دینا / حقوقی / سایر موضوعات حقوقی / صلح عمری ملک بدون سند

صلح عمری ملک بدون سند

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

به لحاظ حقوقی ، صلح عمری ملک بدون سند نیز امکان پذیر است . نحوه صلح عمری ملک بدون سند به این صورت است که طرفین ، بر روی یک برگه سفید عادی ، مفاد صلح عمری و شرایط مد نظر خود را درج نموده و ذیل آن را امضا می کنند . لذا از جمله شرایط صلح عمری ملک بدون سند ، آن است که این قرارداد ، به صورت دست نویس منعقد شود و در آن ، شرایط عمومی صحت قراردادها ، همچون قصد و رضا و اهلیت طرفین ، رعایت شود ؛ اما ، نیاز به تهیه مدارکی ، همچون سند رسمی ندارد .

 

صلح عمری ، یکی از انواع مرسوم عقود و قراردادها است که به منظور انتقال مالکیت به دیگران ، مورد استفاده قرار می گیرد ؛ با این توضیح که یکی از مهم ترین مزایای استفاده از صلح عمری ، آن است که تا زمانی که مصالح یا صلح کننده ، زنده است ، می تواند از منافع ملک صلح شده ، استفاده نماید . بنابراین ، متصالح یا صلح گیرنده ، تا زمان فوت صلح کننده، نمی تواند وی را از ملک صلح شده ، بیرون کند و یا اینکه جلوی استفاده وی از منافع ملک صلح شده را بگیرد .

بر این اساس ، استفاده از صلح عمری ، برای انتقال مال به دیگران ، به خصوص به نفع همسر یا فرزندان ، بسیار مناسب به نظر می رسد ؛ اما مشکلی که در این میان وجود دارد ، آن است که برخی از املاک ، سند مالکیت ندارند و لذا اشخاصی که قصد دارند ، اقدام به صلح عمری ملک مورد نظر نمایند ، با این ابهام مواجه می شوند که آیا می توان ملکی که سند ندارد را با استفاده از قرارداد صلح عمری ، به دیگری منتقل نمود و یا اینکه داشتن سند ، شرط لازم برای صلح عمری است؟

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که آیا ملک بدون سند را می توان با استفاده از صلح عمری ، به دیگران انتقال داد ؟ در ادامه نیز ، شرایط و نحوه صلح عمری ملک بدون سند را مورد بررسی قرار داده و سپس ، مدارک لازم برای این نوع از صلح را ذکر خواهیم کرد .

آیا صلح عمری ملک بدون سند امکان پذیر است

قرارداد صلح عمری ، به قراردادی گفته می شود که به موجب آن ، یکی از طرفین ، اقدام به انتقال مالکیت ملک خود به دیگری می کند ؛ منتها به این شرط که تا زمان حیات ، بتواند از منافع آن استفاده نماید . بر این اساس ، برای انتقال ملک به دیگران ، می توان به جای وصیت کردن ، با استفاده از عقد صلح عمری ، اقدام نموده و به همین دلیل ، واگذاری ملک به همسر یا انتقال ملک به فرزندان ، از طریق صلح عمری ، به صورت گسترده ای ، مورد استفاده اشخاص قرار می گیرد .

اما یکی از مهم ترین سوالاتی که در خصوص قرارداد صلح و به ویژه ، قرارداد صلح عمری پرسیده می شود ، آن است که آیا صلح عمری ملک بدون سند امکان پذیر است ؟ در واقع ، به دلیل اینکه برخی از املاک و اموال غیر منقول ، همچون خانه ، زمین ، باغ و آپارتمان ، سند ملکی ندارند ، ممکن است این سوال مطرح شود که آیا این گونه املاک را نیز می توان صلح عمری نمود ؟

همچنین ، ممکن است یک ملک ، به تازگی به فروش رسیده باشد و طرفین معامله ، هنوز برای آن ، سند ملکی نگرفته باشند . در این حالت ها ، ممکن است که فرد ، قصد داشته باشد با استفاده از انعقاد قرارداد صلح عمری ، مالکیت ملک خریداری شده را به دیگری انتقال دهد و به اصطلاح ، اقدام به صلح عمری ملک بدون سند نماید .

در چنین شرایطی ، صلح عمری ملک بدون سند ، با مانع قانونی مواجه نبوده و در صورتی که عقد صلح عمری ، سایر شرایط صحت عقود و قراردادها را داشته باشد و طرفین ، قصد و رضا و نیز اهلیت انجام صلح عمری را داشته باشند ، حتی بدون داشتن سند برای ملک مورد نظر نیز ، می توانند آن را به نفع دیگری صلح نمایند ؛ منتها اگر بحث در خصوص انتقال سند در صلح عمری باشد ، اوضاع اندکی متفاوت است .

به عبارت دیگر ، اصل بر آن است که اگر عقود و قراردادها ، شرایط عمومی صحت معاملات را داشته باشند ، به صورت صحیح واقع شده و کاملا اعتبار قانونی دارند و داشتن سند برای ملک ، جزء شرایط صحت عقد صلح عمری نمی باشد . لذا به این سوال که آیا صلح عمری ملک بدون سند امکان پذیر است یا خیر ، باید پاسخ مثبت داد . در ادامه ، شرایط و نحوه صلح عمری ملک بدون سند را توضیح خواهیم داد .

شرایط صلح عمری ملک بدون سند

در قسمت قبل ، به توضیح این مطلب پرداخته شد که آیا صلح عمری ملک بدون سند ، امکان پذیر است یا خیر . همانطور که گفته شد ، صلح عمری ملک بدون سند ، به لحاظ حقوقی ، ایراد و اشکال حقوقی نداشته و می توان املاکی که سند ندارند را نیز ، با استفاده از عقد صلح ، به دیگران واگذار نمود و اصل صحت عقود و قراردادها ، ایجاب می کند که چنین قراردادی ، صحیح و معتبر باشد . اما سوالی که در این قسمت ، قصد داریم به بررسی آن بپردازیم ، این است که شرایط صلح عمری ملک بدون سند چیست ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که مهم ترین شرایط صلح عمری ملک بدون سند ، همان شرایط عمومی صحت قراردادها می باشد . به این معنا که هر کدام از طرفین ، برای انعقاد صلح عمری ، باید قصد و رضایت داشته باشند . علاوه بر این ، یکی دیگر از شرایط صلح عمری ملک بدون سند ، این است که طرفین ، اهلیت داشته باشند ؛ به این معنا که صغیر ، سفیه یا مجنون نبوده و به لحاظ قانونی ، ممنوعیتی برای تصرف در اموال خود نداشته باشند . مشروع بودن جهت یا هدف قرارداد صلح عمری نیز ، از دیگر شرایط صلح عمری ملک بدون سند است .

از دیگر شرایط صلح عمری ملک بدون سند، می توان به تنظیم صلح عمری با استفاده از صلح نامه دستی اشاره نمود . به عبارت دیگر ، از آن جهت که یکی از شرایط انعقاد قرارداد صلح رسمی در دفترخانه ، داشتن سند تک برگی یا دفترچه ای برای ملک مورد نظر است ، طرفین ، می بایست به جای مراجعه به دفترخانه و انعقاد صلح عمری محضری ، به صورت عادی ، صلح نامه ای تنظیم نموده و شرایط خود را در آن ، قید کنند که در ادامه ، نحوه صلح عمری ملک بدون سند را بررسی خواهیم نمود .

نحوه صلح عمری ملک بدون سند

در قسمت های قبل ، به این سوال که آیا صلح عمری ملک بدون سند امکان پذیر است ، پاسخ مثبت داده و به بررسی برخی از مهم ترین شرایط صلح عمری ملک بدون سند ، پرداختیم . اما سوالی که مطرح می شود ، آن است که نحوه صلح عمری ملک بدون سند به چه صورت است و در صورتی که ملکی ، سند نداشته باشد ، چگونه باید آن را صلح عمری نمود ؟

همانطور که در بخش قبل نیز گفته شد ، صلح عمری ملک بدون سند ، به صورت محضری امکان پذیر نمی باشد و طرفین صلح عمری ، می بایست به جای مراجعه به دفترخانه اسناد رسمی ، به صورت عادی ، صلح نامه تنظیم نمایند . لذا نحوه صلح عمری ملک بدون سند ، به این صورت است که مفاد صلح نامه ، بر روی یک برگه سفید ، نوشته می شود و طرفین ، ذیل آن را امضا می کنند .

لازم به ذکر است که اگر نحوه تنظیم صلح عمری ملک بدون سند ، به صورت صلح نامه دستی بوده باشد ، باز هم اعتبار حقوقی کامل دارد و حتی می توان در دادگاه ، به آن استناد نمود . البته ، اگر صلح عمری ملک بدون سند ، به دلیل این باشد که سند ملکی هنوز آماده نشده است ، می توان پس از اینکه سند ملک حاضر شد ، به دفترخانه مراجعه نموده و مفاد صلح نامه را به صورت رسمی ، تنظیم کرد .

گفتنی است که نحوه صلح عمری ملک بدون سند ، می تواند به صورت صلح عمری شفاهی نیز باشد ؛ اما از آن جهت که اثبات صلح عمری شفاهی در دادگاه ، دشوار است و بعضا اختلافاتی که میان طرفین قرارداد ایجاد می شود ، بهتر است به جای صلح عمری شفاهی ملک بدون سند ، متن صلح نامه را بر روی برگه ای مکتوب نموده و حتی الامکان ، بعد از گرفتن سند ، آن را به ثبت رسمی نیز رسانید .

 

مدارک لازم برای صلح عمری ملک بدون سند

در قسمت های قبل ، شرایط و نحوه صلح عمری ملک بدون سند را مورد بررسی قرار داده و همانطور که گفته شد ، صلح عمری ملک بدون سند ، صرفا از طریق تنظیم صلح نامه دستی ، میسر است . به عنوان نمونه ، در صورتی که انتقال ملک به فرزند ، قرار است انجام شود و ملک مورد نظر ، سند ملکی همچون سند تک برگ یا دفترچه ای ندارد ، می توان بر روی برگه ای عادی ، مفاد صلح عمری و شرایط مدنظر طرفین را نوشته و ذیل آن را امضا نمود .

اما در همین ارتباط ، ممکن است این سوال نیز مطرح شود که صلح عمری ملک بدون سند ، نیاز به چه مدارکی دارد ؟ در پاسخ به این سوال ، باید اشاره نمود که چون صلح نامه ملک بدون سند ، در محضر ، قابلیت ثبت ندارد ، اصولا نیازی هم به تهیه و ارائه نمودن مدارک خاصی نیز نداشته و با تنظیم مفاد صلح نامه بر روی یک برگه سفید نیز صلح عمری ، صحیح و معتبر است .

بنابراین ، صرفا درج مشخصات ملک مورد نظر و مشخصات طرفین عقد و سایر شرایط مدنظر ، همچون اختیار فسخ صلح عمری ( که سبب تبدیل عقد صلح ، به صلح خیاری می شود ) ، کافی است تا صلح عمری به صورت صحیح منعقد گردد . با این حال ، برای تنظیم قرارداد صلح عمری ملک بدون سند ، می بایست مدارک هویتی طرفین و همچنین ، مبایعه نامه های قبلی ملک ، موجود بوده و به استناد آنها ، قرارداد صلح عمری ، منعقد شود .

البته ، چنین صلح نامه ای ، از آن جهت که نوعی سند عادی محسوب می شود ، ممکن است مورد انکار و تردید یا ادعای جعل قرار گیرد ؛ که در این صورت ، دادگاه می بایست میزان اعتبار آن را مورد بررسی قرار دهد . لذا بهتر آن است که پس از گرفتن سند ، برای ثبت صلح عمری در دفترخانه ، اقدام نمود .

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص صلح عمری ملک بدون سند در کانال تلگرام حقوق قراردادها و عقود عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون صلح عمری ملک بدون سند پاسخ دهند .