جرم تهمت زدن به همسر ، ممکن است به صورت جرم قذف و یا به صورت افترا ، باشد که مجازات جرم تهمت زدن به همسر ، بسته به مورد ، حبس ، شلاق حدی یا تعزیری است . نحوه شکایت از جرم تهمت زدن به همسر ، از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و طرح شکواییه قابل انجام بوده و نحوه رسیدگی به این جرم ، طبق تشریفات آیین دادرسی کیفری ، در دادسرا و دادگاه های کیفری است .
برای مشاوره مجازات جرم تهمت زدن به همسر
برای مشاوره مجازات جرم تهمت زدن به همسر
زمانی که شخصی ، به دیگری ، عملی قبیح را نسبت می دهد که در واقع ، آن را انجام نداده است ، تهمت زدن یا اتهام وارد نمودن ، محقق می شود که در دین مبین اسلام ، بسیار ناپسند است . به ویژه ، در صورتی که تهمت زدن به دیگران ، به خاطر انجام دادن اعمال و افعال نامشروعی مانند زنا ، لواط یا رابطه نامشروع باشد . به همین دلیل ، علاوه بر اینکه در دین مبین اسلام ، افراد از تهمت زدن به دیگران ، به شدت منع شده اند ، مجازات هایی نیز برای این عمل ، پیش بینی شده است .
در برخی موارد ، تهمت زدن به همسر ، در پی بروز برخی اختلافات میان زوجین و یا ایجاد شدن گمان های منفی در فرد ، اتفاق می افتد ؛ همانطور که اشاره شد ، تهمت زدن به همسر نیز ، در قانون ، جرم انگاری شده و برای آن ، مجازات هایی مقرر گردیده است . به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که مجازات تهمت زدن به همسر چیست و نحوه شکایت و رسیدگی به این جرم چگونه است .
برای پاسخ دادن به این سوالات ، ابتدا جرم تهمت زدن به همسر و مجازات جرم تهمت زدن به همسر را مورد بررسی قرار داده و سپس ، نحوه شکایت از جرم تهمت زنا یا رابطه نامشروع به همسر و نحوه رسیدگی به آن را توضیح خواهیم داد .
تهمت زدن به همسر و اتهام وارد نمودن به وی ، بدون اینکه شخص ، بتواند صحت یا درست بودن اتهام وارده را اثبات نماید ، نوعی جرم تلقی می شود که قابل شکایت و رسیدگی در دادگاه می باشد . اما ممکن است این سوال مطرح شود که جرم تهمت زدن به همسر چیست و در چه شرایطی محقق می شود؟ در پاسخ به این سوال ، باید گفت که به طور کلی ، جرم تهمت زدن به همسر ، می تواند به صورت های مختلفی شکل گیرد که در نوع مجازات تهمت به همسر ، تاثیرگذار خواهد بود .
اول از همه ، زمانی است که مردی ، به همسر خود ، تهمت می زند که با فرد دیگری ، رابطه نامشروع برقرار نموده است . برقراری رابطه نامشروع ، به این معنا است که زن ، با مردی غیر از همسر خود ، اعمالی از قبیل بوسیدن ، گرفتن دست ، هم آغوشی ، ارتباطات کلامی و رفتاری عاشقانه و مواردی از این قبیل را انجام داده است که بسته به مورد ، موارد مختلفی ممکن است ، مصداق جرم رابطه نامشروع محسوب شوند . در این حالت ، مطابق ماده 697 قانون مجازات اسلامی ، جرم افترا صورت گرفته است .
دوم ، زمانی است که مرد ، به همسر خود ، اتهام یا تهمت برقرار نمودن زنا را وارد نموده یا زن ، به شوهر خود ، نسبت لواط داده است . به عبارت دیگر ، به همسر خود ، تهمت زناکار بودن وارد نموده است . جرم زنا ، با جرم رابطه نامشروع متفاوت است . تفاوت جرم رابطه نامشروع و زنا ، آن است که در جرم زنا ، عمل جنسی دخول آلت تناسلی مرد ، در اندام جلو یا پشت زن ، محقق می شود که این تهمت زدن ، به موجب ماده 245 قانون مجازات اسلامی ، جرم قذف می باشد . مجازات تهمت زدن به همسر به دلیل رابطه نامشروع و زنا نیز ، متفاوت خواهد بود که در ادامه ، به توضیح آن می پردازیم .
علاوه بر جرم تهمت زدن به همسر به لحاظ جنسی ، این امکان نیز وجود دارد که یکی از زوجین ، همسر خود را به انجام سایر جرایم متهم نماید . به عنوان نمونه ، تهمت زدن به همسر به خاطر انجام جرم سرقت یا دزدی نیز می تواند یکی دیگر از انواع تهمت زدن به همسر باشد که در صورت پیگیری نمودن ، این جرم نیز قابل مجازات بوده و می توان نسبت به آن ، اعاده حیثیت نمود .
در قسمت قبل ، به بررسی این موضوع پرداخته شد که جرم تهمت زدن به همسر چیست و در چه مواردی ، اتهام وارد نمودن به همسر ، جرم تلقی می شود . همانطور که بیان گردید ، بر اساس قانون مجازات اسلامی ، جرم تهمت زدن به همسر ، قابل مجازات می باشد . لذا این سوال مطرح می شود که مجازات تهمت زدن به همسر چیست ؟ پاسخ به این سوال ، با توجه به تقسیم بندی سه گانه ای که در قسمت قبل ، توضیح داده شد ، قابل بررسی می باشد .
بر اساس ماده 697 قانون مجازات اسلامی ، در صورتی که شخصی ، به همسر خود ، تهمت رابطه نامشروع وارد نماید ، به مجازات جرم افترا محکوم خواهد شد . افترا ، همان تهمت زدن به دیگری می باشد ، بدون آنکه بتواند صحت آن را اثبات نماید . به عبارت دیگر ، اگر مردی ، همسر خود را متهم به جرم رابطه نامشروع نموده و نتواند از طریق یکی از راه های اثبات رابطه نامشروع ، این امر را ثابت نماید ، به مجازات افترا محکوم می شود که عبارت است از حبس از یک ماه تا یک سال یا تا 74 ضربه شلاق تعزیری .
بر اساس قانون مجازات اسلامی ، در صورتی که یکی از زوجین ، به همسر خود ، تهمت برقراری رابطه جنسی ( زنا یا لواط ) را داده و نتواند اقدام به اثبات جرم زنا یا لواط نماید ، به استناد ماده 245 قانون مجازات اسلامی ، به مجازات جرم قذف محکوم خواهد شد . جرم قذف ، مجازات حدی دارد که این مجازات ، عبارت است از 80 ضربه شلاق حدی ؛ مگر اینکه زنا یا لواط با شهادت یا علم قاضی اثبات شده باشد و یا اینکه خود شخص ، تصدیق نماید که این چنین بوده است .
علاوه بر این موارد ، در صورتی که تهمت زدن به همسر ، بابت انجام سایر جرایمی باشد که در قانون مجازات اسلامی ذکر شده است ، باز هم شخص تهمت زننده ، پس از شکایت و پیگیری موضوع توسط همسر ، به مجازات تهمت زدن به همسر یا جرم افترا محکوم می شود که مجازات آن ، عبارت است از حبس از یک ماه تا یک سال و یا شلاق تا 74 ضربه .
در قسمت های قبل ، به بررسی مجازات جرم تهمت زدن به همسر پرداخته شد . متاسفانه ، در بسیاری از موارد ، اشخاصی که به آنها تهمت رابطه نامشروع یا زنا داده می شود ، اطلاع ندارند که چگونه می توانند نسبت به این موضوع ، شکایت نموده و جرم قذف یا افترا را پیگیری نمایند . به همین دلیل ، در این قسمت ، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که نحوه شکایت از جرم تهمت زدن به همسر ، چگونه است .
نحوه شکایت از این جرم و اعمال مجازات تهمت زدن به همسر ، مانند سایر جرایم است . به این منظور ، کافی است که شاکی ، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و نسبت به جرم افترا یا جرم قذف ، شکایت کند . شکایت کردن نسبت به این جرایم ، با ارائه یک نمونه شکواییه انجام می شود . معمولا ، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، می توانند در خصوص تهیه و تنظیم شکواییه ، با پرداخت هزینه های مربوطه ، کمک کنند .
البته ، لازم است که خود شاکی ، کلیه اسناد و مدارکی که دال بر ارتکاب این جرم است را نیز ، ضمیمه شکواییه خود نماید . به عنوان نمونه ، در صورتی که جرم قذف ( یعنی تهمت زنا به همسر ) صورت گرفته و افرادی ، آن را شنیده اند ، می توان به استناد شهادت آنها ، اقدام به شکایت از جرم تهمت به همسر نمود . پس از طرح شکایت از جرم تهمت زدن به همسر در دفتر خدمات قضایی ، شکواییه ، به مراجع صالح ، ارجاع می شود تا با رعایت تشریفات آیین دادرسی کیفری ، مورد رسیدگی قرار گیرد که در ادامه ، نحوه رسیدگی به این جرم را توضیح خواهیم داد .
در قسمت های قبل ، به توضیح جرم تهمت زدن به همسر و مجازات آن پرداخته و همچنین ، نحوه شکایت از این جرم ، بررسی شد . اما در این قسمت ، قصد داریم به توضیح پاسخ این سوال بپردازیم که نحوه رسیدگی به جرم تهمت زدن به همسر ، به چه صورت است ؟ قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم ، باید به یک نکته مهم اشاره نماییم و آن هم این است که جرم تهمت زدن به همسر ، یعنی هم جرم قذف ( تهمت زدن بابت جرم زنا ) و هم جرم افترا ( تهمت زدن بابت سایر جرایم ، از جمله رابطه نامشروع ) ، از جمله جرایم قابل گذشت هستند .
زمانی که جرم ، از نوع قابل گذشت باشد ، با شکایت شاکی ، رسیدگی به این جرم ، آغاز شده و بدون شکایت او ، رسیدگی به جرم ، آغاز نمی شود . اما شاکی ، در هر مرحله از رسیدگی به جرم ، این اختیار را دارد که نسبت به رسیدگی به جرم ، گذشت نموده و از ادامه رسیدگی به آن ، صرف نظر کند . پس از صرف نظر کردن شاکی از رسیدگی به جرم و اعمال مجازات تهمت زدن به همسر ، پرونده مختومه و قرار موقوفی تعقیب صادر می شود .
اما در خصوص نحوه رسیدگی به جرم تهمت زدن به همسر ، باید گفت که پس از طرح شکایت از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ، این شکایت ، به دادسرا ارجاع می شود و برای رسیدگی مقدماتی توسط دادسرا ، تعیین وقت می گردد . مقامات دادسرا ، از جمله دادیار یا بازپرس ، تحقیقات و رسیدگی مقدماتی لازم در خصوص جرم افترا یا قذف را انجام داده و در صورتی که دلایل و مدارک ارائه شده ، برای اثبات جرم افترا یا قذف کافی باشد ، پرونده را برای صدور رای ، به دادگاه کیفری ارسال می نمایند .
در غیر این صورت ، اگر مدارک و شواهد ارائه شده ، ناقص و غیر کافی باشد ، دادسرا ، قرار منع تعقیب صادر می کند که البته ، این قرار ، قابل اعتراض در دادگاه می باشد . در هر حال ، در صورتی که پرونده به دادگاه ارسال شده و یا اینکه اعتراض به منع تعقیب ، مورد قبول دادگاه قرار گیرد ، این مرتبه، قاضی دادگاه کیفری ، به جرم افترا یا قدف رسیدگی مجدد نموده و اگر با توجه به دلایل و مدارک ارائه شده ، جرم را محقق بداند ، حکم بر محکومیت متهم ، صادر خواهد نمود .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مجازات تهمت زدن به همسر در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجازات تهمت زدن به همسر پاسخ دهند .
برای مشاوره مجازات جرم تهمت زدن به همسر
برای مشاوره مجازات جرم تهمت زدن به همسر
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©