دینا / کیفری / سایر موضوعات کیفری / دیه حارصه

دیه حارصه

ارتباط با ما

درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 180000 ریال ) در ارتباط باشید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.

logo-samandehi

تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©

تماس از کل کشور : ۳ ۰ ۳ ۵ ۷ ۰ ۹ ۹ ۰ ۹
همه روزه حتی ایام تعطیل از :  ۸ صبح   الی ۱  شب

حارصه که دارای انواع مختلف بوده ، خراشیدگی بر روی پوست صورت و بدن ، بدون اینکه به سطح گوشت رسیده و یا خون جاری شده باشد ، است . میزان دیه حارصه در سال ۱۴۰۳ ،​ برای صورت ، یک درصد دیه کامل و میزان مبلغ دیه حارصه بدن ، در صورتی که عضو ، دیه مشخص داشته باشد ، نیم درصد دیه آن عضو بوده و اگر دیه مشخصی نداشته باشد ، ارش خواهد بود .

 

مطابق قانون مجازات اسلامی ، آسیب هایی که افراد به تمامیت جسمانی دیگران وارد می کنند ، ممکن است ، مشمول مجازات هایی، همچون قصاص و دیه باشد . معمولا ، در حالتی که به دلیل ارتکاب جرایم ، امکان قصاص نمودن مرتکبان وجود نداشته باشد ، پرداخت مقدار مال معینی ، تحت عنوان دیه یا ارش ، مورد حکم قرار می گیرد که صدمه زننده ، می بایست به بزه دیده یا مجنی علیه پرداخت نماید .

 

در قانون مجازات اسلامی ، میزان دیه ای که باید پرداخت شود ، بر اساس آسیب و صدمات وارده ، متفاوت است . یکی از خفیف ترین صدماتی که به افراد ، وارد و منجر به صدور حکم به پرداخت دیه می گردد ، حارصه یا خراش ایجاد کردن بر روی اعضای بدن ، سر یا صورت دیگران بوده که در صورت بروز آن برای افراد ، مرتکب باید ، بر اساس قانون ، میزان و مبلغ انواع دیه حارصه در سال 1403 را بپردازد که دارای احکام و مقررات مخصوص به خود می باشند.

 

از این رو ، در این مقاله ، قصد داریم ، ابتدا به این سوال که دیه حارصه چه می باشد بپردازیم و بگوییم که انواع دیه حارصه چیست . در ادامه نیز ، میزان و مبلغ ۱۴۰۳ حارصه صورت و بدن را مورد بررسی قرار دهیم .

دیه حارصه چیست

در قانون مجازات اسلامی ، دو نوع دیه مقدر و غیر مقدر یا ارش ، برای اعضای بدن ، مورد پیش بینی قرار گرفته است. میزان دیه مقدر ، به صورت دقیق ، در قانون مجازات تعیین شده است ، اما برخی اعضای بدن ، دیه مشخصی نداشته و برای آسیب به آن ها ، ارش تعیین می شود . در این قانون ، یکی از انواع آسیب هایی که منجر به پرداخت دیه می شود ، حارصه است . اما سوالی که ممکن است مطرح شود ، آن است که حارصه چیست و دیه حارصه چقدر است ؟

 

برای پاسخ به این پرسش که دیه حارصه در سال 1403، من جمله دیه پا در مورد حارصه، چقدر است و انواع دیه حارصه چیست؟ ، ابتدا باید ، لفظ حارصه را مورد بررسی قرار داده و سپس ، دیه آن را توضیح دهیم . به لحاظ لغوی ، حارصه ، از لغت حرص گرفته شده است که به معنای پوست می باشد . بر این اساس ، حارصه ، به عنوان یکی از خفیف ترین آسیب ها و صدماتی که به بدن افراد وارد می آید ، به معنای آن است که خراش های سطحی ، بر روی پوست اعضای بدن افراد ، اعم از دست ، پا ، گردن ، شکم و غیر اینها ایجاد شود ، بدون اینکه منجر به ایجاد خونریزی بر روی پوست گردد .

 

لازم به ذکر است که مفهوم حارصه و اینکه انواع حارصه چیست، همچنین، و میزان و مبلغ ۱۴۰۳ دیه این آسیب، همانند دیه دامیه، در ماده 709 قانون مجازات اسلامی بیان شده است . بر اساس ماده مذکور ، در جراحات مربوط به سر و صورت انسان ، حارصه ، به معنای ایجاد خراشیدگی های سطحی بر روی پوست می باشد ؛ بدون اینکه خون جاری شود . لذا ، دیه حارصه ، به دیه ای گفته می شود که برای ایجاد جراحت حارصه ، یعنی ایجاد خراشیدگی بر روی پوست صورت و بدن دیگری ، باید پرداخت گردد .

انواع دیه حارصه 1403

در قسمت قبل ، به توضیح این مطلب پرداختیم که دیه حارصه چه می باشد و همانطور که گفته شد ، حارصه ، جراحات خفیف مربوط به خراشیدگی بر سطح پوست است . اما ممکن است ، این سوال نیز مطرح شود که دیه حارصه ، چه اقسامی دارد و به عبارتی ، انواع دیه حارصه چیست؟ برای پاسخ به این پرسش باید ، به قانون مجازات اسلامی مراجعه کرد .

 

در توضیح این پرسش ، باید گفت که اصولا خراشیدگی ، ممکن است در هر یک از اندام ها و اجزای بدن ، اتفاق افتد و از این منظر ، انواع دیه حارصه را می توان شامل دیه حارصه سر و صورت و همچنین ، دیه حارصه سایر اعضای بدن دانست که میزان و مبلغ دیه هر یک از انواع حارصه ، با دیگری متفاوت می باشد و گاهی نیز به حارصه ، ارش تعلق می گیرد . به همین دلیل ، در ادامه ، میزان و مبلغ 1403 دیه حارصه صورت و میزان و مبلغ دیه حارصه در سال ۱۴۰۳ برای بدن را مورد بررسی قرار می دهیم .

 

لازم به ذکر است که گاهی ، ایجاد جراحت حارصه بر روی صورت ، منجر به نقص در زیبایی صورت فرد می شود و به همین دلیل ، ممکن است علاوه بر دیه حارصه در سال 1403، دیه نقص زیبایی نیز ، به فرد تعلق گیرد که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله زیر را نیز مطالعه نمایید .

میزان دیه حارصه صورت ۱۴۰۳

همانطور که در قسمت قبل ، در پاسخ به پرسش انواع دیه حارصه چیست؟ گفته شد ، یکی از انواع دیه حارصه ، دیه حارصه صورت است که با دیه حارصه مربوط به سایر اندام های بدن انسان ، متفاوت بوده و میزان دیه تعلق گرفته به حارصه سر و صورت ، نیز با میزان دیه حارصه اندام های بدن ، بر اساس نرخ دیه در سال 1403 ، متفاوت می باشد .

 

در این قسمت ، قصد داریم ، به بررسی این سوال بپردازیم که میزان دیه حارصه در سال 1403 برای صورت چقدر است و به عبارت دیگر ، در صورتی که شخصی ، آسیب منجر به خراشیدگی ، بر روی صورت دیگری ایجاد کند ، به طوری که منجر به خون ریزی نشده باشد ، میزان و مبلغ ۱۴۰۳ دیه برای آن ، چه مقدار خواهد بود ؟

 

پاسخ به این سوال ، در بند الف ماده 709 قانون مجازات اسلامی که در خصوص میزان دیه آسیب های وارده به سر و صورت بوده ، بیان گردیده که بر اساس آن ، دیه حارصه بر روی سر و صورت ، به میزان یک صدم دیه کامل انسان یعنی 12 میلیون تومان می باشد . بنابراین ، میزان دیه حارصه در سال 1403 برای صورت ، یک درصد از مبلغ دیه کامل انسان است. به عنوان مثال ، نرخ دیه سال ۱۴۰۳، 1 میلیارد و 200 میلیون تومان می باشد که با احتساب آن ، میزان دیه حارصه صورت 1403 ، معادل 12 میلیون تومان خواهد شد .

 

نکته دیگری که وجود دارد ، آن است که بر اساس تبصره 1 ماده مذکور ، اعضایی همچون گوش ، بینی ، لب ، زبان و داخل دهان هم ، در غیر از مواردی که برای آن ها دیه مشخصی تعیین شده است ، در حکم جراحات سر و صورت می باشند . بنابراین ، اگر حارصه ، بر روی گوش ، بینی ، لب و زبان نیز ایجاد شده باشد و در قانون ، دیه مشخصی برای آن عضو تعیین نشده باشد ، میزان دیه حارصه یا خراشیدگی بر روی آن ها ، مشمول یک درصد دیه کامل انسان یعنی 12 میلیون تومان خواهد شد .

 

میزان دیه حارصه بدن

به غیر از دیه حارصه صورت که در ماده 709 به آن اشاره و میزان آن مشخص شده است ، در صورتی که حارصه یا خراشیدگی ، بر روی سایر اندام های بدن ، مانند دست ، پا ، کمر و غیره ایجاد شده باشد ، باز هم مرتکب ، ملزم به پرداخت دیه حارصه در سال 1403 می باشد ؛ هر چند که میزان دیه حارصه در سال ۱۴۰۳ برای بدن ، با میزان دیه حارصه در سال 1403 برای صورت ، متفاوت می باشد .

 

تفاوت میزان دیه حارصه صورت با میزان دیه حارصه سایر اندام های بدن ، به دلیل آن است که اصولا خراشیدگی روی سر و صورت ، در معرض دید سایرین می باشد و به همین دلیل ، میزان دیه حارصه سر و صورت ، بیشتر می باشد . با این توضیح ، میزان دیه حارصه بدن را در دو حالت مجزا از هم ، می توان تببین نمود که به شرح زیر می باشند :

 

در حالت اول ، عضوی از بدن که بر روی آن ، خراشیدگی یا حارصه ایجاد شده ، در قانون مجازات اسلامی ، دیه مشخص و معینی دارد ؛ یعنی ، دارای دیه مقدر می باشد و در حالت دوم ، برای آن عضو از بدن ، در قانون مجازات اسلامی ، دیه ای مقدر نشده است ، یعنی تعیین دیه آن ، با نظر قاضی و در نظر گرفتن پزشکی قانونی خواهد بود .

 

در حالت اول ، میزان دیه حارصه بدن ، نیم درصد از دیه آن عضو می باشد که در قانون ، برای آسیب به عضو تعیین شده است . به عنوان نمونه ، در صورتی که دیه دست ، 1 میلیارد و 200 میلیون تومان ، در حالتی که بر روی دست ، خراش یا حارصه ایجاد گردد ، میزان دیه حارصه در سال 1403 برای آن ، یک درصد از 1 میلیارد و 200 میلیون تومان ، معادل 12 میلیون تومان خواهد شد .

 

در حالت دوم ، میزان دیه حارصه بدن ، به صورت ارش می باشد و میزان دیه حارصه بر روی بدن ، در قانون مجازات اسلامی ، تعیین نشده است . برای تعیین ارش حارصه ، قاضی ، ابتدا ، نظریه پزشکی قانونی را اتخاذ نموده و با توجه به میزان آسیب ها و خراشیدگی های ایجاد شده ، میزان و مبلغ آن را مشخص خواهد نمود .

 

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دیه حارصه در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دیه حارصه پاسخ دهند .