از جمله مراحل ثبت ازدواج در دفترخانه ، پیش از حضور در دفترخانه ، انجام آزمایش های پیش از ازدواج و شرکت در کلاس های آموزشی است . پس از آن ، مراحل ثبت نکاح در محضر ، به این صورت است که زوجین ، در روز و ساعت مقرر ، به همراه پدر زوجه و نیز شهود معرفی شده ، برای ثبت نمودن عقد نکاح در دفترخانه ، حضور پیدا کنند . ضمانت اجرای عدم ثبت نکاح در محضر ، جریمه نقدی یا حبس شوهر است .
برای مشاوره ثبت ازدواج در دفترخانه
برای مشاوره ثبت ازدواج در دفترخانه
ازدواج کردن ، یکی از مهم ترین مراحل زندگی هر فرد محسوب می شود که البته ، آثار قانونی و حقوقی مهمی نیز بر آن بار می شود . در کشور ما ، ازدواج یا عقد نکاح ، می بایست به شیوه شرعی و از طریق ادای الفاظ صیغه نکاح منعقد گردد تا صحیح باشد . به طور معمول ، زوجین ، هنگام ازدواج کردن ، به دفترخانه های ازدواج مراجعه می کنند تا هم به سردفتر ، وکالت جاری نمودن صیغه ازدواج را بدهند و هم ، ازدواج آنها به صورت قانونی ، به ثبت برسد .
انجام دادن مراحل ثبت عقد نکاح یا ازدواج در دفترخانه یا محضر ، در حال حاضر ، تکلیف و الزام قانونی محسوب می شود و به بیان دیگر ، ادای الفاظ صیغه نکاح توسط طرفین در منزل ، کافی نیست . بلکه زوجین ، باید نسبت به ثبت ازدواج در دفترخانه نیز اقدام کنند ؛ در غیر این صورت ، ممکن است که مرد ، با ضمانت اجرای عدم ثبت عقد نکاح مواجه شود . به همین منظور ، لازم است که مراحل ثبت کردن ازدواج یا نکاح در دفترخانه ، به صورت دقیق و کامل مورد بررسی قرار گیرد .
به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم اقدامات و مراحل لازم برای ثبت کردن عقد نکاح پیش از حضور در دفترخانه و پس از حضور در محضر را به صورت جداگانه ، مورد بررسی قرار داده و در ادامه نیز ، ضمانت اجرای عدم ثبت ازدواج در دفترخانه را بر اساس قانون حمایت خانواده ، توضیح دهیم .
بر اساس قانون مدنی ، ازدواج یا عقد نکاح ، موجب ایجاد رابطه زوجیت میان زن و مرد شده و آنها را به هم محرم می کند . بر این اساس ، صرفا پس از جاری شدن صیغه عقد نکاح است که زوجین ، می توانند آثار قانونی ناشی از عقد نکاح را مورد استناد قرار دهند و تا قبل از آن ، یعنی در دوران نامزدی ، هیچگونه حق و تکلیفی بر زوجین ، بار نمی شود .
لذا به دلیل آثار قانونی ناشی از عقد نکاح ، همچون لزوم تمکین زن از شوهر و لزوم پرداخت نفقه از طرف مرد ، قانونگذار ، حکم مهمی مقرر داشته و آن ، لزوم ثبت عقد نکاح در محضر یا دفترخانه ازدواج می باشد . در واقع ، به دلیل اینکه اصل زوجیت زن و مردی ، بعدها مورد مناقشه قرار نگیرد ، قانونگذار ، مردان را موظف ساخته است که عقد نکاح را در قباله ازدواج و شناسنامه ، به ثبت برسانند .
حال ، سوالی که ممکن است مطرح شود ، آن است که مراحل ثبت نکاح یا ازدواج پیش از حضور در دفترخانه چیست و در صورتی که زوجین ، بخواهند عقد نکاح را به ثبت برسانند ، قبل از مراجعه به محضر ، چه اقداماتی باید انجام دهند ؟ پاسخ به این سوال ، از آن جهت مهم است که برای ثبت کردن ازدواج در محضر ، از قبل ، باید برخی از اقدامات را انجام داد که در این قسمت ، به بررسی آنها خواهیم پرداخت .
مراحل ثبت ازدواج پیش از حضور در دفترخانه ، به این صورت است که ابتدا ، زوجین ، باید به یکی از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق ، مراجعه نموده و با تحویل مدارکی، همچون شناسنامه زوجین و شناسنامه پدر عروس ، یک برگه معرفی نامه به آزمایشگاه تحویل بگیرند که با استفاده از این معرفی نامه ، می توانند آزمایش های پیش از ازدواج خود ، از قبیل تست عدم اعتیاد ، آزمایش خون ، تزریق واکسن کزاز و غیره را انجام دهند و نتیجه آن را دریافت کنند .
علاوه بر این ، یکی دیگر از مراحل ثبت عقد نکاح پیش از حضور در دفترخانه ، شرکت کردن در جلسات آموزشی است که برای زوجین ، برگزار می شود و معمولا در این جلسات ، برخی از مهم ترین مسائل و نکات جنسی مربوط به زندگی زناشویی و تنظیم خانواده ، به زوجین آموزش داده می شود . پس از انجام مراحل ثبت ازدواج ، لازم است که مراحل ثبت ازدواج در محضر یا ثبت نکاح در دفترخانه نیز انجام شود که در ادامه ، به بررسی آنها خواهیم پرداخت .
در قسمت قبل ، مراحل ثبت ازدواج پیش از حضور در دفترخانه بررسی گردید که به طور خلاصه ، می توان این مراحل را شامل انجام آزمایش های پیش از ازدواج و شرکت در کلاس های آموزشی ، دانست . پس از انجام این مرحله ، می بایست تشریفات ثبت ازدواج دائم در محضر را پیگیری نمود .
در این مرحله ، زوجین می بایست جواب آزمایش های انجام شده را به همراه سایر مدارک لازم برای ثبت ازدواج ، به محضر ، ارائه و نوبت بگیرند تا در روز و ساعت مقرر ، برای جاری شدن صیغه عقد ، به محضر مراجعه نمایند . از جمله مدارکی که برای ارائه به دفترخانه یا محضر لازم است ، می توان به شناسنامه و کارت ملی زوجین و نیز شناسنامه و کارت ملی پدر زوجه اشاره نمود ؛ چرا که به لحاظ قانونی ، ثبت نکاح در محضر ، نیازمند رضایت پدر برای ازدواج دختر می باشد .
علاوه بر این ، یکی از مراحل ثبت ازدواج در دفترخانه یا ثبت نکاح در محضر ، شامل معرفی شهود عقد نکاح می باشد ، که باید سه نفر شاهد مرد بالغ و عاقل ، به محضر مراجعه نموده و ذیل سند ازدواج را امضا کنند . لازم به ذکر است که ثبت عقد نکاح در محضرخانه ، نیازمند پرداخت هزینه یا تعرفه ثبت ازدواج می باشد که برای آشنایی با هزینه ثبت ازدواج یا نکاح در دفترخانه ، می توانید مقاله تعرفه ثبت ازدواج و طلاق را نیز مطالعه نمایید .
گفتنی است که در حال حاضر ، به موجب مصوبه جدید سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ، مراحل ثبت عقد نکاح یا ازدواج در دفترخانه ، بر خلاف گذشته ، به صورت الکترونیکی انجام می شود و سردفتران ازدواج ، می بایست کلیه اطلاعات مربوط به ثبت ازدواج را در سامانه مخصوص ، به ثبت رسانده و زوجین نیز ، برای ثبت اثر انگشت خود ، به محضر مراجعه کنند که برای آشنایی با نحوه و مراحل ثبت نکاح به صورت الکترونیک ، می توانید مقاله زیر را مطالعه نمایید .
در قسمت های قبل ، مراحل ثبت ازدواج در دفترخانه را در دو مرحله پیش از مراجعه به دفترخانه و حین مراجعه به دفترخانه ، مورد بررسی قرار دادیم . اما در همین رابطه ، این سوال نیز مطرح می شود که حکم عدم ثبت ازدواج یا نکاح در دفترخانه چیست و به عبارت دیگر ، عدم انجام مراحل ثبت ازدواج در محضر ، چه ضمانت اجرای حقوقی در پی دارد ؟
پاسخ به این سوال ، در قانون حمایت خانواده بیان شده است . بر اساس این ماده ، ضمانت اجرای عدم انجام مراحل ثبت ازدواج در محضر ، نوعی ضمانت اجرای کیفری است ؛ به عبارت دیگر ، ثبت نکردن نکاح در دفترخانه ازدواج ، جرم محسوب می شود و ممکن است که مرد ، به مجازات ذکر شده در قانون ، محکوم شود . البته ، لازم به ذکر است که این ضمانت اجرا ، صرفا در خصوص عقد دائم است و ضمانت اجرای عدم ثبت ازدواج موقت ، صرفا شامل مواردی است که مرد ، به لحاظ قانونی ، موظف به ثبت صیغه بوده است ؛ مثل باردار شدن زوجه یا شرط شدن ثبت عقد .
بر اساس ماده 49 قانون حمایت خانواده ، در صورتی که مردی ، ازدواج دائم یا موقت ( در مواردی که ثبت آن ، الزامی است ) را در دفترخانه به ثبت نرساند ، علاوه بر اینکه ملزم به ثبت عقد نکاح می شود ، به مجازات پرداخت جزای نقدی درجه پنج ( بیش از 80 میلیون ریال تا 180 میلیون ریال ) یا حبس تعزیری درجه هفت ( از نود و یک روز تا شش ماه ) ، محکوم می شود ؛ لذا در صورت عدم انجام مراحل ثبت نکاح در محضر ، زن ، می تواند از همسر خود شکایت کند و یا اینکه نمونه دادخواست ثبت ازدواج یا نکاح دائم را به طرفیت شوهر ، به دادگاه خانواده ارائه دهد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مراحل ثبت ازدواج در دفترخانه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مراحل ثبت ازدواج در دفترخانه پاسخ دهند .
برای مشاوره ثبت ازدواج در دفترخانه
برای مشاوره ثبت ازدواج در دفترخانه
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©