و فروش مسکن، لازم است ثبت شده تا از بسیاری از مشکلات بعدی، مانند کلاهبرداری در خرید و فروش ماشین، جلوگیری به عمل آید. به توجه به اهمیت این موضوع، اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو، ثبت معاملات خودرو را برای همه اجباری دانسته است. معاملات خودرو، به موجب دو دلیل اساسی لازم است که ثبت گردند، که این دو دلیل، عبارتند از:
شفاف سازی معاملات : بسیاری از نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو، تعداد زیادی از معاملات خود را به صورت قولنامه های دستی منعقد می کنند تا از پرداخت مالیات اجتناب کنند. علاوه بر این، بسیاری از نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو به صورت غیر قانونی و بدون داشتن مجوز قانونی فعالیت می کنند که ثبت معاملات خودرو، از فعالیت این گروه از افراد جلوگیری می کند.
سامانه فروش یکپارچه خودرو، سامانه ای بوده که از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، با هدف عرضه متناسب با تقاضای خودرو، در کشور و حذف تدریجی طرح قرعه کشی فروش و خرید ماشین، راه اندازی شده است. متقاضیان، می توانند با ورود به سایت و انجام ثبت نام، برای خرید خودرو از طریق این سامانه، اقدام نمایند.
کاهش کلاهبرداری ها و حذف معاملات غیر قانونی: با ثبت معاملات خودرو، وقوع جرائمی مانند کلاهبرداری در خرید و فروش ماشین کاهش پیدا می کند. به عنوان مثال، از فروش همزمان یک ماشین به بیش از دو نفر جلوگیری می شود.. همچنین، ثبت معاملات خودرو، سبب می شود تا فروش خودرو های سرقتی، تا حد بسیار زیادی کاهش یابد.
به منظور اجرای بند ک تبصره 10 قانون بودجه سال 1402؛ دولت سامانه ای را تحت عنوان "سامانه ثبت معاملات خودرو در سکوهای بخش خصوصی" ایجاد و راه اندازی نموده است. با راه اندازی این سامانه، متقاضیان می توانند با رضایت مالک خودرو، نسبت به استعلام سوابق خودرو اقدام نموده و به اطلاعاتی نظیر سوابق تصادفات، تخلفات رانندگی، ممنوع المعامله بودن خودرو و ... دسترسی داشته باشند.
به منظور استعلام سوابق خودرو از طریق سکوهای بخش خصوصی، متقاضیان می بایست اقدام به نصب برنامه های داخلی نظیر اپلیکیشن آپ نموده و از صفحه اصلی برنامه، گزینه خدمات خودرو را انتخاب نمایند.
پس از آن، لازم است که استعلام وضعیت سوابق خودرو انتخاب شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست گزینه "استعلام جدید" را انتخاب کند.
در این قسمت، دو راه برای استعلام در نظر گرفته شده است که شامل استعلام با بارکد و استعلام با برگه سبز می شود. در صورتی که متقاضی، گزینه استعلام با برگه سبز را انتخاب نماید، لازم است که شماره برگه سبز و کد ملی مالک و خریدار را درج نموده و گزینه ثبت و مرحله بعد را برگزیند.
در مواردی نیز که کاربر قصد استعلام با بارکد را داشته؛ می بایست بارکد خودرو و سپس کد ملی مالک و خریدار را در این قسمت درج نموده و گزینه ثبت و مرحله بعد را انتخاب کند.
با طی نمودن مراحل مقتضی، شخص قادر خواهد بود که سوابق خودرو را مشاهده نموده و ریسک معامله را کاهش دهد. هم چنین در فاز دوم این طرح، با کمک این سامانه، افراد قادر خواهند بود که قسمتی از مسیر معاملات مربوط به خودرو را به صورت اینترنتی طی نمایند. در این راستا، طرفین معامله می توانند مبایعه نامه خود را به صورت الکترونیکی تنظیم و امضا نموده و کد رهگیری دریافت نمایند. پس از ثبت معامله خودرو در سامانه، خریدار و فروشنده می بایست با دریافت نوبت از مراکز تعویض پلاک، فرآیند نهایی انتقال خودرو را تکمیل نمایند.
در بخش قبل، در خصوص لزوم ثبت معاملات خودرو صحبت کردیم و گفتیم که معاملات خودرو، به دلایلی مانند شفاف سازی معاملات خودرو، کاهش کلاهبرداری ها و جلوگیری از فرار های مالیاتی مانند پرداخت مالیات خودرو باید ثبت گردند. حال در این بخش، قصد داریم، نحوه ثبت معاملات خودرو در سامانه جامع تجارت را توضیح دهیم که طبق راهنمای تصویری زیر می باشد:
در اولین مرحله، برای ثبت معاملات خودرو، باید عبارت سامانه جامع تجارت به نشانی اینترنتی www.ntsw.ir را در مرورگر دستگاه خود سرچ کنید و برروی اولین لینک، مطابق تصویر زیر، کلیک نمایید.
پس از کلیک برروی لینک سامانه جامع تجارت ایران، صفحه زیر برای شما نمایش داده می شود. برای ثبت نام، برروی عبارت ثبت نام بالای صفحه، سمت راست، مطابق تصویر زیر کلیک نمایید. ( ثبت نام کاربران ایرانی و کاربران خارجی، در دو بخش مجزا انجام می شود.)
در این مرحله، فرم ثبت نام، مطابق تصویر زیر نمایش داده می شود که شما باید آن را تکمیل نمایید. اگر از قبل، در این سامانه، ثبت نام کرده اید، فقط کافی است که رمز عبور و کد ملی خود را وارد نمایید که از این طریق، می توانید اطلاعات خود را ویرایش نمایید. برای تکمیل فرم ثبت نام، اطلاعات هویتی خود ، شامل کد ملی، نام، نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد و شماره شناسنامه را وارد نمایید. همچنین، وارد کردن شماره همراه ضروری است. سپس، بعد از تکمیل اطلاعات، برروی قسمت ذخیره اطلاعات و ادامه کلیک کنید.
بعد از تکمیل اطلاعات در مرحله قبل، صفحه زیر برای شما نمایش داده می شود. در کادر مربوطه، کد اعتبارسنجی ارسال شده به شماره تلفن همراه خود را وارد کرده و بر روی عبارت تکمیل ثبت نام، کلیک کنید. در اینجا ثبت نام شما به اتمام رسيده است.
بعد از آن که ثبت نام شما به اتمام رسید، مجددا وارد سامانه جامع تجارت ایران شوید و برروی کلمه ورود، بالای صفحه سمت چپ کلیک نمایید. سپس صفحه زیر، برای شما نمایش داده می شود که با وارد کردن کدملی و کلمه عبور خود، می توانید وارد سامانه جامع تجارت ایران شده و برای ثبت معاملات خودرو در این سامانه، اقدام نمایید.
لازم است این نکته را در نظر داشته باشید که تمامی اطلاعات هویتی شما به صورت سیستمی و برخط از سازمان ثبت احوال کشور استعلام می گردد. بنابراین، در تکمیل اطلاعات خود با دقت نظر کافی اقدام نمایید.
بنا بر اعلام اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودرو، این سامانه از انتهای سال جاری در خصوص ثبت معاملات خودرو فعالیت خود را آغاز خواهد کرد و در حال حاضر، متقاضیان تنها می توانند مراحل ثبت نام خود را مطابق توضیحات بالا انجام دهند. به محض راه اندازی سامانه، مطالب مقاله به روز رسانی خواهد شد.
در بخش قبل، در خصوص نحوه ثبت معاملات خودرو در سامانه جامع تجارت، صحبت کردیم و تمامی مراحل آن را به تفصیل شرح دادیم. حال در این بخش، قصد داریم، نحوه ثبت معاملات خودرو در دفاتر اسناد رسمی را توضیح دهیم. دفاتر اسناد رسمی، وظیفه ارائه خدمات ثبتی و تنظیم و ثبت اسناد رسمی را بر عهده دارند. یکی از اسنادی که لزوما باید ثبت گردد، سند انتقال خودرو می باشد. مراحل ثبت معاملات خودرو و تنظیم سند رسمی خودرو در دفاتر اسناد رسمی به شرح زیر است:
در اولین مرحله برای ثبت معاملات خودرو در دفاتر اسناد رسمی، خریدار و فروشنده باید به یکی از مراکز شماره گذاری مراجعه کرده و کار های نقل و انتقال برگه سبز، کارت خودرو و پلاک ماشین را انجام دهند. باید به این نکته اشاره شود که هزینه تعویض پلاک با خریدار می باشد. اما پرداخت مالیات خودرو با فروشنده است.
سپس، باید همراه برگه سبز جدید و سایر مدارک شناسایی، مانند کارت ملی و شناسنامه، به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند و سند قطعی را تنظیم کنند.
مدارک لازم برای ثبت معاملات خودرو در دفاتر اسناد رسمی، شامل اصل کارت ماشین، اصل سند خودرو، اصل برگ سبز متعلق به فروشنده، اصل شناسنامه و کارت ملی صاحب خودرو و خریدار، بیمه نامه شخص ثالث، کارت سوخت، برگ مفاصا حساب عوارض و مالیات خودرو می باشد که برای تنظیم سند قطعی، وجود تمام این مدارک، الزامی است.
در بخش قبل، در خصوص نحوه ثبت معاملات خودرو در دفاتر اسناد رسمی، توضیح دادیم و گفتیم که افراد متقاضی، برای آنکه بتوانند سند قطعی انتقال خودرو را در دفاتر اسناد رسمی تنظیم نمایند، باید دارای مدارک لازم باشند که یکی از آنها برگه سبز خودرو است. در این بخش، قصد داریم نحوه ثبت معاملات خودرو در مراکز نیروی انتظامی را توضیح دهیم.
همان طور که اشاره کردیم، برگه سبز خودرو، یکی از مدارک مهم برای تنظیم سند قطعی است. از نظر نیروی انتظامی، خودرو، متعلق به کسی است که برگ سبز و کارت خودرو به نام او باشد. برای دریافت برگه سبز، باید به یکی از مراکز تعویض پلاک مراجعه شود. مراكز شماره گذاری و تعویض پلاک، به عنوان مهم ترين بخش های اجرايی مراکز نيروی انتظامی هستند.
اشخاص متقاضی، برای دریافت برگه سبز و ثبت معاملات خودرو در مراکز نیروی انتظامی، باید با داشتن مدارک شناسایی لازم، مانند اصل کارت ماشین، اصل سند خودرو، اصل برگ سبز متعلق به فروشنده، اصل شناسنامه و کارت ملی صاحب خودرو و خریدار، بیمه نامه شخص ثالث، کارت سوخت، برگ مفاصا حساب مالیات خودرو ، به یکی از مراکز تعویض پلاک مراجعه کرده و مراحل تعویض و انتقال پلاک را انجام داده و برگه سبز جدید را دریافت نمایند.
لازم است به این نکته اشاره شود که متقاضیان برای تعویض پلاک، در همه استان ها، می بایست قبل از آن که به مراکز تعویض پلاک به صورت حضوری مراجعه نمایند، در سامانه نوبت دهی تعویض پلاک، به نشانی اینترنتی nobatdehi.epolice.ir، ثبت نام نمایند.
بعد از تکمیل ثبت نام، افراد متقاضی می توانند از طریق همین سامانه، جدول زمانبندی را مشاهده کرده و برای دریافت نوبت اقدام نمایند. این افراد، باید نام استان، نام شهر، نوع خدمتی که قصد دریافت نوبت برای انجام آن را دارند ( مثلا تعویض پلاک) و نوع وسیله نقلیه خود را انتخاب کرده تا بتوانند نوبت تعویض پلاک را دریافت کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت معاملات خودرو در کانال تلگرام موضوعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه ثبت معاملات خودرو پاسخ دهند.
برای مشاوره نحوه ثبت معاملات خودرو
برای مشاوره نحوه ثبت معاملات خودرو
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©