گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ، چه در شرایطی که پدر و مادر ، عقد شرعی نموده ، ولی آن را به ثبت نرسانده باشند و چه در حالتی که نوزاد ، متولد از رابطه خارج از عقد بوده باشد ، تحت شرایط خاصی ، امکانپذیر است . نحوه گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ، توسط مادر ، از طریق درخواست حکم امین موقت از دادگاه یا اثبات رابطه زوجیت است و برای فرزندان نامشروع نیز مادر ، با ارائه مدارک لازم ، می تواند با نام خانوادگی خود ، برای نوزاد ، شناسنامه بگیرد .
برای مشاوره گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر
برای مشاوره گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر
بر اساس قوانین و مقررات جاری کشور ، تمای نوزادانی که متولد می شوند ، می بایست شناسنامه داشته باشند . گرفتن شناسنامه برای نوزادان ، نوعی الزام و تکلیف قانونی محسوب می شود و مهلت گرفتن شناسنامه برای نوزادان ، 15 روز از تاریخ ولادت نوزاد می باشد . بر اساس قانون ثبت احوال ، اشخاص مختلفی می توانند برای نوزادان ، تقاضای دریافت شناسنامه بدهند که از جمله آنها ، می توان به پدر و جد پدری ، مادر ، وصی یا قیم و مواردی از این قبیل ، اشاره نمود .
با این وجود ، گاهی ، گرفتن شناسنامه برای نوزادان تازه متولد شده ، به دلیل نامشخص و غیر معلوم بودن پدر ، دشوار می شود ؛ به ویژه ، در صورتی که نوزاد ، از رابطه ای نامشروع به دنیا آمده و یا اینکه ، علی رغم عقد شرعی میان پدر و مادر ، عقد رسمی آنها در محضر به ثبت نرسیده است . به همین دلیل ، گاهی این سوال مطرح می شود که شرایط و نحوه گرفتن شناسنامه برای نوزادان بدون پدر به چه صورت است ؟
در ادامه این مقاله ، ابتدا به این سوال پاسخ می دهیم که آیا گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر امکان پذیر است ؟ سپس ، شرایط گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر و نحوه دریافت شناسنامه را مورد بررسی قرار داده و در انتها نیز ، مدارک لازم برای گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر را مورد بررسی قرار خواهیم داد .
یکی از مهم ترین تکالیفی که والدین ، در قبال نوزادان تازه متولد خود به عهده دارند ، آن است که در طول مدت 15 روز بعد از ولادت طفل ، برای وی ، شناسنامه یا گواهی ولادت دریافت نمایند که در آینده ، فرزند آنها ، بتواند از کلیه حقوق اجتماعی مقرر برای شهروندان ، برخوردار گردد .
با این وجود ، گاهی ، به لحاظ وجود پاره ای از مسائل ، نوزاد ، پدر خود را از دست داده و یا اینکه اساسا ، پدر وی ، معلوم و مشخص نیست تا بتواند برای وی شناسنامه دریافت نماید . در این حالت ، این سوال ممکن است مطرح شود که آیا گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر امکان پذیر است یا خیر ؟ آیا در صورتی که نوزاد ، پدر نداشته باشد ، مادر وی ، می تواند اقدام به گرفتن شناسنامه برای نوزاد نماید ؟
بر اساس قانون ثبت احوال ، هر یک از این افراد می توانند برای گرفتن شناسنامه نوزاد ، به ادارات ثبت احوال مراجعه نموده و در صورت وجود شرایط لازم و ارائه مدارک مرتبط ، شناسنامه برای نوزاد اخذ کنند :
پدر یا جد پدری ؛
مادر ، در صورتی که ازدواج او قانونا به ثبت رسیده باشد ؛
وصی یا قیم یا امین نوزاد ؛
متصدی موسسه ای که نوزاد به آنجا سپرده شده است ؛
خود فرد متقاضی ، در صورتی که سن او ، 18 سال تمام باشد .
بر این اساس ، در می یابیم که اگر نوزادی ، پدر یا جد پدری نداشته باشد ، مادر وی ، صرفا در شرایطی می تواند برای گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر اقدام نماید که ازدواج وی ، به لحاظ قانونی ، به ثبت رسیده باشد و مادر ، برای گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ، باید مدارک مربوط به ازدواج خود ، از قبیل سند ازدواج یا صیغه نامه ازدواج موقت را ارائه نماید .
اما گاهی ، ازدواج دائم یا موقت پدر با مادر به ثبت نرسیده است . همچنین ، ممکن است در شرایطی ، رابطه زوجیتی میان پدر و مادر وجود نداشته و فرزند آنها ، طفل نامشروع باشد و به عبارت دیگر ، رابطه زنا یا وطی به شبهه ، منجر به دنیا آمدن نوزاد شده باشد . در این شرایط ، این سوال مطرح می شود که آیا می توان برای نوزاد بدون پدر نیز شناسنامه گرفت ؟ خوشبختانه ، پاسخ به این سوال مثبت می باشد .
به عبارت دیگر ، هم در صورتی که نوزاد ، به صورت نامشروع به دنیا آمده باشد و هم در صورتی که طفل ، مشروع بوده، ولی بنا به دلایلی ، عقد زوجیت به ثبت نرسیده باشد و پدر ، برای دریافت شناسنامه نوزاد اقدام نکند ، می توان با ارائه مدارک لازم ، برای نوزاد ، شناسنامه دریافت نمود که شرایط و نحوه گرفتن شناسنامه برای نوزادان بدون پدر ، در قسمت بعد ، توضیح داده می شود .
همانطور که در قسمت قبل بیان شد ، گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ، امکان پذیر می باشد . لذا در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این مطلب بپردازیم که شرایط گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ، به چه صورت است . قبل از پرداختن به شرایط گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ، ذکر نکات ذیل ، الزامی است :
هنگامی که پدر و مادر ، با هم ازدواج کرده و آن را به ثبت رسانیده باشند ، در صورتی که پدر و مادر ، بنا به دلایلی ، با هم دچار مشکل و اختلاف شوند و پدر ، به دلیل بروز این مشکلات و یا به دلیل غایب بودن ، از گرفتن شناسنامه برای نوزاد امتناع کند ، مادر ، با ارائه مدارک لازم همچون عقد نامه ، می تواند اقدام به گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر نماید .
در صورتی که پدر یا مادر ، به لحاظ شرعی ، با هم عقد کرده باشند ، اما بنا به دلایلی ، از ثبت ازدواج دائم یا موقت خودداری نموده باشند ، هر دوی آنها ، به اتفاق یکدیگر ، می توانند به اداره ثبت احوال مراجعه نموده و با اقرار به رابطه زوجیت شان ، برای نوزاد ، شناسنامه بگیرند . اما سوال این است که اگر پدر ، در این شرایط ، حاضر به مراجعه به اداره ثبت نشود ، تکلیف چیست ؟
در این شرایط ، گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ( اگر نوزاد حلال زاده بوده ، ولی عقد والدین به ثبت نرسیده باشد ) ، تبدیل به یک پرونده حقوقی می شود . به این معنا که در این شرایط ، گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر ، نیازمند آن است که مادر نوزاد ، ابتدا با ارائه نمونه دادخواست اثبات رابطه زوجیت ، اقدام به اثبات عقد دائم یا موقت خود ، با پدر طفل نماید . زمانی که رابطه زوجیت اثبات شود ، می توان از دادگاه ، تقاضای الزام پدر به گرفتن شناسنامه برای نوزاد را نمود .
علاوه بر این ، اگر الزام پدر به دریافت شناسنامه نوزاد میسر نشد و دسترسی به پدر ، مثلا به دلیل غایب بودن وی ، امکان پذیر نبود ، مادر ، می تواند از دادگاه ، تقاضای صدور حکم امین موقت برای فرزندش را داشته باشد . زمانی که دادگاه ، حکم امین موقت را صادر کرد ، خود مادر ، می تواند با مراجعه به ادارات ثبت احوال ، برای نوزاد ، شناسنامه دریافت نماید . در این شرایط ، نام خانوادگی مادر ، به فرزند داده می شود و صرفا نام پدر در شناسنامه نوزاد درج خواهد شد . شرایط ذکر شده ، ناظر بر مواردی است که ازدواج ، به لحاظ شرعی واقع شده، اما جایی به ثبت نرسیده باشد .
با این حال ، ممکن است که نوزاد متولد شده ، غیر مشروع بوده و پدر و مادر وی ، به عقد هم در نیامده باشند . در این شرایط ، هر چند که طفل متولد از رابطه زنا ، ملحق به والدین نمی شود ، اما بر اساس رای وحدت رویه دیوان عالی کشور ، برای اینکه حقوق اجتماعی این قبیل فرزندان از بین نرود ، پدر و مادر موظف هستند با مراجعه به ادارات ثبت احوال ، برای نوزادشان شناسنامه بگیرند . اگر پدر طفل نامشروع ، برای گرفتن شناسنامه به اداره ثبت مراجعه نکند ، مادر می تواند برای طفل ، شناسنامه بگیرد و نام خانوادگی خود را به نوزاد بدهد که در قسمت بعد ، نحوه گرفتن شناسنامه برای نوزادان بدون پدر را توضیح خواهیم داد .
در قسمت قبل ، به توضیح این سوال پرداخته شد که شرایط گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر چیست . اما اشخاصی که قصد دارند برای نوزادان بدون پدر ، شناسنامه دریافت نمایند ، ممکن است این سوال را مطرح نمایند که نحوه گرفتن شناسنامه برای نوزاد به چه صورت است و باید چه اقدامات و مراحلی را انجام دهند ؟
نحوه گرفتن شناسنامه برای نوزادان بدون پدر ، بسته به اینکه فرزند ، مشروع یا غیر مشروع باشد ، متفاوت است . اگر فرزند ، مشروع بوده ، اما پدر وی غایب مفقودالاثر باشد و یا تعمدا برای دریافت شناسنامه فرزند اقدام نکند ، همانطور که در قسمت قبل اشاره شد ، مادر می بایست از طریق دادگاه حانواده ، اقدام به اثبات رابطه زوجیت نموده و یا حکم امین موقت دریافت نموده و سپس ، با مراجعه به ادارات ثبت احوال ، برای فرزند خود ، شناسنامه دریافت کند .
اما در صورتی که طفل ، متولد از روابط جنسی آزاد میان والدین باشد ، مادر ، با ارائه مدارک لازم ، می تواند از ادارات ثبت احوال ، تقاضای دریافت شناسنامه نوزاد ، با مشخصات فامیلی خود را داشته باشد . البته ، حتی در صورت گرفتن شناسنامه برای این نوزادان بدون پدر ، ارث فرزندان نامشروع از پدر یا مادرشان منتفی است .
نحوه گرفتن شناسنامه برای نوزادان بدون پدر هم به این صورت است که متقاضی ، می بایست به یکی از ادارات ثبت احوال مراجعه نموده و فرم های لازم را دریافت و تکمیل نماید . همچنین ، گرفتن شناسنامه نوزاد ، نیازمند تحویل مدارکی است که در قسمت بعد ، به توضیح مدارک لازم برای نحوه دریافت شناسنامه نوزادان خواهیم پرداخت .
در قسمت قبل ، به توضیح نحوه گرفتن شناسنامه برای نوزاد بدون پدر و شرایط مربوط به آن ، پرداخته شد . زمانی که مادر ، قصد دارد برای گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر ، به اداره ثبت احوال مراجعه نموده و تقاضای دریافت شناسنامه دهد ، می بایست مدارکی را با خود به همراه داشته باشد . لذا مدارک لازم برای گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر را در این قسمت ، مورد بررسی قرار خواهیم داد .
اگر عقد ازدواج شرعی پدر و مادر به ثبت رسیده است ولی پدر ، حاضر به دریافت شناسنامه نوزاد نیست ، مادر می تواند با ارائه سند ازدواج و نیز شناسنامه خود ، برای فرزند خود شناسنامه بگیرد . اما در صورتی که ازدواج شرعی ، قبلا جایی ثبت نشده است ، یا باید پدر و مادر با هم به ثبت احوال مراجعه نمایند و اعلام زوجیت کنند ، یا اینکه مادر ، حکم امین موقت دریافت نماید.
دریافت گواهی ولادت نیز ، یکی دیگر از مدارک لازم برای گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر است . البته ، گاهی ، نوزادان ، گواهی ولادت ندارند که در این صورت ، باید فرم های مربوط به اعلام ولادت نوزاد را از ثبت احوال دریافت کرده و گواهان یا شهود نیز ، ذیل آن را امضا کنند . به یاد داشته باشید که جعل گواهی ولادت نوزاد ، جرم است .
علاوه بر اینها ، تکمیل فرم های مربوط به گرفتن شناسنامه و تحویل آن به متصدی ، الزامی است . در این فرم ، مشخصات فرد درخواست کننده صدور شناسنامه و نسبت آن با نوزاد ، مشخصات والدین و اطلاعات شناسنامه ای آنها ، محل تولد نوزاد و مواردی از قبیل ، درج شده است .
پرداخت و ارائه فیش بانکی مربوطه ، نزد بانک ملی ایران ، به نام سازمان ثبت احوال کشور نیز ، یکی دیگر از مدارک لازم برای گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر است که در صورت کامل بودن این مدارک ، شناسنامه نوزاد بدون پدر ، صادر و به آدرس اعلام شده ، ارسال می گردد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر پاسخ دهند .
برای مشاوره گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر
برای مشاوره گرفتن شناسنامه نوزاد بدون پدر
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©