مالیات خرید و فروش ارز خارجی در سال ۱۴۰۳، مالیاتی است که به معاملات ارز، تعلق می گیرد و میزان آن، علی الحساب، 10 درصد از ارز مورد معامله می باشد. نحوه ثبت اظهارنامه مالیات ارز 1403، از طریق سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی بوده و این مالیات باید، از طریق یکی از روش های پرداخت، نظیر شناسه 30 رقمی یا بارکد و در مهلت مقرر، پرداخت گردد.
برای مشاوره مالیات خرید و فروش ارز خارجی
برای مشاوره مالیات خرید و فروش ارز خارجی
در چند سال گذشته، تحت تاثیر عوامل متعددی، ارزش پول ملی کشور ما، کاهش و به موازات آن، قیمت ارزهای خارجی، افزایش یافت که این امر، دارای آثار منفی متعدد، بر اقتصاد و زندگی روزمره مردم ، بوده است. افزایش قیمت انواع کالا به ویژه کالاهای وارداتی، از مهم ترین آثار منفی کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت ارزهای خارجی می باشد.
برای حل این مشکل و به منظور شناسایی فروشندگان و خریداران حرفه ای ارز و جلوگیری از دپوی ارز در دست این افراد- که یکی از مهم ترین عوامل افزایش قیمت ارز بوده- سازمان امور مالیاتی کشور، پرداخت نوعی از مالیات را برای این گروه ، اجباری نموده که به آن، مالیات خرید و فروش ارز خارجی گفته می شود. ثبت اظهارنامه مالیات ارز 1403 و پرداخت آن، باید به ترتیب مخصوص به خود، انجام گیرد تا فرد، مشمول جریمه های مالیاتی نگردد.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به این سوال پاسخ می دهیم که مالیات خرید و فروش ارز خارجی در سال ۱۴۰۳ چیست؟ سپس، در مورد میزان این مالیات، توضیح داده و در پایان، در مورد نحوه ثبت اظهارنامه مالیات ارز 1403 و روش های پرداخت آن، صحبت خواهیم کرد.
همانگونه که در مقدمه گفتیم، در سال های اخیر، قیمت ارزهای خارجی در کشور ما، با افزایش بی رویه و سرسام آوری مواجه گشت و این امر، بر کاهش ارزش پول داخلی تاثیر گذاشت. این موضوع، سبب بروز مسائل و مشکلاتی در جنبه های مختلف اقتصادی، معیشتی و زندگی روزمره افراد جامعه گردید و به همین دلیل هم ، اخیرا طرح قانون مالیات بر عایدی سرمایه ، در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است .
یکی از مهم ترین دلایل افزایش قیمت ارز در کشور ما، فعالیت اشخاصی می باشد که به طور حرفه ای، اقدام به خریداری ارز در قیمت پایین و دپوی آن کرده و با افزایش قیمت ارز، اقدام به فروش آن می نمایند. خرید ارز در حجم بالا و پیرو آن، کاهش میزان ارز در جامعه، در طولانی مدت، موجب افزایش تقاضا و در نتیجه، افزایش قیمت ارز در کشور می گردد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این باره بانک مرکزی اقدام به راه اندازی سایت مشاهده قیمت ارز در صرافی ها کرده تا بتوان به صورت شفاف از نرخ های دلار و یورو در معاملات صرافی ها مطلع شد.
به همین دلیل، سازمان امور مالیاتی کشور، در کنار انواع دیگر مالیات، همچون مالیات طلا، با هدف شناسایی فروشندگان و خریداران حرفه ای ارز و جلوگیری از دپوی آن، پرداخت نوعی از مالیات را برای این گروه از افراد، اجباری نموده که به آن، مالیات خرید و فروش ارز خارجی گفته می شود و از طریق ثبت اظهارنامه مالیات ارز، در سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی tax.gov.ir، تعیین و پرداخت می گردد.
البته، در جایی که امکان دپوی ارز، توسط معامله کنندگان آن وجود نداشته، یعنی در موارد مربوط به خرید ارز مسافرتی از سامانه ارز مسافرتی، صادرات و واردات، خرید دارو و خرید ارز دانشجویی، مقررات مربوط به مالیات ارز، من جمله، لزوم ثبت اظهارنامه مالیات ارز، اعمال و اجرا نمی شود و این موارد، جزو استثنائات این نوع از مالیات هستند.
بنابراین با توجه به توضیحات فوق، در تعریف مالیات خرید و فروش ارز خارجی در سال 1403، می توان گفت، مالیات خرید و فروش ارز خارجی، مالیاتی است که به معاملات ارز، تعلق می گیرد و این مالیات، در جایی، قابل دریافت است که احتمال دپوی ارز و سودآوری از محل خرید و فروش آن، وجود دارد. به همین جهت، برخی از فعالیت ها، همچون خرید ارز مسافرتی ، صادرات و واردات، خرید دارو و خرید ارز دانشجویی، از مالیات ارز، معاف می باشند.
در بخش قبل به این سوال پاسخ دادیم که مالیات خرید و فروش ارز خارجی در سال ۱۴۰۳ چیست و توضیح دادیم که این مالیات، در جایی که احتمال دپوی ارز و سودآوری از محل خرید و فروش آن وجود دارد، به معاملات ارز، تعلق می گیرد. همچنین، اشاره کردیم، این مالیات، از طریق ثبت اظهارنامه مالیات ارز، در سامانه اظهارنامه مالیاتی، تعیین می گردد.
سوالی که برای مشمولین مالیات خرید و فروش ارز خارجی، مطرح می شود، این است که میزان مالیات خرید و فروش ارز خارجی در سال 1403 چقدر می باشد؟ در پاسخ به این سوال، باید گفت، بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، با هدف اجرای مقررات ماده 163 قانون مالیات های مستقیم و طبق اعلام بانک مرکزی ، میزان مالیات ارز در سال گذشته، علی الحساب، 10 درصد از ارز مورد معامله بوده و از طریق ثبت اظهارنامه مالیات ارز، تعیین و پرداخت می گردد.
با توجه به عدم اعلام این نرخ برای سال ۱۴۰۳، این نرخ همچنان در این سال نیز قابل اعمال است و در صورت اعلام، متن مقاله بروزرسانی می شود.
با تصویب دولت در اجرای طرح مالیات بر عایدی سرمایه، از این پس خرید و فروش ملک و خودرو و طلا و همینطور انواع ارز مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می شوند. البته در مورد اندوخته طلا بیان شده است که، تا میزان 150 گرم طلا، مستثنی و جدا شده و معاف از مالیات خواهد بود. البته بنابر سخن نمایندگان تصویب کننده این طرح، هدف از این طرح در واقع مالیات بر سوداگری و دلالی های کاذب است و شامل حال 99% مردم نمیشود.
در بخش قبل، در مورد میزان مالیات خرید و فروش ارز خارجی، در سال 1403 صحبت کردیم. اما، مطابق اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، مشمولین مالیات ارز، باید برای ثبت نام در سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی و پرداخت مالیات متعلقه، در مهلت های قانونی، اقدام نمایند تا مشمول جرایم مالیاتی نشوند. با توجه به اهمیت این مساله، در این بخش، به توضیح نحوه ثبت اظهارنامه مالیات ارز ۱۴۰۳، می پردازیم که مطابق راهنمای تصویری زیر می باشد:
مرورگر دستگاه خود را باز کرده و عبارت "سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی " یا آدرس tax.gov.ir را جست و جو کنید تا وارد صفحه ای مشابه صفحه زیر شوید. سپس، بر روی گزینه صورت معاملات فصلی کلیک نموده تا شما را به سامانه ارسال معاملات فصلی، هدایت کند.
در این مرحله از مراحل نحوه ثبت اظهارنامه مالیات ارز ۱۴۰۳ پس از مطالعه توضیحات ، بر روی دکمه " سامانه صورت معاملات " کلیک نمایید.
نام کاربری و کلمه عبوری را که در هنگام پیش ثبت نام و ثبت نام ، دریافت نموده اید، در کادرهای مربوطه، وارد کرده و پس از وارد کردن تصویر امنیتی ، دکمه ورود را بزنید.
به منظور ثبت اظهارنامه مالیات خرید و فروش ارز خارجی، بسته به اینکه خریدار یا فروشنده ارز بوده اید، یکی از گزینه های گزارش خرید یا گزارش فروش را انتخاب نمایید.
در این مرحله از مراحل نحوه ثبت اظهارنامه مالیات ارز 1403، دکمه ایجاد را بزنید.
بعد از ورود به مرحله جدید، بر روی دکمه ثبت رکورد جدید، کلیک نمایید.
در این مرحله از مراحل ثبت اظهارنامه مالیات ارز خارجی، اطلاعات مربوط به معامله خرید یا فروش ارز را وارد نمایید؛ تکمیل کردن کادر های ستاره دار، الزامی است.
پس از وارد کردن تمام اطلاعات لازم بر روی دکمه ثبت نهایی کلیک نمایید.
نکته مهم اینکه؛ ثبت اظهارنامه مالیات خرید و فروش ارز خارجی در سال 1403، در مرحله اول، مستلزم انجام مراحل پیش ثبت نام و ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی کشور می باشد. جهت انجام این امر، متقاضیان باید، پس از ورود به صفحه اصلی سازمان امور مالیاتی، مطابق آنچه در بالا گفته شد، گزینه ثبت نام و پیش ثبت نام را از سمت راست صفحه انتخاب کرده و نسبت به انجام این امر، اقدام نمایند.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال قبل بوده و در صورت تغییر در سال 1403، متن مقاله بروز رسانی می گردد.
پس از آنکه اظهارنامه مالیات ارز خارجی در سال 1403، ثبت شد و میزان قطعی مالیات خرید و فروش ارز خارجی، مشخص گردید، قبض مالیاتی، برای مشمولین، صادر شده و مودی مالیاتی، باید، برای پرداخت آن، اقدام کند. پرداخت مالیات خرید و فروش ارز در سال ۱۴۰۳، همانند اعتراض به مالیات، به چند روش، امکان پذیر می باشد که در این بخش، به توضیح این روش ها می پردازیم. نحوه پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی، به شرح زیر است:
پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی از طریق سامانه پرداخت قبض مالیات که مطابق مراحل زیر می باشد:
مرورگر دستگاه خود را باز کرده و آدرس tax.gov.ir را در آن جستجو نمایید. پس از ورود به صفحه ای مشابه صفحه زیر، بر روی قسمت سایر خدمات مالیاتی کلیک کرده و سپس، گزینه پرداخت الکترونیک مالیات را انتخاب کنید.
اکنون، بر روی عبارت سامانه الکترونیک پرداخت مالیات، کلیک کنید.
در این مرحله از مراحل پرداخت مالیات ارز از طریق سامانه پرداخت قبض مالیات، نام کاربری و رمز عبوری را که در هنگام پیش ثبت نام و ثبت نام دریافت نموده اید، در کادرهای مربوطه وارد کرده و پس از وارد کردن تصویر امنیتی، دکمه ورود را بزنید.
به منظور پرداخت مالیات خرید و فروش ارز از طریق سامانه پرداخت قبض مالیات، گزینه صدور قبض جدید را کلیک کنید.
چنانچه اطلاعات، مورد تایید شما است، دکمه ادامه را بزنید.
در آخرین مرحله از مراحل پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی از طریق سامانه پرداخت قبض مالیات، دکمه پرداخت آنلاین را کلیک کرده تا پس از ورود به درگاه بانکی، برای پرداخت مالیات ارز، اقدام نمایید.
پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی با شناسه 30 رقمی، از دیگر روش های پرداخت مالیات ارز خارجی در سال ۱۴۰۳ می باشد که مطابق مراحل زیر است:
آدرس payments.tax.gov.ir را در مرورگر دستگاه خود، جست و جو نمایید. با وارد شدن به صفحه ای مشابه صفحه زیر، بر روی گزینه شناسه 30 رقمی، کلیک نمایید. اکنون، شناسه 30 رقمی قبض مالیات ارز و عدد تصویر امنیتی را در کادرهای مربوطه وارد کرده و دکمه بررسی شناسه قبض نسیم را کلیک نمایید.
در این مرحله از مراحل پرداخت مالیات خرید و فروش ارز، گزینه پرداخت را انتخاب کرده تا پس از ورود به درگاه پرداخت بانک، برای پرداخت مالیات خرید و فروش ارزخارجی، با شناسه 30 رقمی اقدام نمایید.
پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی با بارکد
یکی از اطلاعاتی که قبض مالیات خرید و فروش ارز خارجی، حاوی آن بوده، یک بارکد 42 رقمی است. پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی در سال ۱۴۰۳، با استفاده از این بارکد نیز امکان پذیر می باشد؛ به این ترتیبب که مودی مالیاتی می تواند می تواند با مراجعه حضوری به اداره مالیاتی مربوطه و با اسکن کردن بارکد قبض، برای پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی با بارکد، با استفاده از یکی از کارت های شتابی، اقدام نماید.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال قبل بوده و در صورت تغییر در سال 1403، متن مقاله بروز رسانی می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات خرید و فروش ارز خارجی در سال ۱۴۰۳ در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مالیات خرید و فروش ارز خارجی در سال 1403 پاسخ دهند.
برای مشاوره مالیات خرید و فروش ارز خارجی
برای مشاوره مالیات خرید و فروش ارز خارجی
عناوین اصلی این مقاله
مقالات مرتبط
ارتباط با ما
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 230000 ریال ) در ارتباط باشید.
سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و .... هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
تمامی حقوق این سایت متعلق به دینا می باشد ©